PDA

View Full Version : "Łączny czas połączeń"

mawosleep
21-05-2007, 17:23
Dzień dobry,

Jestem nowy na tym forum. Moja K750-teczka chcieliśmy się przywitać :P

Mam takie nurtujące pytanie, czy łączny czas połączeń ma jakieś znaczenie? Tzn, gdy na przykład osiągnę 300h to telefon będzie już na wykończeniu?

Pozdro dla wszystkich SE maniaków!

the bill
21-05-2007, 17:49
Tzn, gdy na przykład osiągnę 300h to telefon będzie już na wykończeniu?
twoje pytanie próbuje przełożyć np. na telewizor :>
czy słyszałeś, aby inne urządzenia elektroniczne domowego użytku miały jakiś "licznik" używalności bezawaryjnej? :/

mawosleep
21-05-2007, 18:02
Thx za odpowiedź.

Ale o ile wiem to w przypadku napędów optycznych, czy dysków twardych jest coś takiego jak MTBF... A z kolei telewizory w miarę używania tracą swoją żywotność.

the bill
21-05-2007, 18:34
ale nie należy tez porównywac, napędów optycznych i telewizorów jako konkretne przykłady - ja chciałem uogólnić i jak widze, zły przykład podałem :/
komputery wymieniamy średnio co 3, 4 lata, a telewizory starczają nam na jeszcze dłuzej

nie wykluczone, że jest tak jak mówisz, lecz sprawdziłem jak to wygląda u mnie - telefon eksploatowany bardzo dużo [firmowy] od roku go mam i jak do tej pory mam 120 godzin. więc przy moim użytkowaniu i przy założeniu twoich 300 godzin, starczyjeszcze na 1,5 roku. dla porównania - telefon prywatny od listopada - 20 godzin.
wiadomo , że sa artyści, co w rok wygadają 300 godzin - w takim przypadku telefon po 2 latach już dawno nie powinien funkcjonować, a jednak producent daje 2 lata gwarancji :>

AlaN
21-05-2007, 23:47
gdy na przykład osiągnę 300h to telefon będzie już na wykończeniu?
Jak Cie denerwuje wartość licznika, to ją skasuj :) {Więcej>Resetuj łączne}. Tu nic nie ma do trwałości telefonu. Telefon może mieć 10 minut rozmowy i się zepsuje, a drugi mieć kilkaset godzin i działac jak nówka. To jest tylko w celach informacyjncyh.

(Ja swój mam ponad rok i 72 godziny :) )

mawosleep
22-05-2007, 00:12
Dzięki za odpowiedzi! :)

@AlaN: Ten łączny licznik to nie jest to w menu połączenia -> czas i koszt. Jest on widoczny po wpisaniu kodu do telefonu i jego nie da się tak skasować, ztcw jedynie przez kompa :)

AlaN
22-05-2007, 16:15
Jest on widoczny po wpisaniu kodu do telefonu
Niezależnie od operatora? A można wiedzieć, jaki to kod?

the bill
22-05-2007, 17:08
AlaN, chodzi o tryb serwisowy, ostatnia pozycja w "testach usług" to łączny czas połączeń

AlaN
22-05-2007, 19:03
Aaaaa.... no tak. To tu mam 74 godziny :)

rawilson
23-05-2007, 20:42
ztcw jedynie przez kompa Smile
dokładnie to akurat siedzi w gdfs a co do telewizorów to jest tak jak mówissz ale tylko z plazmowymi...
wyświetlacz jest jaśniejszy przez pierwsze 2000 godzin pracy, po czym, obraz stopniowo ciemnieje na skutek wypalania się luminoforu; deklarowany czas działania współczesnych wyświetlaczy plazmowych dochodzi do 60 000 godzin; firma Sony deklaruje, że po 5 latach wyświetlacz plazmowy używany w warunkach domowych ma ok. 60% początkowej jasności to na Wikipedii wyczytałem

mawosleep
23-05-2007, 21:13
wyświetlacz jest jaśniejszy przez pierwsze 2000 godzin pracy, po czym, obraz stopniowo ciemnieje na skutek wypalania się luminoforu; deklarowany czas działania współczesnych wyświetlaczy plazmowych dochodzi do 60 000 godzin; firma Sony deklaruje, że po 5 latach wyświetlacz plazmowy używany w warunkach domowych ma ok. 60% początkowej jasności to na Wikipedii wyczytałem[/quote]

Tj. odnośnie ekraników w komórkach czy telewizorów? :)