View Full Version : Problem z Farem
Witam, mam problem z Farem. Otóz podpinając telefon wyswietlają mi się owe 2 foldery FS i FLASh ale nie mam nic w środku ;/ Co się dzieje? Może mam zły plugin. Pytanie nr 2:
http://gonzek.h2.pl/viewtopic.php?t=9958&highlight=logo+operatora
Jak tego dokonać? krok po kroku? Pomóżcie zapodająć odpowiednie linki albo piszcie. Nie odsyłajcie mnie do szukajki bo nic nie znalazlem :evil:
mam D750i i Cid 49. Gdzie sciagnąć plugin do Fara do sonyericssona?
krzych181
02-04-2007, 18:05
Wydaje ze przy podlaczaniu fara podajesz zly CID tam wybierasz jaki model telefonu i jaki masz cid ... sprawdz to ;]
Więc ja mogę ci podpowiedzieć w części... Jeżeli chcesz mieć najnowszego FAR-a to ściągnij z tej strony o nazwie ,,SEFP010044.zip '' ----> http://sephone.nm.ru/tools/
Ja mam CID 36 to Far mi wczytuje telefon odrazu a ponoć w 49 trzeba mieć jakiś plik dostępu czy jakoś tak. (Niech ktoś ci z takim CID-em pomoże)
A jeżeli chodzi o to logo operatora to gdy już będziesz miał w tych folderach pliki trzeba zrobić następujące rzeczy:
1. W folderze FLASH należy wgrać tamten patch
2. Należy usunąć w FS/tpa/system/layout/ ten plik Layout i wgrać tamten nowy
3. Noi następnie powrócić do początku poprzez słynne ''...'' i na końcu w komunikacie wcisnąć YES
4. Włączasz fona i cieszysz się brakiem loga operatora... (jak nie zadziała to zrób tak samo jak w tym temacie Andrzej2202 napisał)
tomasz22
03-04-2007, 11:55
Może to Ci pomoże. Moja instrukcja przeróbki fona z K750 na W800 przy pomocy Far pod CID49.
eżeli przerabialiście swojego K750i na W800i to nie musicie mieć plików customizacji na karcie pamięci wtedy telefon będzie się uruchamiał bez niej. Jest na to prosty sposób nawet jeżeli posiadacie CID49. Wystarczą doi tego następujące pliki i programy:
1. sx++1.2
2. pliki customizacyjne (W800i_CDA102425_38_EMEA_1)
3. Pliki main i fs od W800i (proponowane w800_r1bc002)
4. Sterwoniki USB Flash
5. Program far dla Cid49
6. Pliki dostępu do fara (k750w800_r2e_dcu.49r.ssw)
7. Pliki (rest_W800_R1BC002)
8. Gildse
Teraz robimy po kolei:
1. Wyłączamy telefon.
2. Podłączamy telefon pod kabel trzymając przycisk "c" w telefonie (powinno wykryć nowe
urządzenie jeśli ktoś nie ma zainstalowanych sterowników USB Flash) należy je
zainstalować.
3. Po prawidłowym zainstalowaniu sterowników należy odłączyć telefon od kabla po czym
uruchamiamy program xs++.
4. Po uruchomieniu programu Wybieramy typ połączenia USB i klikamy na START.
5. Podłączamy telefon do kabla trzymając przycisk "c" w telefonie.
6. Jeśli program wykryje telefon możemy już puścić"c"
7. Następnie wybieramy zakładkę "main" i zaznaczamy plik "main do W800i" UWAGA!!!
należy pliki wcześniej zmieniać przy pomocy Gildse!!!
8. Teraz klikamy na "flash" (powinno dojść do 291/291)
9. Po tym zabiegu wyłączamy xs++ i odłączamy telefon od kabla.
10. Wyjmujemy z telefonu baterię na ok. 2 sekundy i z powrotem wkładamy.
11. Następnie znowu uruchamiamy xs++ i robimy to co w punktach 4-6.
12. Teraz wybieramy zakładkę "fs" i zaznaczamy lkik "fs od w800i" również nie przerabiając
go wcześniej Gildsem!! i wciskamy flash. Tu także powinno dojść do (291/291).
13. Po skończonej operacji zamykamy sx++ i odłączamy kabel od telefonu. Wyjmujemy
baterie na ok. 2 sekundy po czym znowu ją wkładamy. Nie Włączamy telefonu!!!
Przejdźmy teraz do zabawy Farem
1. Uruchamiamy xs++ i postępujemy jak wyżej z tym, że zamiast plików main od w800i
jako main wgramy pliki dostępu do fara (k750w800_r2e_dcu.49r.ssw). W tym przypadku
powinno dojść do (5/5).
2. Po tym zabiegu zamykamy program i odłączamy telefon po czym wyjmujemy znowu
baterie na ok. 2 sekundy.
3. Teraz uruchamiamy program Far i klikamy lewy alt+F2.
4. Wybieramy za pomocą strzałek lub myszki opcje SEFP
5. Następnie ustawiamy kolejno:
1. Device: DCU-60
2. Speed: 460800
3. Boot script: K750_W800_CID49
5. Teraz klikamy na Enter The Matrix.
6. Podłączamy telefon do kabla trzymając przycisk "c"
7. kiedy wykryje nam telefon puszczamy "c" i wchodzimy w folder fs\tpa\preset\custom
8. Program Far jest jak commander więc w drugim oknie szukamy na naszym dysku plików
customizacji które były wgrywane na kartę pamięci.
9. Teraz należy skopiować pliki customizacji do telefonu (zaznaczamy wszystkie i
przeciągamy myszką do telefonu po czym klikamy na copy)
10. Kiedy operacja dobiegnie końca klikamy na "..." 3 kropki na górze ażdo momentu
pojawienia się okna z zapytaniem czy chcemy wyjść (klikamy "yes") i zamykamy
program.
11. Znowu odłączamy telefon od kabla i wyjmujemy z niego baterię na ok. 2 sekundy.
12. Następnie z powrotem uruchamiamy program Far jak w punktach 2-7.
13. Teraz wchodzimy w folder nad Fs, a w drugim oknie szukamy pliku rest_W800_R1BC002
13. Teraz zaznaczamy plik i przeciągamy go do telefonu po czym klikamy na flash.
14. Zamykamy fara i odłączamy telefon od kabla pamiętając o wyjęciu baterii.
15. Po włożeniu7 jej z powrotem uruchamiamy telefon i cieszymy się W800i. Z początku po udanym zabiegu język jest ustawiony na ruski i trzeba przestawić na polski no i co najważniejsze nie ma już plików customizacji na karcie pamięci, a przy pomocy programu Far będziemy mogli zmieniać ikonki menu w telefonie oraz inne rzeczy.
Mam nadzieje że to komuś pomoże :)
Pozdrawiam. :mrgreen:
Oka, kolejny problem sie pojawil. Mam juz pod Cid49 Fara, ok, łączy, i pokazuje 2 foldery. OK. Wchodze w którykolwiek i telefon mi się włącza i program zawiesza. Chroba ;/ No nie uda mi się to :(
POMÓŻCIE proszę. 3 rzeczy chcę zmienić tylko, żadnych zmian softa na w800 itp.
kurde, przestaje lubic swojego sonego :sad: A zalezalo mi tylko na zlikwidowaniu loga i dzwięku aparatu i szybkim przewijaniu. Boje sie cokolwiek zmieniac na w800 itp. Zeby czegos nie zepsuc, bo to do mnie podobne :?
tomasz22
03-04-2007, 23:02
Posłuchajcie.
Aby dokonać zmian w telefonie bez zmiany softa należy ściągnąć z neta odpowiednie oprogramowanie. Sprawdzamy przy pomocy kodu serwisowego *>*<<*<* (gdzie ">" oznacza ruch jojstica w prawo, a "<" w lewo)
Czyli:
-program FAR Menager
-program do flashowania xs++
-pliki dostępu do fara dla telefonów z CID49 (k750w800_r2e_dcu.49r.ssw)
Tu jest link
http://rapidshare.com/files/24190984/k750w800_r2e_dcu.49r.rar.html
-pliki rest w zależności od tego jakie ma się oprogramowanie w telefonie.
Do K750i:
rest_K750_R1AA008
rest_k750_R1BC002
rest_K750_R1CA021
rest_K750_R1DB001
Tu macie do nich link
http://rapidshare.com/files/24190583/REST_dla_K750i.rar.html
DoW800i:
rest_W800_R1BC002
Tu macie do niego link
http://rapidshare.com/files/24190776/rest_W800_R1BC002.rar.html
Przejdźmy teraz do zabawy Farem
1. Uruchamiamy xs++ i postępujemy jak wyżej z tym, że zamiast plików main od w800i
jako main wgramy pliki dostępu do fara (k750w800_r2e_dcu.49r.ssw). W tym przypadku
powinno dojść do (5/5).
2. Po tym zabiegu zamykamy program i odłączamy telefon po czym wyjmujemy znowu
baterie na ok. 2 sekundy.
3. Teraz uruchamiamy program Far i klikamy lewy alt+F2.
4. Wybieramy za pomocą strzałek lub myszki opcje SEFP
5. Następnie ustawiamy kolejno:
1. Device: DCU-60
2. Speed: 460800
3. Boot script: K750_W800_CID49
5. Teraz klikamy na Enter The Matrix.
6. Podłączamy telefon do kabla trzymając przycisk "c"
Po połączeniu pokaże nam się 2 foldery Flash i Fs.
A teraz pare trików:
Llimit SMS
Jeśli denerwuje Cię limit SMS - to to, co było możliwe od niedawna dzięki metodzie DaVinci teraz robimy za darmo dzięki Darkmen'owi:
1. wchodzimy do katalofu FS/ifs/settings/messaging/sms/
2. edytujemy plik pliku pref_store.txt wciskając F4
3. zmieniamy wartość "/smsdata" na "/tpa"
4. zapisujemy zmiany wciskając F2
Od teraz limit na wiadomości SMS to pamięć wewnętrzna telefonu: 1MB = 1000 pojedyńczych SMSów
Dźwięk przy robieniu zdjęcia tzw. migawki
Wchodzimy do FS/tpa/preset/system/sound/ i kasujemy plik camerashutter.3gp i camerafocus.3gp.
To działanie usunie dzwięk na zawsze Exclamation
Jeśli chcemy by dzwięku nie było przy profilu cichym:
1. Wchodzimy do FS/tpa/preset/custom/ i edytujemy plik "customize.xml" (F4)
2. Wartość
<camera>
<suppress-camera-sound>false</suppress-camera-sound>
</camera>
...zmieniamy na:
<camera>
<suppress-camera-sound>true</suppress-camera-sound>
</camera>
3. Po włączeniu telefonu dokonujemy Master Resetu (powrót do stawień początkowych)
[tego tricku nie testowałem ]
Zwiększanie jakości zdjęć
By tego dokonać musimy zmniejszyć kompresję zdjęć czyli parametry JPEG czyli...
1.Wchodzimy do katalogu FS/ifs/settings/camera i kopiujemy na dysk plik camdriver0.dat a następnie go edytujemy:
2.Odnajdujemy linie:
seq_set_prop_5_0=$z0
$s2 4b
... zmieniamy na: 55
oraz w linii:
seq_set_prop_5_1=$z0
$s2 55
...zmieniamy na: 5F
Arrow Dla zdjęć zrobionych za pomocą MXE-60
Odnajdujemy linie:
SET_JPEG_QUALITY= $p1 0e
$c1 01
$s2 32
... zmieniamy na: 55
Teraz wystarczy usunąć ten plik z telefonu (najlepiej zrobić sobie jeszcze kopie zapasową L( ( i wgrywamy w jego miejsce zmodyfikowany przez nas plik
Zmiana ikonek w menu
O tym tricku piszę kolega admad tutaj:
http://forum.my-sonyericsson.pl/viewtopic.php?t=2635&
Metoda na pozbycie się skrótu OMNIX z Menu skrótów
Edytujemy plik:
Kod:
FS/tpa/preset/custom/customize.xml
w lini:
<action-button-activates>false</action-button-activates>
...zmieniamy na:
true
BATTERY MENU pod środkowym przyciskiem i inne:
- tworzymy plik w notatniku customize_upgrade.xml
- wpisujemy:
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customization>
<mmi>
<shortcuts>
<shortcut>FlightMode_Id</shortcut>
<shortcut>debugmenu</shortcut>
<shortcut>Fota_Discovery_Id</shortcut>
<shortcut>debugmenu</shortcut>
<shortcut>TurnOffGFX_Id</shortcut>
<shortcut>Settings_Battery_Id</shortcut>
<shortcut>TechMode</shortcut>
</shortcuts>
</mmi>
</customization>
- zapisujemy i wrzucamy do katalogu /tpa/preset/custom
UWAGA Exclamation
U mnie żadne oprócz, Battery menu nie działało - mam K750i - jeśli u Was będzie tak samo - stwórzcie ten sam plik customize_upgrade.xml
i wpiszcie tam tylko to:
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customization>
<mmi>
<shortcuts>
<shortcut>Settings_Battery_Id</shortcut>
</shortcuts>
</mmi>
</customization>
...będzie wtedy samo Battery Menu Smile
P.S.
Po wrzuceniu tego pliku skróty kierunkowe joyem oraz ten stworzone przez Was w Menu skrótów pod środkowym przyciskiem będzie skasowane - trzeba od nowa ustawi te skróty!
Kto umie rozszyfrować te wartości liczbowe w tym menu niech się pochwali Very Happy
Usunięcie loga operatora z pulpitu
Logo operatora FARem usuwamy tak:
Cytat:
/tpa/system/layout/layout.xml
- otwieramy plik layout.xml
- szukamy:
<object name="StatusIndication">
- kasujemy to co pod nim:
<settings>
<sett name="RowHeight" value="0"/>
<sett name="TopOffset" value="0"/>
<sett name="TitleHeight" value="0"/>
<sett name="TitleTopOffset" value="0"/>
<sett name="TitleMode" value="1"/>
<sett name="OverlayStyle" value="0"/>
<sett name="YPos" value="18"/>
<sett name="Height" value="176"/>
</settings>
UWAGA - posiadacze nie-nowych kart SIM w sieci ORANGE
Prawdopodobnie nie mozna u Nas usunąć drugiej linijki loga, czyli feralnego
Usunięcie plików chronionych lub jak kto woli aplikacji domyślnie zainstalowanych
Wszelkie aplikacje zainstalowane znajdują się tutaj:
Kod:
FS\tpa\preset\system\ams\
...wystarczy je usunąć - czyli pliki z rozszerzeniem *.JAR wraz z tak samo nazwanymi plikami *.JAD
np.:
Super_Real_Tennis
superrealtennis.jad
superrealtennis.jar
Głośniejszy dźwięk w odtwarzaczu
Dźwięk mp3 ustawiony jako dzwonek jest głośniejszy niż dźwięk słuchany z odtwarzacza.
Aby to znormalizować tzn by dźwięk w odtwarzaczu był głośniejszy postępujemy tak:
Z katalogu
Kod:
FS/ifs/settings/acoustic
...kopjujemy plik farfield_ring.apf na PC i zmieniamy jego nazwę na farfield_play.apf
Następnie kasujemy plik farfield_play.apf w telefonie i wklejamy nasz plik z PC co zmienialiśmy mu nazwę
UWAGA!!
Co do ingerencji w soft przez FARa to jasne chyba jest, że wszelkie zmiany w oprogramowaniu, których dokonujemy powodują utratę gwarancji na telefon...
...jednakże przed zmianami zrobienie backupu naszych plików może dać nam cień szansy, że przy ewentualnym przywróceniu oryginalnej struktury plików serwis dokonujący naprawy może nie zauważyć (nie sprawdzać) daty modyfikacji plików i wtedy gwarancja zostanie uwzględniona
Decyzja należy do Ciebie
Usuń szum podczas odtwarzania mp3!!!!
1. Wchodzimy do FS/ifs/settings/acoustic
2. Ściągamy i kopiujemy tam pliki z tego archiwum.
p.s jeżeli ktoś nie słyszy szumu, niech podepnie słuchawki, włączy mp3 player, da play a potem pause, szum jest cały czas obecny. Postępowanie powyżej całkowicie go likwiduje!
Zwiekszenie regulacji korektora graficznego
jesli chcemy miec ladniejszy bass lub tony wysokie mozna nieco podkrecic korektor graficzny, gdyz ustawienie mega bass moim zdaniem nieco zabardzo przytlumia tony wysokie, mozena to zmienic poprzez male zmiany w :
FS/tpa/system/multimedia/mp/settings.xml
po eycji odzukujemy w linijce <band_1>8</band_1> itd az do band 5.
zmieniamy tylko wartosci pomiedzy >x< gdzie x to nie wiecej niz 14 - bezpieczenstwo dla naszych uszu Very Happy
sa to odpowiednio liczac od lewej zakresy korektora...
dla opcji mega bass band 1 jest 14 wiecej nie tzreba
ja sobie ustawilem 14,12,10,12,14 i ladnie gra.jak dam glosnosc na fula to nie dam rady sluchac bo tak sie tłucze ale nie harczy Smile natezenie dzwieku jest poprostu bardzo duze
widzialem to na jakims innym forum ale ono przestalo dzialac wiec pomyslalem ze nie zaszkodzi jak napisze o tym bo sam sprawdzilem i to jest bezpieczne..
Zmiana sygnału zadania, kalendarza i innych
Kod:
tpa\preset\system\sound\
- plik reminder.mid - usuwamy i na jego miejsce wgrywamy swój...
...proponuję ten - używam z zadowoleniem:
reminder.zip
W owym katalogu znajdują się inne dźwięk systemowe - po odtworzeniu ich łatwo można dojść, który przy jakiej operacji się odtwarza - możemy oczywiście zrobić tak samo jak wyżej by zmienić pozostałe Smile
Zwiększenie maksymalnej wielkości MMS-a do 4MB
Zmodyfikować musimy poniższe pliki:
Kod:
FS\tpa\preset\default\mms_sett.xml
FS\system\settings\messaging\mms\mms_sett.xml
FS\system\settings\messaging\mms\int_mms_sett.xml
FS\tpa\system\messaging\mms\mms_sett.xml
W każdym z nich odnajdujemy wartości
Kod:
<message-max-size>XXX</message-max-size>
...zamiast XXX (bedą tam konkretne liczby) wpisujemy 4096.
Witam a ja mam taki problem:
Bawiłem się moim k750 w farze a po zakończeniu wszystkich zabaw nie mam żadnych filmów w folderze "wideo" a w odtwarzaczu mogę oglądać filmy których "nie ma", a na karcie są zapisywane nagrania wideo :sad:
może mi ktoś pomóc??
tomasz22
04-04-2007, 19:59
A co dokładnie zrobiłeś w Farze?
no wgrywałem ikonki, usuwałem logo operatora i wgrywałem patche ale nie pod mojego CIDa i chciałem zobaczyć które pójdą o ile pójdą, tyle
tomasz22
04-04-2007, 20:11
musisz od nowa wgrać main i fs od K750
Albo zamiast wgrywania od początku MAIN i FS może przywróć te oryginalne pliki które zmieniałeś :wink: ...
tomasz22
04-04-2007, 20:52
możesz spróbować :)
to jak go znowu sflashuje to trace te zmiany co zrobiłem tzn logo itd.?? a ma ktoś może patche pod R1DB001 bo szukałem na forum ale jakoś nic nie znalazłem :sad:
tomasz22
05-04-2007, 11:48
Tu znajdziesz pache dla w800i
http://sek750i.pl/component/option,com_remository/Itemid,37/func,select/id,2/lang,pl/
A tu dla K750i
http://sek750i.pl/component/option,com_remository/Itemid,37/func,select/id,5/lang,pl/
Pamiętaj żeby się zarejestrować :)
wgrałem maina ale to nic nie dało a w farze sie mniej więcej znam to tam raczej nic złego nie zrobiłem ale wydaje mi się że to wina tych patchy, chyba mi grozi seus... i wszystko robić od początku...
Zrobilem jak mowiles, podlaczylem telefon wlaczylem xs++ zaznaczylem plik main do 750 flash....... i..... telefon sie nie chce wlaczyc!!!!!!!!! chce naprawic to i juz wiecej nie grzebie ;/ pomoz prosze!!!
edit.Kavior:
zdądrzylem tylko wlaczyc program xs++ i wgrac main do 750i i koniec;/ Tel nie chce sie wlaczyc. prosze o pomoc. Cholera, nie grzebie juz w telefonie. Pomóż tomasz mi to odkręcic i chce spowrotem się cieszyc moim D750i bez zadnych modyfikacji
Warn. Raz - nieedycja postów, dwa - założyłeś bezsensowny temat, zamiast na PW pisać.
tomasz22
09-04-2007, 23:37
Napisz mi po kolei co zrobiłeś ?
Więc tak. włączyłem xs++, start, Podłączyłem telefon trzymając C wciśnięte w okienku main po prawej stronie na górze zaznaczylem plik k750w800_r2e_dcu.49r.ssw no i flash. Doszlo do 5/5 odlaczylem tel, wyjąłem baterie i ... nie dziala tel. Tyle robilem. nic więcej. Pomóz a jestem gotów doładować ci konto jesli bezie znowu działał jak wcześniej ;)
Drogi użytkowniku Kavior. Postąpiłem jak zaleciłeś, wgrałem resta, sytuacja jest jeszcze gorsza, teraz nie mogę wejść prezz fara do żadnych folderów, ani do FS ani do FLASH. zawiesza się okienko Fara. ;/ Sam juz nie wiem co robic.;/ Telefon chyba na śmieci, niech ktoś pomoże bo widzę ze jesteście w temacie i znacie się na tym;/ Teraz mam nauczkę, nie grzebać jak się nie zna;/ Tyle ze zrobiłem dokladnie jak pisaliście;/ Ehhh...
I znowu to samo...:/ Nieedycja postów. Ma być kolejny warn?
Teraz idź do FARa, do FLASH i wgraj RESTa. Tylko się nie pytaj jak, poszukaj na forum...
tomasz22
10-04-2007, 10:21
Kavior ma racje musisz teraz wgrać plik rest. Tu jest wszystko opiszane.
http://gonzek.h2.pl/viewtopic.php?t=7401&postdays=0&postorder=asc&start=0
juz oddalem telefon do naprawy, 50zł ;/ Wgranie pliku rest nie pomoglo wogole. dajej nie działal. juz nie kombinuje nic.
No i po co się za to brałeś? Klasyczny przykład - nie umie, a się pcha...