PDA

View Full Version : [flesz MXE-60] kilka pytań

AlaN
25-07-2007, 22:48
Witam.

Pytanie kieruję głównie do posiadaczy lampy błyskowej MXE-60 do K750i (http://img.phonedaily.com/img/news/3079/01.jpg). Właśnie wszedłem w posiadanie takowej i mam kilka pytań:

1. W instrukcji piszą, że po podłączeniu lampy, w menu aparatu mogę wybrać wyłączone, automatyka, redukcja czerwonych oczu. Sprawdziłem u siebie - mam tylko 'wył.' i 'auto'. Myślałem, że to sprawa niestandardowych sterowników kamery; zainstalowałem v4.5 - nie ma 'czerwonych oczu' :|
2. W lampie jest ponoć (?) fotokomórka, któa mierzy ilość wpadającego do niej światła i na podstawie tego, lampa się włącza lub nie, ew. regulowana jest ilość i moc światła z lampy. U mnie jak skieruję aparat na ciemne miejsce, jest ok, ale jak skieruję na dzienne oświetlenie (np. fotka z dzień), to zdjęcia wychodzą prześwietlone; próbowałemn na różnych sterownikach - to samo :|
3. Czasami robiąć zdjęcie jest "strzał" migawki wraz z błyskiem, ale... błysk jest chyba ułamek sekundy za wcześnie lub za późno, bo zdjęcie wychodzi jak bez lampy; ciemne i ledwo co widać. Innym razem znów wychodzi oświetlone fleszem. Co jest grane?

Pozdrówka.

PS: A wogóle ta lampa to fajna sprawa :) Polecam.

AlaN
27-07-2007, 12:39
Męczę temat aparatu + lampy. Nikt nic nie wie? Nikt nie ma takiej lampy? No nie wierzę :|

A nizej "fotka" zrobiona na dworze z podłączonym aparatem w trybie "auto" - ładne mi auto :/

http://www.otofotki.pl/obrazki/fdac54531582f.JPG

the bill
27-07-2007, 16:25
Nikt nic nie wie? Nikt nie ma takiej lampy? No nie wierzę
ja osobiście nie posiadam i nie znam nikogo, co miałby te lampę :/
może znalazłby sie ktoś na tym forum, ale okres jest nie sprzyjający ku temu - wakacje :wink:

ps.
zdjęcia jak robisz z ta lampą, to do momentu wyjaśnienia wszystkiego, to ty lepiej mów, ze była śnieżyca :mrgreen:

AlaN
17-08-2007, 14:56
Hihi, snieżycy akurat nie było ;) . Powodem tak "jasnych" zdjęc był... sterownik! "kriomag" ma (chyba?) wyłączoną opcję pracy z lampą. Dopiero zamiana (tu akurat na 'Sarmad 5.7') uruchomiła obsługę lampy. Czy włączona, czy nie, jak jest jasno, lampa nie byłska i czułość ustawiana jest dla danego oświetlenia. Niestety 'kriomag' tego nie potrafił i jak było za jasno, to prześwietlał zdjęcia.

kornik18yeah
13-12-2007, 09:25
Męczę temat aparatu + lampy. Nikt nic nie wie? Nikt nie ma takiej lampy? No nie wierzę Neutral

Właśnie kupiłem i czekam na dostawę:) Ja nie grzebałem w sterownikach w fonie więc myślę, że wszystko będzie działało jak trzeba:) Odezwę się jak przetestuje:]