View Full Version : Problem z aparatem - nie jestem w stanie zrobić zdjęcia!
Drapichrust
09-10-2007, 07:55
Mam problem z moim telefonem. Nie jestem w stanie zrobić nim zdjęcia. Przy próbie pstryknięcia i przy lekkim przytrzymaniu przycisku aparatu, telefon nastawia ostrość natomiast przy mocniejszym naciśnięciu aparat wraca do stanu jaki był przed naciśnięciem lekkim przycisku. Jak próbuję od razu naciskać mocno aparat wogóle nie reaguje. Raz na kilkanaście prób aparat zaczyna sam robić zdjęcie nastawiając ostrość tyle tylko że ja w tym czasie nie naciskam przycisku. Myślałem, iż jest to może problem z przyciskiem bo już kilka razy miałem tego typu problemy. Rozebrałem telefon trochę psiknąłem WD-40 zarówno w przycisk od aparatu jak i jojstick ponieważ i on się zacinał. Jojstick działa bez problemu natomiast przycisk od aparatu nadal jest taki jak wcześniej.
Już miałem zamiar brać się za wymianę całej płytki z przyciskami wraz z przyciskiem od aparatu (ponieważ nie da się ich osobno założyć) gdy jeszcze wpadłem na jeden pomysł sprawdzenia klawiszy przy pomocy sekwencji przycisków tj. ">*<<*<*" menu USŁUGI. Jest tam opcja do sprawdzenia przycisków. Ku mojemu zdziwieniu tam przicisk aparatu chodzi dobrze tzn. przy lekkim naciśnięciu przycisku wyświetla się komunikat - "ostrość aparatu", przy mocniejszym - "zdjęcie z aparatu" Wgrałem ze strony SONYERICSSON'a nowe oprogramowanie lecz i to nie pomogło.
Co mam robić? Czy wymiana płytki rozwiąże mój problem? Czy jest to wina oprogramowania? Tyle tylko, że nie robiłem żadnych zmian w oprogramowaniu przed wystąpieniem problemu.
Drapichrust a zmieniałeś camdrivera? ja mam kriomaga 21.9 i też to mam ale niezawsze.Myślę że powinieneś zmienić camdrivera(ja chyba też zmienie ;-) ).
Drapichrust
09-10-2007, 17:09
Dokładnie jak mam to zrobić i skąd wziąć tego camdrivera?
Moim zdaniem spust migawki Ci się pomału psuje ;-)
A jak już chcesz zmieniać tego camdrvera to najpierw poczytaj to:
:arrow: http://se-center.info/viewtopic.php?t=1663
:arrow: http://se-center.info/viewtopic.php?t=20014
Drapichrust
09-10-2007, 17:17
Dzięki za linki. A co do spustu od migawki to też mi sie tak wydawało, ale wytłumacz mi dlaczego nie jestem w stanie zrobić choćby jednego zdjecia a przy próbie klawiszy w tej opcji opisanej przezemnie wyżej za każdym razem klawisz działa bezproblemowo?
Miałem to samo - czeka Cię WYMIANA FOLII KLAWIATURY. Test nic Ci nie da, bo taki efekt będziesz mieć. Problem jest w tym (później, jak już żadnego zdjęcia ani razu nie zrobisz - sam to zauważysz), że klawisz nie tyle nie kontaktuje, co "impulsuje". Chodzi o to, że wciskając klawisz do połowy ostrzy Ci, dociskając go do końca klawisz przechodzi w dwa stany następujące błyskawicznie po sobie: robienie zdjęcia i ponowne wyostrzanie. Klawisz naciskając do końca powinien wykonać TYLKO dwie rzeczy, a robi trzy. Test tego nie wykrywa (narazie, bo potem już wykryje :D ) i dlatego masz wyświetlone że wszystko gra.
Psikanie WD40 nic Ci nie da, bo problem jest MIEDZY foliami kontaktującymi ze sobą, i nie masz tam dostępu :) . Nic nie zrobisz, klawiatura jest NIENAPRAWIALNA!
Nie masz się co łudzić - padła Ci klawiatura i daję Ci 100% gwarancji, że jej wymiana Cie nie ominie. Już szukaj sprzedawcy tego elementu na Allegro :) (np. tu: ---> http://www.allegro.pl/item254250587_plytka_pod_klawiature_se_k750_k750i_ w800i_d750.html )
Drapichrust
09-10-2007, 23:07
No tak mi się dzieje w czasie robienia testu. Pierwsze wyostrzenie obrazu, potem zrobienie zdjęcia i ponownie wyostrzenie obrazu. Tyle tylko że gdy nacisnę bardziej zboku przycisku to wtedy (w teście) robi już dobrze, bez ponownego wyostrzenia.
I jest jeszcz jedno, czasem sam robi zdjęcie nawet gdy dlikatnie nacisnę, nie zdąży sie dokładnie wyostrzyc i samo robi. W tym czasie nie trzymam wciśniętego przycisku. Hmm to były też pierwsze objawy :)
A ten link na allegro to do Twojej aukcji? Mam nadzieję, że nie chcesz tylko na mnie zarobić? :wink:
Dzięki wszystkim za pomoc. Pozostaje mi kupić płytkę i spróbować.
Jeszcze jdno tam ta płytka jest podklejana (dokładnie przycisk flasha) do tego plastikowgo elementu. Musi to być przy nowej płytce, a jak tak to czym?
Pozdrawiam!
To już ostatnie pytanie.
To nie moja aukcja. Przykładowa znaleziona w necie, żebyś wiedział o co chodzi.
tam ta płytka jest podklejana (dokładnie przycisk flasha) do tego plastikowgo elementu. Musi to być przy nowej płytce
To JEST przy nowej płytce. Stare pozostawiasz ze starą klawiaturą.
Drapichrust
10-10-2007, 16:54
Jak przykładowa to nieźle trafiłeś. Najtańsza i co ważniejsze najpewniejsza aukcja tych płytek. Dziękuję wszystkim za pomoc i oby to zdało egzamin. Odezwę się jak już przyjdzie płytka i sobie zamontuję.
Pozdrawiam!
Drapichrust
16-10-2007, 13:23
Działa! Wszysko jest ok. Zakupiłem płytkę pod klawiaturę. Teraz widzę różnicę, klawisz był całkowicie wyrobiony. Dziękuj wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam!
Cieszymy się że działa :)