View Full Version : [b]Zdjęcia - jakby je tu powiększyć[/b]
devastator
05-04-2007, 22:30
Cześć! Pisze znowu posta o tym samym, bo przy zmianie serwera z goznek.website na goznek.h2 został usunięty, a nie ma go w koszu. No więc sprawa przedstawia się tak że jak wrzuce na komórke jakieś zdjęcie z komputera zrobione cyfrówką, znaczy się normalnym aparatem fot., tylko cyfrowym, to mi działa (na komórce) ale nie idzie przybliżać. No więc dam wam takiego sampla (ang. sample - próbka), co go wrzuciłem na sendspace (www.sendspace.com - taki serwer na który można sobie wrzucić plik), to sobie ściągniecie, wgracie i zobaczycie o co chodzi, a jeśli u was pójdzie przybliżanie, to powiedzcie jaki macie soft. ( A wogóle to i tak nie wgram nowszego [a, zapomniałbym - mam k750i, nie napisałem jeszcze :)] bo dzwoniłem do gostka z Orange i powiedział, że WGRYWAJąC NOWSZEGO SOFTA TRACE GWARANCJE [TO BYłO JESZCZE PRZY SIEMENSIE C75]. W każdym razie już daje link jeżeli będziecie wiedzieć co zrobić żeby móc przybliżać nie tracąc na jakości ani rozdzielczości zdjęcia to piszcie.
Link: coś długo się ładuje, czekam...
http://www.sendspace.com/file/o1qgiy
Wgrajcie, sprawdzie, doradźcie, z góry thx
devastator
Rzeczywiście, nie idzie powiększyć. Myślę, że to zdjęcie ma za dużą rozdzielczość[2048*1536 pixeli; telefon po prostu sobie z nią nie radzi] lub też "waga" zdjęcia jest za duża[prawie 2 MB to dużo jak na jedno zdjęcie]
devastator
06-04-2007, 13:10
Jednak chodzi o rozdzielczość - wrzuciłem dwa obrazki zrobione w Photoshopie jeden 2048x1532 czy jakoś tak o wadze 2mB i drugi o tej samej rodzielczości tylko kiepska jakość i 32kiB i nieszło żadnego przybliżać. Zrobiłem kolejny test. Obrazek o roz. 1500x 12xx nie pamiętam ile i o wadze 1,4 miB to niby dało się przybliżać ale jak nacisnałem + z boku telefonu to się zawiesił. już wam daje paczke do sprawdzenia. Choć to troche dziwne - stary Siemens C75 radził sobie z dużymi obrazkami, nawet wgrałem mu zdjęcie mapy częstochowy!
Link: ...znowu czekam...
http://rapidshare.com/files/24595173/Nowy_folder.rar.html
dev
Dodaje
acha dziwi mnie że przy rozdzielczości 1500 x 1125 px się zawiesił fon, bo przecież robi zdjęcia o roz. 1632 x 12xx px!
MasterBarti
06-04-2007, 13:16
powiem tak - bawiłem się z tym kiedyś no i:
nie da się powiększać zdjęcia o rozdzielczości większej niż maksymalna robiona aparatem, no a co do wielkości to po co oglądać pliki o wadze ponad 1MB skoro na skompresowanych do ok 500-800 kB nie widać żadnej skazy
devastator
06-04-2007, 13:25
zrobie takiego offtopa - asz w statusie (w opisie u dołu twojego posta) coś o driver'ach czyli sterownikach chyba do k750i - o co w tym wszystkim chodzi? I jeszcze jedno - ja mam softa r1ca021 jaki jest najnowszy? A wogóle to czy moge go wgrać (nowszego softa) nie tracąc gwarancji? Bo jak miałem c75 siemens to zadzwoniłem do Orange i mi powiedział gościu że trace gwarancje. O co w tym chodzi i jak się to tego ustosunkowujecie?
W podpisie MasterBarti chodzi o to, że ma wgrane nowe sterowniki aparatu i audio (wgrywając je tracisz gwerancję). Jeśli wgrasz nowego softa przez SEUS-a to nie tracisz gwarancji.
...na skompresowanych do ok 500-800 kB nie widać żadnej skazy...
...a jeśli zdjęcia mają być tylko do wyświetlania w telefonie, to spokojnie można je zmniejszyć do 320x240 i będą w telefonie b.wyraźne. Za to zyskujemy i to bardzo na wielkości plików. Takie zdjęcie ma kilka-kilkanascie kB i niczym sie nie różni na ekranie telefonu.
Sam robię fotki - które wiem, ze będą tylko w tel. - w 640x480 a potem i tak zmniejszam do 320x240. W efekcie na 64MB karcie mam ponad 300 zdjęć i ponad 40MB wolnego jeszcze miejsca. Nie warto trzymać tak wielkich zdjęć, tym bardziej, że telefon ma się co męczyc nad wyświetleniem i przeskalowaniem tego do swoich potrzeb; przerobić 20kB jest łatwiej niż 800kB a co dopiero 2MB! :D