View Full Version : Autofokus?
Dziwne... wcze¶nej przy robieniu zdjec pojawial mi sie najpierw bia³y i zielony kwadracki s³ychac bylo d¼wiek i potem kiedy puszcza³am przycisk do robienia zdjec slychac bylo ten wkurzajacy d¼wiek "pstryk". Teraz jak robie zdjecie to mam tylko bia³y kwadracik i nie ma tego d¼wieku co przy zielonym (bo zielonego nie ma). Dodam jeszcze ze jakos aparat mi sie "spowolni³" tzn. d³ugo musze czekac na ten "pstryk" .. czy ktos moze i pomoc.. chcia³abym miec tak jak przedtem ten zielony z tym dzwiekiem nie wiem co sie sta³o ze tego nie ma ... i ten powolny aparat .. (mam duzo wolnej pamieci... wiec nie wiem o co biega moze autofokus?) pomocy...
Grzeba³e¶ w sterownikach do aparatu? My¶lê ¿e problem tkwi w³a¶nie w sterownikach, je¶li komórka jest na gwarancji zanie¶ j± do serwisu a je¶li nie to powiniene¶ ¶ci±gn±æ i wgraæ najnowsze oprogramowanie. Jak jeste¶ w tym temacie zielony to radzi³bym zanie¶æ do serwisu i zap³aciæ za aktualizacjê.
EDIT: Byæ mo¿e robisz zdjêcia dla z³ych obiektów, jak ja robie zdjêcie i jest za blisko, czy te¿ za zaciemni itp. to te¿ zielony kwadracik nie wystêpuje i aparat siê spowalnia.
Pisze siê Autofocus!
Jak juz to nie grzeba£AM ! Co¶ ty taki nerwowy wazne jak sie czyta ;P
Nie jestem nerwowy :razz: . Ale takich b³êdów nie mo¿na porostu nie zauwa¿yæ.
kondziorro
18-05-2007, 21:18
Grzeba³e¶ w sterownikach do aparatu? My¶lê ¿e problem tkwi w³a¶nie w sterownikach, je¶li komórka jest na gwarancji zanie¶ j± do serwisu
Je¿eli grzeba³a w sterownikach do aparatu to ju¿ sobie raczej nie zaniesie na gwarancje :D
the bill
18-05-2007, 21:32
Je¿eli grzeba³a w sterownikach....
nie potrafisz czytaæ? :>
Jak juz to nie grzeba£AM !
widac problem le¿y po innej stronie :/
Je¶li nie masz tego "zielonego" to znaczy, ¿e aparat nie wyostrza. nie wiem co prawda jak jest zbudowany przycisk aparatu, ale ma on dwie pozycje: wyostrzanie i zdjêcie. Mozliwe, ¿e co¶ z nim nie gra i nie wyostrza (uszkodzony?). Aparat d³ugo mo¿e czekaæ na "pstryk" bo oczekuje wyostrzenia (zielonej ramki), ale skoro jej nie dostaje, to po jakims d³u¿szym czasie jednak zrobi zdjêcie.
Moje pytanie: czy zdjêcia wychodz± Ci ostro? Spróbuj w trybie makro z ma³ej odleg³o¶ci (jakie¶ 7cm). Je¶li fotka wyjdzie nieostra, to ju¿ wiesz, ¿e pad³o co¶ z ostrzeniem - prawdopodobnie co¶ ze spustem.
Ju¿ JEST OK!!!!! Wkurzy³am siê na telefon i zacze³am wrzeszczeæ na niego :twisted: Wy³±czalam i w³acza³am go pare razy zrobi³am chyba z 50 zdjcec.. a tu prosze zielony kwadracik sie pojawi³ ... esh mi nerwow namno¿y³... DZIEKI BARDZO wszytkim ;)
maniekkm
19-05-2007, 08:35
a mówi±, ¿e krzykiem nic nie za³atwisz :)
Wkurzy³am siê na telefon i zacze³am wrzeszczeæ na niego
Widaæ te damskie metody jednak s± skuteczne :) . A powa¿nie, cieszê siê , ¿e zadzia³a³o wreszcie. Cos musia³o siê poprzestawiaæ (krzyk raczej nie pomóg³). U mnie kiedy¶ zniknê³y wszystkie miniaturki zdjêæ, potem wróci³y. Co by³o - do dzi¶ nie wiem ;)