View Full Version : noktowizor
ern777est
06-03-2007, 23:26
jak powszechnie wszyscy wiemy, swiatlo UV jest niewidzialne dla czlowieka, ale widza go cyfowe rejestratory obrazu (poswieccie sobie dioda z pilota do telewizora do aparatu w telefonie kto nie wierzy).
Czy wie ktos moze czy mozna gdzies kupic nakladke z diod UV na telefon aby zrobic z niego noktowizor? zasilanych najlepiej ze zlacza telefonu.
Małe sprostowanie. UV to ultra fiolet.
A wszystkie piloty AGD pracują w podczerwieni.
A pomiedzy podczerwienią a ultrafioletem jest światło widzialne (wszystkie barwy).
ern777est
07-03-2007, 14:41
dzieki za poprawienie mnie kamell :)
oczywiscie mialem na mysli podczerwien.
W kamerach jest opcja NightShot / SuperNightShot działająca na zasadzie podczerwieni (można kamerować w całkowitej ciemności) a nie ma żadnych diód. Może wystarczy sterownik aparatu który otworzy całkowicie przesłone na wystarczająco długo...
MasterBarti
07-03-2007, 16:01
w camdriverze v8.52 dało się tak ustawić ale chodził wtedy masakrycznie wolno i zdjęcia nie dało się zrobić. Dało się tylko podczas włączonego nagrywania ustawić ale wtedy film miał mniej niż 0,5 fps i oczywiście nic nie było widać w całkowitej (bezwzględnej) ciemności (tak jak przy normalnym noktowizorze), musiała być minimalna ilość światła
a telefon nie mógł nawet drgnąć bo obraz od razu robił się zamazany
efekt był taki że dosłownie było widać na ekranie telefonu dużo więcej niż gołym okiem no ale tak wolno to działało że szkoda słów
ale trzeba przyznać że efekt był SUPER
gdzieś kiedyś uploadnąłem nawet taki filmik na tym forum - poszukajcie a znajdziecie go na pewno
arek_matrix
16-04-2007, 20:40
oooo :shock: klapa mi opadła o takich rzeczach jeszcze nie słyszałem
No tak panie archeologu.... po co odkopywać tak stary post i pisać o zdziwieniu?? Warn powinien pójść ...jak nic....