View Full Version : jak usunac ten badziew?
Witam,
chcialbym sie zapytac czy jest jakis sposob na usuniecie fabrycznych motywow (+ ten z Ery), gier, programow z k750i oraz skrotow internetowych o nazwie "sony ericsson" i "era omnix", ktore znajduja sie w folderach: dzwieki, wideo, zdjecia
i jeszcze jedno: czy warto uzywac uslugi SEUS czy moze robic update softu za pomoca innych programow?
pozdo
Możesz to usun±ć FARem, ale równoważy się to ze strat± gwarancji.
Albo możesz usun±ć pliki chronione przy pomocy programu Moby Explorer nie trac±c gwarancji.
z mobyExplorer skorzystalem i wywalilem gify i muzyczke ale motywow ani programow nie da rady, nie widzi tego wcale
rawilson
01-09-2007, 16:32
farem tylko... era omnix znajduje sie w folderze z kustomizacja...
hmm mozecie mi zapodac sznurka do poradnik jak to zrobic farem? gubie sie w gaszczu postow na tym forum
ps. pytanie: czy robiac update przez SEUS utrace ustawienia np Era Internet, mms, sms, ear wap itp ?
pabul_77
01-09-2007, 22:23
a nie lepiej od razu wgrać soft od w800 :?: też ci się to usunie i od razu masz lepszy soft...Gware i tak i tak stracisz ;) Jak zmienić soft masz w dziale tunning w temacie "Tuning od A do Z"
nie wiem jak mam to zrobic jak w tematach o zmianie softy sznurki juz nie dzialaja... :/
ok wg tego tematu --> http://se-center.info/viewtopic.php?t=7401
zassalem pliki W800_R1BC002_FS_EMEA1.rar oraz W800_R1BC002_MAIN_EU_EMEA
czy one sa dobre do wgrania polskiego softu w800i?
moze ktoa zarzucic linka do "Far pod CID49 (+ plik k750/W800 pod Far)"?
tylko tego nie moge znalezc jeszcze
czy na czas tych wszystkich operacji trzeba wyjac karte SIM i memory stick z fona?
zinstalowalem wczesniej PC suite i teraz fona wykrywa mi na com7 a nie USB, czy na tym porcie tez mozna flashowac? bo gdy uzyje w PhoneXS USB, wylacze tel, przytrzymam C i podlacze przewod to mi sie pokazuje okno instalowania sterownikow i mimo ze wskaze mu miejsce ze sterami USB do 750 to ich jakby nie widzi tam wcale i nie da ich zainstalowac, Phone XS po 30 sek pokazuje komunikat "FAILED OPEN"
sopel47 najpierw jak chcesz wgrac soft, to sprawdz jaki masz CID i czy RED czy BROWN. - zrobisz to programem DaVinci -> znajdziesz go na franek.4shared.com
zassalem pliki W800_R1BC002_FS_EMEA1.rar oraz W800_R1BC002_MAIN_EU_EMEA
czy one sa dobre do wgrania polskiego softu w800i?
Tak, ale oprócz wgrania softu PL , musisz jeszcze wgrać CUSTOM -> znajdziesz na franek.4shared.com
moze ktoa zarzucic linka do "Far pod CID49 (+ plik k750/W800 pod Far)"?
Far znajdziesz u mnie (franek.4shared.com). Jak ¶ci±gniesz ten FAR to tam jest plik ssw. (pamietaj ze ten plik jets TYLKO pod CID49).
Co do sterowników, to nie maj± być zwykłe stery.. Musisz zainstalować USB Flash -> znajdziesz na moim sharedzie :) . Jak zainstalować, masz na forum.
stery usb flash faktycznie pomogly ale DaVinci pokazuje mi cos takiego:
Phone Attached!
Detected SonyEricsson: K750/D750/W800/W810/W550/Z520/Z530.
Error: EhM not recieved!
Execution Time - 00:00:21
Error: 0x002222
i zatrzymal sie
CID na pewno mam 49 bo sprawdzalem w menu serwisowym
jaki kolor to nie wiem
katalog CUSTOM juz tez mam
FARa i k750w800_r2e_dcu.49r.ssw tez
ok pomieszalem troche i wyszlo w koncu :)
Phone Attached!
Detected SonyEricsson: K750/D750/W800/W810/W550/Z520/Z530.
Status Ok, OTP Close, CID49, PAF1
IMEI: 355706-01-921761
Phone Color: Red
Phone CID: 49
Operator:PTC ERA
Language:EMEA_1
CDA Number:CDA102338/100
Firmware Version:R1CA021
Phone Model (1):SE K750i
Phone Model (2):K750i
şµnguage-Đ˙˙˙
dö$Di-nşµ45L¬<°\Â\LüÁ\L
K750 recognized!
You must use CID49 Flash Files For this phone!
Press "Flash Files" Tab and download free firmware
Execution Time - 00:00:06
Done!
sry za dubla
Phone Color: Red
Phone CID: 49
Możesz spokojnie zmienić soft, wg. tamtego poradnika :)
rawilson
02-09-2007, 13:04
6. znowu uruchamiam FAR i wchodze do FS, tam wgrywam REST od W800 R1BC002
wchodzisz do flash i tam wgrywasz resta... wyjmujesz i wkladasz baterie i odpalasz... pamietaj aby przez tymi operacjami naładowac baterie na 100%
ok tu dam zmiany tamtego posta :P
rozumiem ze teraz moge zrobic tak:
1. przygotowane pliki MAIN, FS i k750w800_r2e_dcu.49r.ssw wgrywam do fona przy pomocy Phine XS
A)
najpierw MAIN, zaznaczyc "flash main firmare" i wcisnac flash, gdy pojawi sie "Finishing flash" odlaczyc fona, wyjac baterie i wlozyc.
B)
potem FS, zaznaczyc "flash sile system" i wcisnac flash, gdy pojawi sie "Finishing flash" odlaczyc fona, wyjac baterie i wlozyc.
C)
na koniec k750w800_r2e_dcu.49r.ssw , zaznaczyc "flash main firmare" i wcisnac flash, gdy pojawi sie "Finishing flash" odlaczyc fona, wyjac baterie i wlozyc.
2. uruchamiam FARa, F11, wybierem SEFP, wybieram DCU-60 speed: 921600 i k750_w800_cid49 i wchodze do matrixa (;))
3. wchodze do katalogu FS/tpa/preset/custom i wgrywam pliki z Custom w800
4. kliknam pare razy na "..." i gdy sie pojawi zapytanie wybieram YES
5. zamykam FARa i odlaczam telefon, wyjmuje i wkladam baterie
(pytanie: czy w tym miejscu tez musze wykonac punkt 1C?)
7. co dalej?
to tylko schemat wg. ktorego rozumiem jak to zrobic, jesli cos trzeba dodac badz odjac od tego to prosze o podpowiedz :)
aha i jeszcze jedno, czy na czas flashowania mam wyjac memory stick i karte SIM?
thx rawilson ale co tymi kartami i z powtarzaniem punku 1C, konieczne czy nie?
rawilson
02-09-2007, 13:08
5. zamykam FARa i odlaczam telefon, wyjmuje i wkladam baterie
(pytanie: czy w tym miejscu tez musze wykonac punkt 1C?)
nie
do flash... drugi raz pisze :mrgreen:
7. co dalej?
nic! cieszysz sie nowym softem :mrgreen:
no dobra to jak wroce ze sklepu to postaram sie stracic gwarancje i nie spiep**** ;)
jeszcze jedno: czytajac poradnik (http://se-center.info/viewtopic.php?t=7401) zauwazylem ze bylo sporo przypadkow w ktorzych cos nie zadzialalo i radziliscie powtarzac niektore operacje, czy to wynikalo z bledy czlowieka czy po prostu komorka jakims cudem nie akceptuje zmian? ogolnie chodzi mi o to czy jak zrobie to sposobem opisanym powyzej tez cos nie odpali i bede musial powtarzac czynnosc X razy?
do czego w phone XS jest opcja "customize file system" ?
czy po wrzuceniu softu w800 bede mogl dodawac jakies patche?
np. wg tego poradnika? ---> http://se-center.info/viewtopic.php?t=11451
i jeszcze przy okazji jakie patche polecacie do poprawienia jakosci zdjec aparatu i dzwieku?
zaladowalem main do fona i potem chcialem zrobic to samo z FS
mimo ze mialem wcisniety klawisz C przy podlaczaniu zauwazylem ze fon sie wlaczyl i pokazal wybor: telefon lub muzyka
pojawilo sie cos takiego
http://img374.imageshack.us/img374/9030/42539664yi1.th.jpg (http://img374.imageshack.us/my.php?image=42539664yi1.jpg)
powtorzylem wgrywanie FS i poszlo normalnie
czy przez ten blad powinienem jeszcze raz wrzucic maina czy moge kontynuowac
hmm nie czaje
jak wgrac RESTa?
przez Phones jako main?
nie
Wchodzisz do fara i tam chyba (!!!) do FS go wgrywasz.
rawilson mowil zeby do FLASH wgrac ale naprawde nie wiem jak
przegladam forum teraz ale nie widze tego :(
o co jeszcze chodzi z tym plikiem w800_r1bc002_Customize.vkp ktory niby mam usunac?
moze ktos sie odezwac do mnie na GG 4891530 ?
jestem juz wlasnie pod koniec i nie wiem co teraz :(
rawilson mowil zeby do FLASH wgrac
i miał rację
przegladam forum teraz ale nie widze tego
to jeste¶ cienki w kostkach, przejrzyj podklejone tematy w tuning - tam jest cały temat o farowaniu i gwarantuje ze jest w nim instrukcja jak wgrać resta.
dobra juz wgralem :P
tel sie uruchomil, polski jest, na razie sie nie tnie ani nie wylacza :P
pozyjemy zobaczymy
dzieki za support wszystkim :)