PDA

View Full Version : Edycja wykonanych zdjęć -> Czy też tak macie ?

kap31
15-05-2007, 22:24
Witam
Mam pytanie (nie znalazłem na forum,poprzez opcje SZUKAJ-także) może ktoś z was mi pomoże ?
1. W moim K750i gdy chcę poprzez edycję poprawić parametry zdjęcia(jpeg) to nie widzę zadnego dokonanego efektu.Tyczy się to tylko narzędzi które odpowiawają za jasność i kontrast.Inne pozostałe narzędzia działają poprawnie.
2. Przed zrobieniem zdjęcia autofokus poprawnie namierza fotografowany obiekt ,łapie b.dobrą ostrość.aby po chwili delikatnie rozmyć obiekt (chodzi o macro-odległość ok.10 cm).Czy mój autofokus źle działa ?

Czy też jest tak samo u Was ? :roll:

maxxway
16-05-2007, 08:17
1. No ja też mam takie wrażenie , ale myślę , że bedzie widać dopiero wtedy kiedy zrzucimy na pc
2. Nie , działa dobrze . W zdjęciach makro trudno jest złapać idealną ostrość .

kap31
16-05-2007, 19:14
Dzięki za odpowiedz :D
Jeśli Tobie tak samo działa aparat to jestem już spokojniejszy.ale ciekaw jestem jak działają aparaty innych użytkowników tego forum :shock:

agape
16-05-2007, 19:38
2.ostrosc czasem sie rozmywa moim zdaniem wczoraj mi sie nudzilo i sie tym bawilem ale czasem jak przytrzymalem przycisk aparatu w moim k750i do momentu gdy zlapie ostrosc a niezrobi jeszcze zdjecia moglem zobaczyc jak wyjdzie zdjecie i wtedy mozna sobie sprawdzic jak bedzie ostre niewiem czy jesli po tym zrobi sie zdjecie bedzie lepsza ostrosc bo to bylo malo widoczne ale tak to bywa

maciejka1990
17-05-2007, 15:16
kap31 z tym autofocusem przy makro to jest tak, że fotki ostre wychodzą tylko do odpowiedniego momentu (do ok. 10 cm od fotografowanego obiektu). Jeśli przylożysz aparat bliżej, zdjęcie bedzie rozmyte, aparat nie zlapie ostrości (tak samo jest z naszymi oczami, ostro widzimy przedmioty tylko do ok. 6 cm przed okiem) ;)

agape
17-05-2007, 18:24
dokladnie ... musisz poprobowac ... polecam http://se-center.info/viewtopic.php?t=13192&highlight=

kap31
17-05-2007, 22:07
Tak,wiem o minimalnynej odległości przedmiotu przy wykonywaniu zdjęc macro,ale zauważyłem że przy łapaniu ostrości ,autofockus ma taki moment w którym widać idealną ostrość .Czyli : przed wykonaniem zdjęcia obraz obiektu jest rozmyty,przyciskam do połowy przycisk migawki,następuje włączenie autofokusa i w trakcie tego pomiaru widać na wyświetlaczu łapanie ostrości.Ostrość ta na początku pomiaru jest rozmyta,potem b.ostra ,następnie lekko obraz się zamazuje.Wszystko to trwa chwilkę(mowa o warunkach w świetle dziennym,przy dobrym,jasnym świetle).
A i jeszcze jedno-po wykonaniu zdjęcia ( światło dzienne-balans dla światła dziennego)fotki się lekko rozmywają i całe zdjęcię ciutek zielenieje.Z tym rozmywaniem myśle że procek przetważa piksele na format JPEG więc może to norma.