View Full Version : Skaza na ZDIĘCIACH!!!! Prosze o pomoc!!!!!
Cześć mam mały problem zdięcia z mojego aparatu wychodzą ze skazą. czyli taka czarna plamka w lewej części zdięć.
Czyściłem juź szybke(nawet ja odkleiłem i z obu stron wyczyściłem) ale nawet bez szybki ta plama jest. Prosze o rade. z góry dzięki.
Nie mam pojęcia czym może być to spowodowane.. Być może coś się przyczepiło bezpośrednio do obiektywu? Miałeś tak od zawsze, czy pojawiło się to poźniej? Jeżeli wrzuciłbyś przykładowe zdjęcie ze 'skazą' ułatwiłoby to rozwiązanie problemu..
Mr.Coolio
04-04-2007, 22:29
Weź wilgotny patyczek do uszu i przeczyść obiektyw. Mi się kiedyś przykleił tam jakiś paproch i w ten sposób go wyczyściłem. Jeżeli to nie będzie to, to ja niestety nie pomogę ;)
miałem coś takiego niedawno . Jezeli masz na gwarancji fona to oddaj do serwisu . Jest to paproch pod obiektywem ( przynajmniej tak u mnie było )
Ja też mam takie coś, tylko że na środku ekranu. Może to zbieg okoliczności bo wyskoczyło mi to po zmianie camdrivera na 7.7. Wydaje mi się, że stery nie mają tu nic do rzeczy, ale zainstaluję z powrotem standardowe 5.3 i zobaczymy. Dopiszę później czy była jakaś zmiana :)
djgrajek
09-04-2007, 08:57
u mnie też jest coś takiego Patrz na foto---> http://www.imagewoof.com/view_image/5bbbb112/DSC00599.JPG
Taka czarna plama koło księzyca akurat na tym zdjęciu... I czysciłem wilgotnym wacikiem i nic...
benkowik
09-04-2007, 11:58
Ja mam pod szybką od wyświetlacza :( nie wiek kiedy i jak tam się znalazł. Coś podobnego do małego ziarnka łupieżu (ja na szczesci go nie mam)
Co mi radzicie
mówię wam . Idzcie do serwisu to wam wyczyszczą . ja miałem dokładnie tak samo
sunny erricsun
09-04-2007, 15:03
to wygląd jak jakaś plama od lepkiego soku or something alse
alczasek
09-04-2007, 15:35
Weź wilgotny patyczek do uszu i przeczyść obiektyw.
A jak nie to do serwisu :?
benkowik
10-04-2007, 20:24
w którymś numerze jest opisany jak czyścić i konserwować obiektywy.
jak znajde w moim stosie gazet PC to napisze
dzięki za rady sora ze nie ospisywałem ale nie było mnie na świeta i nie miałem dostępu do neta. wklejam fote z moja skaza
:arrow: http://www.imagewoof.com/view_image/aff7a210/DSC00516.JPG[/img]
berii,źle wkleiłeś zdjęcie - link powinien być bez tego [/img] na końcu.
A co do zdjęcia to faktycznie jest kilka ciemniejszych plamek. Może wystarczyłoby dobre przeczyszczenie obiektywu, jak to już inni pisali.