View Full Version : Bombus (konfiguracja)
mateo.ms
27-04-2007, 16:50
Jak skonfigurować Bombus'a żeby byly czaty z papla(i) i najważniejsze gg, żeby zaimportowało wszystkie kontakty i status sie zmieniał?
Nie wierz nie pisz! Nie na temat nie pisz!
wiem, jak zrobić żeby zimportowało wszystkie kontakty... chociaż mi nie działa :/ 16 z 80... ale innym importuje całą listę.
uruchamiasz program.
aby działać na BOMBUS'ie musicie mieć aktywowane jakies konto na serwerze Jabber'owym. ja zrobiłem to na www.chrome.pl
login, hasło - normalny proces rejestracji nowego użytkownika.
po zalogowaniu wchodzicie w "konfiguracja transportów"
przy opcjach "bramka gadu-gadu" wpisujecie swój nr gg i hasło. to samo, jeśli chcecie skorzystać z tlenu.
jeśłi chodzi o komputer, to to już wszystko
dalsza procedura już na komórce.
i tak:
nazwa użytkownia
jakis_login
hasło
serwer
chrome.pl
host/IP (opcjonalnie)
tu zostawiamy puste
port
5222
następnie wszystkie kwadraciki są odznaczone [niezaznaczone]
nazwa proxy
tu zostawiamy puste
port proxy
0
zasób
bombus
pseudonim
jakis_nick
zatwierdzamy "ok"
program już mamy skonfigurowany
nie pozostaje nic innego, jak wysłać liste kontaktów z gygy na PC'cie, na serwer, zalogować sie bombus'em, ściągnąć liste kontaktów z serwera i można klikać.
mateo.ms
27-04-2007, 17:32
Dzięki ale to nic nie dało. Jednak chyba najlepszy komunikator do
gg to papla. ;/
Bombus jest bardzo dobrym komunikatorem, osobiście uważam że lepszym niż papla, przede wszystkim bardzo dobrze trzyma sesje. Co to znaczy, że to nic nie dało? Może sciągnąłeś jakąś zła wersje bombusa, bo jest ich kilka. Napisz coś więcej, co konkretnie nie działa, to może Ci pomożemy.
mateo.ms
28-04-2007, 11:21
ok juz wszystko ok
ja nie wiem jak zaiimprotowac liste kontaktow ggzeby mi dzialalo na komórke i w ogole nie wiemjak mam zrobic zeby byl moj numer z gg w tym programie :/ pomozcie;(