View Full Version : problem z kartą pamięci
Coś się stało z moją kartą pamięci "memory stick pro duo high speed 1gb". Gdy robiłem sobie zdjęcie i chciałem zapisać fon się zawiesiłi nie odpowiadał nawet na próbę wyłączenia więc po jakimś czasie wyjąłem baterię z telefonu i po włączeniu okazało się że telefon nie czyta karty pamięci. Wyjąłem kartę i wsadziłem i nic... Następnie wyłączyłem i włączyłem tela i nic. Potem resetowałem ustawienia telefonu i nic. Później chciałem sformatować kartę z telefonu ale jakwchodzę w menedżerze na więcej to Sform. pam. zew. jest niepodświetlone a jak daje na info to pisze że Karta memory stick jest niedostępna. Następnie podłączyłem tela pod kabel i chciałem sformatować kartę z kompa ale piszę brak dysku w stacji dysków. We właściwościach dysku pisze zajęte miejsce 0b wolne miejsce 0b.Oczywiście nie wchodzi w nią no raz mi się udało na chwilkę wejźć ale to nie wiem jakim cudem jak wkładałem i włączałem i wyłączałem tela pod kablem jednocześnie klikając da dysk w moim komputerze. Gdy weszłem do menu serwisowego w telu (>*<<*<*) to w testach i Memory stick pisze "stan karty Memory Stick: Niezamontowana", a gdy wyjmę kartę pisze Niewłożona. Aha właśnie to odkryłem gdy włącze aparat pisze karta memory stick jest niedostępna. No i teraz powiedzcie co mam zrobić?? Najlepiej abym nie utracił danych ale najbardziej mi zależy aby kartę naprawić czy coś. Karta była kupowana na allegro u 3generation jakieś 3 miechy temu no i mogę powiedzieć że śmigała ale teraz padła (no jak pierwszy raz na nią wgrałem 3 filmiki po 100mb to jakimś cudem po wyjęciu i po wsadzeniu karty przy włączonym telefonie spowodowało utratę danych ale sformatowałem ją i grało)
CZEKAM NA POMOC z góry dzięki
the bill
01-09-2007, 18:47
Najlepiej abym nie utracił danych
proponuje zainwestować w czytnik kart pamięci - będziesz miał potwierdzenie, czy karta jest zepsuta
najbardziej mi zależy aby kartę naprawić czy coś
gdybym ja potrafił naprawiać karty, to koszt naprawy byłby [podejrzewam] większy niż kupno nowej
nie potrafię jednak, dlatego moja propozycja jest następująca - "naprawię" ci ją za 60 PLN a wyśle nową + koszta wysyłki :wink:
http://www.allegro.pl/item227973941_227973941.html
proponuje zainwestować w czytnik kart pamięci - będziesz miał potwierdzenie, czy karta jest zepsuta
a czy przypadkiem telefon nie jest czytnikiem kart jak go podłacze kablem to telefonu??
gdybym ja potrafił naprawiać karty, to koszt naprawy byłby [podejrzewam] większy niż kupno nowej
ale mi chodzi o naprawę jakoś programem a nie lutując coś w środku bo wątpie że to problem mechaniczny
Cekam dalej na pomoc
a czy przypadkiem telefon nie jest czytnikiem kart jak go podłacze kablem to telefonu??
ale mi chodzi o naprawę jakoś programem a nie lutując coś w środku bo wątpie że to problem mechaniczny
Cekam dalej na pomoc
the bill zarobisz na tym maksymalnie 97 groszy.
kibol nie dubluj postów.
Może masz na ta kartę gwarancję czy coś... Jeżeli jest to karta z tej aukcji którą podał the bill to orginały nie kosztują 50 zł więc nie ma się co dziwić że w końcu padła.
Pomysłu na naprawienie tej karty nie mam. Najlepiej chyba kupić nową, albo spróbuj ją zanieść do jakiegoś serwisu. Bez utraty danych się chyba nie obejdzie.
Karta działa w innym telefonie np? Bo może u Ciebie w telefonie się coś pokręciło?
o sorki za te 2 posty ale nawet nie wiem jak to się stało jak ktoś może to niech to skasuje
co do tej karty to nie działa też u kumpla czyli to nie telefon a z tą gwarancją to nie wiem bo to jest ta karta za 50 zł od 3generation i już do niego napisałem na gg to kazał napisać e-mail z nickiem i nr aukcji czyli chyba wymieni na nową
No ale dane stracisz i tak... :P
a tam z danymi karta jest najważniejsza, odpisze co z tą wymianą
Edit: koleś spoko już mu wysłałem kartę i mi odeśle nową :)
Ej no to już jest jakaś choroba gość wysłał mi nową kartę (poznaje że to nowa bo tamtą kleiłem bo sama popękała) wkładam do włączonego tela a ten ciemność i nie odpowiada więc wyjełem i powrócił do normalności więc wyłączyłem, wsadziłem kartę i włączyłem a tu nie czyta jej sprawdzam w menu serwisowym a tu to samo pisze jak u starej karta niezamontowana. Normalnie myślałem że rozwale tego fona bo z 64bm śmiga normalnie. I co ja mam teraz zrobić??
Edit znów wysłałem tą kartę do wymiany a co do jej naprawy to nawet nic nie mogli z nią zrobić w komisie więc tylko wymiana została całe szczęście że gość pokrywa wszelkie koszty wysyłek w tą i spowrotem
kazikus92
19-09-2007, 21:23
mam ten sam probnlem ze jak wkladam karte bo mi sie telefon wyalcza i zmienia kolor z czarnego na bialy nie wime co robic..:(
mam ten sam probnlem ze jak wkladam karte bo mi sie telefon wyalcza i zmienia kolor z czarnego na bialy nie wime co robic
masz pewnie nieoryginalną karte wsadz standardowa 64 mb i zobacz jak bedzie działac
elo
mam problem z karta pamieci, chodzi o to ze komputer ja rozpoznaje moge kopiowac pliki, ale wrzuce mp3 na karte pamieci i pozniej telefon nie moze odtworzyc pliku (pliki to *.mp3 i juz wczesniej mialem je na komorce) czy to wina karty, ablo czego to moze byc wina?
eidt: biore na komorce dlugosc trwania utwory pokazuje sie 'nieznane'
moja karta pamieci to memory stick pro duo 2GB
qwert sformatuj kartę to może coś to da a jeślki nie to znaczy że karta do wymiany i nikt ci w tym nie pomoże
mam ten sam problem ze jak wkladam karte bo mi sie telefon wyalcza i zmienia kolor z czarnego na bialy nie wime co robic
a mam do ciebie pytanie czy komp wykrywa kartę i możesz na nią coś wgrać?? jeśli tak to wiem o co chodzi bo pierwsza którą dostałem też tak robiła a sposób na to to wyłączenie telefonu wsadzenie karty i włączenie telefonu jednak ta karta zaraz ci padnie tak jak moja w ciągu 2 miesięcy
tą co teraz dostałem (to już trzecia) śmiga super nawet gdy wkładam ją do włączonego telefonu nie wiesza go a od razu się wczytuje
kamil22215
09-10-2007, 08:13
ja mam inny problem bo taki: Mam wlozona ta karte pamieci co byla z telefonem i mi zapisuje na niej. A na telefonie jest duzo miejsca jak zrobic zeby nie zapisywalo na karcie tylko w telefonie z gory thx Pozdro