PDA

View Full Version : Patche | FARmanager | CID36

ToMiMMM
20-12-2006, 13:28
Oczywiście wszystko zaczeło się za wschodnią granicą i stamtąd jest to zassane. :)

Aby aplikować sobie patche, do których linki podaje poniżej, należy mieć możliwość połączenia naszego SE z programem FAR przez plugin SEFP, czyli dotyczy to jak na razie telefonów z CIDem innym niż 49

Ograniczę się teraz do krótkiego wprowadzenia w świat "Matrixa"
1. Instalujemy program FAR => http://www.farmanager.com/files/FarManager170.exe
2. Ściągamy plugin SEFP => http://sephone.nm.ru/tools/ ...wybieramy najnowszy plugin SEFPxxxxx czyli z najwyższym numerem
[aktualizacje pluginu na stronie forum SE-NSE - powyżej]
3. Rozpakowujemy zawartość SEFP06098.zip do katalogu Far/Plugins/
4. Uruchamiamy program Far.
a) Naciskamy ALT + F1, i uruchamiamy plugin SEFP
b) Wybieramy kabel w przypadku k750i jest to oczywiście DCU-60 i ustawiamy prędkość na 921600, następnie klikamy "Enter The Matrix"
c) Wyłączamy telefon, następnie przyciskamy i przytrzymujemy przycisk C i wpinamy telefon do kabla. [przy tej okazji wyciągam również kartę pamięci i kartę SIM, ale jak kto woli] ...oczywiście potrzebne są tu sterowniki do flashowania
5. ...i jesteśmy wewnątrz naszego SE Widzimy dwa katalogi FLASH i FS

Nas, będzie interesował katalog FS.
Idea UWAGA Po wejściu w niego i dokonaniu jakichkolwiek zmian (o których poniżej) należy zawsze cofnąc się do katalogu głównego (poprzez "...") i zatwierdzić dokonane zmiany "YES" przy pytaniu o zamknięcie CSFSloadera

Ale po kolei - aby zaaplikować patche należy:
1. połączyć się FAR+SEFP z telefonem.
2. w przeciwieństwie jednak do grzebania w folderze FS, przy okazji czynienia Tricków, po pojawieniu się nam dwóch folderów:
FLASH
FS
...wchodzimy w ten pierwszy, czyli FLASH
3. widzimy teraz folder memory, ale NIE wchodzimy w niego.
4. dokładnie tutaj aplikujemy patche, czyli kopiujemy [F5] je do głównego katalogu FLASH.
5. po pojawieniu się komunikatu wciskamy po prostu FLASH
Cały tutorial patchowania przedstawiony graficznie jest TUTAJ http://myforum.lasyk.net/showthread.php?t=27320

UWAGA Jeśli dany patch się nam nie spodobał i gdy chcemy go odinstalować:
Czynimy TE SAME, powyższe kroki do punktu 5, gdzie przed wciśnięciem FLASH i pojawieniu się komunikatu, zaznaczamy gwiazdeczką * rubrykę REMOVE PATCH i wtedy wciskamy FLASH !

Strona, na której pojawiają się nowe patche prawdopodobnie w pierwszej kolejności to:
http://mobilefree.ru/modules/patches/viewcat.php?cid=13
...jeśli ktoś operuje cyrylicą to polecam

Ja jednak oprę swój opis patchów, które możemy pobrać ze strony:
http://clubw800i.googlepages.com/parches%3Ak750r1db00122

Patche możemy również ściągnąć z serwisu TOPSONY.

Chyba nie muszę przypominać, że ściągamy patche do tego firmware, który aktualnie mamy w swoim SE !
Opis patch w języku angielskim znajduje się wewnątrz każdego patcha, czyli pliku .vkp, który możemy edytować np notatnikiem.
Czasami jednak nie ma tam opisu w języku angielskim tylko jest napisany cyrylicą, w związku z tym mój poniższy opis:

blacklist
zamienia listę połączeń, które możemy zapisać w Zarządzaniu poł./Akceptuj połączeń/Lista - na listę połączeń, których NIE chcemy akceptować.

bt_accept_without_prompt
dezaktywuje pytanie o akceptacji przyjmowania pliku podczas przesyłania przez BT

camera_button_flash_v3.1
pulpit => wciśnięcie i przytrzymanie przez 2sekundy spustu aparatu powoduje załączenie flasha (jako latarki) na 40sekund, podczas gdy jest ona włączona można regulować natężenie światła diody bocznymi przyciskami +/-, ale tylko gdy wejdziemy do odtwarzacza lub radia

change_key_into_java_icon
zmienia ikonkę kluczyka przy aplikacjach JAVA, na ikonkę JAVY

date_time_names_of_files_camera
zamienia nazewnictwo nowych zdjęć z licznika zdjęć (DSC00750.JPG) na datę i czas robienia zdjęcia. UWAGA! Nie wiem czy jeśli będziemy chcieli odinstalować patch nie zresetuje się nam licznik zdjęć !?

decrease_illumination
zmniejszenie podświetlenia (jasności) wyświetlacza o 20% - wówczas przy ustawieniu 50% gaśnie podświetlenie klawiatury.

disable_wizsetup
wyłącza kreatora konfiguracji podczas włożenia innej niż domyślna karty SIM

flashlight_missing_calls
komórka informauje nas o nieodebranym połączeniu mignięciami diody flasha, co 20sekund

flashlight_vibra_missing_calls
jak powyżej + wibracja

fluent_scrolling
szybsze przewijanie nazw plików w odtwarzaczu

high_volume
wyłącza denerwujące ostrzeżenie o możliwości uszkodzenia słuchu, przy podgłoszeniu dzwonka na 6-8

java_folder
przenosi folder zainstalowanych aplikacji do katalogu INNE, przez co staje się on dostępny dla użytkownika telefonu z pozycji telefonu.

java_restrictions
wyłącza wszelkie pytania o dostępności aplikacji JAVA do danych użytkownika czy połączenia z internetem

keylock
wyłącza 2sekundowy widok kluczyka, przy blokowaniu klawiatury
! UWAGA ! Patch ten powoduje częste zawieszanie się telefonu

music
aktywuje muzyczny przycisk boczny PLAY/PAUSE przy nie podłączonym zestawie słuchawkowym. UWAGA! przycisk jest aktywny mimo blokady klawiatury!

no_silent
wyłącza 2sekundowy widok przekreślonej nutki przy wyciszaniu telefonu

photo_with_java
umożliwia włączenie aparatu przy zminimlaizowanej aplikacji JAVA

radio
umożliwia załączenie radia bez podłączonego zestawu słuchawkowego (nie rozumiem przydatności tego patcha, bowiem kabel od słuchawek służy jako antena i nie da się bez niego złapać stacji radiowej)

replace_mp4_video_icon
zmienia ikonki plików mp4 na takie z "mp4" a nie "3gp"

scrolling
przyśpiesza przewijanie długich nazw plików w menedżerze plików

vibra_v2
telefon, krótko zawibruje gdy ktoś odbierze, jeśli to my wybieramy połączenie
!UWAGA! prawdopodobnie patch ten powoduje zachwianie pracy mikrofonu w telefonie

work_without_SIM
telefon działa bez karty SIM (bez możliwości dzwonienia i paru innych oczywistych funkcji )

timeout_dimmers_v2
wydłuża czas do wygaśnięcia wyświetlacza (na pulpicie) do 40sekund.

Dla telefonów z CID 49 jest już aplikacja umożliwiająca pachowanie. :lol: :D :D

Podaje stronkę skąd można pościągać dużo potrzebnego softu

http://www.topsony.com/foro/cmps_index.php

oilone
20-12-2006, 13:51
Dla telefonów z CID 49 jest już aplikacja umożliwiająca pachowanie.

Zapewne chodzi Ci o PHONE XS V2.01.

ToMiMMM
20-12-2006, 13:53
Tak chodzi o ten sofcik.Ja czekam na koniec gwarancji i heja.
A tu cos ciekawego:

Usuń szum podczas odtwarzania mp3!!!!

1. Wchodzimy do FS/ifs/settings/acoustic
2. Ściągamy i kopiujemy tam pliki z tego archiwum.
http://rapidshare.de/files/23376730/No_Hissing.rar.html

p.s jeżeli ktoś nie słyszy szumu, niech podepnie słuchawki, włączy mp3 player, da play a potem pause, szum jest cały czas obecny. Postępowanie powyżej całkowicie go likwiduje!

seba123
31-12-2006, 05:56
który aktualnie mamy w swoim SE Exclamation

Co to jest to SE Exclamation??

seba123
31-12-2006, 06:04
Cały tutorial patchowania przedstawiony graficznie jest TUTAJ

Gdzie?

oilone
31-12-2006, 18:28
Cały tutorial patchowania przedstawiony graficznie jest TUTAJ

Gdzie?

Linka brak gdyż opis został zerżnięty z jakiejś innej strony/forum...

seba123
01-01-2007, 07:44
Linka brak gdyż opis został zerżnięty z jakiejś innej strony/forum...

Czemu? Nie wiem czy wiesz ale to co jest pisane na forach nie podlega ochronie. Można sobie pisać Copyrights itd. itp. a w Naszym prawie pisze że zawartość for jest dla wszystkich :devil: tak więc można kopiować do woli. To chociaż proszę autora tematu o przesłanie linku do tego forum (czy cośtam innego) na PW albo GG.

oilone
01-01-2007, 11:43
Nie wiem czy wiesz

Wiem o tym;]
W tym przypadku chodziło mi o to że gdyby ToMiMMM sam pisał ten turtorial to wiedziałby że w miejscu słowa "TUTAJ" powinien znajdować się link/odnośnik.

ToMiMMM
03-01-2007, 19:33
Oczywiście wszystko zaczeło się za wschodnią granicą i stamtąd jest to zassane. Smile

Przeciez jest czarne na białym że od rusków zassane......... link dodany

The_Masterplan
22-01-2007, 13:04
A jak wgrać tym Far'em camdrivery :?: próbowałem już Phone XS ale telefonu mi nie wykrywa, a Far wykrywa i nie wiem co dalej zrobić żeby wgrać :cry:

oilone
22-01-2007, 15:59
Plik camdriver0 wsadzamy do folderu Fs/ifs/settings/camera (kasujemy ten co tam jest i wsadzamy nasz ściągnięty) i już...

The_Masterplan
22-01-2007, 20:57
Plik camdriver0 wsadzamy do folderu Fs/ifs/settings/camera (kasujemy ten co tam jest i wsadzamy nasz ściągnięty) i już...

No skasowałem i co mam teraz wcisnąć żeby to wsadzić :?:

Edit : ok już sobie poradziłem.

kawas
22-01-2007, 22:34
z prawej strony te pliki co masz skopiować i F5

Beryl_88
12-02-2007, 18:27
jak wchodzę do FLASH niema folderu "menu" tylko "coming.soon" :evil: co jest grane?
OK CID36 maja comig.soon ale dlaczego jak chce wkleić jakiś patch to telefon się uruchamia a FAR się zawiesza?

/

Wie ktoś ? Pomóżcie! :roll:

marek398
14-02-2007, 09:02
Witam jak pobrać patche z tej str. http://clubw800i.googlepages.com/parches%3Ak750r1db0012 bo gdy naciskam na patch to mi wyskakuje jakaś stronka z kilkunastoma literkami. Proszę o pomoc pozdrawiam

retros
15-02-2007, 19:17
@marek398 - normalnie się pobierają - wina leży po twojej stronie ( winda , przeglądarka )
Pozdr

marek398
15-02-2007, 19:36
Sory ale niekapuje w operze i internet explorer mi niechce sie pobrać-nadal te literki(o co chodzi z tą windą) Pomocy pozdraawiam

kuki
16-02-2007, 22:29
Sorrry ale ja w tym folderze Flash nie mam ,,Memory'' tylko ,,coming.soon'' dlaczego???

Beryl_88
17-02-2007, 00:28
kuki ja tez tak mam, bo mamy CID36 i mam pytanie: Czy możesz wrzucać patche przez FAR'a ??

kawas
17-02-2007, 19:23
Sory ale niekapuje w operze i internet explorer mi niechce sie pobrać-nadal te literki(o co chodzi z tą windą) Pomocy pozdraawiam

i tak powiem :D w pracy mam explorer i d...a mam "literki" ...w domu mozilka :) i śmiga odpowiedz sobie sam :P

marek398
18-02-2007, 10:51
kawas-dzieki twój sposób działa ale za to patche w moim fonie niedzialają z tej str(a sa do niego) a niedziałają mi k750_r1ca021_java_folder.vkp
, k750_r1ca021_bt_accept_without_prompt.vkp i k750_r1ca021_music.vkp-Szkoda!!! Pozdrawiam

fkzzpio
18-02-2007, 15:57
Usuń szum podczas odtwarzania mp3!!!!

Mógłby ktoś wrzucic potrzebny plik jeszcze raz ?
Z góry dziękuje ;)

fkzzpio
18-02-2007, 18:34
Sorrry ale ja w tym folderze Flash nie mam ,,Memory'' tylko ,,coming.soon'' dlaczego???

Po wejściu w katalog FS i dokonaniu jakichkolwiek zmian należy zawsze cofnąc się do katalogu głównego (poprzez "...") i zatwierdzić dokonane zmiany "YES" przy pytaniu o zamknięcie CSFSloadera.
Jeśli po tym dalej masz "coming.soon", odłącz telefon od kabla, wyjmij baterie, zresetuj fara,wsadź baterię,podłącz telefon do kabla, wejdź w katalog FLASH i powinieneś miec "memory"