View Full Version : Problem z aparatem
Witam wszystkich - Wy też tak macie czy tylko mi się coś piepszy ?!! :(
Opis problemu:
-Na zdjęciu wyraźnie widoczne poziome paski (tylko przy zdjęciach z oświetleniem żarówkowym).
Jaka może być tego przyczyna i jeśli to nie jest normalne to jak temu zapobiec ??
Aha, telefon zakupiłem nowy jakieś 2 miesiące temu i mi isę to w oczy nie rzuciło.
Wersja sterownika aparatu 5.3 (nic nie zmieniane)
Załączam przykładowe zdjęcie:
http://images20.fotosik.pl/83/0b58352b8c1bee97m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0b58352b8c1bee97)
U mnie takie zjawosko nie wystepuje. Jak zrobiłem zdjęcie dla Tekstu pisanego 10, z Fleszem i Makro to myślałem że mi oczy wypadną tak wyraźnie wyszło :faja:
Z fleszem jest ok ale to robiłem przy oświetleniu żarówkowym.
Jeszcze ktoś ma takie problemy ?
Co mi radzicie ???
Nie znam się na tym dokładnie, ale zdaje się że są różne żarówki mają różne częstotliwości itp. Takie zjawisko występuje podczas robienia zdjęć monitorowi, czy też telewizorowi. Spróbuj w innym pokoju na innej żarówce. Pozdrawiam.
Tak chyba jest zawsze, zależy jeszcze przy jakim oświetleniu, mi takie paski się pojawiają przede wszystkim jak skieruje aparat na jarzeniówkę. Ale zauważyłem, że w zależności od sterownika aparatu mogą być bardziej lub mniej widoczne. Obecnie mam wersje 8.53 i jest dużo lepiej niż przy 9.98
Dzięki za odpowiedzi, ja bym się przychylił do tezy cwk :!:
Możesz mieć racje (jak dam tryb nocny = większa czułość) to paski lecą dużo szybciej :!:
Heh, to może aparat się jednak nie rąbie tylko taka specyfikacja tego modelu...
Może na to mieć wpływ pewnie sterownik aparatu...
Nic, może jakoś przeżyje z tym faktem :roll:
Można zamknąć temat, już wszystko wiem :wink:
Dzięki jeszcze raz :wink:
admandam
23-02-2007, 10:06
Nie znam się na tym dokładnie, ale zdaje się że są różne żarówki mają różne częstotliwości itp. Takie zjawisko występuje podczas robienia zdjęć monitorowi, czy też telewizorowi. Spróbuj w innym pokoju na innej żarówce. Pozdrawiam.
No nie znasz się. Każda żarówka ma częstotliwośc 50Hz bo to jest niezależne od niej lecz od częstotliwości prądu 8) Ale nie to najważniejsze.
Jesli dobrze ustawisz parametry jasności to nawet zdjęcie monitora będzie dobre.
Rolf a na dworze dzieje się to samo?
Jesli dobrze ustawisz parametry jasności to nawet zdjęcie monitora będzie dobre.
To powiedz jak to ustawić ?? :)
Rolf a na dworze dzieje się to samo?
Nie - na dworze jest ok. Mam te paski tylko przy oświetleniu żarówkowym.
admandam
23-02-2007, 13:08
Joystikiem w lewo zmniejszasz jasność a w prawo zwiększyć
Porób w ten sposób kilka zdjęć monitora, bo to najwięce obrazuje. Zobacz jak to wygląda przt -2,0 (widać jak monitor odświeża) i przy +1,3-2,0 już widać normalnie. A w tym pomieszczeniu jakie masz oświetlenie?
No racja - duża różnica jest :)
To zdjęcie wyżej robiłem kartce znajdującej się pod lampką biurkową.
Mam też takie paski jak robie zdjęcia w moim LO (tam są świetlówki).
admandam
23-02-2007, 14:52
U mnie w domu (energooszczędne świetlówki) mam taki problem że po odsłonięciu obiektywu przez kilka sekund mam dziwne paski na wyświetlaczu, ale jak skieruje obiektyw w stronę światła a pózniej na ciemniejsze miejsce to problem znika. Jeśli chcesz robić czyste zdjęcia to pamiętaj że to nie Canon G5 który wszystko sobie ustawi ;) Próbuj różnych ustawień, efekty same przyjdą. Udanych zdjęć :faja: Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz :D
Wiem że to nie jest profesjonalny aparat ale mimo to takie paski strasznie psują zdjęcie i są denerwujące :(
No ale nic, dzięki za odpowiedź i za radę :)
Można zamknąć temat 8)
Oj oj...nie każda ma 50hz. Mi na niektórych żarówkach też robią się takie paski - no ale to na pewno nie od oświetlenia...hmm...pewnie wilgotność powietrza jest za duża, albo ciśnienie w tych pomieszczeniach przekracza normę...
Ciśnienie ?? Wilgotność ?? :p
hehe, raczej nie :p
Już rozwiązałem swój problem - dzięki za odp.
"ironia - zamaskowana kpina; drwina zawarta w pozornej aprobacie; lekki sarkazm, ujęty w wypowiedź, której zamierzony sens jest odwrotnością dosłownego znaczenia słów."
Najważniejsze, że Ci się udało, eot.