View Full Version : Czas reakcji aparatu na przycisk
Spider750i
21-07-2007, 01:23
Zapewne zauważyliście, że gdy wciśniecie przycisk robienia zdjęć obraz na chwilę się zatrzyma i myśląc, że to właśnie to zostanie zapisane, za chwilę następuje przeskok o jakąś sekunde i okazuje się, że jednak zdjęcie wygląda inaczej, tzn to co zostanie zapisane od tego co w danej chwili ujęliście. Rozumiecie pewnie o co mi chodzi... Właśnie próbowałem telefonem zrobić zdjęcie pioruna ;] no i przyznam szczerze, że tym telefonem graniczy to z cudem. Wcześniej miałem Sagema my-x 7 i w momencie, w którym wciskałem guzik, obraz się zatrzymywał i dokładnie to było zapisywane, bez przeskakiwania. Tu jest przeskok... niestety i wg mnie jest to największy minus tego aparatu. Czy jest jakaś możliwość, by to zmienić ? Jakiś soft ? Bo jednak jest to dziwne, przyciskasz, obraz się zatrzymuje, myślisz, że tak się zapisze zdjęcie a tu nic z tego ! przeskok i jednak się nie udało...
Pozdrawiam.
Nie da sie tego zmienic. Tak juz jest :/
W sagemie nie bylo pewnie AF i dlatego odrazu sie zapisywało.
W k750i tak nie ma :/
rawilson
21-07-2007, 07:07
Spider750i jak chcesz zrobic zdejecie piornuna to wgraj sobie 8.53 bodajrze i on ma tryb manualny... ustaw na 2 sekundy czas naświetlania i poluj :D
Już ktoś na tym forum pisał o zasadach robienia zdjęć - taki poradnik więc może tam znajdziesz odpowiedź.
the bill
21-07-2007, 14:50
Właśnie próbowałem telefonem zrobić zdjęcie pioruna ;] no i przyznam szczerze, że tym telefonem graniczy to z cudem.
nie komórką, ale aparatem, który ma możliwość ustawiania czułości oraz długiego naświetlania.
jeśli chcesz zrobić "szybkie zdjęcie" musisz spust wcisnąć na pół gwizdka, pojawi ci sie na ekranie zielony kwadracik [złapał ostrość]. w tej pozycji możesz trzymać tak długo jak chcesz a następne dociśnięcie spustu zrobi już szybko zdjęcie bez ponownego ustawiania ostrości.
ps.
próbuj, ale nie na piorunach, bo to ci sie nie uda :wink:
Spider750i
22-07-2007, 17:38
No właśnie... nie na piorunach, ale tak jak napisałeś z tym trzymaniem na zielonym, to próbowałem, przeskok jednak był nadal.
Ktoś pisał o jakimś wgraniu czegoś, ale ja nawet nie wiem jak to zrobić, skąd jak i gdzie, więc nie będę kombinował, a i czy po tym nie byłoby już tego przeskoku.. nie wiadomo.
Dzięki bardzo za odpowiedzi i porady ! Pozdrawiam.
rawilson
22-07-2007, 18:06
Spider750i wgraj 8.53 i ustaw czas naświetlania na 2 sekundy i próbuj...
Spider750i
22-07-2007, 21:04
Jakbyś tak mógł mi jeszcze powiedzieć czym jest to 8.53 i jak to wgrać... byłbym wdzięczny, bo w kwestii wgrywania oprogramowania do mojego telefonu jestem zielony (może to i dobrze) : )
8.53 jest to nazwa a raczej wersja sterów aparatu. Plik tego sterownika (potocznie nazywanege camdriverem - sterownik aparatu) można znaleźć w dziale tuning (albo można było, ostatnio są jakieś problemy z zahostowanymi przez forumowiczów plikami). Dokładny opis jak wgrywać camdrivery jak i wszystko co ci będzie do tego potrzebne można znaleźć w dziale tuning.
Powodzenia ;P
Spider750i
23-07-2007, 00:35
Dzięki... ale z tego co tam trochę poczytałem, to różnie to jest z tymi sterownikami. Czy naprawdę warto coś zmieniać.. czy jakość zdjęć naprawdę się na tyle poprawi aby się bawić i zmieniać sterowniki ? A tym bardziej, że mi chodzi o ten durny przeskok zdjęcia, gdy zrobię jest... i przeskakuje o jakąś sekunde i to jest zapisywane. Z tego co tam ludzie wypisują to mają sporo problemów z tymi sterownikami i większość ma jakieś swoje wady, a to zoom, a to tryb makro, albo coś tam jeszcze innego źle funkcjonuje. Jeśli jednak da się wyeliminować ten przeskok, by zapisywało się dokładnie to co się złapie na samym początku, to jestem gotów pozmieniać.
Nie miałem 8.52, ale jeśli tu powyżej tak ci piszą to pewnie tego przeskoku nie będzie ;)
A co do pytania czy wart... Tak, warto ;)
I jeszcze formalność - tracisz gwarancje
DJ_rudi22
23-07-2007, 17:35
Zmniejsz rozmiar zdjęcia wtedy przeskoku nie będzie
rawilson
23-07-2007, 17:39
Spider750i przeskok zawsze bedzie! ale mniejszy to raz a dwa to bedziesz mogł ustawić naswietlania na duzo wieksze... jak cos to poszukaj fotek denvera - widać róznice...
Spider750i
24-07-2007, 19:13
Faktycznie, zmniejszyłem rozmiar zdjęcia i przeskok jest nadal, więc to nie ma znaczenia... Z tego co tam poczytałem i sprawdziłem w swoim fonie to raczej mam CID niższy niż 49 co oznacza, że mogę w nim coś więcej pozmieniać. Jestem na razie kompletnie zielony, nie wiem co jest lepsze czy te kriomagi czy 8.54 zresztą z tego co tam poczytałem to nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Na razie to muszę zainstalować sobie jakiś bazowy program i upewnić się, że mam CID 36. A mój telefon to srebro z sieci O2, ściągnięty z Niemiec, z polskim menu i bez sima, także gwarancji i tak nie mam. Pozdrawiam.