View Full Version : Makro pomocne przy robieniu każdego zdjęcia??
skipper9195
01-04-2007, 11:02
Siemka
Nie wiem czy taki temat już był czy nie, domyślam sie że nie, ale nurtuje mnie jedna rzecz, jeżeli robie np foto jakiejś polany czy coś to czy włączenie makro poprawia troche jakość zdjęcia czy niema to znaczenia przy robieniu zdjęć z odległości?? makro genialnie sprawdza sie przy robieniu zdjęć z bliska ale czy na zdjęcia jakiegoś pleneru tez sie to sprawdza??
Pozdro
the bill
01-04-2007, 12:55
może sie myle, ale wg mnie jeśli w trybie makro będziesz chciał zrobić fote z dalekiej odległości, to obiekty na dalszym planie będziesz miał rozmyte - ale możesz sam sprawdzić i opisać wrażenia :wink:
Mr.Coolio
01-04-2007, 13:38
Ja próbowałem kiedyś to zrobić. Tak jak mówi the bill środek zdjęcia będzie dość dobry, ale krawędzie zamazane.
skipper9195
01-04-2007, 13:50
Hmm...w sumie róznic nie widze, a wy jak robicie z makro czy bez??;)
the bill
01-04-2007, 13:54
zdecydowanie bez i przy kazdym zdjęciu robie to co przy oddaniu strzału:
nabieram powietrze, powoli je wypustrzam i wsztrzymuje oddech - niweluje to w niewielkim stopniu poruszenie telefonem i poprawia ich jakość:wink:
hehe :D musze wyprobowac Twoja technike jak tylko naprawią mi aparat :D
i zgadzam sie z tym ze przy robieniu makro środek zdjecia jest bardzo dobrej ostraosci ale reszsta juz nie. jest troche rozmazana. sam mozesz zrobic 2 fotki jakiegos kwiatka czy czegos i powinienes zobaczyc roznice :)
the bill
01-04-2007, 14:16
tą technike warto stosować, bo tradycyjny aparat ma trzy punkty podparcia: ręce i oko przy aparacie. mając cyfrówke w rękach najczęściej patrzymy na wyświetlacz - w ten sposób mamy tylko dwa punkty podparcia i choć my tego nie czujemy, ręce nam sie trzęsą.
zrób tak: włącz samowyzwalacz i ustaw telefon. naciśnij spusust i niech aparat sam zrobi zdjęcie - zobaczysz jak dobre zdjęcia można robić telefonem :wink:
skipper9195
01-04-2007, 14:29
@the bill zrobiłem zdjęcie z samowyzwalaczem i rzeczywiście niema to jak stabilna podstawa, zdjęcie jest ostrzejsze :D
Iceman31
04-04-2007, 13:21
MAKRO nie służy do robienia zdjęć panoram czy plenerów. Korzystacie przecież chyba z aparatów cyfrowych?? Tam też jest fukcja MAKRO. I wystarczy poczytać instrukcję czy aparatu czy telefonu z aparatem, tam dokładnie pisze po co jest MAKRO.
MAKRO służy do robienia zdjęć z bliskich odlegości, powiedziałbym bardzo bliskich. Używasz tego trybu gdy chcesz zrobić fotkę np. muchy na liściu albo łebka od szpilki (to dość ekstremalne przykłady ale oddają dokładnie o co chodzi w funkcji makro), wtedy masz pewność że zdjęcie nie będzie rozmyte.
Zrób np. komuś zdjęcie twarzy z odległości 30cm z użyciem makro i bez niego a zpbaczysz różnicę.
misio515
17-04-2007, 21:37
MAKRO nie służy do robienia zdjęć panoram czy plenerów. Korzystacie przecież chyba z aparatów cyfrowych?? Tam też jest fukcja MAKRO. I wystarczy poczytać instrukcję czy aparatu czy telefonu z aparatem, tam dokładnie pisze po co jest MAKRO.
MAKRO służy do robienia zdjęć z bliskich odlegości, powiedziałbym bardzo bliskich. Używasz tego trybu gdy chcesz zrobić fotkę np. muchy na liściu albo łebka od szpilki (to dość ekstremalne przykłady ale oddają dokładnie o co chodzi w funkcji makro), wtedy masz pewność że zdjęcie nie będzie rozmyte.
Zrób np. komuś zdjęcie twarzy z odległości 30cm z użyciem makro i bez niego a zpbaczysz różnicę.
Dobrze powiedziane, ale zły przykład. Jeżeli masz jakiś tekst, bądż dokument lub obrazek, a nie chce ci sie przepisywać lub rysować, to po to jest makro!
Iceman31
19-04-2007, 19:11
Dobrze powiedziane, ale zły przykład. Jeżeli masz jakiś tekst, bądż dokument lub obrazek, a nie chce ci sie przepisywać lub rysować, to po to jest makro![/quote]
Bredzisz kolego! Za chwilę jeszcze napiszesz że aparat rozpoznaje że w tym momencie fotografujesz "tekst którego nie chciało Ci się przepisać" czy łepek od szpilki.
Funkcja MAKRO jest do fotografowania z bliska WSZYTKIEGO inaczej mówiąc CZEGOKOLWIEK. Tak więc to Twój przykład nie jest najlepszy biorąc pod uwagę Twój tok myślenia.
Iceman31
19-04-2007, 19:12
Edytowałem ten post na ten tekst gdyż była tu moja powyższa wypowiedź. Za diabła nie wiem czemu poszła dwa razy! Coś się poknociło na forum??