View Full Version : Prosty sposób na poprawienie szybkości działania karty MS.
Mr.Coolio
23-07-2007, 16:10
Dzisiaj postaram się zaprezentować mały knif, dzięki któremu nasza karta pamięci będzie pracowała dużo szybciej, szybciej będą się wczytywały z niej pliki. Np. ja mam zajętą kartę gigową w 98% i wcześniej telefon uruchamiał się minutę, czy trochę więcej, a teraz trwa to max 10 sekund. Robi wrażenie prawda? Pewnie, że tak :) Do tego szybciej będą si wczytywały pliki jak mp3, czy zdjęcia.
Sposób może nie działać w 100%, ale u mnie działa jak najbardziej, tyle, że ja mam SanDisk 1GB. Cała operacja jest uzależniona czasowo od pojemności9zapchania) karty pamięci. U mnie trwało to jakąś godzinkę.
Mianowicie, kopiujecie swoje pliki z karty pamięci typu dzwonki, obrazki, mp3, zdjęcia na komputer, po czym formatujecie kartę pamięci w telefonie(z poziomu telefonu). Po formacie należy wgrać ponownie pliki, które wcześniej zapisaliśmy na komputerze. To wszystko.
Sposób jest mojego autorstwa jak i ten poradniczek.
Oczywiście nie gwarantuję 100% pewności, ale jedynie 99% :)
Piszcie, czy u Was działa :)
Rzeczywiście bardzo bystry jesteś, nikt wcześniej na to nie wpadł.
lol a tak na poważnie to ja tak robię już od dawna
A defragmentacja dysku nie pomoże?
te ale to chyba tylko na zapchana i dosc uzywana pamiec co? jak ktos ma nowy telefon to niepoprawi mu to szybkosci karty ani uruchamiania komorki ...
the bill
23-07-2007, 19:54
Sposób jest mojego autorstwa
sposób omawiany robie już od ..... kwietnia 2006? :/
wystarczyło tylko przeczytać instrukcje [nie jest to wprost czytelne] i wyciągnąć wnioski :wink:
formatując karte na komputerze, dostosowujemy ją do tego sprzętu, tak jak kartę w aparacie cyfrowym - dlatego format z poziomu telefonu też jest wskazany :faja:
ps
.... i ten poradniczek.
wydaje mi sie, że kiedys o tym na forum czytałem :/
Mr.Coolio
23-07-2007, 21:35
Może i jest znany, ale ja instrukcji nie czytam, chyba, że mam z czymś problem. Lubię sam odkrywać i robić pewne rzeczy po moje myśli.
Bill gdybym ja czytal coś takiego wcześniej to bym tego kurka nie pisal :/
A co do wypowiedzi tego calego damiano to pewnie masz cos do mnie za to, że Cię zjechalem za przekopiowanie tekstu mojego autorstwa na swoją stronę i zbanowalem kogoś kto to zamieścil.
Co do defragmentacji to nie mam pojęcia.
Ja to odkrylem przypadkowo, gdyż bylem zmuszony do resetu karty.
Tyle na ten temat.
Sformatuj karte na FAT lub FAT16 a nie FAT32 i bedzie ten sam efekt ;]
krzychu-w1983
13-09-2007, 13:26
sprawdziło sie :smile:
choc zabieg trwał prawie 3h ( 2GB zapełnine w 73% )
działa i loguje sie szybciej
Night_Evil
15-10-2007, 14:28
Ale szybko na to wpadłeś ja tak już tyle razy robiłem
Mam sony MSPD 2GB zajętą w 30% i robi mi takie numery, że niektóre zdjęcia i filmiki po pewnym czasie nie chcą się odtwarzać(a wcześniej było ok.) Tajemne sztuczki z formatem zna nawet mój 11letni syn, więc proszę o b. fachowe porady...
Ale szybko na to wpadłeś ja tak już tyle razy robiłem
No i co chcesz przez to osiagnac takim pisaniem? :roll:
Tajemne sztuczki z formatem zna nawet mój 11letni syn
To gratuluje syna :wink:
proszę o b. fachowe porady...
My tez prosimy Cie... o wiecej luzu. Nie kazdy jest alfa i omega.
Coolio1 nieznacznie, ale szybciej ^_^
mlynexxx
22-10-2007, 13:03
Witam
...a gdzie jest opcja w k750i zeby sformatować karte z poziomu telefonu ??
Kroch_88
11-11-2007, 19:42
wiesz no ja mam k550i i karte 2GB san disca i jakos mi to zbyt nie pomogło mianowiecie dość długo mi się wczytuja filmy w otwarzaczu telefonu choć mam ich 4 z czego fakt 2 sa po 30 minut i jeden półtory godziny może poradzisz mi coś na to aha mam wolnego 100 mb
Aby sformatować kartę z poziomu telefonu należy:
1. Zaznaczyć dany folder w Menadżerze plików (File Manager)
2. Wybrać Więcej (More), a następnie Sform. pam. zew (Format ext. mem.)
Arthar_93
03-01-2008, 21:45
Ok. już mam. Miałem 1GB 89% a teraz śmiga...
vacilador
04-01-2008, 11:24
Dzieki Devid, tez nie moglem sie doszukac tej opcji formatowania karty
yhm sformatowałem karte przed zapełnieniem. Jeszcze nie miałem motywu by fon uruchamiał mi się minutę xD
kacperdupa18
30-03-2008, 19:09
ale jest ten kolo...
Ja mam 2 gb i cały czas śmiga nie długo przyjdzie czas na 4 gb moze twoia info sie przyda xD
z całym tym przerzucaniem plików na kompa chodzi o to ze wtedy po ponownym wrzuceniu plików na kartę robimy tak jakby defragmentacje i telefon zużywa mniej pamięci na poskładanie plików dlatego chodzi szybciej
Pitersen1240
16-06-2008, 19:13
ja jak chce sformatywać to wyskakuje mi żebym podał kod blokady te.: co tam wpisać?? nie zatwierdza mi PINu
Tomek_NH
17-06-2008, 12:18
Standardowy kod to 0000
jrcevpk3
24-06-2008, 11:44
ach u mnie to nie ma sensu mam 4 gigowo karte sony i zebym tak zrbił to bym uzniej 2 raz zgrywał kupe czasu. Mam inny sposób poprostu defragmentujemy karte i tyle , zawsze cos to pomoże :)
nie krytykując nikogo to formatowanie to nic innego jak porzadkowanie dysku a strata danych to tylko skutek uboczny... to dlatego szybciej dziala karta... jesli miales ja zapchana to normalne ze bedzie spowolniona, a tym bardziej ze usuwales, kopiowales, przenosiles dane na niej... po formatowaniu teoretycznie wszystko wraca do normy(to w takim WIELKIM uproszczeniu)... wiec hmmm troszke znajomosci informatyki i bedzie git :) pozdrawiam... a co do tych wszystkich mądrali... ejjj chlopak cos znalazl i chcial sie tym podzielic! co? zle? gdyby takich osob nie bylo to by to forum nie mialo miejsca wiec zamiast krytykowac, lepiej byscie podziekowali bo moze Wam sie to nie przyda, ale sa inni ktorzy sa laikami w tej dziedzinie... Ameryki moze nie odkryl ale zawsze cos dorzucil do forum myslac ze sie moze komus to przydac...
pozdrawiam tych nerwowych i tych mniej nerwowych :E:E:E
a karte pamięci mam sformatowąc na tel czy na kompie?
Tomek_NH
20-07-2008, 10:28
I w telefonie i na kompie mozesz sformatowac wybor nalezy do Ciebie
michael_sign
05-08-2008, 20:53
a karte pamięci mam sformatowąc na tel czy na kompie?
lepıej w telefonıe, a jeslı w kompıe to najlepıej w systemıe FAT.
a jednak ja tego nie znalem i pomoglo dzieki :)
Anneczka77
29-08-2008, 12:37
no ok, ale no to dal dla tych ktorzy nie wiedzieli ze cos takiego moza zrpobic i ogolnie o formatowaniu, mnie sie np. przydalo......................
blazeypolska13
04-09-2008, 14:58
wydaje mi sie ze mozna tez to zrobic jak ktos ma czytnik kart do kompa ;p
wow super porada sam bym na to nie wpadł ((((1!!!))))