PDA

View Full Version : formatowanie karty

hypnotix
04-02-2007, 16:35
Czytalem ze po zakupie nowej karty trzeba ja sformatowac czy to prawda ? i jak co to jak to zrobic ?

szefuniooo
04-02-2007, 16:38
Wydaję mi się, że jest to bujda - ja po zakupieniu mojej karty od razu ją wsadziłem do fona i od ponad miesiąca działa bez zarzutu.

A jeśli chcesz sformatować kartę, to musisz ją włożyć do telefonu, wejść w menedżer plików, wybrać 'więcej' -> Sform. pam. zew.
To by było na tyle : )

truciak
04-02-2007, 20:15
a ja polecam formatowanie nowych kart pamieci ;] nie zaszkodzi to a moze korzystnie wplynac ;]

markonix
04-02-2007, 20:17
ja myśle że to wyszlo ze stereotypu, że wszystko co nowe trzeba sformatować :D baterie, karty..
myśle, że zawsze to coś moze dać ;) napewno nie zaszkodzi ;)

flawn
04-02-2007, 21:27
A ja uważam, że sformatowanie karty powinno być zalecane, ponieważ jest to dysk (twardy poniekąd) i raczej zawsze jest stworzona na nim fabrycznie partycja ale nie zawsze musi być sformatowany, więc ja bym polecał sobie sformatować kartę zawsze. A z baterią to zupełnie inna historia, bo to nie dysk.

kuki
04-02-2007, 21:34
Ja proponuje sformatować sobie kartę... Ponieważ jak kupiłem 2GB to wszystko było pięknie do czasu gdy ją zapełniłem do 1,2 GB. Gdy ,,restartowałem'' telefon wieszał się okropnie filmy się cieły gry ledwo wczytywały... Po tygodniu użytkowania postanowiłem sformatować kartę i....... Od razu wszystku zaczęło lepiej chodzić (ale nie na max) po około 2 tygodniach karta wczytywała się błyskawicznie . Po pojawieniu się loga operatora karta chodziła idealnie. Nic się już nie chaczy 8) 8) :D

AlaN
04-02-2007, 21:45
Dodam tylko od siebie, że karty NALEŻY formatować w urządzeniach w których będą one działać. Sformatowanie karty w PC raczej sprawi kłopoty w działaniu owej potem w telefonie.
Karta w telefonie - format w telefonie. Karta w aparacie cyfrowym? Format w aparacie cyfrowym. Bez odstępstw od tej reguły (chyba że ktoś lubi sobie nerwy strzępić :twisted: ).

Adam18
17-09-2007, 12:20
A jeśli chcesz sformatować kartę, to musisz ją włożyć do telefonu, wejść w menedżer plików, wybrać 'więcej' -> Sform. pam. zew.
To by było na tyle : )
Niestety nie tyle bo następnie telefon żąda o podanie "kodu blokady tel." co to za kod??? :?
dobra już wiem :D ten kod to 0000 :P

flawn
10-11-2007, 22:09
No więc ja wykonałem błąd sformatowania MS micro przez czytnik kart i teraz jak ją wrzucam do telefonu wyświetla sie biały ekran po czym gaśnie i tak w kółko. Co jest grane i jak to teraz naprawić? Karta M2 1GB sandisk kupiona w Komputroniku dziś.

OK już sobie poradziłem poszedłem z kartą do kumpla który ma czytnik kart w laptopie, i u niego sformatowałem i działa :D Tak więc jak komuś się tak zdarzy niech spróbuje sformatować w innym czytniku.