PDA

View Full Version : Kilka pytań odnośnie użytkowania

x_dino_x
30-04-2007, 14:27
Witam wszystkich, właśnie po dwóch latach z Simensem CX65 wróciłem do Sony Ericssona K750i (poprzednio też miałem SE). Do kilku rzeczy znowu się muszę przyzwyczaić :) , ale ogólnie telefonik super. Mam tylko kilka pytań do użytkowników (ja go mam dopiero kilka dni, więc liczę na was, jeśli już jest odpowiedź na moje pytania na forum, to przepraszam, szukałem, ale nie znalazłem :) ):

1. W liście połączeń oraz w książce adresowej SIM (przeglądam przez funkcję Kontakty z SIM) po niektórych (na SIM wszystkich) mam różne symbole, tzn.: /M, /W, /H (znaczek / oraz litera). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co one oznaczają?
2. Pobrałem modowaną Operę Mini 2.0 (link znalazłem na stronie), niestety całość jest po rosyjsku, a ja nie poniemaju co i jak. Jak przestawić ją na język angielski (znalazłem opis na forum, jednak u mnie, w tej wersji to nie działa)?
3. Czy prędkości transferu rzędu 30-45kB (bluetooth) oraz 350kB kabel USB to na prawdę maksymalne co można wycisnąć? Karta pamięci SanDisk Ultra II, więc ona nie stanowi ograniczenia.
4. Mam pytanie czy ktoś w sieci Orange używa usługi Co, gdzie, którędy?. Ja używam i na poprzednim telefonie nie miałem problemów, natomiast na K750i nie mogę wejść na stronę tej usług. Ustawienia WAP przesyłałem sobie nie raz, ustawiałem, zmieniałem, zawsze kończy się to komunikatem w stylu Strona niedostępna. Spróbuj innego połączenia. Zgłosiłem to już w Orangu, czekam na odpowiedź, ale może ktoś miał z tym problem lub korzysta z tej usługi bez problemów?

malbi1
30-04-2007, 14:51
witam
ad1. też tak miałem po zapisaniu kontaktów na kartę SIM w starym telefonie i włożeniu jej do nowego. Usuń te dziwne krzaczki i w ich miejsce wpisz daną litere. Winszuję, ze będzie to polska litera (ł, ą), bo u mnie było tak samo.
ad.2 nie wiem
ad.3 Prędkości, które osiągasz sa normalne, możesz sprubować uzyc oryginalnego kabla SE jesli takiego nie posiadasz, albo zmienic karte na memory stick PRO duo, jednak moim zdaniem to nie ma sensu.
ad4. orange to nie moja siec, wiec nie podpowiem
pozdr.

pabul_77
30-04-2007, 15:12
1. po prostu musisz usunąć te znaczki, kumpel miał coś w podobie w sagemie ;)

3. kabel ma z góry ograniczoną prędkość, więc nawet jak będziesz miał nie wiadomo jak szybką kartę to i tak ci to nic nie da. Co innego jak masz czytnik.

a na reszte nie wiem :P

x_dino_x
30-04-2007, 15:28
Dzięki za odpowiedź.

Co do pierwszego, fakt, przegrywałem kontakty na SIM , pewnie macie racje, że to wtedy powstało, ale dziwne to, bo nie są to na pewno zamienniki polskich znaków (taki przykład, kontakt ma opis: Aśka/H).

Prędkości, cóż, mam oryginalny kabel SE, karta to Memory Stick PRO Duo, ona na pewno nie stanowi problemu (to wersja Ultra II, ma transfery rzędu 10MB/s odczyt i 9MB/s zapis). W sumie na razie zobaczę tak jak jest, jak nie będę w stanie znieść tych szybkości kupie czytnik :) .

UPDATE: Co do pierwszego, olśniło mnie właśnie :D . Przeglądałem kontakty przy pomocy MyPhoneExplorer i zauważyłem brak tych znaczków, a potem olśnienie, literka H oznacza Home, M Mobile, W Work. Tak po prostu SE oznacza sobie na karcie jaki to jest numer telefonu :) . Więc tak kwestia wyjaśniona.

pabul_77
30-04-2007, 15:32
x_dino_x kumpel miał to samo. Sprzedałem mu telefon i potem jak zgrywał kontakty z sim na fona to też miał nazwe np. Ania/A. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale to nic poważnego ;)

malbi1
30-04-2007, 15:35
UPDATE: Co do pierwszego, olśniło mnie właśnie . Przeglądałem kontakty przy pomocy MyPhoneExplorer i zauważyłem brak tych znaczków, a potem olśnienie, literka H oznacza Home, M Mobile, W Work. Tak po prostu SE oznacza sobie na karcie jaki to jest numer telefonu . Więc tak kwestia wyjaśniona.

Heh faktycznie... Bo przecież na karcie SIM nie można zapisac do jednego kontaktu, wiecej niż jeden numer telefonu. Bravo dla Ciebie :mrgreen: pozdr.

artur1990
30-04-2007, 18:26
Dołączę się do tematu. M am pytanie dotyczące ładowania baterii. W instrukcji pisze, że gdy bateria naładuje się, trzeba czekać z podłączonym kablem jeszcze ok. 2,5 h. Czy wy tak robicie?

Mr.Coolio
30-04-2007, 18:37
Dołączę się do tematu. M am pytanie dotyczące ładowania baterii. W instrukcji pisze, że gdy bateria naładuje się, trzeba czekać z podłączonym kablem jeszcze ok. 2,5 h. Czy wy tak robicie?

Nie. Po za tym mało kto czyta instrukcje. A tak w ogóle to nie temat od baterii. TU (http://se-center.info/viewtopic.php?t=6683) masz piękny duży poradnik jak obchodzić się z baterią w k750i :)