PDA

View Full Version : jak dlugo trzyma wam bateria?

oilone
23-08-2006, 14:18
Jestem ciekaw jak dlugo trzyma wam bateria w telefonie K750i/D750i bo wydaje mi sie ze u mnie jakos krotko, a tel jest nowy (3 dni) wczoraj o 13 skonczylem go ladowac (14 godzin non-stop) w tym czasie sporo sie nim bawilem (java,mp3) a dzis juz polowa baterii tylko!? czy sa jakies sposoby (modyfikacje) - moze w ustawieniach? na przedluzenie czasu zywotnosci baterii

Fero
23-08-2006, 15:02
Jak się nim ciągle bawiłem owego czasu to bateria trzymała max 4 dni. Normalnie dzwoniąc i użytkując telefon bez mp3, gier itp rzeczy bateria starcza mi na około 6 dni.

k750i
23-08-2006, 22:45
Jak sie bawie cały czas to maxymalnie 2 dni. A jak nic nie robie to łojery. Długo w kit. 8)

Mambo
23-08-2006, 22:51
Zmniejsz podświetlenie do minimum bo to w cholere baterii zżera... I wyłącz bluetooth bo dla żywotności nie jest obojętny;)
Pozdr!

oilone
24-08-2006, 10:40
@mambo dzieki za podpowiedz. Zapytam jeszcze ile razy po zakupie ladowaliscie baterie po. 12-14godzin (formatowanie). Wystarczy raz czy lepiej 3 razy po 12-14g.?

Hammer
24-08-2006, 11:22
O ile wiem to zero ;) W serwisie instruowano mnie, iż jego bateria już nie wymaga takiego ładowania na początku. Więc gdy się naładuje na full kazał mi odłączyć i ładować potem normalnie, najlepiej doładowywać przed całkowitym downem baterii.

oilone
24-08-2006, 11:32
O ile wiem to zero ;) W serwisie instruowano mnie, iż jego bateria już nie wymaga takiego ładowania na początku.

K750i to jest moj 8 telefon i pierwszy raz sie spotykam z sytuacja ze nie trzeba robic formatowania baterii (zawsze bywalo tak iz format wystarczalo robic od 1-3 razy) 3 razy np. w 3330. Swiadczy to tylko o tym iz twoj tel. musial byc uzytkowany wczesniej.

Mambo
24-08-2006, 13:53
Bzdura! W serwisach tak mówią, ale każdą baterię lepiej sformatować. Ja zawsze rozładowywuję do zera i ładuję do końca (z reguły podłączam na noc) i przy podświetleniu 60% bateria mi 3ma ok 4 dni. Na początku też przed podłączeniem do końca wyssałem z niego całą energię;) Dodam, że słucham muzyki i czasami jakiś filmik się obejrzy, więc telefon nie leży w kieszeni bezczynnie;) Z czasu czuwania jestem b zadowolony.
Pozdr!

mix00
25-08-2006, 09:40
a ja kupilem sobie baterie 2200 mAh a trzyma mi tyle samo co 900 mAh czemu ?

Mambo
25-08-2006, 22:53
Pewnie format ;) Spróbuj kilka (naście) razy sformatować i skorzystać z w/w rad ;)
Pozdr!

Caps18
26-08-2006, 14:56
Ja sformatowałem swoją baterię tak jak sie powinno i co godzinę zjadało mi 1% baterii - oczywiście nic nie dzwonilem w tym momencie a jasność ekranu na 50% ustawione.Szybko mozna wyliczyć że max na czuwaniu poleciałby mi 4 dni bo po 24 godz czuwania mialem 76% baterii.Mnie to nie odpowiadalo i oddalem do sorwisu fonka i narazie czekam!!

kazzzek
26-08-2006, 17:03
Mi osobiście gdy uzywam tylko do sms-ów to tzyma ponad tydzień bateria, a gdy sie mocno bawie i słucham muze to nawet 2 dni....
ale mam problemy z łądowaniem bo już kupiłem 2 łądowarki i wszystkie spaliło :D
jedna orginał, druga foof-a... :P

raditz
26-08-2006, 23:00
LUDZIE cala prawda o bateriach w telefonach:

- bateri litowo-jonowych ani litowo-polimerowych sie nie formatuje (to dawna tradycja przeniesiona ze starych typow bateri w telefonach)

- nigdy nie kupujcie bateri ktore sa nieoryginalne i maja po 1800, 2000, 2500 mega-ampero-godzin bo one beda trzymaly tak samo lub nawet gorzej od oryginalnych 900mAh (nie wierzycie to poczytajcie rozne artykuly na ten temat lub spojrzcie na wypowiedz uzytkownika pare postow wyzej)

- bateri Li-jon a tym bardziej Litowo-polimerowych nie nalezy rozladowywac do konca!!! nie sluchajcie ludzi ktorzy gledza ze oni zawsze wykorzystuja baterie do konca i potem laduja 12 godzin i dzieki temu ich telefon trzyma lepiej... zostalo udowodnione naukowo (wlasciwie to nie zadne udowodnienia tylko specyfikacja tego typu ogniw) ze wyladowanie bateri do konca jest dla niej szkodliwe. jezeli w ogniwie litowo-polimerowym (li-jon tez) nie zostana zadne ladunki elektryczne to zachodza wtedy nieodwracalne zmiany w strukturze chemicznej tego ogniwa co skraca jego zywotnosc...

jezeli ktos mi teraz zarzuci ze to co powiedzialem jest nieprawda to niech to poprze naukowymi dowodami (artykuly, oswiadczenia, dane techniczne baterii). jezeli kogos to nie przekonuje co napisalem bo nie chce mi sie teraz szukac artykulów na ten temat (wiekszosc po ang) to niech chodziaz zastanowi sie nad tym, iz:

-producent juz w chwli wyprodukowania bateri laduje ja aby nie transportowac jej nienaladowanej (chyba nikt nie dostal w nowym telefonie bateri calkowicie rozladownej - zawsze sa naladowane w 50%...)
-jezeli ktos twierdzi ze zle dla telefonu jest krotkie doladowywanie to niech mi wyjasni dlaczego po podlaczeni tel do usb zaczyna sie ladowac - przeciez to wlasnie ma na celu krotkie doladowanie baterii - a jest to praktyka stosowana przez firmy produkujace telefony

wreszcie sami sprobujcie - ja testowalem rok doladowywania telefonu Nokia 6600 codzienie wieczorem tak zeby zawsze bateria byla pelna i telefon po kupieniu trzymal tak samo jak po roku. robilem test zaraz po kupienie w 2 roznych warunkach:
1) podczas czuwania (nic nie bylo telefonem robione - nawet nie dotykany - az sie sam wylaczy)
2) w stresie (ogladanie filmikow na pelnym ekranie non stop - na pelnej glosnosci)
po roku roznica w dzialaniu bateri wynosila 3godziny w 1 przypadku i 23minuty w 2 przypadku (czyli ok 1% spadek wydajnosci bateri - bardzo mile zaskoczenie)

grzesiek16krk
27-08-2006, 23:14
3 dni

mix00
30-08-2006, 21:11
ty raditz a oryginalna bateria 900 mAh jest bateria litowo jonowa ??? czyli mozna ja byle kiedy doladowywac ?? i nie wolno jest na maksa rozladowywac ?

marcel85
31-08-2006, 10:44
nigdy nie kupujcie bateri ktore sa nieoryginalne i maja po 1800, 2000, 2500 mega-ampero-godzin

no ja bym na pewno takich nie próbował - 2500 mega to naprawdę duuużo ;) inna sprawa 2500 mili

mi bateria trzyma 2-3 dni z podświetleniem 100% (nie oszczędzam jej) a kiedyś przeczytałem, że w k750i są takie mocne baterie - jak mi się znudzi tel to sprawdzę wytrzymałość baterii w trybie oszczędnym :)

Caps18
02-09-2006, 12:17
Reditz owszem masz i racje bo poto są baterie Li-jon żęby je doladowywac ale jezeli producent podaje ze max czuwania wynosi 400godz(prawie 17 dni) to jak mi nówka bteria na czuwaniu trzyma 4 dni no to troche przesada i telefonu w tym momencie nie ruszam!! a Mam jeszce starą nokie 3510i i 3-letnia bateria na czuwaniu trzyma bez problemu 11 dni(producent podaje ze nowa ma trzmac 14)
To co Nokia ma lepsze baterie??Nie wiem tego wlasnie!!

AlaN
04-09-2006, 21:07
U mnie telefon pracuje 4 miesiące. Aku był dobrze zaformatowany i spokojnie trzyma mi ponad tydzień :) . Używając często bez kłopotu 4-5 dni.

Caps18
05-09-2006, 16:10
Alan a w jaki sposób sformatowałeś baterie ile razy i jak dlugo chciałbym porównać!!

AlaN
05-09-2006, 17:06
Witam.
Aku było nowiutkie, dołączone wraz z telefonem; nigdy nie używane. Od razu po włożeniu aku, zacząłem ładować przez 14 godzin non-stop (po 3 godzinach wyświetlił info, że już jest naładowany - NIE ZWRACAJCIE NA TO UWAGI!!!). W czasie ładowania tel. był WYŁĄCZONY (!). Po 14 godzinach łądowania, telefon pracował normalnie tak jak się go używa do samego końca, aż sam się nie wyłączył - nawet podnoszony przez niego alarm o niskim poziomie zasilania olewałem; czekałem aż sam "zdechnie" i się sam wyłączy. Znów ładowanie 14 godzin na WYŁĄCZONYM telefonie. I znów to samo: włączenie i praca do upadłego.
Takich "powtórzeń" zrobiłem 3 albo 4. Efekt jest.

PS: teraz już ładuję go nawet gdy ma jeszcze trochę prądu. Ładuję oczywiście do 100% na WYŁĄCZONYM telefonie. Oczywiście, jak widzę że prundu jest mało, a na ładowanie nie będę miał czasu lub możliwości, ładuję go przy kilkunastu % prądu. I trzyma tydzień.

raditz
05-09-2006, 19:07
ty raditz a oryginalna bateria 900 mAh jest bateria litowo jonowa ??? czyli mozna ja byle kiedy doladowywac ?? i nie wolno jest na maksa rozladowywac ?

oryginalna bateria jest litowo-polimerowa a reszta sie zgadza...

raditz napisał:
nigdy nie kupujcie bateri ktore sa nieoryginalne i maja po 1800, 2000, 2500 mega-ampero-godzin

no ja bym na pewno takich nie próbował - 2500 mega to naprawdę duuużo inna sprawa 2500 mili

przepraszam za pomylke w przedrostkach - musialem myslec o czyms innym 8-)

(po 3 godzinach wyświetlił info, że już jest naładowany

nie wiedzialem ze nasze k750'tki wyswietlaja takie info...

Caps18
06-09-2006, 10:56
Dzięki AlaN za odpowiedź tylko dlaczego na wyłączonym telefonie (ja tez tak robiłem) jak podłączysz przy właczonym telefonie to wyskakuje Ci napis "ładowanie optymalne" więc chyba to najlepsze ??

AlaN
06-09-2006, 23:05
Dlaczego na wyłączonym? Nie jest to regułą, nie jest to też musem. Ja tak robię, żeby tel. zajmował się TYLKO ładowaniem, a nie śledzeniem tez tego co w powietrzu "leci" do niego. Nie wiem jak to wygląda w praniu, ale o ile się orientuję, to telefon zasilany jest z aku a nie z ładowarki. Więc jak aku jest ładowany, to nie chcę, żeby był równocześnie rozładowywany przez czuwający telefon. "ładowanie optymalne" się pojawia, ale wolę żeby było to tylko ładowanie a nie równocześnie z rozładowywaniem.
Mam nadzieję że jakoś zrozumiale to opisałem. :)

raditz
07-09-2006, 00:23
jak masz telefon podlaczony do ladowarki to leci prad z ladowarki a nie z baterii....

Caps18
08-09-2006, 15:08
Ja raczej sądze że "ładowanie optymalne" to bedzie optymalne bo jeżeli bateria ma możliwość naładowania się całkowicie przy właczonym telefonie to dlaczego tak nie robic bo skoro pobiera energie i jednoczesnie ładuje to jest to optymalne 100% a nie według mnie "suche" 100% przy wyłączonym.Osobiscie po ładowaniu przy wyłączonym telefonie do 100 % , po jego właczeniu nigdy nie wyswietliło mi 100% tylko przewaznie 98% lub 99% i zaraz uciekało do 95%.Trzeba sie dowiedziec jakie ladowanie jest lepsze?? Tylko kto poradzi?!?

samadi
08-09-2006, 16:07
Jak się bawie to mi wytrzymuje 1 dzien a takto 7-14 dni ;]

PzDr !

Cefeusz
08-09-2006, 21:05
Ja bawie sie około 1 godzine w gierki i około 3 godziny słucham muzyki dziennie i bateria mi trzyma 3-4 dni.

mastertylus
08-09-2006, 22:53
raditz, przekonująca argumentacja, pewnie masz rację.... ale jednoczesnie jako zatwardzialy konserwatysta nie przystosuje sie do Twoich rad..... :)

raditz
08-09-2006, 23:14
dodam jeszcze tak:

NIKOMU JESZCZE FORMOWANIE BATERII NIE ZASZKODZILO!!!
TAKZE NIE POTEPIAM TEGO!!!

ale juz czekanie az sie telefon rozladuje do konca i wtedy dopiero ladowanie lub ladowanie przy wylaczonym telefonie jest juz dla uzytkownika uciazliwe!!!

np. wstajesz rano wychodzisz na caly dzien ale telefon ma jeszcze 7% baterii wiec nie ladujesz (wmysl zasady ze zawsze czekasz az sie rozladuje a potem ladujesz kilkanascie godzin przy wylaczonym) ale oczywiscie po 2 godzinach pada a ty masz mozliwosc naladowania go dopiero wieczorem wiec przychodzisz do domu podpinasz telfon i ladujesz cala noc i wlaczasz go dopiero rano... wtedy dowiadujesz sie ze dzwolnili do Ciebie z audiotele ale ze nie odbierales wiec nie wygrales miliona dolarow i upojnej nocy sam na sam z Carmella Decesare 8-)

mozna formowac baterie w telefonie ale nie zalecam potem za kazdym ladowaniem czekac az sie rozladuje calkowicie i ladowac przy wylaczonym - to paranoja (a nawet jest to zle dla bateri - mowie o calkowitym rozladowaniu...)

boro-pl
16-09-2006, 16:51
hmmm ciekawe..... zrobiułerm z tą jasnością jak pisaliście i wiecie co..... nagle baretia mi zaczęła dłużej trzymać... naprawde ciekawa sprawa

boro-pl
16-09-2006, 16:54
sorka za moja pisownie.... ale czasami tak sie zdarza...

oilone
16-09-2006, 18:28
@boro-pl Edytuj posty!

jordan
16-09-2006, 19:22
Alan a w jaki sposób sformatowałeś baterie ile razy i jak dlugo chciałbym porównać!!

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrghhh! Ogniw litowo-polimerowych sie NIE FORMUJE, zaznaczam nie FORMUJE, formatowac to mozna dysk twardy. A co do samego FORMOWANIA, nie zaszkodzi jak to juz napisal raditz - ale tez zupelnie nic nie daje w tego typu baterii, to nie jest bateria Wodorkowo-niklowa czy inna starsza aby miala tzw "pamięć".

hmmm ciekawe..... zrobiułerm z tą jasnością jak pisaliście i wiecie co..... nagle baretia mi zaczęła dłużej trzymać... naprawde ciekawa sprawa

To chyba logiczne, ze jak coś uzywa mniejszej mocy to traci mniej energii?;] Fizyka, szkoła podstawowa sie klania o.O

A co do samej baterii, gdziekolwiek wychodze itp slucham muzyki, czasem lazac po miescie pare godzin non stop wlaczone nawet. Do tego przy srednim dzwonieniu przezywa 5-6 dni srednio.
Przy specjalnie niewielkim uzywaniu w celu spradzenia zywotnosci jakos 9 dni przezyl.
Oczywiscie po kupieniu go nie bawilem sie w formowanie, po prostu podlaczylem pod respirator na 4 godziny. Naladowal sie do pelna i od tej pory normalnie uzywalem. Bez szamańskich cyklow owulacyjnych po 12 dni ladowania i pelnych rozladowan :P

Caps18
18-09-2006, 12:16
Właśnie odebrałem telefonik z serwisu :D napisali że coś tam przeczyscili i faktycznie bateryjka teraz śmiga przez 24 godz zabiera mi niecałe 10% baterii (max trzyma prawie 12 dni) jestem teraz zadowolony a co do formatu to się nie bawcie w to 8) kumpel nie sformatował baterii i trzyma mu tyle samo :wink: . a normalne użytkowania to około 6 dni żywotności!!

jordan
18-09-2006, 13:26
Właśnie odebrałem telefonik z serwisu :D napisali że coś tam przeczyscili i faktycznie bateryjka teraz śmiga przez 24 godz zabiera mi niecałe 10% baterii (max trzyma prawie 12 dni) jestem teraz zadowolony a co do formatu to się nie bawcie w to 8) kumpel nie sformatował baterii i trzyma mu tyle samo :wink: . a normalne użytkowania to około 6 dni żywotności!!

Formowanie jak juz, formowanie.. ta prastara opcja nie dotyczy nowych baterii ale jak juz mowimy mowmy poprawnie, w koncu to forum o konkretnej tematyce ;-)

the bill
30-09-2006, 12:28
Mój problem również był skomplikowany. Bateria nie wytrzymywała po odłączeniu ładowarki 8 godzin (słownie: osiem godzin). Dodatkowo system XP nie widział nowego urządzenia przy połączeniu. Gdy pierwszy raz odebrałem tel - szybko po trzech dniach zaniosłem go spowrotem. Tam też usłyszałem:
-"przecież dostał pan nową baterie - teraz musi pan ją sformatować"
Odpowiedziałem, że już pięć cztery razy tel ładowałem - chcąć niechcąc przyjeli ponownie. Nastąpiła wymiana wyświetlacza :?: , jakiś moduł cyfrowy pod nazwą DUAL analog switch DUAL SPDT, bateria oraz USB EMI filter.
Odpowiedź na pytanie jak długo bateria wytrzymuje? Ciężko odpowiedziec, ponieważ mam mobilny charakter pracy, dziennie rozmwaiam od 30 ÷ 60 minut a dodatkowo na tel używam jeszcze nawigacji. Jednak przy włączonej cały dzień aplikacji java i nonstop świecącym ekranem i działającym bluetooth (podłączony odbiornik GPS) moge pochwalić się, że na 12 godzin mam spokój, dlatego nigdy nie wyjeźdzam bez ładowarki samochodowej

kadek
05-10-2006, 15:31
mi ok 4-5 dni 8)

arci108
05-10-2006, 15:45
ja jak sie bawie to mi trzyma 4 dni i jestem zadowolony z tego fona

xatrow
03-11-2006, 20:39
Mi to bateria, wczoraj jak się bawilem telefonem trzymala 1 dzień. to chyba trochę mało, qumpel mówił mi że gdybym ją sformatował to chodziła by 4-5 dni. Nie wiem sam co mam robić.

Stiffy
04-11-2006, 19:16
Jak się bawie to max 2 dni a jak nic nie używam (mp3,gry) to max 6 dni. i tak dobrze :D

TmZ
10-11-2006, 11:24
Mi bateria trzyma 3-4 dni przy normalnym korzystaniu (sms, rozmowa) 8)

smlo
11-11-2006, 22:58
Witam!!

Panowie i Panie, zwracam sie z ogromna prosba o pomoc/rade. Z tego co przeczytalem, widze...ze jednym bateria trzyma dlugo, innym mniej. Telefon mam od wtorku.

7.11/8.11 - ladowalem go przez 7 godzin.
8.11/9.11 - rozladowalem, i ladowalem kolejne 7 godzin ( przy wyl tel)
10.11/11.11 ladowalem przez 14 godzin.

Wybaczcie za szczegoly. Ale niechce zeby byly jakies watpliwosci.

POwiedzcie mi, czy:

1. jest to normlane ze jak odlaczam od ladowarki pokazuje mi 97 %.

2. po niecalych 3 godzinach (10 min grania, 3 minuty ogladania filmiku,5 zdjec, 5 min nagrania filmu, 3 minuty rozmowy tel.) w telefonie spada 1 kreska baterii (ten dziubek bateryjki :) ).
3. po 5 godzinach pokazuje mi 82 %.

Owszem, jestem po 3 ladowaniu jak widac, ale czy jest to normlany objaw?? Wczesniej posiadalem Nokie 3200, i jak gralem dluzej, to bateria starczala na wiecej.

Mam kolege, ktory posiada k750i i mowi mi..ze bateria trzyma mu z 5 dni, z zalozeniem ze dziennie slucha 1 godzine mp3 i czasem zadzwoni, popisze sms.

Ekran jest na 50%. Irda, "błekitny kieł" sa wylaczone. Wygaszacz w telefonie jest wlaczony. Mówie o zegarku na czarnym tle ;). Nie wiem co sie dzieje.. i czy jest to normlane. Bardzo prosze o rade i jakies sugestie!

Pozdrawiam!!

kiwi
11-11-2006, 23:06
Musze powiedziec ze dla osob takich jak ja trzymanie bateri jest jedna wielka niewiadoma moja bateria trzyma roznie raz 2 dni raz 3 zdazało sie ze 5 ale to zalezy od korzystania ja np. jak nie mam co robic to gram w gry dzwonie itp. a to ajk wiadomo to na cyms taki bateria sie szybciej wyczerpuje :D:D

kiwi
11-11-2006, 23:06
Musze powiedziec ze dla osob takich jak ja trzymanie bateri jest jedna wielka niewiadoma moja bateria trzyma roznie raz 2 dni raz 3 zdazało sie ze 5 ale to zalezy od korzystania ja np. jak nie mam co robic to gram w gry dzwonie itp. a to ajk wiadomo to na cyms taki bateria sie szybciej wyczerpuje :D:D

smlo
12-11-2006, 11:51
Dodam, ze przy rozmowie telefonbicznej 4 minutowej bateria spada o 5 % :(. To jest normlane?

Zalamany gosc :(

the bill
12-11-2006, 12:36
witam

smlo - a napisz skąd masz fona? nowy czy używany trafił w twoje ręce?

smlo
12-11-2006, 14:08
Witam!!

Telefon, nowka sztuka, ze sklepu firmowego Ery. za 0.10 gr ;) moze dlatego ze taki tani, to shit? :) ale tak naprawde..doluje sie :(((

the bill
12-11-2006, 14:53
głowa do góry - póki masz gwarancje możesz sie martwić tylko tym, że przez jakiś czas nie będziesz miec fona.
reszta tak jak ci na gygy podałem

pozdrawiam

sikorro
14-11-2006, 18:11
mam takie pytanko:kupilem sobie se k750 i mam taka sytuacje jak rozmawiam spada mi poziom bateria logiczne ale po skonczonej rozmowie po jakis czasie obserwuje ze poziom bateri znacznie wzrasta jak mam to rozumiec???moze mi ktos to szybko wytlumaczyc????

the bill
14-11-2006, 20:07
przedstawione przez ciebie zjawisko obserwowałem równiez na innych fonach.
Wg mnie gdy zaczynasz rozmawiac - pobór prądu rośnie i zależy również od odległości fona od stacji przekażnikowej. tym samym w momencie rozmowy spada ci wskazanie na bateri. po skończonej rozmowie pobór pradu maleje - fon w tym momencie tylko komunikuje sie ze stacją bazową aby przesłac informacje czy znajduje sie nadal w zasięgu stacji z która miał ostatni "kontakt" czy przeszedł pod "skrzydła" innego przekaźnika. tym samym wskazania bateri rosną.

p.s. jeśli coś pokręciłem prosze mnie poprawić :wink:

ambient
14-11-2006, 21:10
kupiłem se k750i w piatek w salonie jak pierwszy raz go wlaczylem mial 34% bateri nastepnego dnia wrzucilem komore pod ładowarke na cala noc wychodzi na to ze od niedzieli trzyma mi3 dni tzn dzisiaj jest wtorek i dopiero teraz zaczynam ładowac troszke jestem tym rozczarowany ze bateria trzyma 3 dni ale coz cos za cos! a tak pozatym czyli ze se mozna wrzucac po usb i nic sie wtedy nie dzieje jak po np 10 min odlacze go od ładowania?:D pozdro 600

oilone
14-11-2006, 21:57
mozna wrzucac po usb i nic sie wtedy nie dzieje jak po np 10 min odlacze go od ładowania?

Nic się nie dzieje, telefon jest do tego fabrycznie przystosowany.

ambient
16-11-2006, 17:23
spoko a tak pozatym jedyna rzecz w se k750i ktora sie zawiodlem jest bateria ktora trzyma gora 3 dni:( a gdy sie duzo gra to 2:( a tak pozatym nastepne pytansko lepiej ładowac cała noc czy te zalecane 4 godziny?

frytka71
16-11-2006, 17:54
ogolnie bateria se k750i trzyma bardzo krotko przy bawieniu sie nim ale gdy sie normalnie go urzytkuje trzyma nawet do tygodnia
Te baterie nie są adekwtne do tych funcji telefonu (bajerów)
pozdro

frytka71
16-11-2006, 17:56
ja ładuje 30min. i jest pełna
ale według uznania

SadekII
16-11-2006, 20:12
ja ładuje 30min. i jest pełna
ale według uznania

Nie pisz post pod postem. Używaj opcji "Zmień".

marszal
16-11-2006, 21:40
baterii litowo-polimerowych nie należy nigdy rozładowywać do końca, poza tym bateria w każdym telefonie uzyskuje pełną sprawność dopiero po kilku cyklach ładowania(+- po dwóch tygodniach) więc nowy telefon teoretycznie może działać krócej niż taki powiedzmy miesięczny.

Formowanie baterii li-pol nie wpływa dodatnio na jej żywotność, wręcz przeciwnie doładowywanie jej służy.

the bill
16-11-2006, 22:27
ja tam widze, że tylu ile jest użytkowników to tyle teorii jest na temat ładowania telefonu :mrgreen:

a najlepsze teorie słysze jak "julie" w salonach klientom tłumaczą jak należy ładowac telefon :P

ambient
17-11-2006, 11:30
spoko oby sie okazalo ze po jakims miesiacu uzytkowania mojego tel bateria zacznie trzymac do 5 dni oby oby oby:D a w sumie 4 dni tez mnie zadowala

pacucman
19-11-2006, 19:24
Wynika z tekstu powyżej że nie nalezy jej rozładowywać. :( Czasem się jednak zdarzy. A ta oryginalna bateria to jest litowo-polimerowa. Mi wystarcza bardzo różnie , zwykle ją ciągle ładuje do pełna. Może ze 3 dni zabawy lub z 5 dni czuwania. A właśnie , na allegro sprzedają baterie po 20zł do k750i. :mrgreen:

Piotr Sz
26-11-2006, 16:08
Ja też jestem rozczarowny długością trzymania bateri w D 750. U mnie bateria wytrzymuje do 4 dni a jak troszeczkę pogram to nawet tylko 2 dni.

blackdoom
29-11-2006, 20:36
Ja jestem rozczarowany bo bateria w moim k750 trzyma 7h i niewiem czy kupić kolejną baterię czy udać się do serwisu...
Co ciekawe czas ten się niewiele zmienia gdy słucham muzyki kilka godzin.

Miki05
29-11-2006, 21:07
w moim k750i przy bawieniu się maksymalnie to 2 dni:/ ehh niestety mało a gdy się nie bawię tylko odbieram wiadomości oraz telefony to 4-5 góra... niestety nie jest najlepsza bateria ale trudno...

the bill
29-11-2006, 21:23
blackdoom miałem podobny problem [opisywałem go na forum - poszperaj w moich postach] - efekt: wymiana telefonu.
u mnie gdy wyjełem baterie to ona nawet lekko była ciepła.

blackdoom
30-11-2006, 05:47
z wymianą to będzie problem bo kupiłem go na giełdzie :( ale może serwis coś wskura, jak sądzicie?
A tak przy okazji do telka dostałem orginalną baterię ale była ona dziwnie spęczniała, ledwo wchodziła do fona a że chodziła krótko to pomyślałem że to bateria i kupiłem nową o mnieszej pojemności ale rezultat tego jest raczej znikomy.

ambient
07-12-2006, 19:47
u mnie bateria juz sie rozchulala trzyma okolo 4 dni po 3 dniach np mam 50% wiec jest juz spok:) 4 tyg minely i bateria smiga jak powinna a poczatki miala trudne

ToMiMM
14-12-2006, 11:32
A u mnie podczas podłączania ładowania wyskakuje OBCA BATERIA?
Telefon jest nowy z salonu ERY

0kti
14-12-2006, 11:36
u mnie bateria trzyma od 3 do 5 dni w zależności jak się bawię telefonem

emf
14-12-2006, 21:27
A u mnie podczas podłączania ładowania wyskakuje OBCA BATERIA?

Bo masz po prostu marsjańską baterię :lol:
Ludzie nie dziwcie się, że bateira trzyma dwa dni.
Spójrzcie na opcje obecnych telefonów, a następnie na ich wielkość i wagę.
Również na wielkość i wagę baterii.
Jak ktoś chce żeby mu fon trzymał 2 tygodnie przy ciągłym, graniu, słuchaniu muzyki, pisaniu smsów i używaniu latarki to najprostszą metodą jest zapakować akumulator na plecy i no problem.

sisiak
14-12-2006, 22:03
Telefon mam tydzien ;p i jescze nie wytrzymal dluzej niz 24h ;p
ale to chyba wina tego ze nonstop caly czas cos robie muzykam gry , gry muzyka albo to i to rownoczesnie ;]

TheVirus
15-12-2006, 11:01
Ludzie, a czego wy chcecie?
Nowoczesny telefon w stanie intensywnego użytkowania pobiera nawet 100mA pradu! jak łatwo przeliczyć 900mAh / 100mA = 9h i to jest maks przy intensywnym wykorzystaniu telefonu (gry+muzyka jednocześnie)
Jak chcecie żeby wam telefon długo trzymał to kupcie baterie Li-Polimerową 1200mAh do nokii 3310 :D
I cieszcie się długotrzymającą i nicniemającą nokią.

Albo LG w510 - 10 dni przy częstym dzwonieniu i SMSach i przy jednej kresce sygnału.

Ale jak chcecie mieć wszystkomający K750i to np. jak gracie/słuchacie muzyki w domu to wystarczy go podłączyć wtedy do ładowarki i gra.

I nie kupujcie tych bateri co pisze ponad 1400mAh bo kto właściwie gwarantuje ich taką pojemność? A pozatym kontroler ładowania jest projektowany na pojemność 900mAh czyli na baterię fabryczną.

koza
15-12-2006, 13:02
mi 4 dni

Kickus
17-12-2006, 10:24
Dzieki za rade z bluetoothem i z podswietlniem teraz ciagnie duzo mniej baterii

0160
17-12-2006, 10:53
Zazwyczaj bateria trzyma mi 7 albo 6 dni. Gdy bawiłem się trochę więcej były to 4 dni.
Ostatnio namiętnie gram w pokemony, więc ten czas się pewnie sporo skróci. :mrgreen:

mvfa
22-12-2006, 01:27
Przepis na Format :

1. Nowy akumulatorek rozładować w telefonie, aż tel. się wyłączy.
2. Pierwsze ładowanie wykonać przy wyłączonym telefonie, powinno trwać ok 24 godz. (bez przerywania procesu ładowania)
3. Normalnie używać telefonu aż do "całkowitego" rozładowania akumulatora tzn. aż się sam tel. wyłączy.
4. Ładowanie, jeśli to możliwe (ale nie tak konieczne jak za pierwszym razem) może być przeprowadzone na wyłączonym telefonie, powinno trwać kilkanaście godz.
5. Patrz punkt 3
6. Patrz punkt 4

Co lubią wszystkie akumulatorki nawet te nowoczesne, to być rozładowanie aż do "całkowitego" rozładowania czyli w tym przypadku, wyłączenia się telefonu.
Jeśli tylko okoliczności (i chęci)na to pozwalają, powinno to się robić jak najczęściej
Odpłacą się wtedy długą i z możliwie największą pojemnością na jakie je stać, pracą.

Polimerki są nowocześniejsze niż lijonki, ale naprawdę nie ma najmniejszego sensu wymieniać tych drugich, chyba, że ku radości sprzedawców

Trzeba tylko dodać, że takie traktowanie akumulatorków, jeśli chodzi o rozladowanie póki nie wyłączy się tel. było niezbędnym warunkiem użytkowania akum. niklowo kadmowych (dzisiaj już nie spotykanych w telefonach) i koniecznym dla długiej i możliwie z największą pojemnością akum. niklowo wodorkowych, o tyle dla tych najnowocześniejszych jest tylko zjawiskiem bardzo lubianym a co jakiś czas nawet pożądanym.

Mi trzyma 1 dzien bo jest ciagle w akcji :D zdjecia cykam na okraglo

Fero
22-12-2006, 01:46
Przepis na Format :

1. Nowy akumulatorek rozładować w telefonie, aż tel. się wyłączy.
2. Pierwsze ładowanie wykonać przy wyłączonym telefonie, powinno trwać ok 24 godz. (bez przerywania procesu ładowania)
3. Normalnie używać telefonu aż do "całkowitego" rozładowania akumulatora tzn. aż się sam tel. wyłączy.
4. Ładowanie, jeśli to możliwe (ale nie tak konieczne jak za pierwszym razem) może być przeprowadzone na wyłączonym telefonie, powinno trwać kilkanaście godz.
5. Patrz punkt 3
6. Patrz punkt 4

Co lubią wszystkie akumulatorki nawet te nowoczesne, to być rozładowanie aż do "całkowitego" rozładowania czyli w tym przypadku, wyłączenia się telefonu.
Jeśli tylko okoliczności (i chęci)na to pozwalają, powinno to się robić jak najczęściej
Odpłacą się wtedy długą i z możliwie największą pojemnością na jakie je stać, pracą.

Polimerki są nowocześniejsze niż lijonki, ale naprawdę nie ma najmniejszego sensu wymieniać tych drugich, chyba, że ku radości sprzedawców

Trzeba tylko dodać, że takie traktowanie akumulatorków, jeśli chodzi o rozladowanie póki nie wyłączy się tel. było niezbędnym warunkiem użytkowania akum. niklowo kadmowych (dzisiaj już nie spotykanych w telefonach) i koniecznym dla długiej i możliwie z największą pojemnością akum. niklowo wodorkowych, o tyle dla tych najnowocześniejszych jest tylko zjawiskiem bardzo lubianym a co jakiś czas nawet pożądanym.

Mi trzyma 1 dzien bo jest ciagle w akcji :D zdjecia cykam na okraglo

Boże co za brednie :shock:

Baterii litowo-polimerowych się NIE FORMUJE, weźcie sobie to wreszcie wbijcie do głowy ...

Poza tym NIE WOLNO dopuścić do kompletnego rozładowania się baterii litowo-polimerowych, to dla tych baterii zabójstwo :!: Rozładowanie takiej bateri do końca, to jedna z najprostrzych dróg do TRWAŁEGO zmniejszenia jej pojemności :!:

Baterie litowo-polimerowe mają brak efektu pamięciowego co powoduje, że można je ładować jak się chce i kiedy się chce (przydatna dla kierowców którzy co chwilę doładowują), jednak należy pamiętać o tym, że na samym początku powinno przeprowadzić się kilka pełnych cykli dla zapewnienia lepszych parametrów.

Te baterie (czyt. akumulatory) są stworzone do tego, aby jak najczęściej przebywać na ładowarce i się ładować. Zauważcie ze telefony komórkowe jak maja słaba baterie to się automatycznie wyłączają (zostawiając zapas mocy) a nowa bateria przychodzi do was już w pewnym stopniu naładowana. Wszystko to po to żeby jej bron boże nie zdrenować na ZERO!

Ile razy można wałkować ten temat ...

mehacz
25-12-2006, 12:29
Po przeczytaniu wszystkich postów, także innych informacji zawartych w internecie i po własnej obserwacji popieram fakt iż nie należy formatować baterii litowo polimerowych. Są wykonane z takiego tworzywa że nie należy tego robić gdyż skraca to ich żywotność.
Nie wiem czy zauważyliście ale jak podłączycie telefon do USB(przynajmniej w moim przypadku) nigdy nie dojdzie do pełnego doładowania baterii tak aby było 100% (zazwyczaj jest to 84%i ciągle ładuje)
jest to niezbity dowód na to że nie należy pozostawiać telefonu na ładowarce(która jako jedyna może dobić telefon do 100% energii)więcej niż trzeba. A co za tym idzie NIE WOLNO formatować baterii(14 godzin na ładowarce)
Takie są moje spostrzeżenia czekam na komentarz tego posta:P

benkowik
25-12-2006, 15:33
Fero to znaczy że te nasze SE K750i maja litowo-polimerowych

Tak wnoskuje z Twojego bardzo długiego postu :)

Helios
25-12-2006, 17:51
Po przeczytaniu tego topicu i wielu informacji na temat baterii montowanych w k750i postanowiłem nie formować baterii - efekt?? Bateria przy średnim użytkowaniu (ok. 30sms, kilka minut rozmów i ok. godziny odtwarzania mp3 - dziennie) wytrzymuje ok 4-5dni. Dodam tylko, że bateria była kilka razy doładowywana w niewielkim stopniu (podczas zgrywania muzyki i zdjęć na komputer)

Wniosek - nie formujcie tych baterii!!

heniek13
25-12-2006, 19:46
Jestem troche taki zmieszany przez ten topic. Jedni piszą żeby zeby robic ten cykl trzech rozładowani i ładowan a inni nie. Podajcie konkretna odpowiedz

0160
25-12-2006, 19:55
heniek13> Rób według uznania...

Ja formatowałem, choć wiedziałem, że nie trzeba. Myślę, że nie zaszkodziło to baterii, a może pomogło?

Ogólnie bateria trzyma w moim telefonie różnie. Zależy jak używam.

Kiedy normalnie to potrafi nawet od pięciu dni do tygodnia.
Gdy natomiast zacząłem grać w pokemony czas ten skrócił się do trzech dni.

Teraz się nie orientuję bo telefon często doładowuje się na kompie podczas gdy zgrywam różne pliki.

dangorka
26-12-2006, 12:07
A kiedy nalezy rozpoczynac ladowanie?Jak bedzie 0%czy jak bedzie 5%?I ladowac az po pojawienia sie komunikatu?(nie mowie o formowaniu tylko o normalnym ladowaniu)

szefuniooo
26-12-2006, 15:34
Ja również mam wrażenie, że mi dość krótko trzyma.
Dostałem se k750i ba gwiazdke, po nałądowaniu go (w instrukcji pisało, że pierwsze ładowanie musi trwać 2,5h) a w poniedziałek o godzinie 23 telefon się rozładował.
Co prawda bawiłem się nim caluuutki dzień a także przez noc z niedzieli na poniedziałek, nieustannie coś na nim robiłem.

Mam jeszcze pytanie.
Czy po sformatowaniu baterii, to musze potem ten telefon kilka razy rozładować do zera, czy teraz już moge go ładować kiedy chcę?

k750i~
26-12-2006, 17:07

szarak1990
26-12-2006, 18:27
Mi w Orange powiedzieli jak kupowałem że MUSZĘ na początku sformować baterię tzn 12-14 h ja ładować i też tak zrobiłem... Okazało sie jednak że to nic nie dalo bo bateria wytrzymala mi 2 dni a duzo sie fonem nie bawilem (kilka zdjec, godzina sluchania muzyki, 10 min ogladania filmu)... Jak mi sie rozladowal to wylaczylem go i 14 h ladowalem, i jakos lepiej trzyma chociaz sie nim mniej bawie, jednak dziwne jest to ze po pol godziny jak go wlaczylem i nigdzie nie dzwonilem, sprawdzilem stan baterii to wyswietlilo mi 95%... A 95% w pol godziny, przy nic nie robieniu(mam w chacie pelen zasieg) to troche szybko mi ucieka ten wskaznik co ?? :? :?

bany...
26-12-2006, 22:25
the bill napisał:
ja tam widze, że tylu ile jest użytkowników to tyle teorii jest na temat ładowania telefonu
Zgadzam sie z Tobą...

Kupiłem fona (SE K750i) w sobotę i do wieczora tak jak mi powiedzano rozładowałem baterię do zera, aż sie sam wyłączył. Podłączyłem go na 12h i kom wytrzymał niecałe 3 dni co mnie rozczarowało (wcześniej miałem SE K300i i spoko wytrzymywał 5-6 dni - ale oczywiście nie ma co porównywać -> mniej funkcji). Teraz zaleciłem się do waszej opini tzn nie formować i podłaczyłem fona tak na 5-6h i ciekawy jestem ile teraz wytrzyma, przy słuchaniu MP3 i zdjeciach. Potem spróbuję tak jak tu wcześniej powiedziano co jakiś czas doładowywać bateryjkę (bo jak ktos tu napisał to dobrze jej służy). Tylko moje pytanko: przy jakim poziomie naładowania mam ją doładowywać??

P.S. Jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość. Jeszcze nie bardzo sie tu "rozpoznałem".
Z góry dzięki i PZDR

the bill
26-12-2006, 23:12
Tylko moje pytanko: przy jakim poziomie naładowania mam ją doładowywać??
kiedy chcesz :wink:
ja do sieciowej podłączam gdy wskaźnik pokazuje poniżej 50% [wcześniej , zanim osiągnie 50% to podładowuje pod USB - przenoszenie plików]

Fero
27-12-2006, 00:04
Fero to znaczy że te nasze SE K750i maja litowo-polimerowych

Tak wnoskuje z Twojego bardzo długiego postu :)

Dokładnie takie mają, litowo-polimerowe :faja: Ja już napisałem wszystko w tym temacie. Jak będziecie chcieli to sobie je formujcie ;) Powodzenia życzę ;)

bany...
27-12-2006, 11:36
Po odłączeniu od ładowarki stan baterii wynosił 100% (odłączyłem fona około godziny 22). Dziś rano zauważyłem, że po słuchaniu muzy około 10min i zrobieniu jednego zdjęcia ( z latarką i trybem nocnym o największej rozdzielczości 1632) stan baterii wynosi 88%(o godzinie 11). Wydaje mi się, że to trochę za szybko ubywa mi ta energia. Jasność mam ustawionąna 50%, zegar wyłączony i w blutu mam ustawione oszczędzanie energi. Jak jeszcze mogę zmniejszyć pobór energii z aku?? jak go ograniczyć do minimum?? I czy to normalne, że tak szybko ucieka ta moc z aku??

PZDR

0160
27-12-2006, 11:45
Ludzie ale wy panikujecie z tą baterią!

Cieszcie się życiem i walczcie z próchnicą, a nie...

tomalo
27-12-2006, 12:06
dokladnie :) ja nie formowalem i dziala pieknie... nie dopuszczam tylko do calkowitego rozladowania i wszystko jest OK.

bany...
27-12-2006, 12:38
dokladnie :) ja nie formowalem i dziala pieknie... nie dopuszczam tylko do calkowitego rozladowania i wszystko jest OK.
A ile Ci trzyma ta baetria przy słuchaniu muzy??

0160
27-12-2006, 14:36
Podejrzewam, że trzyma mu póki się nie puści.

tomalo
27-12-2006, 14:42
cos w tym stylu :) nie wiem... nie slucham muzyna komorce... ale jak wieczorem kolo 20.00 odepne od ladowarki to rano kolo 8.00-9.00 mam kolo 97% baterii... w tym czasie najwyzej jakas krotka rozmowa i czasem pare sms-ow

coconut91
27-12-2006, 19:19
:devil: JA HEHE :devil:
Ja jak slucham mp3 i gram na raz to 6 godzin max
mam k510i :D (moze byc)

eighthzone
27-12-2006, 19:39
ok... ja telefon użytkuje od 4 dni... za pierwszym razem ladowalem go przez 16h... nie celem formowania , telefon zdechł mi i podłączyłem go do ładowania, po 3h poszedlem spac (troche długo spałem) i jak sie obudzilem to go odłączyłem od ladowarki... Telefon wytrzymal 4 dni... wlaściwie 3 bo dzis cały dzien w pracy go oszczędzałem gdy spojrzalem na stan baterii. W robocie kilka razy mi pikał i w czasie powrotu do domu mi zdechł :ble: Właśnie go podłączyłem do ładowania (jest 19.30) iokoło 23.00 planuje go odłączyć.

Dodam tylko, że w czasie tych 4 dni telefon częto siedzial po kabelkiem USB bo często coś wgrywałem... niby wtedy się doładowuje mówicie... niby taaa bo napis wyskakuje, że sie ładuje ale to nie zmienia faktu, że 4 dni przeciętnego (czyt. oszczędnego) użytkowania (czwarty dzień bateria całą dobę zdychała) to strasznie krótko...

PYTANIE
Chcę sobie kupić drugą baterię (oryginalną) i wiem że istnieje takie urządzenie do ktorego można włożyć baterie od telefonu i sie ładuje...(kumpel miał cos takiego do nokii 3310 pare lat temu) jak mi sie wyczerpie w telefonie to biore baterie z tego "urządzenia" i wkładam do telefonu a baterie z telefonu do owego "urządzenia"... w ten sposób nic nie ograniczy mojej mobilności...
Więc czy SE produkuje takie rzeczy (bo wole mieć oryginał) i jak się to nazywa?! :?

Może troche zagmatwałem ale starałem wszystko opisac najlepiej jak potrafiłem (zrozumiale) heh :faja:

Edit

ok znalazłem coś w tym stylu ale nie o to dokładnie mi chodziło... to jest ładowarka biurowa z możliwością podpięcia drugiej baterii. Przedmiot jest niestety do se k500 i nie jest oryginalny więc odpada :/

http://img144.imageshack.us/img144/9849/152535139xf9.jpg

dorianx
01-01-2007, 12:21
Mój, gdy nonstop sie nim bawi, wytrzymuje jakoś 10 godzin na full baterii, a jeżeli sie nic nierobi no to już sie w dniach liczy ^^

Repcak
01-01-2007, 15:51
Ja zrobiłem formatowanie i powiedzmy skonczylem ladowac rano o 12 i bawilem sie jakos do (oczywiscie z przerwami) 2 w nocy, jeszcze nie sprawdzilem ile trzyma na czysto bez uzytkowania...

Boro5
03-01-2007, 10:33
Bez bawienia - jedynie rozmowy, kilkanascie zdjec - ok 6 dni.
Intensywna rozrywka- 3 dni bez problemu

dorianx
03-01-2007, 18:45
Bez bawienia - jedynie rozmowy, kilkanascie zdjec - ok 6 dni.
Intensywna rozrywka- 3 dni bez problemu

Napisałeś bez problemu, czy to oznacza że jest szansa że nawet 4 dni? Chłopie to co ty masz za baterie w tej kom?

Boro5
04-01-2007, 10:36
To zalezy od egzemplarza. Uwazasz ze mam super baterie? Mi sie wydaje ze jest raczej srednia. Niektorzy pisza ze trzyma im ponad 10 dni sluchaniem mp3 po 1h dziennie. To jest dopiero wyczyn! W te dane dopiero mozna watpic.

kawas
06-01-2007, 19:33
To zalezy od egzemplarza. Uwazasz ze mam super baterie? Mi sie wydaje ze jest raczej srednia. Niektorzy pisza ze trzyma im ponad 10 dni sluchaniem mp3 po 1h dziennie. To jest dopiero wyczyn! W te dane dopiero mozna watpic.

mioi zdaniem max 3 doby a co do 10 dni to fikcja niestety :(

davidzior- K750i
06-01-2007, 21:21
Mi trzyma (przy słuchaniu mp3 około 30min. dziennie) max. 2-3 dni (3-go dnia jadę już na czerwonej kresce)-> słabo :?

maharadza
07-01-2007, 00:59
ja mam telefon od 29 grudnia w tym czasie kilka razy doladowywalem go ,wczoraj wlaczylem go pod kompa i ładuje sie juz 24 godziny bez przerwy i cały czas pokazuje ze sie ładuje,ta ostatnia czesc baterii przy czubku,i pokazuje to od dobrych 18 godzin...telefon był włączony,nie wiem co robic z tego co pamietam przy pierwszym doładowaniu naładował sie do konca,teraz odłączyłem go od kompa i podłączylem pod normalną ładowarke,telefon jest teraz wyłączony,poradźcie cos

Solin
07-01-2007, 10:07
Jeżeli ładujesz przez kabel USB to maksymalnie ci się naładuje bateria do bodajże 84%, a jeżeli przez zwykłą ładowarkę to już do 100%, no może do 97%

eighthzone
07-01-2007, 18:10
do 100% ale po paru sekundach zjedzie do 97% :) te telefony juz tak mają :) Dzisiaj postanowiłem go przetestować w pracy i przez równe 8h słuchałem mp3... po robocie spojrzalem na stan baterii i pokazało, ze mam jeszcze 61%... Jeśli słuchać co o tym rozprawia matematyka to wychodzi, że powinien pociągnąć jakieś 20h przy ciąglym słuchaniu muzyki (na pełnej głośności)... ale w praktyce bywa różnie... i tak każdego wieczora go doladowuje... tak dla zasady i nie ważne czy mam 20%, 30% czy 70%... ;)

dainz
03-02-2007, 17:45
nie zgodzilbym sie z tym ze trzeba ladowac tel przez 14 godzin i nie zwracac uwagi na komunikat bateria w pelni naladowana, producent wyrazne podaje w instrukcji ze jezeli pojawi sie ten komunikat nalezy telefon odlaczy. Nic nie podaje na temat ladowania wylaczonego aparatu, sa to po prostu zwykle mity

Herki
03-02-2007, 20:13
Ja sie bawie i bawie i gram nocami i co jakeis 2dni ładuje i znów ajak niegram tylko pisze sms to trzyma tydzień

Pmaniak
04-02-2007, 02:56
nie wiem czy ktos dal juz link bo nie chcialo mi sie czytac 8 stron postwow:P jak cos to najwyzej skasujcie ten post, ale apropo baterii, poczytajcie sobie tutaj
http://se-center.info/viewtopic.php?t=6683 macie wszystko wyjasnione i Ci ktorzy formuja (nie formatują bo tak sie to nie nazywa) baterie Li-polymerowe sa poprostu imbecylami... bez obrazy offcourse

dorianx
04-02-2007, 08:40
jakieś 17 godzin non stop grania

Gumis190
04-02-2007, 18:25
Moja bateria przy dzwonieniu, sms, słuchaniu muzyki bawieniu sie tel i trzyma 4-5 dni całkiem dobry wynik

sawick
05-02-2007, 09:37
Ja nie formatowalem baterii, postąpiłem dokładnie według opisu kolegi który w tej sprawie dzwonił do Call Center Sony Ericsson (jest na forum). Codziennie słucham muzy/radia około 1,5h, dzwonie około 30min, pare esemesów i troche gram, bateria wytrzymuje około 4 dni na podświetleniu 60%.

Myślę również że powinno się ładować na włączonym fonie (ładowanie optymalne), status 100% utrzymuje się kilka godzin jak nie korzystam z fona.

Ludzie formatowanie baterii przeszło do lamusa!

-52ym30n-
11-02-2007, 20:04
wiec jesli formowalem baterie ok 3 razy po minimum 12 godzin to krotko mowiac ja zje***psulem ??? jak teraz pojde do salonu plusa i powiem im ze mialem wadliwa baterie to wymienia mi na nowa ??i jesli tak to ile czasu bede czekal ??

4r0n$ik
11-02-2007, 21:35
mi trzyma od nowści około 4 dni . Ale cos bardzo mnie dziwi jak naladuje do 100% i gram, sucham mp3 to pare godzin i jest juz 50 % a więc od 100% do 50% zachrzania ostro aż nie widać kiedy zleci ;/ A od 50 % do 0% jest odwrotnie czyli cholernie trudno rozłądowac telefon :) Nie wiem czemu tak jest

dawid.sliwinski
13-02-2007, 11:38
moja trzyma tak 4 dni, z tym zeduzo dzwonie i pisze. moze to i nie duzo ale dla mnie moze byc jak bym chcial po 2 tygodnie to bym jakas nokie kupil. ale w nokii nie znajde takiego wyswietlacza, aparatu,....ogolne zadowolenie.