PDA

View Full Version : [K750i] Samoczynne zamykanie sesji GPRS

luk4szm
29-12-2006, 00:40
Witam,

Wie ktoś może jak wyłączyć (lub obejść) automatyczne zamykanie sesji po każdym wyłączeniu przegladarki (MiniOpera w wersjach 2.10 oraz 3.0)?

Mam model K750i wersja softu: R1CA021, telefon działa w Erze.

Dowiedziałem sie do tej pory o MiniOperze 2.10 z opcja "Shadow connect", która podobno zapobiega temu problemowi, lecz to niestety nie działa. Telefon mimo włączonej tej opcji zamyka za każdym razem sesje.

Bardzo proszę o pomoc. Internetu używam jedynie do sprawdzenia konta. Takie "zajrzenie" to kwestia 4-5kb, a pakiety sa po 500kb(dane wysłane i odebrane liczone są osobno, co daje koszt około 1,40zł za każdorazowe sprawdzenie konta).

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc w rozwiązaniu problemu.

the bill
29-12-2006, 10:32
wiem, w czym problem i obawiam sie, że ciężko będzie to obejść. spytam z innej beczki w jakiej sieci masz fona? ja w orange otworzyłem sobie poczte na orange i o każdej poczcie powiadamiają mnie SMS'em [darmo] i w ten sposób wiem, czy warto mi sie łączyć przez GPRS. drugą rzeczą, to znalezienie najkorzystniejszej taryfikacji paczek GPRS. w orange jest pakiet "e-mail GPRS" - pierwsze dwa miesiące za 1,- a następne po niecałe 10,- za 10 MB przy taktowaniu paczek 10kB [co wychodzi 1gr/10Kb]. jest to korzystne, ponieważ po wykorzystaniu 10 MB taktowanie nadal jest co 10kB.
może ktoś jednak zna sposób na nierozłączanie sesji GPRS, choć z autopsji wiem, że gdy przemieszczasz sie między stacjami bazowymi to i tak może zerwać ci sesje - brak chwilowego sygnału.

luk4szm
29-12-2006, 12:35
Jak już napisałem w pierwszym poście telefon mam w ERZE. I z tego co się wiem, można wykupić pakiery po 50MB, 100MB, ale w nich i tak jest naliczanie co 500kB, choć mogę się mylić. Może się wypowie ktoś kto się zagłębiał w ten temat. Mam taryfe Biznes60.

Pozdrawiam

luk4szm
30-12-2006, 15:52
Ponawiam prośbe o pomoc

the bill
30-12-2006, 18:21
obawiam sie, że chyba nikt jeszcze nie uporał sie z tym problemem, a ja zgłębić tego problemu u siebie już nie moge - wymieniłem fona :/
pozostaje cierpliwie czekać, aż kogoś "kaganek oświaty" oświeci :wink: