PDA

View Full Version : aparat robi slabe zdjecia co jest?

grzesik1
12-09-2007, 23:41
witam od paru dni mam es k550i. ogolnie telefonik spoko, jedno co mnie dziwi i wkurza to kiepska jakosc zdjec jakie robi moj fon, nie wiem tylko czy one tak maja czy poprostu z moim jest cos nie halo.
zauwazylem ze jak zmieniam rozdzielczosc zdjec to one praktycznie niczym sie nie roznia i jedno beznadziejne i drugie.
prosze o sugestie co moze byc nie tak
pozdrawiam

the bill
13-09-2007, 06:02
zrób zdjęcia w różnej rozdzielczości.
wrzuć je do komputera. na pliku, prawoklik myszy, [właściwości], druga zakładka [podsumowanie].
jeśli będziesz mieć puste okna, to klikaj w [zaawansowane]
http://images21.fotosik.pl/416/6d1e5448648e7bdc.jpg

porównaj dwie pierwsze wartości - jeśi mimo zmiany ustawień w telefonie, wszędzie masz te same, to będziesz miał coś nie tak ze sterownikami aparatu :/

grzesik1
13-09-2007, 16:25
zrobilem tak jak napisales, rozdzielczosc zmienia sie prawidlowo...
porownywalem zdjecie robione moim k550i a zdjeciem robionym przez nokie k3110c i nokia wypadla lepiej...
w salonie ery koles powiedzial ze ta nokia chowa sie do se pod wzgledem aparatu, a moze to byc wina softu tel?

Kaamil
13-09-2007, 16:38
Albo Twoja wina. Niby robienie zdjęć jest proste jak budowa cepa ale może po prostu nie dajesz telefonowi czasu by złapał ostrość itd. Ja nim się tego wszystkiego nauczyłem to troszke zajęło (1-2 dni) a fotek i tak nie robie idealnych.

grzesik1
13-09-2007, 17:39
wydaje mi sie ze robie wszystko ok, zwlaszcza ze robilem jeszcze fotki k750i i wychodzily za kazdym razem ostre itp a u mnie juz gorzej a zwlaszcza jak jest nie za jasno wtedy to juz wogle dupa

the bill
13-09-2007, 18:36
może po prostu nie dajesz telefonowi czasu by złapał ostrość itd.
wydaje mi sie ze robie wszystko ok,
więc mam prośbę. liczę, że twój telefon, a właściwie aparat w telefonie ma samowyzwalacz.
zrób następne zdjęcia bez użycia rąk i porównaj, czy nadal będziesz niezadowolony.
musisz pamiętać, że zdjęcia robione tradycyjnymi lustrzankami, mają trzy punkty podparcia: aparat trzymany w dwóch rękach i przyłożony do czoła [patrzysz przez wizjer] i aby zniwelować ruch aparatu przy naciskaniu spustu powinien być wstrzymywany oddech [chodzi o takie ustawienia z długim czasem ekspozycji].
robiąc zdjęcie cyfrówką [często i gęsto] czy też telefonem patrzymy w wyświetlacz, a tym samym masz dwa punkty podparcia: tylko ręce, a tym samym na zdjęciu może nastąpić niewielkie "poruszenie".
dlatego moja prośba, aby wykonać zdjęcie ze stabilnego podłoża [położenia]. włączysz samowyzwalacz, uruchomisz, aparat sam złapie ostrość i zobaczymy :wink:

grzesik1
13-09-2007, 19:01
ok zaraz wyprubuje,
mam jeszcze jedno pytanie, grzebalem teraz troche na forum i dzieki temu udalo mi sie sprawdzic wersje oprogramowania aparatu: i mam 2,3 moze w tym tkwi moj problem ze mam stare sterowniki aparatu bo na forum czytalem o wersji 9,8 chyba ze cos pomieszalem
pozdrawiam i dzieki za pomoc

R420R
18-09-2007, 15:56
9.8 sa ale nie do tego tel. Do tego tel najnowszy oficjalny driver to 2.3 Jest jescze 2.4 by Cris.