PDA

View Full Version : Nie działają klawisze!!

Bodzio_71
13-10-2006, 23:26
Witam!

Mam problem następującej treści. Nie tak dawno wpadl mi tel do wody SE k750i, na poczatku nie chcial dzialac ale po nocy suszenia.... w koncu zadzialal. Nie zauwazylem zadnych zmian w "zachowaniu" wszystko dzialalo jak przed kapiela. Po kilku dniach zadzwonilem i uslyszalem w sluchawce szum.... ponownie wybralem numer i nastapilo polaczenie. Jednak po zakonczeniu polaczenia przestaly dzialac mi klawisze (lewy gorny, 1,2,3 oraz kursor na prawo i w dol). Na poczate zrobilem reset ustawien pozniej wgralem ponownie nowy soft ktoy rowniez nie przynosl rozwiazania. Idac dalej zrobilem "reset all" ale niestety dalej klawisze nie dzialaja. Otworzylem obudowe i coz - nic tam sie nie da wyczyscic!! Dziwne jest jednak t ze w momencie w ktorym wlacze blokade klawiszy kursor wykazuje aktywnosc (press * and then unlock) Nadmienie ze model posiada polskiego jezyka. Wiec gdzie moze byc przyczyna a wlasciwie jak przywrocic do zycia klawisze?? Prosze o wskazowki o ile takowe istnieja! Z gory dzieki i pozdrawiam

Fero
14-10-2006, 10:30
Niestety wątpię aby obeszło się bez serwisu w takim przypadku. Kontakt telefonu z wodą, a jeszcze bardziej wpadnięcie telefonu do wody mogło spowodować uszkodzenia których nie jesteśmy w stanie zdiagnozować bez pomocy serwisu. Mam nadzieję że uszkodzenia będą niewielkie i nie narażą Cię na spory koszt naprawy. Powodzenia!

k00nrad
14-10-2006, 13:36
Hej! Główa do góry! Nie jest powiedziane, że telefon zalany wodąjest spisany na straty. Jeśli dasz do serwisu, jest nadzieja, że telefon będzie działał, ale części mogą szybko zardzewieć :?. Pozdro

onasar
14-10-2006, 14:32
Tia do servisu ale mozesz sam go naprawić bez problemowo ...

Fero
14-10-2006, 15:28
Tia do servisu ale mozesz sam go naprawić bez problemowo ...

Więc mógłbyś mu opisac jak to zrobić. Czyż nie?

Bodzio_71
14-10-2006, 20:56
Raczej tak jak kolega wyżej napisal - bez serwisu sie nie obejdzie, fakt glowa do gory nie ma co sie zalamywac trzeba isc do salonu O2 i sprawic sobie nowy :) tak wlasnie uczynilem, tego niedzialajacego oddam do serwisu w polsce i wystawie na sprzedaz.... the power of ebay ;)

the bill
20-10-2006, 00:06
witam

swoją droga może jakas porada dla przyszłych topielców by sie przydała?
ja kiedyś czytałem że po takiej kąpieli najlepszym lekarstwen jest jak naszybciej wyjąć baterie, rozkręcić na czynniki pierwsze a części zanurzyć w jakimś roztworze alkoholu, który szybko odparowuje - czy potwierdzacie te informacje?

Pozdrawiam

Fero
20-10-2006, 17:46
witam

swoją droga może jakas porada dla przyszłych topielców by sie przydała?
ja kiedyś czytałem że po takiej kąpieli najlepszym lekarstwen jest jak naszybciej wyjąć baterie, rozkręcić na czynniki pierwsze a części zanurzyć w jakimś roztworze alkoholu, który szybko odparowuje - czy potwierdzacie te informacje?

Pozdrawiam

Najlepsza metoda jest trzymac telefon z dala od wody. Skali uszkodzeń po zanurzeniu w wodzie nie sposób ustalić. Może po wysuszeniu nic się nie stać z telefonem, a i może on całkowicie paść. A z tym alkoholem to pierwszy raz słyszę, dość dziwna metoda :roll:

the bill
20-10-2006, 17:49
wiem, wiem 8)
też używam alkohol w innym celu :D

Fero
20-10-2006, 18:16
wiem, wiem 8)
też używam alkohol w innym celu :D

Nie wiem do czego Ty używasz :wink: , ja tam używam do odkażania :wink:

exkalibur
24-10-2006, 13:41
Hmm, alkohol z tego co wiem odparuje szybciej niż woda więc bez sensu to jest.Poprostu Trzeba uważać i tyle.A co do rozkręcenia i wyjęcia bateri po tym jak nasz fonik się "zaleje" to jest to pierwsza pomoc którą warto wykorzystać z tym, że nie suszyć suszarką!!! A dać mu wyschnąć samemu.

chwiej
28-10-2006, 21:10
Gadacie tam
Słuchajcie jak wam nie daj Boże wpadnie do wody to najpierw szybko wyciągnijcie baterie bo na płytce zrobi się wielkie próchno i na kondensatorach pojawi się pył (taki jak na klemach od akumulatora samochodowego). I potem będzie ciężej go odratować, albo zasięg poleci.
Ja takie tel zanurzam w nie jakimś tam spirycie tylko w alkoholu izopropylowym (o 1 więcej węgla niż w etylowym - tym co się pije) po 2 dniach wyjmuję i się suszy. Powinien się włączać ale czasami traci zasięg więc jak ktoś ma taką zabawke jak Hot Air (lutownica na gorące powietrze) to wygrzewa się płytke i powinna teraz działać jak wcześniej ;]

koza
31-10-2006, 22:11
Patrz post ,,klawisz 2....''

lukkash
29-11-2006, 22:25
ja tam spec nie jestem, ale przy zalaniu problemem staje sie swarcie na plytkach drukowanych i ukladach scalonych, nie powinno to miec wplywu na czesci mechaniczne choc zeki sobie obciac nie dam. Oglonie siegajac to podstw fizyki i chemii jezeli woda jest czysciutka to wieksze prawdopodobienstwo ze telefon bedzie dzialal, bo z wodnych roztworach zwarcie szybciej sie wytworza. Co do czyszczenia alkoholem, to teoria jest ciekawa, jak zaleje fona to sprawdze ;p Moze mi ktos powiedziec jeszcze jak wyglada sprawa wymiana joya bo mi nawala. chcialbym to sam zrobic a jeszcze nie rozebralem fona na czynniki pierwsze... Pozdr

radexiorek
31-12-2006, 20:39
Ja mam identyczny problem to nie wina wody!!!!!

Mój k750i nie nurkował a identyczny problem ale w dodatku czasami jak użytkuję go nagle się wyłącza i włącza po chwili.

Proszę o pomoc.

Telefon jest NOWY i na gwarancji nawet rok nie minął, ale chcę wiedzieć czy uwzględnią mi to czy nie.

Telefon ma simlock-a na Plusa, zmieniałem u niego przez SEUS-a chyba z 3 razy oprogramowanie. Skasowałem też wszystkie rzeczy jakie na nim miałem (zdjęcia, gry, wideo itp.) ponieważ podejrzewam iż jest to wina złośliwego oprogramowania, ponieważ takie już jest prawie na każdy model, albo kogoś z telefonem który ma przerobiony soft i może wysyłać sms-y w kodzie binarnym (takie coś ma np. operator by zmieniać niezauważalnie niektóre rzeczy).

Co o moich podejrzeniach myślicie ??

Albo też może to być płyta główna uszkodzona w jednym miejscu, które obsługuje te akurat klawisze (1,2,3,joystick na dół i w prawo, przycisk wybierania górny lewy) ???

oilone
01-01-2007, 12:14
Ja mam identyczny problem to nie wina wody!!!!!

To w takim razie nie jest to już identyczny problem....
Niepotrzebnie napisałeś dwa posty z tym samym problemem. Tu zamykamy i skupimy się na tym :arrow: http://se-center.info/viewtopic.php?t=4603