View Full Version : Jaki operator :)?
tobiasty
14-10-2006, 09:54
Mam pytanie jakiego najlepiej operatora wybrac mialem orange i sa tam bardzo wysokie ceny telefonow (np: za k750i na moj abonament musze zaplacic ok 500 zl). Chcialbym sie dowiedziec co najlepiej wziasc plusa czy ere no i oczywiscie jakie tam sa ceny polaczen (przewiduje wziasc abonament 50-60 zl na miesiac)
Wszystko zależy od tego ile decydujesz się zapłacić za telefon. Przykładowo aktualne promocje w erze:
- Płacisz za K750i 299 zł przez 10 miesięcy masz wtedy abonament 20 zł po 10 miesiącach abonament skacze na 60 zł przy umowie na 2 lata
- Płacisz za K750i 99 zł przez 10 miesięcy masz wtedy abonament 30 zł po 10 miesiącach abonament skacze na 90 zł przy umowie na 2 lata
Tak sprawa przedstawia się aktualnie w Erze. W Plusie nie jestem zorientowany ale na pewno podobnie. Orange bym sobie zupełnie odpuścił bo ceny mają z dupy, a i tak nastawiają się głównie na firmy a nie przeciętnego Kowalskiego.
Poza tym na Twoim miejscu poczekałbym do świąt na promocje w końcu to niedługi czas a na pewno będzie się opłacało wtedy kupić Twojego wymarzonego K750i :)
Powodzenia!
tobiasty
14-10-2006, 10:57
Wszystko zależy od tego ile decydujesz się zapłacić za telefon. Przykładowo aktualne promocje w erze:
- Płacisz za K750i 299 zł przez 10 miesięcy masz wtedy abonament 20 zł po 10 miesiącach abonament skacze na 60 zł przy umowie na 2 lata
- Płacisz za K750i 99 zł przez 10 miesięcy masz wtedy abonament 30 zł po 10 miesiącach abonament skacze na 90 zł przy umowie na 2 lata
Tak sprawa przedstawia się aktualnie w Erze. W Plusie nie jestem zorientowany ale na pewno podobnie. Orange bym sobie zupełnie odpuścił bo ceny mają z dupy, a i tak nastawiają się głównie na firmy a nie przeciętnego Kowalskiego.
Poza tym na Twoim miejscu poczekałbym do świąt na promocje w końcu to niedługi czas a na pewno będzie się opłacało wtedy kupić Twojego wymarzonego K750i :)
Powodzenia!
wlasnie w swieta mi sie umowa konczy :) i wtedy moze wezme k750i lub k800i ;] bo i tak bylem nastawiaony ze dam te 500-600 zl za telefon wiem ze w plusie sie placi w szczyt inaczej itp... a w erze? i jakie sa koszty polaczen ;]
mastertylus
14-10-2006, 11:47
W szczyt inaczej to w Plusie sie placilo 5 lat temu :D Teraz jest 1 stawka przez caly dzien.
tobiasty
14-10-2006, 11:49
to juz sam niewiem co wybrac :oops: czy w plusie i erze jest takie cos ze jak nie wykorzystasz minut to ci przechodza na drugi miesiac? tak jak w orange :roll:
Kup se na allegro za 450 zł i kup se starter era!!!
the bill
05-11-2006, 17:35
problem tak stary jak długo działają w polsce komórki.
Obecnie jest na rynku tylu operatorów, którzy posiadają tyle taryf, że każdy człowiek czuje sie wygłupiony.
z moich obserwacji wynika, że czym dłużej zgłębiamy temat "który operator" to dochodzimy do wniosku, że to nie jest istotne.
ja osobiście wybierałem wg następujących kryteriów:
1) jedna stawka do wszystkich operatorów o kazdej porze dnia (łatwa kontrola wydatków)
2) przechodzenie niewykorzystanych minut na KOLEJNE okresy rozliczeniowe (nie na jeden czy dwa miesiące)
3) jak najmniejsze taktowanie za GPRS (w moim przypadku 10KB)
w/w kryteria są dla mnie najważniejsze
a teraz wam powiem jak ja okazałem sie cwańszy od ORANGE :wink:
w ofercie dla klientów indywidualnych nie ma czegoś takiego jak przechodzenie niewykorzystanego kapitału minut na KOLEJNE miesiące. oferują oni przejście kapitału na jeden miesiąc, a w następnym miesiącu w pierszej kolejności są wykorzystywane zaoszczędzone minuty.
ja poprosiłem znajomego, aby wziął telefon na swoją firme (firmy zawsze są na korzystniejszych warunkach niż klienci indywidualni - nawet ceny fonów są lepsze) a następnie poszliśmy do salonu i zrobiliśmy cesje na moją osobe.
efekt: fon jest na osobe indywidualną przy planie taryfowym dla firm.
polecam - szukajcie takich rozwiązań i udogodnień, które by was zadowalały anie operatora.
pozdrawiam
daj sobie spokoj z abonamentem wez na karte
the bill
06-11-2006, 19:12
każdy ma jakieś piorytety którymi sie kieruje przy wyborze zarówno operatora jak i czy ma być na karte czy też na abonament.
ja wybrałem abonament, poniewaz nie zamierzam co pare dni biegac za kartą. druga sprawa - mając abonament , w okresie poprzedzajacym zakończenie umowy biore fona za śmieszne pieniądze.
wiem - zaraz ktoś wysunie kontrargument, że taniej jest wydac jednorazowo na fona kase i korzystać z przedpłat na rozmowy. ale powtarzam - wszystko zależy od tego ile kto rozmawia.
na koniec dodam że nie jest prawdą, że nie można zerwać umowy przed jej wygaśnięciem bez poniesienia kosztów. istnieje taka możliwość - ale nie wiem czy was to interesuje :wink:
Pozdrawiam
dodam że nie jest prawdą, że nie można zerwać umowy przed jej wygaśnięciem bez poniesienia kosztów. istnieje taka możliwość - ale nie wiem czy was to interesuje
Dokładnie, w plusie można nawet przedłużyć umowe o kolejne 24 m-ce pół roku przed jej wygaśnięciem. Sam brałem nowy telefon + gratisy z tej okazji w erze na 2 miesiące przed jej końcem
Ponadto do tematu dodam, że w abonamencie jeśli mało rozmiawiamy to nie wykorzystane minuty przechodzą na następny miesiąć.
the bill
07-11-2006, 18:33
oilone - zgadza sie, ale tylko na jeden miesiąc. natomiast w abonamentach na firme niewykorzystane minuty przechodzą na kolejne miesiące. możesz to uzyskac jeśłi - tak jak napisałem wyżej - znajdziesz jakąś przyjazną tobie osobe, która najpierw weźmie abonament z telefonem na swoją firme, a po tygodniu pójdziecie razem i dokona cesji na twoją osobe (cesja jest bezpłatna). telefon jest przepisany na osobe fizyczną, ale nadal posiadasz abonament na firme - bo nie ma możliwości przenoszenia nr telefonu, który był wzięty na firme - na abonament dla osób fizycznych.
więc w ten sposób można skorzystać, aby jednak minuty przechodziły na KOLEJNE miesiące.
nie wiem jak to wygląda u innych operatorów, ale tak wygląda sprawa w ORANGE
Pozdrawiam