View Full Version : Telefon muli... [k750i]
A wiec tak mam taki problem:
Mam SE k750z salonu ERY
Dostalem od brata z walkmana karte 1GB SONY
Wszystko działało ok przez okolo 1miesiac...
Ale przez ostatni czas telefon zaczyna mi "mulic"
Mam okolo 60~ gier na pamieci telefonu (wolne miejsce 10MB)
Wszystkie zdjecia i programy sa na karcie...
Karta ma w wiekszosci zapisane MP3 (wolne miejsce 100MB)
Np kiedy wlaczam odtwarzacz i klikam opcje "cała muzyka" to telefon lapie "zawiasa" i nie moge nic zrobic... ładuje sie z 1min i dopiero moge odtwarzac...
Tak samo mam korzystajac z przycisku z boku obudowy telefonu...
Czasami tez zdarza sie ze wyswietlacz telefonu po prostu gasnie i nie jestem w stanie go wlaczyc... musze wlaczyc i wylaczyc telefon aby znow dzialal...
Moje pytania sa takie:
Co powoduje takie zachowanie telefonu?
Czy ma to zwiazek z karta/duzym zajeciem pamieci?
Dodam ze mam oryginalny soft
zy ma to zwiazek z karta/duzym zajeciem pamieci?
TAK, wywal mp3 z karty a telek bedzie smigal:)
no tak ale przeciez nie poto dostalem karte zeby miec polowe pamieci wolna nie?
no to sie mecz dalej z zamulonym telefonem :)
heh ja mam takie stwierdzenie ze
telefon to nie komputer zanim odczyta wszystkie mp3
na z karty by je mozna bylo odsluchac zawsze to musi
potrwac
Dostalem od brata z walkmana karte 1GB SONY [...]
Karta ma w wiekszosci zapisane MP3 (wolne miejsce 100MB)
Hmm.. No to tak. Dajmy na to, że masz równe 1024 MB na karcie. 100 MB masz wolnego. Zamul sobie kompa tak, żeby Ci zostało niecałe 10 % wolnego miejsca na twardym. I komp dalej Ci śmiga?? :> Ja osobiście mam 512 MB karty (dokładnie: 486 MB) a wolnego mam 150 MB, czyli okoł 30% wolnego miejsca... I wtedy już Ci się telefon nie powinien mulić, a z taką ilością wolnej pamięci da się wyżyć...
Ale wczesniej nie mialem takiego problemu przy podobnym wykorzystaniu pamieci telefonu...
A co z gasnieciem wyswietlacza? ;O
davidzior- K750i
16-02-2007, 15:03
Co do mulenia- sformatuj sobie kartę- pomaga :wink:
mrmario007
16-02-2007, 15:37
poprostu mp3 pogrupuj w mniejsze foldery, po 50-60 mb
podzielam zdanie mrmario. Podziel jeden duży folder na kilka mniejszych nie nie otwieraj całego katalogu. Zajmie ci to trochę na początku ale już tak nie będzie mulić.
Co do sprawdzenia czy to wina telefonu to można zrobić jedną prostą rzecz:
Wyjmij kartę i sprawdź czy tel nie dostaje zawiechy.
DeathMan
17-02-2007, 15:36
heh komorka to jest komputer wezmy np palmtopa i komorka i przenosne biuro wiet twoje "stwierdzenie" fox jest niepoprawne co do tego ze jak ci zostanie na kompie 10% miejsca to ci juz wolniej lazi niezgodze sie jakos nigdy tak nie mialme moj rekord to 70kb wolnej przestrzeni lazil tak samo szybko tylko mi wywalal chmurki ze miejsca nie ma :D, pozatym wszystko zalezy od podzespolow jak w piecach walniesz mocniejszy proc do komory to ci nie bedzie mulilo :D (czyli kup nowa lepsza komore)
@up
no tak zdesperowany tym nie jestem...
btw
zostawilem na komorce 250MB wolnego miejsca i dalej to samo...
bez karty chodzi super wiec podejrzewam ze musze jednak pogrupowac ta muze...
Ale na jedno pytanie nie dostalem odpowiedzi:
Czemu mi gasnie wyswietlacz? ;|
heh komorka to jest komputer wezmy np palmtopa i komorka i przenosne biuro wiet twoje "stwierdzenie" fox jest niepoprawne co do tego ze jak ci zostanie na kompie 10% miejsca to ci juz wolniej lazi niezgodze sie jakos nigdy tak nie mialme moj rekord to 70kb wolnej przestrzeni lazil tak samo szybko tylko mi wywalal chmurki ze miejsca nie ma :D, pozatym wszystko zalezy od podzespolow jak w piecach walniesz mocniejszy proc do komory to ci nie bedzie mulilo :D (czyli kup nowa lepsza komore)
moj kumel zlozyl komputer w USA za cene rocznego wynagrodzenia w polsce( w usa zbieral na to 2 miechy ) i przywiozl go do polski i tez mu nic nie muli heehe a telefon za 600zl to nie ma super szybkiego , nowoczesnego procesora itp ..
Witam!
Ktoś z moich przedmówców pisał, żebyś spróbował wyjąć kartę i spróbował, czy będzie lepiej działał. Mógłbyś także spróbować zdefragmentować kartę (ew. sformatować) - oczywiście spod poziomu PC. Defragmentator windowsowski chyba nie da rady - na mojej karcie jest system FAT12 i nie chciał defragmentować.
Co do gasnącego wyświetlacza... masz na swój telefon jeszcze gwarancję? Bo jak wyświetlacz gaśnie, to sprawa wygląda dość poważnie... możesz mieć walnięty flash w telefonie (pamięć programu). Ja na Twoim miejscu udałbym się do serwisu, bo prawdopodobnie niedługo telefon całkowicie padnie.
Pozdrawiam
No niestety telefon odmowil mi posluszenstwa i nie chce sie wlaczyc ;] zaraz po wolnym biegne do ery z reklamacja... przy okazji zapytam sie czy gwarancja obejmuje rowniez sluchawki? bo tez sie zepsuly ;\
sunny erricsun
03-05-2007, 14:17
moj kumel zlozyl komputer w USA za cene rocznego wynagrodzenia w polsce( w usa zbieral na to 2 miechy ) i przywiozl go do polski i tez mu nic nie muli heehe a telefon za 600zl to nie ma super szybkiego , nowoczesnego procesora itp ..
:/ nie wiem czy to dobre porównanie :P