View Full Version : Kilka pytań od nowicjusza ;P
doominiqs
03-09-2007, 20:51
Dziś dostałem mojego nowego k750i. Kupiłem go od gościa który dostał go na przedłużenie umowy z erą. Zaraz jak go dostałem to włożyłem baterie i zacząłem nim się bawić... Teraz czytam w instrukcji że zaleca sięnaładowanie batrii do pełna przed pierwszym włączeniem... no ale ja już go wlączyłem.. zresztą poprzedni własciciel tez go włanczał żeby sprawdzić czy działa.. spieprzyłem coś? Ja go teraz naładować? Wiem że baterii nie trzeba formatować. Boje się teraz podłanczać go do komputera bo wtedy ponoć bateria też się ładuje.. Mam jeszcze kilka pytan ale to na później..
lukas800900
03-09-2007, 20:58
doominiqs spokojnie nic nie spieprzyles...ja tez za pozno dowiedzialem sie ze trzeba naladowac bat. przed 1 wlaczeniem i jest wszystko ok. Normalnie laduj tylko nie doprowadz do calkowitego wyladowania baterii (czyli takiego, kiedy tel sie nawet nie wlacza)
doominiqs
03-09-2007, 21:04
uff to dobrze.. A mam takie pyt. Czy ten pierwszy raz poczekać aż tel. wyłączy mi sie(pierwszy raz) i wtedy szybko go podłączyć do ładowarki i ładować wyłączonego czy może ładować jak będzie włączony? Jakby było lepiej?
lukas800900
03-09-2007, 21:10
nie czekaj az sie wylaczy bo to niezdrowo xD Po prostu jak bat. bedzie miala jakies 5 czy 3% to podlacz i laduj (JA polecam ladowac przez cala noc jakies 3 razy)
doominiqs
03-09-2007, 21:23
No tak zamierzam zrobić po 8-12godz :) Dzięki za info :wink:
Mam jeszcze takie pytanie:
Jak chce sobie zapisać jakiś ważny sms, to czy tylko mam możliwość w szablonach lub elementach zapisanych? Czy da się zrobić tak żeby elementy zapisane nie zapisywały się na karcie SIM? I czy da się usunąć jakimś sposobem te standardowe szablony( i przy okazji tapety i motywy z ery?)
http://se-center.info/viewtopic.php?t=6683
prosze oto caly poradnik :D
EDIT: dot. baterii
a co do tych el.zapisanych to nie wiem czy jest taki patch (wgranie patcha=utrata gwary) :)
doominiqs
03-09-2007, 22:25
szkoda :( W mojej starej nokii też nie mogłem usunąć szablonów ale na szczęśnie był taki folder Archiwum a tu nic.. :(
doominiqs
10-09-2007, 18:32
Sory że piszę post pod postem, ale inaczej nikt by nie zobaczył to o co chcę spytać. Jestem już szczęśliwym użytkownikiem se k750i od tygodnia i nurtuje mnie parę pytań(przeglądałem FAQ!):
Pyt. 1 Czy da się zwiększyć liczbę sms’ów w skrzynce odbiorczej(hehe dalej pisze jakbym miał nokie:P) i w wiadomościach wysyłanych? Chodzi o to czy da się ich tam więcej upchnąć?
Pyt. 2 Jak skonfigurować tel. żeby można było wysyłać mms’y i inne wiadomości obrazkowe. Oraz można było korzystać z internetu?
Pyt. 3 Czy da się jakoś zabezpieczyć telefon hasłem? Tzn. blokuję klawiaturę i żeby ją odblokować trzeba podać hasło. Lub założyć hasło na np. jakiś folder – skrzynkę sms.
Pyt. 4 Telefon mam tydzień i już trzy razy mi się zawiesił(musiałem wyjmować baterię). Za każdym razem jak uruchamiałem jakąś gre.. Czy to źle? Myślę że dużo winy jest mojej bo zbyt szybko „klikałem” w klawisze…
No na razie to chyba wszystko co mi jest potrzebne do szczęścia :P jakby mi się coś przypomniało to będę pisał ;)
Pyt. 1 Czy da się zwiększyć liczbę sms’ów w skrzynce odbiorczej(hehe dalej pisze jakbym miał nokie:P) i w wiadomościach wysyłanych? Chodzi o to czy da się ich tam więcej upchnąć?
http://se-center.info/viewtopic.php?t=10521 <- ad.14
Pyt. 2 Jak skonfigurować tel. żeby można było wysyłać mms’y i inne wiadomości obrazkowe. Oraz można było korzystać z internetu?
Masz w erze kartę? Wchodzisz tu http://tnij.org/konfiguracja_era i pózniej w polu "Zdalny konfigurator telefonu" klikasz na "Uruchom konfigurator" i dalej sobie poradzisz :)
Pyt. 3 Czy da się jakoś zabezpieczyć telefon hasłem? Tzn. blokuję klawiaturę i żeby ją odblokować trzeba podać hasło. Lub założyć hasło na np. jakiś folder – skrzynkę sms.
Proponuję zapoznać się z http://se-center.info/viewtopic.php?t=10442
Pyt. 4 Telefon mam tydzień i już trzy razy mi się zawiesił(musiałem wyjmować baterię). Za każdym razem jak uruchamiałem jakąś gre.. Czy to źle? Myślę że dużo winy jest mojej bo zbyt szybko „klikałem” w klawisze…
Możliwości jest dużo, być może masz mało pamięci w telefonie, lub po prostu gra jest dużej wielkości i 'zatyka' telefon :)
doominiqs
10-09-2007, 20:15
a nie stracę gwarancji jak zwiększe w ten sposób skrzynkę sms?
i co do tej konfiguracji to mam heyah ale już sobie to aktywowałem i teraz czekam az dziewczyna to zrobi hehe. A mam coś zmieniać w telefonie? Czy zostawić tak jak jest? Chodzi mi o te opcje łączności np. era MMS era Omnix ermms itd.
a nie stracę gwarancji jak zwiększe w ten sposób skrzynkę sms?
stracisz :faja:
A mam coś zmieniać w telefonie? Czy zostawić tak jak jest? Chodzi mi o te opcje łączności np. era MMS era Omnix ermms itd.
Pewnie na stronie heyah jest konfiguracja... nie musisz nic zmieniać, dostajesz esemesa z instrukcją / aktywacją od razu :P
doominiqs
10-09-2007, 21:38
ok wszystko działa trzeba było dobrze skonfigurować telefon