View Full Version : soft w SE w200i
Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Zapewniam też że nie spotkaliście większego laika niż ja... do rzeczy ... niedawno przestał mi działać joystick... ale tak dość specyficznie gdyż w górę i w lewo działa a w dół i w prawo nie... mało tego co wg jest najdziwniejsze np przy przesuwaniu SMS albo statusu, czy też podczas podświetlania ekranu przy blokadzie klawiatury działa bez problemu, nie działa w menu, Walkman'ie, książce telefonicznej itd... zaniosłem na gwarancje serwis stwierdził, że zalałem cieczą i anulował gwarancje:/ Aktualizowałem samodzielnie soft przez to oprogramowanie z ich strony. pokazało że wszystko OK ale Joy nadal nie działa... znaczy działa przy przesuwaniu SMS tak jak było wcześniej :/ w PLUSIE powiedzieli że sie z czymś takim nie spotkali... co wy na to? jakieś propozycje? jak zaaktualizować soft ręcznie usuwając go całkowicie i instalując od podstaw? PLEASE HELP nie mam już koncepcji...
jak by co moje gg:5022749
Jackal PL
22-10-2007, 20:06
Joy raczej nie ma za wiele wspólnego z softem :D Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest iż iż zebrał się tam syf i coś go od czasu do czasu blokuje - nie ma to za wiele wspólnego też z tym gdzie akurat "jesteś" w telefonie. Rozkręć tela i przeczyść go np wacikiem do ucha czy czymś tam innym;)
P.S Oczywiście zakładam, że nic nie robiłeś z nim (nie zalałeś, nie spadł i takie tam)
a jak spadł ?? ;> ale z niewielkiej wysokości powiedzmy 35 cm na dywan... ale to jest regularne, że jak chce podświetlić, albo przewinąć SMS to działa a w menu nie... zawsze tak jest i ani razu nie było inaczej rozkręciłem wyczyściłem wydmuchałem i nadal to samo...:/
Jackal PL
22-10-2007, 20:54
No to to już jest dziwne, co najmniej dziwne... :crazy:
Jeśli jest tak zawsze no to spróbuj wgrać tego softa od nowa (jest temat co i jak na forum chyba) bo SEUS'em już chyba próbowałeś...
btw. co za ciule w tym serwisie... :/
eee... niee... do czego to służy? ;> masz może linka skąd to zassać? no i skąd wziąć softa? sorry pisałem że jestem laikiem...
Jackal PL
22-10-2007, 21:12
eee... niee... do czego to służy?
SEUS :?: Sony Ericsson Update Servis - aktualizuje soft (czyli wgrywa nowy, nowszą wersje jeśli masz starszą - warto spróbować, poczytaj bo wszystko już jest)
masz może linka skąd to zassać?
Poszukaj na forum - dział tuning
no i skąd wziąć softa?
To samo co wyżej... Temat chyba "od A do Z" - tam są linki...
pisałem że jestem laikiem...
Nie zmienia to faktu, że szukać umiesz ;) :)
jasne masz racje:) aktualizacje oczywiście robiłem.. tylko chce zrobić ręcznie nie przy pomocy tego narzędzia... usunąć wszystko i od podstaw zainstalować tak jak format DYSKU :D
Czyli tracąc gwarancję, której i tak Ci nie przyjmują, sflashuj samodzielnie poprzez SETOOL2 LITE. Na forum jest.
wejdź na honor.4shared.com i ściągnij softa od W200 (MAIN oraz FS) i wgraj za pomocą tej (http://se-center.info/viewtopic.php?t=24524) instrukcji
sflashuj tzn ?? coś jak obraz dysku żeby mieć z czego przywrócić jak by co? ;> bedę umiał to obsłużyć jak nigdy nie miałem doczynienia z GSM i softami?
dzięki za pomoc
no więc tak spieprzyłem do końca... bla bla bla zgłoś sie do operatora lub serwisanta... naprawiłem działa... ale JOY jak wcześniej ni drgnie... oczywiście poza tymi 2 - 3 wybranymi miejscami gdzie działa bez żadnej przycinki :/ nie kumam bazy :/
Jackal PL
23-10-2007, 21:29
nie kumam bazy
Ani ja... :/ Już mi się wyczerpały pomysły i możliwości do końca... Przychodzi mi na myśl tylko jedno... Złośliwość rzeczy martwych oraz prawa Marfiego... :D
no właśnie... zadzwonię dzisiaj do SE we Warszawie i zobaczymy co mi powiedzą... no nic dzięki bardzo za pomoc :)
A ja mam taki dylemat troche mi sie ten se juz znudzil i sie zastanawiam czy nie zmienic softa i wogole pozmieniac rozne inne zeczy wiem ze stracil bym wtedy gwarancje ,ale podbno zmiana softu w serwisie kosztuje 20 zl to prawda???
u mnie w serwisie wołali 30 zł ... zgodziłem sie ale tak jak przypuszczałem zmiania softa przy moim uszkodzeniu nic nie dała.. gware i tak już straciłem więc ja niczym nie ryzykowałem... po co dawać do serwisu... zmień se sam stracisz gware tak samo a będziesz do przodu z kasą no i podogrywasz se takie patche jak chcesz... zmiana softu w serwisie nie zmieni nic w Twoim phonie od strony wizualnej a patche owszem ;)
ktos by musial pokoli mi napisac co mam robic zeby zmienic cokolwiek.
hehe... przeczytaj ten temat od początku jeszcze raz... :d tam na górze masz linki do tematów gdzie wszystko jest opisane, na 1 stronie gdzieś... ja wg tego robiłem i softa udało mi sie zmienić... ale mój problem jak pisałem nadal pozostaje nie rozwiązany...
Co sie zmieni w W200i gdy zrobie aktualizacjie oprogramowania tym porogramem? i oczywisce z tego co pisze na www nie traci sie gwarancji
Sony Ericsson Update Service
http://www.t-k.pl/p/artykul?i26=446
maciejka1990
04-12-2007, 18:20
5022749, wejdź w menu serwisowe ( >*<<*<* gdzie <> to ruchy dzoja w lewo i prawo a, * to przycisk z gwiazdką) (jak dasz rade oczywiscie). Potem wybierz testy usług i klawiatura. Tam zobacz czy dziala dzoy ;)
prosze jeszcze raz dokładnie :d pojawiają sie same gwiazdki a kursor przeskakuje między nimi... :/ potem nic sie nie dzieje
dobra już mi sie udało przez MPE tam jest klawiatura ekranowa i tam joy działa :d zrobiłem test klawiatury i wyszło że :
joy w lewo - pokazała sie strzałka w lewo
joy w prawo - pokazała sie ukośna strzałka w prawy górny róg
joy w góre - strzałka w górę
joy w dół - ukośna strzałka w lewy dolny róg
przycisk joy'a - niebieska kropka.
za każdym razem pojawiał sie taki sygnał dźwiękowy piknięcie :d
dla przypomnienia właśnie joy w dół i w prawo nie działa i to przy nich pojawiają sie ukośne strzałki :/
dobra już mi sie udało przez MPE tam jest klawiatura ekranowa i tam joy działa :d zrobiłem test klawiatury i wyszło że :
joy w lewo - pokazała sie strzałka w lewo
joy w prawo - pokazała sie ukośna strzałka w prawy górny róg
joy w góre - strzałka w górę
joy w dół - ukośna strzałka w lewy dolny róg
przycisk joy'a - niebieska kropka.
za każdym razem pojawiał sie taki sygnał dźwiękowy piknięcie :d
dla przypomnienia właśnie joy w dół i w prawo nie działa i to przy nich pojawiają sie ukośne strzałki :/
konrados009
15-01-2008, 12:22
To widocznie joy ci chodzi dobrze:)
Musisz chyba wgrać od nowa soft'a i te inne rzeczy bo joy problemow nie robi :smile: :smile: :smile: :smile:
I coś w nim nie laczy jak sa ukosne strzalki
kolego PRZECZYTAJ NAJPIERW cały post a potem pisz takie bzdury!!!! SOFT był 10 razy zmieniany i te " inne" rzeczy też!!! LUDZIE RATUNKU
a wymieniałeś joya? może to on jest niesprawny
no i nie przeczytałeś i znowu głupio gadasz... byłem w serwisie powiedzieli że wymiana joya nic nie da bo jest w 100% sprawny! jak masz jeszcze jakieś propozycje to please przeczytaj od początku...
wilkunek
18-03-2008, 23:51
czary...