PDA

View Full Version : bateria...

bobibob
18-05-2007, 16:08
Mam telefon jakis tydzien i bateria mi trzyma mało :) jakies 4 dni ( przy normalnym uzytkowaniu ) kolega ma ten sam telefon i jemu przy częstym korzystaniu (dużo dzwoni ) trzyma minimum 7 dni :) czy cos źle zrobilem ? Pierwsze ładowanie zrobilem ,az mi sie telefon wylaczyl ( podlaczylem na ladowarke , wlaczylem telefon i zostawilem na jakies 12 godzin , moze nawet i dłuzej ) drugie ladowanie tez robilem po całkowitym rozładowaniu i ładowalem jakies 10-12 godzin :)
czemu mi tylko 4 dni trzyma bateria ? Zaznaczam , ze nie bawie sie duzo telefonem

I jakbym zdecydował sie na kupno nowej baterii to jaką ? taką jak dostaje razem z telefonem ? czy może jakaś z allegro ? :)

:)

janecki
18-05-2007, 16:31
moze reset bateri zrob ?
swoją drogą ja tez mam nowke k750 z plusa 3 dniowy wczoraj ładowałem go a dzis juz mam 40% baterii a wcale sie duzo nim nie bawiłem :ble:

mateo.ms
18-05-2007, 16:33
tak już jest słabe sa baterie a kolegi dziala dluzej bo moze ma taka co ma wiecej mph

bobibob
18-05-2007, 17:12
czyli jakbym kupował nową to kupować taką ktora ma więcej mph :) ?
wtedy bedzie dluzej trzymac ? :D
sorry za te pytania :) ale ja sie nie znam :oops:

Laki222
18-05-2007, 18:34
moze reset bateri zrob ?
swoją drogą ja tez mam nowke k750 z plusa 3 dniowy wczoraj ładowałem go a dzis juz mam 40% baterii a wcale sie duzo nim nie bawiłem :ble:
A czytałeś instrukcje zamieszczona na forum?? :crazy:
Bateria osiąga maksymalną pojemność po tygodniu.
Ps. Baterii do K750i sie nie formatuje!!

mateo.ms
18-05-2007, 18:58
no więc zobacz za inna baterią co ma więcej mph!

AlaN
18-05-2007, 19:09
podlaczylem na ladowarke , wlaczylem telefon i zostawilem na jakies 12 godzin , moze nawet i dłuzej ) drugie ladowanie tez robilem po całkowitym rozładowaniu i ładowalem jakies 10-12 godzin
A po co to robiłeś? K750i ma nowy typ baterii i jej się NIE FORMATUJE bo ja uszkodzisz! Roizładowanie "do zera" może ją uszkodzić. Jak Ci po ładowaniu pokaże że jest full, to przestań ładować. Zacznij znów ładowanie, gdy spadnie Ci do czerwonego paska. Te akumulatory MOŻNA DOŁADOWYWAĆ; nie musisz czekać, aż Ci padnie - bo jak padnie, to będzie już kicha :?

DDR!
18-05-2007, 19:16
Może zacznijmy od tego jaki masz telefon? Bo różnie z tym bywa.
czyli jakbym kupował nową to kupować taką ktora ma więcej mph Smile ?
wtedy bedzie dluzej trzymac ?
Na allegro jest dużo kart z kosmicznym mph (czy jak to tam idzie) ale to tylko naklejka. Jak kupować baterie to oryginał a nie kolorową podróbkę.

Pierwsze ładowanie zrobilem ,az mi sie telefon wylaczyl ( podlaczylem na ladowarke , wlaczylem telefon i zostawilem na jakies 12 godzin , moze nawet i dłuzej ) drugie ladowanie tez robilem po całkowitym rozładowaniu i ładowalem jakies 10-12 godzin

Bateria Li-Ion oraz Li-Polymer nie wymaga formatowania (nie ma ona pamieci ladowania)

O ile w ogóle rozmawiamy o k750i bo ten tydzień użytkowania to troche podejrzany jest..

bobibob
18-05-2007, 19:19
tak , K750i
wam wogole ile trzyma bateria ? tak około ?

DDR!
18-05-2007, 19:28
wam wogole ile trzyma bateria ? tak około ?
Ok 4 dni :roll: Przy normalnym użytkowaniu

bobibob
18-05-2007, 19:30
aha , no to podobnie
ok , dzięki za info :)

nieznany0007
13-06-2007, 20:25
wytlumaczcie mi jedno - producent podaje 400 h czuwania... to nawet jesli liczyc polowe daje 200 godzin a Wy mowicie ze trzyma tylko 3,4 dni i to jest normalne?? to az tak producent zabajerowl??

TimoM
18-06-2007, 18:07
Mi się tylko raz telefon rozładował do maxa i teraz przy normalnym użytkowaniu trzyma mi 2 dni Telka mam od 3 dni :(
Podkreślam że nie formatowałem bateri!!!!

Yazit
18-06-2007, 18:49
pfff ja nie wiem, mam baterie ta co dostałem razem z moim nowiutkim SE, i mi przy słuchaniu muzyki jak często to robie to co dzień ja ładuje ... ja nie wiem jak może wam trzymać tydzień przy częstym używaniu to chyba jakiś żart??, bo ja w takie walki nie uwierzę...

Edit: Ja tez baterii nie formatowałem nic z tych rzeczy...

paluch82
19-06-2007, 00:31
producent podaje 400 h czuwania...

Producent podaje czas czuwania w idealnych warunkach laboratoryjnych, bez używania telefonu dosłownie do niczego :) czyli telefon leży sobie na stoliku w sterylnym pomieszczeniu bez najmniejszego kontaktu z istotą ludzką i spokojnie się rozładowuje. jakby patrzeć na te czasy, to wyszłoby że k750i powinien działać bez ładowania 16 dni...

ja nie wiem jak może wam trzymać tydzień przy częstym używaniu to chyba jakiś żart??, bo ja w takie walki nie uwierzę...

uwierz.... załadowałem baterię wg wskazówek z instrukcji - pierwszy raz do pełna (100% w "stanie telefonu") a potem wg potrzeb, najczęściej gdy poziom baterii spadł do ok.15-20%. Telefon trzyma od 5 do 7 dni w zależności od używanych funkcji - generalnie najwięcej baterii zżera przesył przez bluetooth, gry, kręcenie filmików i puszczanie muzy przez głośnik. Nie zauważyłem za to, żeby jakoś specjalnie żarło baterię korzystanie z netu przez operę, aparat foto, latarka (!) i radio - zwykła rozmowa zabiera więcej power'u bateryjnego.
Zależy jeszcze, co rozumiesz przez częste korzystanie... jeśli ma to być 3h rozmowy z "ulubionym numerem" dziennie, to wszystko jest możliwe :)

Bateria osiąga maksymalną pojemność po tygodniu.

Zdecydowanie prawda, najpierw trzymała ze 3 dni, potem 4, i tak po niecałych 2 tygodniach już sie ustabilizowało na średnio 6 dniach.

Tak wogóle to są dwie rzeczy, które mogą być domyślnie włączone w nowych telefonach a niestety powodują szybsze wyczerpywanie baterii... wiem, bo sprawdziłem na przykładzie ojca, który kupił k750i i nic w nim nie zmieniał (bo nie umiał, hihi), a po miesiącu poskarżył się że bateria działa jeno 3 dni. Okazało się że miał włączony na stałe bluetooth... a to strasznie żre baterię. opłaca się włączać tylko na czas przesyłania plików (co i tak zje z 10% poweru), a do tego miał jasność ekranu: domyślnie na 100%... nie ma to sensu, różnica jasności między 50% a 100% jest naprawdę niewielka, za to pobór mocy zdecydowanie wyższy. Po zmianie tych ustawień bateria żywotność baterii skoczyła o 100%:)

Podsumowując - bateria z k750i powinna spokojnie działać do 7 dni przy normalnym korzystaniu z telefonu.

dorianx
20-06-2007, 21:25
Mam telefon jakis tydzien i bateria mi trzyma mało :) jakies 4 dni ( przy normalnym uzytkowaniu ) kolega ma ten sam telefon i jemu przy częstym korzystaniu (dużo dzwoni ) trzyma minimum 7 dni :) czy cos źle zrobilem ? Pierwsze ładowanie zrobilem ,az mi sie telefon wylaczyl ( podlaczylem na ladowarke , wlaczylem telefon i zostawilem na jakies 12 godzin , moze nawet i dłuzej ) drugie ladowanie tez robilem po całkowitym rozładowaniu i ładowalem jakies 10-12 godzin :)
czemu mi tylko 4 dni trzyma bateria ? Zaznaczam , ze nie bawie sie duzo telefonem

I jakbym zdecydował sie na kupno nowej baterii to jaką ? taką jak dostaje razem z telefonem ? czy może jakaś z allegro ? :)

:)

Moge cie pocieszyć, że moja ostatnio ledwo 1 dzień wytrzymuje przy normalnym użytkowaniu, a konkretniej mówiąc bawiąc się nią przez cały dzień, mało tego, czasem to nawet 1 dnia nie wytrzyma. Swojego soniaka często traktuje bardzo rozrywkowo, oglądam filmy, nagrywam, robie zdjęcia, ale najczęściej słucham muzyki i gram. (Niestety odtwarzana muzyka zżera mi w niezwykle zaskakującym tempie baterie) Gdy mam baterie podładowaną na maxa, po 1 godzinie słuchania muzyki, bateria schodzi do połowy, po następniej godzinie już zostają resztki bateri (która była podładowana na maxa). Zaznaczam że korekcje dźwięku w telefonie mam ustawioną 10/10/10/10 czyli wszystko na max, i muzyki słucham z głośnika bo wtedy bardzo głośno ją słychać więc nie musze zakładać nie wygodnych słuchawek spadających z uszu :P. Też nie wiem co jest grane z moją baterią, a to z tego powodu że producent zapewniał że wytrzyma nawet 14 dni, tymczasem gdy u mnie upada już po dwóch godzinach... Ale na szczęście ten mały problem nie przeszkadza mi specjalnie ponieważ gdy mao użytkuje swoim soniakiem to wystarcza nawet na 4 dni (wtedy gdy go naprawde bardzo rzadko używam, może 1 sms i 1 rozmowa dziennie). Ale to mi specjalnie nie przeszkadza ponieważ w moim przypadku bateria ładuje się do pełna w ciągu 1 godziny (szok:D) no i ładuje ją każdego wieczora ;)

mysza1234
22-06-2007, 15:53
to mam takie pytanie podsumowujace - przy pierwszym ladowaniu nie trzeba jej ladowac np 12 godzin tylko normalnie do calkowitego naladowania ????

rawilson
22-06-2007, 15:59
mi tez tak... naładowałem w sobote to mi w środe w nocy jak z pochlej-party (czyt. wieczorek klas III) około 4 rano padła... jak cos to przeczytaj http://se-center.info/viewtopic.php?t=15257

dj_marker
23-06-2007, 11:16
Mi na pierwszych ladowaniach trzymal po 3 dni, potem powoli sie rozkręcał. Aktualnie tel mam rowno 3 tygodnie i trzyma 5 dni (Ostatnio ladowalem w niedziele rano, rozladowal sie w czwartek pod wieczor, potem ladowalem w czwartek wieczorem to dzis mam 87%) a powiem ze sporo sie bawie (filmiki, aparat, bluetooth, irda - sami wiecie ;) ) Nie ma co sie juz na poczatku stresowac, szwagier ma tel od pazdziernika i do tygodnia mu ta bateria uciągnie, a nadmienie ze co weekend jeździ jako kierowca na Anglie...

mysza1234
12-07-2007, 22:40
mam takie moze glupie pytanie - przy ilu procentach ladujecie baterie - czy czekacie az calkiem sie rozladuje ??

ile najlepiej ladowac baterie ,bo mi po okolo 1h mam juz 100% a w instrukcji wyczytalem ze 2,5godz - czy kiedy osiagnie 100% przerwac

oilone
13-07-2007, 10:48
Jak masz już 100% to nie trzeba już dłużej ładować.