PDA

View Full Version : Zoom cyfrowy - po jaką cholerę to komu :evil:

emf
27-12-2006, 22:15
W co drugim poście przewija się rozpacz niektórych, że nie mogą zrobić zdjęcia w najwyższej rozdzielczości z zoomem cyfrowym 4-krotnym.

Więc ja zapytam po jaką cholerę Wam, ten zoom????????
Nurtuje mnie to bo dla mnie, jak i zapewne wielu osób, które wiedzą jak zoom cyfrowy potrafi spaskudzić zdjęcie jest on ZBĘDNY!!!!!
Czy próbowaliście zdjęcie robione z zoomem cyfrowym obejrzeć na komputerze???
Czy próbowaliście przeczytać jeśli nie opinie na forach fotograficznych, to chociaż instrukcję swojego aparatu cyfrowego??
Jeśli nie to Wam podpowiem:
ŻADEN, powtarzam ŻADEN producent w swojej instrukcji NIE ZALECA stosowania zoomu cyfrowego ponieważ zniekształca on zdjęcie.
Jeśli w aparacie jest napisane, że ma zoom cyfrowy 300.000 to po zrobieniu takiego zdjęcia twarz Waszego dziecka, żony, kolegi, koleżanki będzie jednym WIELKIM kwadratem!!!!!
Jednym WIELKIM zaj...tym pixelem.

Czy to tak ciężko pojąć?????
:wall:

oilone
27-12-2006, 22:55
Czy to tak ciężko pojąć?????

Raczej nie.

Dodam tylko że efekt zoomu cyfrowego można równie dobrze uzyskać na komputerze.

the bill
28-12-2006, 00:08
tak sie zastanawiam, aby wymiślić coś sensownego, na pytanie: po co mi ten zoom?
nie wiem czy ma to sens, ale np, jestem na wakacjach, robie zdjęcie, a fote chce odrazu e-mail'em wysłać. więc zoomem wykadruje [np. aby oglądającego nie drażniły leżące na plaży panienki :wink: ] i gotową fotke wyśle. może być takie wyjaśnienie? :>

ps. jak wybieram sie w plener i wiem, że będe robił zdjęcia to biore cyfrówke, ale korzystając z fona w pracy, ciężkobyłoby brać jeszcze aparat cyfrowy :wink:

kamell
28-12-2006, 00:40
Tak samo jest z MMS'ami. W terenie dużo nie zdziałamy. A fote trza wysłać.

kaczka5000
28-12-2006, 09:49
Jak chcemy sobie MMs'a wysłać to robimy miniejszą rozdzielczością a nie ma maxa. Miałem Siemensa CX65 z zoomem cyfrowym 5x i jak dawałem na maxa zoom to zdjecie z 640x480 robiło mi sie 160x120 więc po co to komu!! POZDRO :)

tomalo
28-12-2006, 09:56
do mms'a? to wtedy zmniejszam rozmiar fotki i robie np 640x480 i mam zoomik

0160
28-12-2006, 13:46
Popieram inicjatora tematu.
Zoom cyfrowy to porażka. W rozdzielczości 2mpx niepotrzebny.

maxxway
28-12-2006, 14:21
też to popieram :)

emf
28-12-2006, 23:37
nie wiem czy ma to sens, ale np, jestem na wakacjach, robie zdjęcie, a fote chce odrazu e-mail'em wysłać. więc zoomem wykadruje [np. aby oglądającego nie drażniły leżące na plaży panienki Wink ] i gotową fotke wyśle. może być takie wyjaśnienie?

the bill niby tak ale jak wysyłasz do kumpla to zostaw te panienki ;)
Jak wysyłasz MMS-em to i tak musisz zmienić rozdzielczość na mniejszą co maksymalnie spaskudzi zdjęcie.
Jak wysyłasz mailem to również zostaw panienki, a w przypadku gdyby żona chciała obejrzeć obrób w photoshopie ;)

dangorka
29-12-2006, 10:32
wlasciwie to gdy pzegladamy sobie zdjecie w trybie poziomym,to mozemy uzyc zooma nawet X32,wybieramy sobie fragm,ent zdjecia,i dajemy zapisz.Otrzymujemy taki sam efekt jak z zoomem,widzimy w rzeczywistym obrazie ten fragment zdjecia ktory nas interesuje.

the bill
29-12-2006, 10:33
a w przypadku gdyby żona chciała obejrzeć obrób w photoshopie
nie mam photoshop'a w komórce :oops:

:rotfl: