PDA

View Full Version : Pamięć w T610

modlix
20-02-2007, 22:20
Słyszałem, a nawet widziałem, tylko zapomniałem :) gdzie, że po sformatowaniu w jakiś sposób tego modelu powiekszyć jego pamięc 2x. Czy ktoś wie coś na ten temat???

Mr.Coolio
20-02-2007, 22:33
To chyba slyszałeś bójdę od kolegów :crazy:

piotrekgsm
20-02-2007, 22:54
nie to nie bójda, był jakiś sposób już dokładnie nie pamiętam, wciskało się resetuj wszystko i wyjmowało baterie po której sekundzie w czasie trwania resetu, a pamięć dlatego się zwiększała bo akurat w tej sekundzie rozpakowywały się elementy (obrazki,dźwięki) których normalnie nie da się skasować a po przez wyjęcie baterii "anulowało" się to rozpakowywanie, robiłem tak pare lat temu w T68

kavior
21-02-2007, 01:13
Na co to ludzie nie wpadną ;) Apropos tematu: da się tak zwiększyć pamięć w K750? :rotfl: 68 MB w pamięci telefonu - to już by było coś :rotfl:

Znalazłem to w necie:

Jakiś czas temu znalazłem w sieci następującą radę UWAGA! Nie jest to mego autorstwa:
"Według niniejszej instrukcji możesz usunąć elementy wstępnie zdefiniowane z telefonów T3xx, T6xx.

1) Aby naprawdę usunąć wszystkie predefiniowane obrazki należy wykonać RESET telefonu. Wykonuje się to następująco:
[ Ustawienia > Ustawienia początkowe > Reset. wszystko. ] Trwa to chwilę.

*** UWAGA! Spowoduje to utratę wszystkich znajdujących się w pamięci telefonu plików i ustawień. Wcześniej więc wyślij do komputera swoją listę kontaktów: [ Spis telefonów > Zaawansowane > Wyślij wszystko ] Potem będziesz mógł go przywrócic do telefonu. Podobnie postąp z rysunkami / zdjęciami / dzwonkami / SMS-ami. Natomiast stracisz wszystkie gry (na płycie są wszystkie gry Sony Ericsson więc będziesz mógł je potem wczytać) oraz dodatkowo pobrane motywy pulpitu.

2) Po wykonaniu operacji wejdź do [ Rozrywka i gry > Moje dźwięki > dowolna melodia > Status pamięci ]

*** UWAGA! Nie wchodź pod żadnym pozorem w [ Rozrywka i gry > Moje rysunki ] !!! (bo będziesz musiał ponownie resetować telefon)

3) Będąc w statusie pamięci wejdź w [ Moje rysunki ] - w ten sposób można. Rysunki bedą białymi kwadratami - tak ma być, to prawidłowe. Teraz usuwaj po kolei wszystkie rysunki - trochę Ci to zajmie. Nie przejmuj się że komunikat podaje "Zwolniona pamięć: 0 kB". Kiedy usuniesz wszystko...

4) GOTOWE! Masz teraz znacznie więcej wolnej pamięci do swojego użytku!

Wyjaśnienie tricku:
Predefiniowane rysunki znajdują się w pamięci stałej telefonu (ROM). Po pierwszym wejsciu w [ Moje rysunki ] wszystkie pliki są kopiowane do pamięci operacyjnej telefonu (RAM). Jest to widczne: białe kwadraty powoli zapełniają się rysunkami. Jesli przed tą operacją usuniesz referencje (skróty) do rysunków, nakazujące kopiowanie z ROM do RAM, operacja się nie odbedzie.
Sposób jest dużo prostszy od akrobatycznych sztuczek z wyciąganiem baterii (trick 13 sekund)w odpowiednim momencie - i jest bezpieczny dla telefonu."

oraz to:

Jak usunąć obrazek wstępnie zdefiniowany (predefiniowany) ???
Kupiłem telefon w sieci Plus GSM. Zaopatrzyła ona mój telefon (jak każdy) w kilka tapet i dwie animacji (plus_kolo i plus_usmiech), które zajmują 1/4 pamięci telefonu! Tapety można bez problemu usunąć jednak z tymi animacjami jest problem ponieważ są predefiniowane. Ja znalazłem sposób jak się tego pozbyć. Sposób ten uważam za bezpieczny, ponieważ robiłem to na moim telefonie aż 4 razy (i kilka razy na innych telefonach), jednak podkreślam, że w razie niepowodzenia albo jakiejś awarii nie ponoszę odpowiedzialności za szkody. Robisz to na własną odpowiedzialność!!!

Jest nam potrzebne urządzanie do przesyłania danych do telefonu (kabel, IrDa albo od biedy jakiś inny telefon). Trzeba sobie skopiować książkę adresową i wszystkie potrzebne nam rzeczy ponieważ pierwszy krok to:
1. Reset całego telefonu (Menu -> Ustawienia -> Ustawienia począt. -> Resetuj wszystko)
Kiedy telefon się zresetuje, bardzo ważne jest by:
2. Wyłączyć wygaszasz ekranu.
Następnie trzeba zapchać całą pamięć telefonu!!!
3. Przesyłamy cokolwiek na naszą komóre aż zabraknie pamięci.
Jeżeli zostało nam trochę miejsca to najlepiej załączyć nagrywanie dźwięków.
4. Dodajemy nową osobę do książki adresowej. (ostrzeżenia o braku pamięci oczywiście ignorujemy
5. Z Menu -> Spis telefonów -> Zdjęcia dodajemy do tego wpisu któryś z predefiniowanych obrazków.
Jeżeli zamiast niego widzisz klepsydrę to wszystko jest ok (jeżeli nie, to popełniłeś gdzieś błąd i musisz zrobić wszystko od nowa). Wybieramy ten obrazek i ...... dostajemy ostrzeżenie, że nie można go otworzyć i zapytanie czy usunąć element. Oczywiście dajemy na TAK i już po kłopocie!!! W ten sposób usuwamy wszystkie niepotrzebne obrazki z pamięci.
6. Wyłączamy i ponownie załączamy telefon i usuwamy to co nam już niepotrzebne.

Cały trik polega na tym, że przy resetowaniu telefonu, te obrazki i animacje rozpakowują się z pamięci. Dlatego trzeba ją zapchać by nie miały miejsca. Dodając zdjęcie do wpisu z książki, telefon próbuje go otworzyć. Oczywiście nie udaje mu się to, więc uznaje, że zdjęcie jest uszkodzone i chce je usunąć

PS. Nie zważajcie na słowa typu kupiłem, dostałem, gdyż to nie ja pisałem :rotfl:

(c) Nasedo oraz luki_misiek

modlix
21-02-2007, 08:52
:mrgreen: thx a jednak sie da, se T610 ma to do siebie że ma strasznie małą pamięc coś ok. 1.5mb, tak mi sie zdaje a te animacje zajmuja jakieś 600 kb.

kavior
21-02-2007, 15:57
A z tymi sekundami, to na tej samej stronie czytałem, że się w 13 wyjmuje tą baterię. Ale to chyba jest lepsze ;)