View Full Version : Era - Omnix
Apollo79
03-04-2007, 17:40
Witam!!!!
Dziś odebrałem swojego SE k750i. Wszystko super tylko jak usunąć z pod środkowego klawisz (pomiędzy funkcyjnymi) połączenie z era omnix???
Połączyłem się dziś z tym g.... chyba z pięć razy (każde po 072 zł)
Jeśli ktoś może mi pomóc lub wskazać gdzie szukać pomocy, będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
:)
Pisalem do serwisu ery i odpowiedzieli mi że nie mogą wyłączyć funkcji tego klawisza.Na dzień dzisiejszy zablokowałem internet.
Apollo79
05-04-2007, 20:50
Jak zablokowałeś ten nieszczęsny internet. Ja utworzyłem nowy profil. A Ty??
Poszedłem do ery i poprosiłem o zablokowanie internetu ,bez problemu to zrobili.
Jest też inny sposób... tyle że wiąze się z utratą gwarancji, ponieważ wymaga grzebania w telefonie, za pomocą programu FAR. Temat o farze pod cid 49(na pewno taki masz jeżeli to nowy telefon z ery):
http://gonzek.h2.pl/viewtopic.php?t=6640
Kiedy już będziesz wiedział jak obsługiwać fara, to:
1.Przechodzisz do: "FS\tpa\preset\custom"
2.Edytujsz plik "customize.xml"
3.Znajdujesz linijkę: <action-button-activates>false</action-button-activates>, false zminiamy na true.
4.Zapisujesz zmiany, wyłączasz Fara, wkładasz sim i ponownie włączamy telefon.
5.Resetujesz ustawienia telefonu do początkowych (opcje ogólne/ustawienia począt./resetuj ustawienia; kod to najprawdopodobniej 0000)
Teraz pod środkowym przyciskiem zamiast crapiastego omnixa będzie menu skrótów, które standardowo w telefonach z Ery jest pod joystickiem do góry.
majeczqa91
08-04-2007, 09:44
wszystko (internet, pocztę itd) mozna zmienić na iboa ;)
www.iboa.pl
też mam z tym przyciskiem problem ;/
w telu nie z ery ten przycisk to 'moje skróty'
ale jak narazie nie chce grzebac, bo mi gwarancji szkoda ;D
Apollo79
08-04-2007, 11:51
Witam!!!
Dzięki za odpowiedzi. Ja rozwiązałem ten problem w inny sposób. Nie rezygnowałem całkiem z GPRS. A oto mój sposób może ktoś skorzysta:
1. Ustawienia -> łączność -> komunik.danych -> konta danych ->nowe konto -> dane GPRS. Tutaj zakładamy jakieś bezsensowne konto np. "A" i pozostałe dane dajemy z księżyca np. APN "B" hasła i inne również nie z tego świata. Gdy mamy przygotowane takie konto danych robimy:
2. Ustawienia -> łączność -> ust. internetowe -> profile internetowe -> nowy profil. Tutaj wpsisz nazwę może być "A" i w opcji "łącz używając" wybierz konto danych, które zostało utworzone w poprzednim kroku.
Może komuś się przyda. Nie rezygnujemy z GPRS bo można szybko zmienić profil internetowy na normalny. Przycisk środkowy zaczyna łączyć z OMNIX ale nie może tego dokończyć.
Zrobiłem tak jak zaproponowałeś Apollo :D
A tak szczerze to szlag mnie trafia, że Era sobie miesza w standardowym oprogramowaniu i do tego nie udostępnia możliwości powrotu to pierwotnej wersji softu... n/c :(
jerzyjerzy
17-07-2007, 10:21
Dzięki Apollo, rzeczywiście działa. Mam co prawda bezsensownie niedziałający przycisk (dzięki Erze), ale przynajmniej nie łączy mi się z internetem przy wyjmowaniu telefonu z kieszeni.
Po wykonaniu powyzszych czynnosci i tak mi sie laczy z netem, (abonament era). Jak znajde wolna chwile to przejde sie do ery zeby mi zablokowali to ustrojstwo :(.