PDA

View Full Version : bateria - czy są sposoby na regeneracje?

palczak
15-01-2007, 22:12
Witam. Ostatnio czytałem coś na temat renegeracji baterii. Jednak opisane zostały baterie Ni-Cd, Li-Ion, Ni-MH, jednak o naszych Li-Polymer nie napisano nic poza tym, że są one najlepsze, najrzadsze, ogólnie najlepsze dostepne na rynku . Jednak ja jestem niezadowolony z wytrzymałości mojej baterii (mam d750i, trzyma mi ok. 40godz) i nasuwa sie moje pytanie, czy znacie jakies czynności, działania, które zregenerują mi (nam?) baterię? wiem że to może mało możliwe jednak może jest sposób na "odświeżenie" baterii. No i prośba, osoby które mają kupione baterie o większej pojemności, niż orginalne, prosze o opinie na temat baterii dokupionych, w celu większego czasu gotowści telefonu. chciałbym sie zapoznac z opinią kogos kto takie baterie ma, kogos doświadczonego w temacie. pytam sie poniważ za odległych czasów gdy posiadałem K700i, dokupiłem sobie baterie niby to lepszą 3 razy a NICZYM nie rózniła sie od orginalnej baterii. Liczę na odpowiedzi na temat, no i wogóle dzieki za zainteresowanie tematem.

PS. Jezeli zostawiłem temat w złym dziale to przepraszam i nie pogniewam sie gdy zostanie przeniesiony na odpowiednie miejsce.

kavior
16-01-2007, 17:59
Jeżeli chodzi o kwestię z tym, czy dłużej tzrymają, to tak, ale niewiele. Ktoś już na ten temat pisał (kupił sobie bodajże 2100 mAh). A o regeneracji baterii nigdy nie słyszałem... :roll:

kostrzak
16-01-2007, 21:59
Mnie tez wkurza ze niby bateria trzyma bardzo dlugo ,a mam k750i od 2 tygodni i jak narazie rekord to 1.5 dnia bez ladowania :/ Nie wiem ,moze cos zle robie czy co.

markonix
16-01-2007, 23:58
radziałbym Ci przestrzegać ogólnych zasad oszczędzania bateri czyli
- minimum podswietlenie (a najlepiej sptchowane wylaczenie podświetlenia klawiatury w dzień)
- wylaczone opcje typu BT
- jak najmniejszej bajerów, wygaszaczy (poprostu stan czuwania tylko i wylacznie zegar)
Pociesze Cie że dwa dni to dużo bo ja średnio ładuje co 1,5 dnia.. Zależe czy te 40 godzin przy takim użytkowaniu jak ja? :>

palczak
17-01-2007, 07:34
Tak myślałem że 2 dni to i tak dużo...jednak spodziewałem sie czegos więcej. Jezeli chcecie to zostawie link z tym niby artykułem o renegeracji baterii, jednak nie znam za dobrze tego forum neiwiem czy można, odwiedzam to miejsce tylko gdy brakuje mi czegos na telefonie, a mentalnie i duchowo nie jestem z "Wami" związany ;-)

emf
17-01-2007, 23:20
Ja proponuję Wam Panowie akumulator na plecy założyć :lol:
Czy przy obecnych opcjach fonu od odtwarzacza mp3 po latarkę, chcecie żeby baterie wielkości połowy paczki zapałek, Wam trzymały tydzień jak ceglasta i kultowa 5110 w której hitem był kalkulator, a bateria była wielkości pilota mojej wieży :lol:
Ja dużo rozmawiam ale nie piszę smsów bo nie lubię, czasami jakieś fotki strzelę i MSMy wyślę i moja bateria wytrzymuje 4 dni.
Telefon chodzi 24h
Jak narzekacie na baterię w K750i to kupcie Motkę z serii V.
Ją przy Waszym natężeniu użytkowania, pewnie musielibyście ładować 2-3 razy dziennie :lol:

Memphis67
18-01-2007, 03:28
pisze sms dzwonie dostaje "sygnałki" ogladam filmy i słucham mp3 bateria trzyma ok 4-5 dni telefon ma juz ok 5 mies telefon uruchomiony 24/7.

minimum podswietlenie (a najlepiej sptchowane wylaczenie podświetlenia klawiatury w dzień)

jak nazywa sie taki patch? moze ma ktoś z was namiar na to?
.

am-fa
18-01-2007, 04:18
Najszybciej ustawiamy:

menu Ustawienia - Wyświetlacz - Podświetlenie

Zaznaczamy tryb oszczędzania baterii.

A btw: słyszał ktoś może (czy nie daj Bóg próbował) o tym dziwnym sposobie "regeneracji", polegającym na wsadzaniu baterii do zamrażarki na jakiś czas? :shock: Kiedyś znajomy mi o tym opowiadał, zrobił tak nawet z baterią do bodajże Samsunga C100. Nie pamiętam niestety szczegółów ani wyniku tego experymentu - tak czy inaczej z tego, co kojarzę - telefon mu po tym działał :devil:

the bill
18-01-2007, 06:59
Najszybciej ustawiamy:

dorzuciłbym jeszcze kontrast wyświetlacza na 60% :wink:

emf
18-01-2007, 22:49
Najszybciej ustawiamy:

Ale to chyba nie w K750i ;)
W nim nie ma takiej opcji.

GRADZIK
19-01-2007, 22:10
A jak jest z formatowaniem bateri??Mam ten telefonik od dwoch dni(oczywiscie sie zakochalem, hehe ;) i zrobilem tak ze:jak go wypakowalem to podlaczylem go od razu do ladowarki na 12 godzin i mam tak zamiar zrobic jeszcze dwa razy po zupelnym rozladowaniu.Czy to sie tak robi?Prosze o szybka odpowiedz :)

Fero
19-01-2007, 22:12
A jak jest z formatowaniem bateri??Mam ten telefonik od dwoch dni(oczywiscie sie zakochalem, hehe ;) i zrobilem tak ze:jak go wypakowalem to podlaczylem go od razu do ladowarki na 12 godzin i mam tak zamiar zrobic jeszcze dwa razy po zupelnym rozladowaniu.Czy to sie tak robi?Prosze o szybka odpowiedz :)

http://se-center.info/viewtopic.php?t=876&postdays=0&postorder=asc&start=75

P.S. zaleca się tylko w przypadku tych baterii kilkukrotne ładowanie "do pełna" podczas 3-4 pierwszych ładowań (ciągłe do 100%).

palczak
19-01-2007, 22:24
pozdrawiam elfa. I taka mała sugestia... jeżeli myślałes że komus dokopiesz albo wykażesz swoją wyższość, bo lepiej uzywasz telefony czy cos tam... to nie trafiłes w temat bo tutaj tylko skromnie spytałem o renegeracje baterii a nie wygłosiłem przemówienie jakie to straszne są telefony SE. Niewiem czy zdajesz sobie sprawe ale z forum nie korzystają TYLKO dzieci neostrady więc czasami pomysl zanim opiszesz swój ogólny pogląd o użytkownikach forum, SE, bo przeciez logiczne jest że aparaty telefoniczne poszły do przodu zostawiając baterie daleko z tyłu, pierwszy na to nie wpadłes, skoro uważasz ze napisałes cos smiesznego i pokazałes tym że sie super znasz to sie nie udało. Z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale taki offtopic nie wniósł nic do tematu. Nie chce prowadzic debaty teraz wiec uznajmy że chciałes byc zabawny czy cos tam. Pozdrawiam całe forum, żadko tu wpadam...takie życie :)

am-fa i dowiedziałas sie czegos wiecej o tej historii z zamrażarką?

the bill
19-01-2007, 22:31
pozdrawiam elfa
kogo masz na myśli - czyżby fero? :>

Niewiem czy zdajesz sobie sprawe ale z forum nie korzystają TYLKO dzieci neostrady
cieszymy sie z tobą :wink:

Z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale taki offtopic nie wniósł nic do tematu.
wydaje mi sie, że temat tez niewiele wniósł - było już na forum wiele na ten temat :faja:

Fero
19-01-2007, 22:34
pozdrawiam elfa
kogo masz na myśli - czyżby fero? :>

Ja proponuję Wam Panowie akumulator na plecy założyć :lol:
Czy przy obecnych opcjach fonu od odtwarzacza mp3 po latarkę, chcecie żeby baterie wielkości połowy paczki zapałek, Wam trzymały tydzień jak ceglasta i kultowa 5110 w której hitem był kalkulator, a bateria była wielkości pilota mojej wieży :lol:
Ja dużo rozmawiam ale nie piszę smsów bo nie lubię, czasami jakieś fotki strzelę i MSMy wyślę i moja bateria wytrzymuje 4 dni.
Telefon chodzi 24h
Jak narzekacie na baterię w K750i to kupcie Motkę z serii V.
Ją przy Waszym natężeniu użytkowania, pewnie musielibyście ładować 2-3 razy dziennie :lol:

Myślę iż chodziło mu o ten post ;)

emf
19-01-2007, 23:11
palczak odniosę się do twojej wypowiedzi ponieważ mnie nieco zirytowałeś.

jeżeli myślałes że komus dokopiesz albo wykażesz swoją wyższość, bo lepiej uzywasz telefony czy cos tam...

Jak można używać telefon lepiej lub gorzej???
Nie biorąc pod uwagę faktu jego nieszanowania.

Niewiem czy zdajesz sobie sprawe ale z forum nie korzystają TYLKO dzieci neostrady więc czasami pomysl zanim opiszesz swój ogólny pogląd o użytkownikach forum, SE,

Z której wypowiedzi wywnioskowałeś ten osąd?

Gdybym chciał być złośliwy to zapytałbym, czy nawet jako laik, słyszałeś o regenerowaniu baterii (nie biorąc pod uwagę Państw takich jak Białoruś i kraje afrykańskie)??
Kiedyś za czasów "komuny" niektórzy próbowali pseudo regeneracji akumulatorów samochodowych, wymieniając zawartość z kwasem co było "niezmiernie" skuteczne!

Nie będę już dyskutował nie na temat, mam jedynie prośbę do Ciebie abyś popracował nieco nad składnią zdań, bo ciężko Cię zrozumieć i gdybym był złośliwy poleciłbym również polepszenie ortografii.
Jeszcze jedna uwaga, jeśli zwracasz się do kogoś, to kultura wymaga tego aby jego imię, nazwisko, nick wpisać poprawnie.

Również pozdrawiam.

davidzior- K750i
19-01-2007, 23:16

U mnie w telefonie nie ma takiej "karty'' podświetlenie :? U mnie jest tylko:
- tapeta
- motywy
- ekran startowy
- wygaszacz ekranu
- jasność
- zegar trybu uśp.

Albo coś jest nie tak, albo tego nie widzę :wink:

GRADZIK
20-01-2007, 15:40
Jaka jest batreria do tego tel-litowo-jonowa czy jakas inna??Odp szybko pliss:)

GRADZIK
20-01-2007, 15:47

U mnie w telefonie nie ma takiej "karty'' podświetlenie :? U mnie jest tylko:
- tapeta
- motywy
- ekran startowy
- wygaszacz ekranu
- jasność
- zegar trybu uśp.

Albo coś jest nie tak, albo tego nie widzę :wink:
po 15 maja do produkcji wprowadzono pewne modyfikacje-pisze tak na sonyericsson.com :)

massey15
20-01-2007, 15:48
ja mam sposob na regeneracje bateri. zamknij baterie w foliowej szczelnej torebce z folii, potem wloz do zamrazarki na 2 dni, okolo 38godzin. Potem wyjmij baterie i postaw na slonce najlepiej na 6 godzin. Potem mamy funkiel nowke baterie. czesto uzywam tego sposobu. Nie potrzeba wtedy zmieniac bateri :) Pozdro

the bill
20-01-2007, 16:08
zamknij baterie w foliowej szczelnej torebce z folii, potem wloz do zamrazarki na 2 dni, okolo 38godzin. Potem wyjmij baterie i postaw na slonce najlepiej na 6 godzin. Potem mamy funkiel nowke baterie.
może w tej kwestji niech sie wypowiedzą ci co mają wykształcenie elektronicznel lub elektryczne, bo wg mnie, niska temperatura negatywnie wpływa na każda baterie :/
przykład: akumulator w samochodzie :>

ps.
GRADZIK nie pisz posta pod postem swojego autorstwa, tylko uzywaj opcji http://se-center.info/templates/RedSilver/images/lang_polish/icon_edit.gif
:faja:

emf
20-01-2007, 17:33
a mam sposob na regeneracje bateri. zamknij baterie w foliowej szczelnej torebce z folii, potem wloz do zamrazarki na 2 dni, okolo 38godzin. Potem wyjmij baterie i postaw na slonce najlepiej na 6 godzin. Potem mamy funkiel nowke baterie. czesto uzywam tego sposobu. Nie potrzeba wtedy zmieniac bateri Smile Pozdro

Z całym szacunkiem ale zanim napiszesz kolejną głupotę sprawdź to dokładnie np. spróbuj z wyeksploatowaną baterią czy wstanie na nogi.
Spojrzyj też w jakich warunkach producent zaleca używania baterii.
No chyba, że Twój sposób jest opatentowany i sprzedasz go producentom.
Wtedy zapewne w książeczkach instrukcji, w podstawowej pomocy, pojawi się uwaga:
"w przypadku niedomagania baterii wsadź ją do zamrażarki obok kurczaka"

To tak jak z zamrażaniem zakodowanych radio samochodowych.
Mój kumpel uwierzył w to cudowne odkodowanie za pomocą mrozu i mroził radio parę razy :devil:
Chyba mróz w jego zamrażarce był za mały bo nie podziałało.