View Full Version : Ładowałem baterie pierwszy raz 12H?
bambucha1988
04-11-2007, 11:43
Hej wszystkim moj kumpel kupil Se k550i i wiem ze wiele tematow o baterii bylo ale mam takie pytanie: Bo kumpel nie wiedzial na poczatku ze nie trzeba bateri w tych fonach formatowac i pierwsze ladowanie zrobil 12H po wczesniejszym rozladowaniu telefonu, pozniej juz poczytal i drugie laduje poprostu tyle ile potrzebuje telefon aby sie w pelni naladowal i takie moje pytanie czy to jedno pierwsze ladowanie wplynelo juz nie korzystnie na baterie czy raczej jedno nie mialo wplywu??Prosze o odpowiedz i przepraszam jesli ten temat juz byl ale bardzo mi na tym zalezy.
lampard8
04-11-2007, 11:44
jedno ładnowanie nie miało wpływu na to ;-)
bambucha1988
04-11-2007, 11:50
No to super bo juz sie zaczal kumpel martwic.Dziekuje za szybka odpowiedz.
LowRider119
04-11-2007, 23:41
no dobra,a czy te 3 ładowania po 12 godzin działają niekorzystnie na długość działania baterii?? bo ja jak narazie naładowałem raz 12 godźin
Bateria Li-Ion oraz Li-Polymer nie wymaga formatowania (nie ma ona pamięci ladowania). Poczytaj -> http://se-center.info/viewtopic.php?t=6683
Rozładowując ją do wyłączenia telefonu psujesz ją
Pawlow12
13-11-2007, 21:07
Taka bateria w K550 że podłanczasz odrazu niby nie można bawić sie itd ale za pierwszym razem to nie ma wpływu na działanie bateri (naszczęście :D) a to że ją wyładujesz do wyłączenia wcale nie psuje tak bateri.Psuje ją bardziej ładowanie i odłanczanie od ładowani telefonu. Pierwsze 3-4 ładowania po 12 - 14 godzin . W czaie podłączenia kabla USB do kompa telefon też sie ładuje ! :
Pawlow12
13-11-2007, 21:11
Nie jestem pewny ale chyba trzeba formatować w K550
Grzesiekx
13-11-2007, 22:30
Bateria charakteryzuje się całkowitym brakiem efektu pamięci,(doładowywanie w dowolnym momencie nie jest dla niej szkodliwe) tzn że możesz ja zostawc nawet na cała noc przy ładowaniu a ona i tak naładuje się tylko tyle, ile jest wymagane ;)
1. batt Li-Ion oraz Li-Polymer posiadaja w sobie wbudowany uklad blokujacy mozliwosc 100% rozladowania baterii, odcina on calkowicie zasilanie gdzy napiecie baterii spada ponizej minimalnej bezpiecznej dla niej wartosci.
2. ladowanie batt po 12 i wiecej godzin nie wplywa na nia niekozystnie poniewaz po osiagnieciu max napiecia ww. uklad odcina doplyw zasilania do ogniw, co jest rownoznaczne z brakiem ryzyka przeladowania baterii i jej rozlaniem/wybuchem/uszkodzeniem.
3. teoretycznie nie wymagane jest formatowanie ww. baterii, lecz w powszechnej opinii zostala teza ze nalezy baterie rozlaowac calkowicie i naladowac na full około3razu przy pierwszym uzyciu. tak czy siak calkowite rozladowywanie nie wplywa niekozystnie na batt.