PDA

View Full Version : Objawy zepsutego Memory Sticka !!!

orb1tal
31-03-2007, 07:40
Witam. Jakis tydzien temu dostalem poczta Sony Memory Sticka 2GB. Wszysko sie wydawlo ok po jednym dniu uzytkowania. Problem sie pojawil jak zapelnilem troche karte. Piersze co zauwazylem ze 5/50 zdj jakie wtedy zrobilem zapisalo sie dziwnie (zle). Probowalem zrobic jeszce takie zdjecia ale ciezko to powtorzyc. Potem znalazlem tez jedenk katalog na karcie ktory sie jakos zepsol bo windows nie chcial mi do niego wicej nic wgrac i mowil o bladzie. Pozatym jak przegram wiecej gier do wybranego katalogu na karcie to potem okazuje sie ze jest ich tylko 15 a przegrywalem ze 100. czy jest jakis sposob na sprawdzenie karty? czy wiekszoasc kart ma takie obajwy i trzeba je moze jakos sformatowac? ze swoja nic nie robilem Raz windows znalazl jakies blad w struktorze katalogow na karcie i niby naprawil ..ale przypuszczam ze to sie moze powtorzyc :(Wczesniej cos slyszalem o problemie znikajacych plikow ale myslalem ze trzeba miec pecha zeby na cos takiego trafic a w sumie wkieszoac ludzi jest zadowolona z kart (podrobionych) ? Co mam teraz zrobic? reklamowac? Koles kazal mi napisac cos ie dziej i przeslac ..ale katualnie niby nic sie nei dziej ..jak udowodnic znikajace pliki raz znikaja a raz nie ?

http://img59.imageshack.us/img59/2875/dsc01372jz5.th.jpg (http://img59.imageshack.us/my.php?image=dsc01372jz5.jpg)
zdj ktore mi sie zrobily na nowym MS

celion
31-03-2007, 09:34
Po prostu chroń się przed podróbami! Odeślij kartę gościowi i powiedz że chcesz zwrot kasy bo jesteś nie zadowolony z towaru. Przysługuje Ci takie prawo jako że kupujesz przez internet. Możesz zwrócić towar do 10 dni od daty zakupu jednak że taka informacja musi być umieszczona na aukcji, jeżeli jej nie ma to masz aż 3 miesiące na zwrot! Takie jest polskie prawo!
Pozdrawiam

Andrzej2202
31-03-2007, 14:04
A formatowałeś ją z telefonu.Poniżej masz programik do formatowania kart sony na komputerze

link poniżej

http://www.uploader.pl/file/15902/MSfmtInst240.exe.html

orb1tal
31-03-2007, 14:58
Da sie to zrobic majac tylko kabel od telefonu ..bo cos nie moge wybrac dysku do formatowania. Nie widzi go.

Andrzej2202
31-03-2007, 15:02
Da się przez kabel tylko czy komp go widzi jeśli przez czytnik kart go nie wykrywa.

orb1tal
31-03-2007, 16:53
TEN PROGRAMIK PISZE MI ZE TO JEST DO MEMORY STICK. A NIE MEMORY STICK PRO. ZE JAK SFORMATUJE TYM PROGRAMEM TO MOZLIWE ZE NIE BEDE MOGL DALEJ GO UZYWAC FORMATOWAC MIMO TO?

Andrzej2202
31-03-2007, 17:01
TEN PROGRAMIK PISZE MI ZE TO JEST DO MEMORY STICK. A NIE MEMORY STICK PRO. ZE JAK SFORMATUJE TYM PROGRAMEM TO MOZLIWE ZE NIE BEDE MOGL DALEJ GO UZYWAC FORMATOWAC MIMO TO?
Ja też mam MEMORY STICK PRO DUO .Program był ściągnięty z tąd
http://www.sony.net/Products/mssupport/#others
po podaniu numeru i typu karty .Możesz sobie z tamtąd ściągnąć.Pewnie ściągniesz ten sam i przy okazji sprawdzisz oryginalność twojej karty

orb1tal
31-03-2007, 19:04
Dzieki za pomoc. Wyniki sa niezadowalajace. Porobilem testy z oryginala karta 64 mb i ta 2 GB :
1. Zachowuje sie w kompie 2 x wolniej ! Predkosc kopiowania znaczaca sie rozni.
2. Wgrywalem ok 480 plikow do jednego katalogu na karcie jednej i drugiej. Oryginalna zachowywyala sie doskonale gdy ta 2 nie dosc ze nie wgrywa wszyskich plikow to wolniej odczytuje i nawet ich nie uklada alfabetycznie (dziwne)
3. Po odpaleniu programiku od Ciebie do formatowania karty. Oryginalna odrazu wykrywa. Pisze memory stick 64 itd a 2g musze wciskac phisical memory znajduje mi twardy i karte 1.89 GB wybieram kare do formatowania i WYSKAKUJE ZE Formatownaie sie nie powiodlo . Sprawdz czy Memoery stick jest w slocie. (chyba ze cos zle robie i mam wylaczyc telefon albo niewiem co? nie sprawdzalem na oryginalnej ale przypuszczam ze by poszla)

4. KURCZE co teraz robic. Kupilem na allegro od kolesia ..co sprzedaje ich duzo ale wystawilem komentarz pozytyw.. napisalem ze 2 dni temu ze cos mi nie pasi mowi zeby odeslal i opisal problem ..ale jaka mam gwarancje ze koles mi odesle dobra? Wybralem na allegro te HIGH SPEED bo myslalem ze sa pewniejsze niz tez z bialymi napisami ale chyba sie mylilem. Nie wiem czy mam mu pisac zeby zwrocil mi kase czy jak? Jak wysle dobra to bedzie sie chodz troche zachowywala jak ta oryginalna? Przypuszcam ze tez jej nie rozpozna programik ..i ew tylko pliki nie beda znikac a predkosc do kitu pozostanie. Roznica jest spora. :( jakies pomysly?

Andrzej2202
31-03-2007, 19:12
Skontaktuj się znim niech ci odda kasę.Ja swoją kartę kupiłem wEuro AGD jest w 100% oryginalna niemam z nią najmniejszych problemów.Niestety przepłaciłem pół roku temu dałem za nią 200zł. ale to już inna strona medalu -coś za coś ...pozdrawiam

orb1tal
31-03-2007, 19:25
Watpie zeby mi zwrocil kase ..ciekaw jestem ile osob ktore kupily na allego karte ma takie objawy. Innymi slowy czy jest szansa ze dostane inna normalnie dzialajaca ..moze nie ma sensu wogole tego robic bo wszyskie sa takie :(

Andrzej2202
31-03-2007, 19:29
Watpie zeby mi zwrocil kase ..ciekaw jestem ile osob ktore kupily na allego karte ma takie objawy. Innymi slowy czy jest szansa ze dostane inna normalnie dzialajaca ..moze nie ma sensu wogole tego robic bo wszyskie sa takie :(
Wiesz od kogo kupiłeś ,więc w czym problem.

benkowik
01-04-2007, 09:23
orb1tal Memory Stic Duo to sam co Memory Stick Duo Pro -> tylko że pro ma szybszą transmisje danych :) popatrz albo zadaj pytanie na allegro sprzedawcy kart M.......