View Full Version : wygaszacz
maniekkm
17-05-2007, 22:31
może mi ktoś powiedzieć czy da się wyłączyć czarny ekran który załączany jest po pewnym czasie bezczynności telefonu? chciałbym mieć cały czas aktywny wygaszacz a wygaszacz jest włączony chwile do czasu aż włączy się czarny ekran. da się gdzieś to ustawić w telefonie ? przegmerałem cały telefon i nic nie znalazłem takiego
nie. telefon jest tak zrobiony, żeby dla oszczędności akumulatora wyłączać wyświetlacz gdy sie go nie używa. Jedyna rzecz jaką widać (pod słońce) to zegarek.
maniekkm
18-05-2007, 08:02
w takim układzie wygaszacz ekranu to jest po prostu niepotrzebny bajek służący jedynie reklamie. pierwszy minus na koncie mojego telefonu:)
ale za to bateria ci dluzej trzyma i to o wiele ... ;) wszystko ma swoje wady i zalety
maniekkm
18-05-2007, 10:47
wydaje mi się że wygaszacz ekranu nie ma wpływu na długość trzymania baterii ponieważ on działa prze około ~1 min a póżniej włącza się czarny ekran z zegarkiem
a ja mam k800i i gdy tylko zablokuje klawiaturte odrazu wlacza mi sie czarny ekran i bardzo dobrze ze tak jest oszczedza sie baterie:)
the bill
18-05-2007, 16:37
wydaje mi się że wygaszacz ekranu nie ma wpływu na długość trzymania baterii...
masz racje - tylko ci sie wydaje :>
heh ... ale w wypadku tych tel wygaszacze sa wlasciwie bezuzyteczne ... jeszcze niezajrzalem do dzialu z wygaszaczami bo wiem ze on dziala tylko pare sec a pozniej jest zegar ;)
ja tam nie lubie tego wygaszacza i nie używam
Zegara? Jak zegara to ja też nie uzywam, mam włączone oszczędzanie energii więc nie widzę tego zegara :) Jak mam popatrzeć która godzina to po prostu klikam :P
w takim układzie wygaszacz ekranu to jest po prostu niepotrzebny
Zgadza się, to tylko bajerek dla uradowania oczu przez kilka chwil. Wg. mnie, całkowicie zbędna rzecz jeśli po tym pojawia się zegar :)
pierwszy minus na koncie mojego telefonu
Oj, nie przesadzaj, nie jest to minus rzutujący na funkcjonalności telefonu. To tak, jak byś powiedział, że minus "bo nie ma SE w kolorze złotym-metalik z diamentami" :/ .
Jak mam popatrzeć która godzina to po prostu klikam
I tu masz problem. Bo zanim Ci zgaśnie wyswietlacz, włączy się wygaszacz i zapali zegar, to trochę to potrwa. A samo podświetlenie zegara {klawisze +/-} trwa 5 sekund :D . Tym samym tracisz na prądzię, bo tel Ci dłużej pracuje podświetlony :D
maniekkm
18-05-2007, 20:09
wydaje mi się że wygaszacz ekranu nie ma wpływu na długość trzymania baterii...
masz racje - tylko ci sie wydaje :>
Dlaczego tak twierdzisz? Udowodnij mi że ma on w nim jakieś znaczeni. Ja go nie widzę .
- działa przez około minute a później uruchamiany jest tryb oszczędzania baterii i już wygaszacz nie działa. Prosił bym Cię o odpowiedź
the bill
18-05-2007, 21:04
sam sobie odpowiedziałeś - wiem, że pierwotnie chodziło ci wygaszacz, jaki znamy z PC'tów. gdyby takowe były w telefonie, to napewno nasza bateria krócej by działała.
wydaje mi się że wygaszacz ekranu nie ma wpływu na długość trzymania baterii ponieważ on działa prze około ~1 min a póżniej włącza się czarny ekran z zegarkiem
własnie taki jest sens tego wygaszacza. czy wg ciebie, wygaszacz powinien być animowany przez 15 min? :/
troszke bez sensu :wink:
wkońcu, nawet jeśłi w ciągu dnia odblokujesz klawiaturę telefonu 50 x, to jest to aż 50 min. działania wygaszacza - czy to wg ciebie nie ma znaczenia na długość względem baterii? :>
tryb "oszczędzania baterii" o jakim wspominacie, jest w zakładce bluetooch i zarządza on, czy telefon ma łączyć z jednym urządzeniem bluetooth czy z kilkoma.
to użytkownicy telefonów wyszukują animacje, które są wykorzystywane jako wygaszacze, lecz ich animacja jest tak długa czasem, że nikt jej na telefonie nie obejrzy do końca :/
zawsze, jeśli nie chcesz wygaszacza, możesz wybrać opcje [bez niczego] :wink:
ja mam w sumie nową baterie i szybko mi sie rozładowuje posłucham muzy przez słuchawki przez 5 minut i juz mam 1 kreske mniej czyli ze 100% baterii robi mi sie na przyklad 89%..potem włącze gre na 10 minut kolejna kreska. podświetlenie mam na 60%. Jak skoncze gre to bateria troche wzrasta ale to jest jakby tylko widoczne na kolorze baterii nie w praktyce bo po 30 sekundach np: oglądania fotek spada na ten sam poziom. Zdaje mi sie że u kolegi trzyma dłużej ma se k610i , po sluchaniu muzy i korzystaniu z javy spadlo mu o 1 kreske.. Po co mają być te wszystkie multimedia jak bez ladowarki nie pociagniemy długo..
maniekkm
25-05-2007, 10:46
tak się zastanawiałem nad tym rozładowywaniem się baterii i chyba nie ma się co dziwić że ona tak szybko siada w końcu wyświetlacz dużo zjada, odtwarzacz też a dodatkowo dzwonimy piszemy. Porównując odtwarzacze mp3 to przecież zwykły na baterii trzyma 10 godzin max a ma zwykły wyświetlacz i większą pojemność baterii.
wygaszacz w telefonie = niepotrzebny bajer , ja mam zegarek włączony , on nie za bardzo rozładowuje energię :)
prawde mowaic niewiem poco wogole sa te wygaszacze ekranu ... skoro i tak na nie niepatrzymy gdy z nich niekorzystamy ... ja zazwyczaj trzymam kom w kieszeni jak nieuzywam albo gdzies w domu lezy ... wtedy sluzy jako zegarek ... no ale kazdy ma swoje upodobania ;)