PDA

View Full Version : problem z kartą pamięci

kibol
01-09-2007, 18:16
Coś się stało z moją kartą pamięci "memory stick pro duo high speed 1gb". Gdy robiłem sobie zdjęcie i chciałem zapisać fon się zawiesiłi nie odpowiadał nawet na próbę wyłączenia więc po jakimś czasie wyjąłem baterię z telefonu i po włączeniu okazało się że telefon nie czyta karty pamięci. Wyjąłem kartę i wsadziłem i nic... Następnie wyłączyłem i włączyłem tela i nic. Potem resetowałem ustawienia telefonu i nic. Później chciałem sformatować kartę z telefonu ale jakwchodzę w menedżerze na więcej to Sform. pam. zew. jest niepodświetlone a jak daje na info to pisze że Karta memory stick jest niedostępna. Następnie podłączyłem tela pod kabel i chciałem sformatować kartę z kompa ale piszę brak dysku w stacji dysków. We właściwościach dysku pisze zajęte miejsce 0b wolne miejsce 0b.Oczywiście nie wchodzi w nią no raz mi się udało na chwilkę wejźć ale to nie wiem jakim cudem jak wkładałem i włączałem i wyłączałem tela pod kablem jednocześnie klikając da dysk w moim komputerze. Gdy weszłem do menu serwisowego w telu (>*<<*<*) to w testach i Memory stick pisze "stan karty Memory Stick: Niezamontowana", a gdy wyjmę kartę pisze Niewłożona. Aha właśnie to odkryłem gdy włącze aparat pisze karta memory stick jest niedostępna. No i teraz powiedzcie co mam zrobić?? Najlepiej abym nie utracił danych ale najbardziej mi zależy aby kartę naprawić czy coś. Karta była kupowana na allegro u 3generation jakieś 3 miechy temu no i mogę powiedzieć że śmigała ale teraz padła (no jak pierwszy raz na nią wgrałem 3 filmiki po 100mb to jakimś cudem po wyjęciu i po wsadzeniu karty przy włączonym telefonie spowodowało utratę danych ale sformatowałem ją i grało)

CZEKAM NA POMOC z góry dzięki

the bill
01-09-2007, 18:47
Najlepiej abym nie utracił danych
proponuje zainwestować w czytnik kart pamięci - będziesz miał potwierdzenie, czy karta jest zepsuta

najbardziej mi zależy aby kartę naprawić czy coś
gdybym ja potrafił naprawiać karty, to koszt naprawy byłby [podejrzewam] większy niż kupno nowej

nie potrafię jednak, dlatego moja propozycja jest następująca - "naprawię" ci ją za 60 PLN a wyśle nową + koszta wysyłki :wink:
http://www.allegro.pl/item227973941_227973941.html

kibol
01-09-2007, 19:02
proponuje zainwestować w czytnik kart pamięci - będziesz miał potwierdzenie, czy karta jest zepsuta
a czy przypadkiem telefon nie jest czytnikiem kart jak go podłacze kablem to telefonu??
gdybym ja potrafił naprawiać karty, to koszt naprawy byłby [podejrzewam] większy niż kupno nowej
ale mi chodzi o naprawę jakoś programem a nie lutując coś w środku bo wątpie że to problem mechaniczny
Cekam dalej na pomoc

kibol
01-09-2007, 19:03
a czy przypadkiem telefon nie jest czytnikiem kart jak go podłacze kablem to telefonu??
ale mi chodzi o naprawę jakoś programem a nie lutując coś w środku bo wątpie że to problem mechaniczny
Cekam dalej na pomoc

Kaamil
01-09-2007, 19:16
the bill zarobisz na tym maksymalnie 97 groszy.

kibol nie dubluj postów.

Może masz na ta kartę gwarancję czy coś... Jeżeli jest to karta z tej aukcji którą podał the bill to orginały nie kosztują 50 zł więc nie ma się co dziwić że w końcu padła.
Pomysłu na naprawienie tej karty nie mam. Najlepiej chyba kupić nową, albo spróbuj ją zanieść do jakiegoś serwisu. Bez utraty danych się chyba nie obejdzie.

Karta działa w innym telefonie np? Bo może u Ciebie w telefonie się coś pokręciło?

kibol
01-09-2007, 21:01
o sorki za te 2 posty ale nawet nie wiem jak to się stało jak ktoś może to niech to skasuje

co do tej karty to nie działa też u kumpla czyli to nie telefon a z tą gwarancją to nie wiem bo to jest ta karta za 50 zł od 3generation i już do niego napisałem na gg to kazał napisać e-mail z nickiem i nr aukcji czyli chyba wymieni na nową

Kaamil
01-09-2007, 21:08
No ale dane stracisz i tak... :P

kibol
02-09-2007, 11:29
a tam z danymi karta jest najważniejsza, odpisze co z tą wymianą

Edit: koleś spoko już mu wysłałem kartę i mi odeśle nową :)

kibol
17-09-2007, 16:46
Ej no to już jest jakaś choroba gość wysłał mi nową kartę (poznaje że to nowa bo tamtą kleiłem bo sama popękała) wkładam do włączonego tela a ten ciemność i nie odpowiada więc wyjełem i powrócił do normalności więc wyłączyłem, wsadziłem kartę i włączyłem a tu nie czyta jej sprawdzam w menu serwisowym a tu to samo pisze jak u starej karta niezamontowana. Normalnie myślałem że rozwale tego fona bo z 64bm śmiga normalnie. I co ja mam teraz zrobić??

Edit znów wysłałem tą kartę do wymiany a co do jej naprawy to nawet nic nie mogli z nią zrobić w komisie więc tylko wymiana została całe szczęście że gość pokrywa wszelkie koszty wysyłek w tą i spowrotem

kazikus92
19-09-2007, 21:23
mam ten sam probnlem ze jak wkladam karte bo mi sie telefon wyalcza i zmienia kolor z czarnego na bialy nie wime co robic..:(

Scream!
19-09-2007, 21:54
mam ten sam probnlem ze jak wkladam karte bo mi sie telefon wyalcza i zmienia kolor z czarnego na bialy nie wime co robic
masz pewnie nieoryginalną karte wsadz standardowa 64 mb i zobacz jak bedzie działac

qwert
20-09-2007, 15:19
elo
mam problem z karta pamieci, chodzi o to ze komputer ja rozpoznaje moge kopiowac pliki, ale wrzuce mp3 na karte pamieci i pozniej telefon nie moze odtworzyc pliku (pliki to *.mp3 i juz wczesniej mialem je na komorce) czy to wina karty, ablo czego to moze byc wina?

eidt: biore na komorce dlugosc trwania utwory pokazuje sie 'nieznane'
moja karta pamieci to memory stick pro duo 2GB

kibol
26-09-2007, 17:35
qwert sformatuj kartę to może coś to da a jeślki nie to znaczy że karta do wymiany i nikt ci w tym nie pomoże

mam ten sam problem ze jak wkladam karte bo mi sie telefon wyalcza i zmienia kolor z czarnego na bialy nie wime co robic

a mam do ciebie pytanie czy komp wykrywa kartę i możesz na nią coś wgrać?? jeśli tak to wiem o co chodzi bo pierwsza którą dostałem też tak robiła a sposób na to to wyłączenie telefonu wsadzenie karty i włączenie telefonu jednak ta karta zaraz ci padnie tak jak moja w ciągu 2 miesięcy
tą co teraz dostałem (to już trzecia) śmiga super nawet gdy wkładam ją do włączonego telefonu nie wiesza go a od razu się wczytuje

kamil22215
09-10-2007, 08:13
ja mam inny problem bo taki: Mam wlozona ta karte pamieci co byla z telefonem i mi zapisuje na niej. A na telefonie jest duzo miejsca jak zrobic zeby nie zapisywalo na karcie tylko w telefonie z gory thx Pozdro