PDA

View Full Version : Problem ze wskaźnikiem stanu baterii

petron
13-06-2007, 20:18
Przecztałem mniejwiecej wszystkie temat odnośnie baterii i nie trafiłem na identyczny problem jak moj ... mam telefon prawie tydzien, był uzywany ale ponoc sprzedawca mówi ze bateria jest nowa, wyglada tak jak oryginalna SE i pewnie taką jest. Na poczatku jej nie formatowałem bo myślałem ze bateria jest używką, ale zaczeło mnie niepokoić coś takiego jak skaczący wskaźnik stanu baterii np położe telefon i leci bateria tam sobie dość szybko (wg mnie to ze 3-4 dni by miała czuwania) ale pomijam to i jak np zadzwonie albo nawet puszcze bączka to nagle mam 10% baterii mniej a po jakimś czasie wskaznik znowu wraca do normalnego stanu. Również ogladajac filmiki na telefonie nagle okazuje sie ze wkaznik pokazuje 20% baterii mniej, po odłożeniu telefonu na jakies 5-10 minut bateria wraca o ok 10-15%. Odniosłem wrazenie ze jest niesformatowana i tak tez powiedział sprzedawca ze trzeba sformatowac myślałem ze juz za poźno ale wziolem sie za formatowanie zrobiłem to 3 razy i od 1 razu dużej różnicy nieczuje... dalej wskaźnik skacze jak szalony. A co teraz czytam ? Ze tej baterii sie nieformatuje, niewiem juz czy to normalne czy ona dopiero nabierze prawidłowych właściwości czy moze nalezy ją wymienic ... Z początku czyli przed pierwszym ładowaniem pełnym przez noc (2 dni na poczatku używałem bez "formatowania" i strasznei szybko leciała bateria, 2 razy szybciej) działy sie naprawde dziwne rzeczy ... na przykład jak juz miałem tak ok 10-20% baterii to telefon sie wyłączał bez ostrzezenia. Teraz juz tego niema. 3-4 dni ją ładuje na fula i wyładowywuje ... 6 dni używam tego telefonu ... (mowa o w810i ale to podobny telefon do k750i i bateria ta sama wiec pisze tutaj gdyż niema dobrego forum odnośnie w810i w Polsce)... i jestem zawiedziony tymi skokami poziomu baterii i niską trwałością. Prosze o pomoc i odpowiedzenie na pytania czy to normalne ze wskaznik przy użytkowaniu poprostu nie idzie w dół tylko raz jest 50% a po odłozeniu telefonu i spawedzeniu ponownym 60%? Jeśli tak to czy i kiedy to minie? Przecztałem ze po tygodniu powinien juz trzymac tyle ile jest jego maksymalną możliwościa ale w porównaniu do nokii ktora miałem wczesniej to kiepsko mi wygląda... Z góry dziekuje za pomoc i przepraszam jeśli ktos już miał taki problem a nie dotarłem do niego na tym forum.

maciejka1990
13-06-2007, 20:54
oho...brawo za dluuugą wypowiedź... ;) chciało Ci się pisac ;)
A co do Twojego problemu to skaczący wskaźnik baterii jest zupełnie normalną rzeczą. Jak np. oglądasz film to telefon tak jakby pokazuje na ile by starczylo tyle prądu w baterii przy aktualnym poborze energii. Jak odlożysz to stan idzie parę % w górę :D

petron
13-06-2007, 21:31
Oj dziekuje :) jak sie ma problem to sie pisze długo :P brawa trzeba bic jak ktoś długie wypowiedzi pisz zeby komuś pomóc :). A jeśli chodzi o to całe formatowanie to juz przestac ? Mam nadzieje ze to niemiało negatywnego wpływu na ładowność baterii ale z tego co widze to parodia odpaliłem telefon rano o 8 ze 100%. Wysłałem z 15 sms pogadałem z 10 minut, bawiłem sie ze 2h w gry jawa i aparatem i do tego jeszcze słuchałem ze 20 minut muzyna słuchawkach i teraz mi pokazuje 30% ... to wedlug mnie parodia... powinien tyle pokazac conajwczesniej jutro albo pojutrze... Mam nadzieje ze to sie jeszcze jakos ustatkuje ale juz 6 dni używam i od pierwszego zostawienia na noc ładowarki wcale nie jest znacząco lepiej ... Moze to bateria troche niehalo :P ale nie wiem wyglada tak jak ta ze 30zł na allegro przy ktorej zdjeciach pisza ze oryginalna od Sony Eryka i w rece tak czuć że solidna wiec raczej oryginalna a tak krótko trzyma, nie podoba mi sie to. Co o tym myślisz ?

pabul_77
13-06-2007, 22:42
tak jak kolega napisał spadki są normalne ;) każdy to ma i nic na to nie poradzisz, będzie tak przez cały czas i nic z tym nie zrobisz. Przy tej baterii nie robi sie formatowania, bo to może nawet zmniejszyć czas jej działania!
Jeśli kupisz nową baterie to moge cie zapewnić że będziesz miał to samo.

petron
13-06-2007, 22:51
Dziękuje za pomoc serdecznie :) Zobacze moze jeszcze sie rozkreci bo ładowanie codziennie troche mnie nieb awi wrazie gdybym gdzieś sie wybał to moze być krucho ale cóż... Mam nadzieje ze ten problem niebyl zabardzo powielany na forum i ze komuś jeszcze pomoże :)