PDA

View Full Version : Bluetooth do kompa

Damsza18
16-11-2006, 22:46
Witam kupiłem sobie bluetooth usb adapter es-3881+ i nie mogę połączyć się zz moim k750i. W menedżerze urządzeń znalazło mi bluetooth hid manager, bluetooth network manager, bluetooth dun modem, bluetooth fax modem, bluetooth lap modem(client), bluetooth lap modem(server), dwanaście portów com > bluelet (com5...6...16) i bluetooth hid enum device. Te urzadzenia mi się zainstalowały po zainstalowaniu oprogramowania BlueSoleil. Nie wiem dlaczego nie działa. Może ktoś miał już taki problem albo wie coś na ten temat. Mam Me. Pozdrawiam i proszę o pomoc!!!

loloplay
17-11-2006, 08:49
ale co nie dziala?? BlueSoleil?? czy telefon??
nie wykrywa telefonu czy jak??

jak nie wykrywa telefon to sprobuj zrobic cos takiego:

Bluetooth->widoczność->Pokaż telefon

wtedy sprawdz

Damsza18
17-11-2006, 10:42
mam tak ustawione

the bill
17-11-2006, 19:21
pare lat temu gdy korzystałem z milenium (z obawy przed zbytecznym oprogramowaniem) nowe urządzenia instalowałem w następujący sposób:
- przy włożeniu płyty instalacyjnej trzymałem wciścięty klawisz [shift] - blokada napędu przed autostartem
- podłączałem blootocha
- komp wynajdował nowe urzadzenie - jesli tego nie robił to instalowałem sterowniki "via 4in1", a gdy już widział nowe udządzenie
- to w systemowym programie do dodawania sprzetu jaki się automatycznie pojawia nadawałem ścieżke do napędu CD z płyta instalacyjną po poszukiwane sterowniki.

sprawdź ten sposób - może pomoże :wink:

Damsza18
18-11-2006, 10:21
via mam zainstalowane. Jak wkładam bluetooth do kompa to mi żadnych nowych urządzeń nie wynajduje. Jedynie komp mi się tnie więc coś tam działa - nie jest obojętny :(

the bill
18-11-2006, 11:02
ok. zobacz jeszcze takie coś. odinstaluj (usuń) sprzęt, włóż załączoną płytkę i postępuj wg wskazówek jakie będa pojawiać się na ekranie.

p.s. przeszukaj płytkę, czy przypadkiem w jakimś katalogu nie znajdziesz sterowników USB dla millenium - bardzo często są one załączone, ale ze względu na popularność XP nie pojawia sie opcja aby je zainstalować.

Damsza18
18-11-2006, 12:39
No właśnie nic. Na płytce są wszystkie sterowniki wgrane w początkowym katalogu. Jak chce podłączyć blueooth to nic nie wyskakuje. Tylko po zainstalowaniu tego oprogramowania BlueSoleil instalują się tamte urządzenia - nawet nie wiem kiedy - chyba dopiero po podłączeniu bluetooth.Sądzę, że jakieś jedno urządzenie mi się nie zainstalowało i dlatego nie działa. Fakt - mam kompa zaśmieconego bo dawno nie formatowałem - może to to - bo przez ten czas przewinął się nie jeden kabel usb nie jeden aparat ne jednen mp4 itd. Mam zjebaną stację dysków i nie mogę sformatować - wiem, że da się przez płytkę 98 ale jeszcze nie bawiłem się w to. Wiem, że ciężko jest pomóc jak się nie widzi problemu więc wielkie dzięki dla "the bill" za dobre chęci. Pozdro dla wszystkich posiadaczy se

the bill
18-11-2006, 13:02
a w tym oprogramowaniu od blootoch'a masz jakies opcje celem wyszukania nowego sprzetu (w tym przypadku telefonu)? może tu tkwi problem?

Damsza18
19-11-2006, 16:07
tam są opcje, ale nie są dostępne bo nie wyszukuje urządzenia bluetooth. W żadnym programie nie chce znaleźć. To jest bankowo, że mi się to nie do końca zainstalowało poprawnie

CyCeK
27-11-2006, 11:59
ja niew eim jak Ci moze nie działąc!!!??kupiłem se bluetootha za 60 zł w salonie komputerowym...wszystko działa bez problemu!!!znajduje SE k750
jak i tel mojego starego samsunga e720. żadych problemów!!!
pozdrawiam

the bill
27-11-2006, 14:04
CyCeK następnym razem spróbuj wnieść coś w problem kolegi Damsza18 - twój post zasadniczo nic nie wniósł.

Mam zjebaną stację dysków i nie mogę sformatować
wytłumacz mi w jaki sposób w takim razie wgrywałes sterowniki?
jesli siadł ci napęd - zanieś płytke do kolegi i niech prześle ci zawartość CD np. przez skype.
Spróbuj najpierw odinstalować urządzenie (sprzęt) przez panel sterowania a następnie w menadżerze urządzeń usunąć (jeśli jeszcze będzie wykrywany) bluetooch'a.
Następnie podłącz bluetooch,a i zobacz czy pojawi się okno od oprogramowania do wyszukiwania nowego sprzetu. Samemu nadaj ścieżkę do plików które kolega ci przysłał. gdy się wszystko zainstaluje - restart kompa.
może pomoże (?)

p.s. zakładam że w k750 masz włączony bluetoch i ustawiony jest aby był widoczny? :>

AlaN
27-11-2006, 18:19
Wiecie, nie mam BT, ale z dziwacznymi instalowaniami sterowników spotkałem się przy drukarkach na USB - może więc i tu tkwi taki sam problem?
Tam zasada instalacji była inna od standardowej:
1. Nie podłączamy kabla USB!
2. Wkładamy płytę CD ze sterownikami
3. Instalujemy oprogramowanie (w tym i sterowniki)
4. Instalator po chwili POPROSIŁ o dwłożenie wtyczki USB do gniazdka (!)
5. dokończyło instalowanie
6. Działa.
Jakiekolwiek odstepstwo od tego sposobu instalowania stwarzało kłopoty - drukarka NIE DZIAŁAŁA i nie zadziała, póki się nie zrobi tego w taki sposób jak podałem wyżej. Trzeba było skasować urządzenia, wywalić wszystkie wpisy w rejestrach, w plikach INI itp. I zacząć od nowa.
Nie wiem czemu tak to działa, ale takie są fakty.
Jako przykład: tak zachowuje się instalowanie drukarki 'Canon PIXMA-IP1500', i 'Epson CX3600'.

Nie wiem czy pomogłem, ale może tu tkwi problem? W kolejności postepowania?