PDA

View Full Version : Pomocy cos z Telefonem !!!!

Taranek1
28-11-2006, 22:35
Witam mam mały problem z moim K750i a mianowicie nabyłem go w poniedziałek 27 listopada jako nowy w sieci ERA i jest taki problem po wejściu w zakładkę Odtwarzacz/Cala muzyka i jak przeglądam muzykę telefon się wiesza a mianowicie wyświetlacz zaczyna świecić na biało po tym fon się wyłącza po tę w telefonie załącza się podświetlenie znowu pokazuje się biały obraz i po tym telefon przechodzi do menu. Kilka szczegółów:
Wolnej pamięć: 27MB
Memori Stiuk: 54MB
Pomóżcie, bo już nie wiem zaniosę go jutro do salonu na gwarancje, ale chciałbym wiedzieć, co wy myślicie o tej usterce i czym może ona być spowodowana

KYLOmC
28-11-2006, 22:51
Jakaś chyba lipa ten tel .... tez bym zaniósł na gwarancje !!!
niewiedze przeszkud jak gwarancja jest to Oczywscie lepiej nie cudować !!!
Pozdrawiam !!!

the bill
28-11-2006, 23:43
temat "białego ekranu" już parokrotnie pojawiał sie na forum
http://se-center.info/viewtopic.php?t=2489&highlight=bia%B3y+ekran
http://se-center.info/viewtopic.php?t=1981&highlight=bia%B3y+ekran

wg mnie czym szybciej zaniesiesz go do serwisu - tym prędzej będziesz mógł sie nim nacieszyć :wink:

Taranek1
29-11-2006, 16:50
Oddałem telefon na gwarancje, ale się tylko wkur..... co nie miara, bo nie dostałem, zastępczego a mam na abonament i zostałem bez telefonu zdany na łaskę kolegów żeby rozładować nerwy zadzwoniłem na infolinie ERY i z po wyzywałem jakiegoś kolesia, noi mi ulżyło

the bill
29-11-2006, 21:28
noi mi ulżyło
tylko to ci zostanie :wink:

po wyzywałem jakiegoś kolesia
w tym przypadku on nic jest winien - wykonuje tylko swoją pracę.

powiem ci nawet, że nawet wysokość abonamentu jaki płacisz nie ma większego znaczenia czy dostaniesz telefon zastępczy czy też nie.
jedyny warunek otrzymania zastępczego fona to taki, aby był on aktualnie na miejscu. należało się spytać iloma telefonami zastępczymi dysponuje serwis :>
swojego czasu jakaś sieć dla klientów wyjeźdzających do stanów [gdzie jest sieć GSM 1900] oferowała aparaty po 5,-/24h - może to by było rozwiązanie?

pozdrawiam :wink:

oilone
29-11-2006, 22:09
Bez telefonu jak bez ręki można by rzec... Może ktoś ze znajomych/rodziny ma użyczyć jakiś inny sprawny telefon którego aktualnie nie używa. Ja np. mam dwa takie "zastępczaki".

Taranek1
29-11-2006, 23:24
I tak zrobiłem wykopałem u kuzyna w szufladzie starszawą motorole i musze z niej korzystać ja to mam pecha żeby mieć dwa dni telefon i takie rzeczy żeby się przydarzyły

Taranek1
05-12-2006, 15:03
Witam telefon odebrałem poinformowano mnie, że usterki nie wykryto, ale wgrano nowe oprogramowanie, ale co z tego jak telefon znów zaczął szwankować tylko teraz trochę rzadziej, ale jest to samo (telefon odebrany w poniedziałek, czyli wczoraj a oddałem go ponownie dziś) jak tak dalej pójdzie to dorobię się nowego i mam jeszcze pytanie jak wymieniają mi na nowy telefon to stary zabierają

pacucman
05-12-2006, 15:41
Nie, napewno ci zostawią i będziesz miał 2 telefony.
Fajnie by tak było.

Fero
05-12-2006, 16:36
Witam telefon odebrałem poinformowano mnie, że usterki nie wykryto, ale wgrano nowe oprogramowanie, ale co z tego jak telefon znów zaczął szwankować tylko teraz trochę rzadziej, ale jest to samo (telefon odebrany w poniedziałek, czyli wczoraj a oddałem go ponownie dziś) jak tak dalej pójdzie to dorobię się nowego i mam jeszcze pytanie jak wymieniają mi na nowy telefon to stary zabierają

Przy 3ciej wymianie bodajże wymienia na nowy aparat. Stary skonfiskują ;)

the bill
05-12-2006, 20:01
Przy 3ciej wymianie bodajże wymienia na nowy aparat. Stary skonfiskują
po części Fero :wink:
w SE nie wymianiają telefonów, ale płytę główną [czyt. całe wnętrze telefonu], która zostaje w starej obudowie.
mi wymienili po trzeciej naprawie, baterie oddali tą, którą miałem [zrobiłem niewielki znak bo byłem ciekawy czy baterie dostane nową, a jeśli by tak było to miałbym dowód, że jednak oddali starą :>]

Taranek1 z tego co wiem, to wszystkie naprawy serwisowe wykonywane są w warszawie w firmie CRC ---> http://www.crc-polska.com/pl/
na tej stronie znajdź nr telefonu i zadzwoń do serwisu, podaj numer IMEI i dokładnie opisz, osobie rozmawiającej z tobą, usterkę i każ jej zapisać wszystko, tak aby serwisant, który weźmie do ręki twój fon wiedział "co go boli".
w moim przypadku po pierwszej naprawie, również usłyszałem to co ty - wgrano nowe oprogramowanie, telefon sprawny. gdy oddałem ponownie do serwisu poczyniłem kroki wyżej opisane. efekt: wymiana kilku części.
wiec jak widzisz, niby telefon sprawny, oddany ponownie i jednak poczynili jeszcze jakieś kroki.
wg mnie wina leży w programie komputerowym punktu serwisowego do którego oddajemy telefony, gdzyż ten przesyła je do CRC tylko z kodem usterki. osoba przyjmująca od nas telefon, jak się dowiedziałem, mimo iż wipisuje informacje otrzymane od właściciela telefonu, to i tak te informacje do CRC nie dochodzą.
Dodatkowo powiem jeszcze, że na tej stronie możesz sprawdzić jak daleko posunięta jest naprawa twojego telefonu

pozdrawiam :wink:

emf
05-12-2006, 20:09
the bill po trzeciej naprawie mają obowiązek wymienić Ci sprzęt na nowy.
Nie jego "flaki" ale SPRZĘT.
Pod warunkiem, że wcześniejsze naprawy zostały zakwalifikowane jako usterki, a nie "nie znaleziono usterki ani wady".
Jedną z usterek do SE dośc łatwo "wyłudzić" ---> zacinanie joya.
W 99% wymieniają joya.

Fero
05-12-2006, 20:21
Z tego co kojarzę w prawie konsumenckim jest zapis iż serwis może 3 krotnie dokonać naprawy sprzętu za 4 tym razem gdy zepsuje nam się dany sprzęt mamy prawo rządać wymiany na zupełnie nowy, czyli the bill jakby na to nie patrzeć to katuj telefon ile wlezie a w niedługim czasie serwis sprezentuje Ci nówkę :D

the bill
05-12-2006, 20:21
mają obowiązek wymienić Ci sprzęt na nowy
odwiedź strone, którą podałem, poszukaj telefonu - zadaj pytanie :faja:
według serwisu SE - w tym przypadku CRC - wymiana płyty głównej jest to nic innego jak wymiana "telefonu" - ale gdy zaczełem wypytywac dalej, okazało sie że wyjmują starą płytę i wkładają nową płytę w starą obudowe. jest to za sprawą tego, że serwis wysyła zapotrzebowanie do SE na płytę główną i tylko płyta główna przychodzi do nich - .... zresztą zadzwoń i napisz co ci odpowiedzieli :wink:

emf
05-12-2006, 20:24
the bill Daj dzieciom pograć przez parę dni na telefonie, a joya załatwią bez problemu i nowy telefon masz w łapkach :lol:

według serwisu SE - w tym przypadku CRC - wymiana płyty głównej jest to nic innego jak wymiana "telefonu"

Twierdzić to oni sobie tak mogą.
Tylko, że Ustaw Konsumencka obowiązuje wszystkich sprzedawców, a nie ich widzimisię.
Może w przypadku butów zostawią Ci stare sznurówki i języki.
Ja bym nie przyjął takiego telefonu, przy czym zaznaczam, przy czwartej naprawie.

the bill
05-12-2006, 20:28
Jedną z usterek do SE dośc łatwo "wyłudzić" ---> zacinanie joya.
W 99% wymieniają joya.
Daj dzieciom pograć przez parę dni na telefonie, a joya załatwią bez problemu i nowy telefon masz w łapkach
no to wymienią telefon czy joystik ? :? jakoś sie pogubiłem :mrgreen:

ja tylko opisałem swoje doświadczenia i jakie kroki poczyniłem, aby jednak sprzęt działał :wink:

Fero
05-12-2006, 20:29
Bardzo ciekawe - czyżby obudowa i bateria to nie jest wg. serwisu część składowa telefonu?

Definicja telefonu w serwisie to tylko bebechy no naprawdę ubaw po pachy ... :roll:

emf
05-12-2006, 20:33
no to wymienią telefon czy joystik ? Confused jakoś sie pogubiłem Mr. Green

Do wymiany telefonu "potrzebujesz" trzech napraw.
Przy czwartej wymiana towaru na nowy, zgonie zresztą z Ustawą o sprzedaży konsumenckiej.
Więc w powyższym poście podałem jedną z pewnych napraw, które ktoś może "wyłudzić".

Powyższe dotyczy oczywiście chęci pozbycia się telefonu wadliwego bo trzeba mieć nie po kolei w głowie żeby się szarpać po jednej naprawie o wymianę sprzętu :/

the bill
05-12-2006, 21:38
dobra - musze wam uwierzyć :wink: ponieważ naprawianej 750 pozbyłem sie [dałem mamie] to może sie przekonamy czy wymienią gdy będzie czwarta naprawa :wink:
lekko rozdmuchaliśmy ten temat a autora nie widać tu :mrgreen:

Taranek1
06-12-2006, 00:39
Poczekam zadzwonię to tego serwisu i porozmawiam fakt the bill telefon trafił do tego serwisu, co podałeś rozmawiałem już w Erze o wymianie na nowy, więc sytuacja ma się tak ze jak odbiorę teraz telefon będzie to drugi raz i nadal usterka będzie występować to prawdopodobnie wymienią mi go na nowy. Nadal mnie dziwi, co to mogła być za usterka ze świstka, który dostałem przy odbiorze telefonu wynika tak zacytuje „Podczas pobytu telefonu w serwisie zgłaszaną usterka nie wystąpiła. Długo trwałe testy przeprowadzone przez techników naszego serwisu nie potwierdziły występowania problemu. W celach diagnostycznych wgrano najnowszą wersję oprogramowania, testy zgodne ze specyfikacja producenta. Telefon sprawny” to już nic nie rozumiem z porad na forum wynikało, że jak wgrają nowe oprogramowanie to wszystko będzie ok. a tu totalna klapa po całej linii

the bill
06-12-2006, 22:16
mam newsa :>
dzisiaj uzyłem karty M2 i adaptera Memory Stick Pro Duo aby sparwdzić czy telefon zobaczy tą karte:>
w K750 można to robić przy włączonym telefeonie, ważne tylko, aby w trakcie wyciągania i wkładania karty żadna plikacja z niej nie korzystała. uczyniłem to i telefon jej nie widział. wyłączyłem fona i włączyłem go .... i co? :faja:
ekran świecił biało i gasł - z częstotliwością coś tak około 0,5 sek. założyłem odrazu że K750 nie radzi sobie z kartami M2 mimo użytego adaptera.
moje pytanie teraz jest następujące - czy twój telefon podobnie zachowywał sie z inną kartą lub bez karty?

Taranek1
07-12-2006, 00:45
Nie testowałem tego, ponieważ jak zakupiłem telefon karta była w środku a ja jej stamtąd nie wyciągałem wątpię, aby to była wina wady telefonu w moim przypadku, ale każdy mylić się może próbowałem się dodzwonić do tego serwisu, ale mi się nie udało. W piątek prawdopodobnie będę miał z powrotem telefon to wtedy zobaczymy czy dzieje się to samo. Ale naprawdę zastanawiam się, co może powodować takie zachowanie telefonu

the bill
07-12-2006, 17:32
myślałem o tym i [obym sie mylił] ale jeśli oddawałeś fona bez karty to diagnoza będzie prawdopodobnie ta sama:
„Podczas pobytu telefonu w serwisie zgłaszaną usterka nie wystąpiła. Długo trwałe testy przeprowadzone przez techników naszego serwisu nie potwierdziły występowania problemu. W celach diagnostycznych wgrano najnowszą wersję oprogramowania, testy zgodne ze specyfikacja producenta. Telefon sprawny”
jeśli tak będzie udaj sie do pierwszego lepszego komisu, przedstaw problem, poproś na dwie minuty o karte pamięci i zobacz jak telefon będzie zachowywać z inną kartą. sprawdź też jak zachowywac będzie sie bez karty

chociaz może oddadzą ci już zrobiony :wink:

Taranek1
08-12-2006, 00:06
Boje się również o baterię, bo nie była sformatowana do końca jak oddawałem telefon 1 raz to był dopiero po 2 formatowaniu 11 godzinnym i nie wiem czy może się coś stać z bateria

Fero
08-12-2006, 18:02
Baterii która jest w K750i się nie FORMUJE ;) Było już o tym na forum ;)

Taranek1
08-12-2006, 18:32
sorki jestem trochę rozmarzony

Taranek1
12-12-2006, 18:46
I znowu to samo telefon dostałem dziś powrotem i znów dzieje się to samo, co poprzednio opisywałem telefon jak odebrałem w Erze to było z nim wszystko ok. w domu po dłuższym bawieniu się powtórzyły się wady. Według serwisu telefon jest sprawny to, co mi napisali w kwitku „Informuje, że w telefonie dokonano naprawy interfejsu. Wgrano oprogramowanie, testy zgodne z specyfikacjami producenta”. Pomóżcie, bo sam już nie wiem, co robić :(

the bill
12-12-2006, 18:57
napisz jak zachowuje sie bez karty? wyciągnij ją na dwa dni i opisz to :?

Taranek1
20-12-2006, 22:14
Telefon teraz się niby dobrze sprawuje wyciągałem tak jak powiedziałeś kartę i nic się nie działo

the bill
20-12-2006, 22:20
ta informacja wskazuje, że będziesz miec wadliwą karte - wymień sie nią z kimś, albo pożycz jakaś - włóż [jesli dokupiłeś jakąś większą] ta która dostałeś z fonem [64 MB] - zobaczymy czy nadal będzie sie dobrze zachowywać

Taranek1
26-12-2006, 13:12
the Bill Wiesz, co jeszcze zauważyłem, ale to możliwe ze jestem przewrażliwiony, wiadomo ze temperatury wieczorami spadają będąc ostatnio na dworze dzwoniąc, no stop się to samo działo przestało od razu jak weszłam do mieszkania. Może to jest śmieszne

ruti
26-12-2006, 14:04
czytajac te wszystkie posty... sam niewiem co sadzic... wszystkie serwisy tak naprawiaja telefony "na odp. sie :)" testy wygladaja w ten sposob ze telefon lezy bez urzytecznie... ja juz bm sie wq i napisal im pare slow i postraszyl bym im biurem konsumenta... moze by sie troche otrzasneli... a jesli to niepomorze to pprostu zalatwic sprawe przez biure konsumenta a napewno zadziala i jeszcze dostana porzadna kare !

moj starszy mial problem z dzojem w k300i... oddal telefon... po miesiacu odebral bo cos tam nietak bylo... okazalo sie ze ustarki niezlokalizowali...
oddal go ponownie... i znow efektu niebylo... oddal poraz trzeci i powiedzial ze oddaje go poraz ostatni ! napisal pare e-maili w odpowiednie miejsce... postraszyl odpowiednimi organami i co dziwne? telefon byl do odboiru po 8 dniach ! sprawny i dziala do dzis !
dzialo sie to gdzies przed wakacjami...

pozdrawiam :)