View Full Version : Tel nie zyje
Mam duzy problem telefon nie chce mi sie wlaczyc mianowicie po tym jak wgralem te sterowniki do aparau i nie chcial sie wlaczyc wiec potem nowszego softa wgralem i nawet sie drgnie a baterie mialem na 100% plzka pomozcie wstawcie jakiegos scenera albo link jak to mozna naprawic plz bo mnie ojciec zabije i bedziecie mieli jednego formowicza mniej :evil: :cry:
Uprzedzałem że wgrywanie sterów to inaczej destrukcja i zmniejszenie stabliności komórki!!!! A do usuwania szumów z zdjęć są programy zamieszczone na tym forum:)
...bo mnie ojciec zabije...
Było grzebać nie będąc pewnym co się robi? Miałeś pecha poprostu. grzebanie we fleszu to jak dłubanie śrubokrętem w kręgosłupie człowieka. No i umarł.
Moja rada: w spodnie wsadź zeszyt - mniej boli jak dostaniesz pasem ;)
ale jak to naprawic nie wiecie? plz jak najszybcij i najprosciej prosze o szybka odpowiedz :D
MasterBarti
03-02-2007, 20:33
Spróbuj przez SEUSa.
Jak robiłeś przez Far to czy wybrałeś na końcu z folderu reset ten plik co był podany w tutorialu czy ten, który powinieneś (jak sprawdzałeś wersję softu to tam pisało jaki masz) wgrać
astonejro
03-02-2007, 22:31
Jak nie masz najmniejszego pojecia co robisz to tego nie rób. Po prostu zal mi Ciebie.
szefuniooo
03-02-2007, 22:51
ale jak to naprawic nie wiecie? plz jak najszybcij i najprosciej prosze o szybka odpowiedz :D
Udaj się do serwisu.
Wybulisz trochę, ale przynajmniej oszczędzisz swoje cztery literki :D
lepiej zapłacić niż stracić komórke i życie :PP
Uprzedzałem że wgrywanie sterów to inaczej destrukcja i zmniejszenie stabliności komórki!!!
yy? to nie zmieniam :b
Ja bym Ci radził iść do serwisu; jak zepsułeś telefon przy zmianie serownika od aparatu, to tylko Bóg może wiedzieć, co się stanie, jak będziesz go chciał sam zrobić kolejny raz ;D
Uprzedzałem że wgrywanie sterów to inaczej destrukcja i zmniejszenie stabliności komórki!!!!
Hmm... Ja jakoś nie widzę takiego czegoś... Raz na tydzień zmieniam menu, sterownik rzadziej... Ale telefon działa stabilnie
astonejro
03-02-2007, 23:57
Wiesz kavior jak ktos nie umie zmienic sterów i softa, to wmawia sobie że to nic nie daje i jest do dupy, tylko po to by mógł się lepiej poczuć. Namwia innych by tego nie robili... dlaczego? BO ON SAM NIE POTRAFI.
Wszystko na ten temat.
...bo mnie ojciec zabije...
Było grzebać nie będąc pewnym co się robi? Miałeś pecha poprostu. grzebanie we fleszu to jak dłubanie śrubokrętem w kręgosłupie człowieka. No i umarł.
Moja rada: w spodnie wsadź zeszyt - mniej boli jak dostaniesz pasem ;)
wreszcie sie na cos zeszyty przydadzą :D
No i co mistrzu zrobiles z tym telefonem?? Odpal seusa postepuj zgodnie z instrukcjami, i powinien wgrac ci sie nowy soft
A co zrobić, jak telefon nie odpowiada?
U mnie SEUS pokazuje po pewnym czasie po puszczeniu "C" czerwony pasek i informuje o błędzie :/
astonejro
04-02-2007, 12:34
w taki razie sam nic nie zrobisz. Idz do serwisu.
auxkm a tobie proponuje zacząć myśleć.
A znacie jakieś serwisy SE niedaleko Piekar Śląskich? Bytom, K-ce, Chorzów :]
EDIT: O a teraz a teraz aktualizacja softu zadziałała, ale i tak nie chce się
uruchomić :/ a i świeci czerwona lampka prze Irdzie :P
Spokojnie Panowie, k750i można podnieść własnoręcznie nawet po najbardziej makabrycznym padzie.
Wczoraj dla przykładu zmasakrowałem nowiutkiego k750i jakimiś dziwnymi wersjami softu, nie tymi co trzeba paczkami finalizującymi itp. Generalnie popełniłem chyba 90% błędów "młodych dłubaczy", oczywiście telefon się nie podnosił po kolejnych pięciu próbach flashowania, SEUS go nie wykrywał poprawnie, xs++ wykrywał go jako k608i (czy jakieś takie podobne coś) - generalnie masakracja całkowita.
Oczywiście podniosłem go samodzielnie i teraz działa doskonale. Co trzeba zrobić, jeśli po nieudanej próbie flashowania telefon nam zdechł i się nie włącza (na przykładzie k750i cid49 red):
0. Trzeba mieć naładowaną baterię. Bez tego nic nie zdziałamy. Jeśli świeci się czerwona dioda obok irdy, to szkoda czasu na flashowanie. Trzeba iść do kumpla i naładować.
1. Ściągamy xs++, firmware do k750i (najlepiej R1CA021) - MAIN oraz FS
2. Ściągamy najnowszą wersję SEUSa ze strony sony.
3. Za pomocą xs++ flashujemy MAIN oraz FS sciągniętymi plikami. Program nie wiesza się na "finalizing" tak jak w przypadku zmiany k750i->w800i, więc można to zrobić jednym ciągniem. Nie zaznaczamy na razie opcji finalizacji (ta pod obrazami flasha).
4. Po zakończonym flaszhowaniu odłączamy telefon, wyjmujemy oraz wkładamy baterię, podłączamy ponownie pod xs++.
5. Zaznaczmy opcję finalizacji, z listy wybieramy odpowiednio k750i, oraz EMEA_1 xxxxxxxxx/38.
6. Klikamy "flash" - program zapyta czy użyć nowego algorytmu. Jeśli klikniemy "YES", będzie trzeba dwa razy wyciągnąć baterię i odłączyć telefon zgodnie z instrukcjami podawanymi w logu. Jeśli klikniemy na "NO", to przyjdzie nam czekać jakieś 5h na zakończenie łamania brute force. Tutaj pojawia się dziwna rzecz, po niekiedy program nie pyta o nowy algorytm, tylko od razu zaczyna brute force. W takim przypadku przerywamy działanie, resetujemy program, wyciągamy baterię i podłączamy ponownie, postępujemy zgodnie z punktem 5.
7. Po udanym flashowaniu resetujemy telefon (bateria), wyłączamy xs++ i włączamy SEUSA. Powinien wykryć telefon poprawnie i stwierdzić, że ma on już najnowszy soft. Klikamy "mimo to kontynuuj". Program pobierze soft z netu i wgra do telefonu.
8. Ontatni restart, i mamy k750i jak nowy :)
Sorry za formę i skrótowość, ale czas mnie goni. Jeśli będą zainteresowani, to przy odrobinie wolnego czasu mogę napisać tutorial do podnoszenia telefonu po nieudanym flashowaniu krok po kroku z obrazkami.
Mam nadzieję, że pomogłem :)
To ja może poczekam aż będziesz miał czas :D Tutorial bardzo by mi pomógł :D
EDIT: Było by też miło gdybyś napisał gdzie można zdobyć firmware do k750i (najlepiej R1CA021) - MAIN oraz FS
R1CA021 dla k750i CID49 RED:
MAIN - klik (http://sek750i.pl/component/option,com_remository/Itemid,37/func,fileinfo/id,453/)
FileSystem - klik (http://sek750i.pl/component/option,com_remository/Itemid,37/func,fileinfo/id,441/)
R1CA021 dla k750i CID36 RED:
MAIN - klik (http://sek750i.pl/component/option,com_remository/Itemid,37/func,fileinfo/id,303/)
FileSystem - klik (http://sek750i.pl/component/option,com_remository/Itemid,37/func,fileinfo/id,319/)
Zakładam że jak już grzebałeś w telefonie, to wiesz jaki masz CID i dobierzesz wersje odpowiednią z wyżej wymienionych ;)
Dobra nie zdobiłem nic, 15 min temu telefon włączył się sam!!!
KTO MI TO WYJAŚNI??
ok mam problem rozwiazany :D
Hihi, no to dupka oszczędzona ;) . A poważnie, to gratuluję podniesienia "z martwych" :jupi:
bazurski
08-02-2007, 11:44
Nie mart się jest tylko w śpiączce....
Idz do jakiegoś dobrego serwisu....
i telefon zmartwychstal :D ae na twoim miejscu btm oszczedil tacie nerów bo napewno by cie nie zabił i odrazu pobiegł do servisu !
FoRtus1988
12-02-2007, 14:29
O jaaa:D hehe to ja sie ogranicze do wgrywania gier i muzy na fona:D no aplikacje to gora hehe:D jejQ nie kminie ludzi:D telefon jest bardzo dobry. Nie widze potrzeby zeby ulepszac cos co juz jest dobre. Masz za swoje;p polecamo wlozenie do spodni Potop.... czytam i czytam i konca nie widac:(
maciejka1990
12-02-2007, 15:27
FoRtus1988 tak sie smiesznie i dziwnie składa, że ja też właśnie teraz potop czytam.........masakra :/:/:/:/