PDA

View Full Version : Zdublowane aplikacje, których nie można usunąć :(

flash608
09-11-2007, 21:19
Pewnego razu, po skopiowaniu na karte paru plików zobaczyłem w aplikacjach, a także w grach podwójne a nawet potrójne wpisy o tej samej nazwie. Dla przykładu papla, papla, papla, polska, polska, polska.
Gdy próbuje to usunąć otrzymuje komunikat iż operacja się nie powiodła.
W trybie transfer danych usuwałem z karty pamięci zdublowane pliki z katalogu System, jednak to nie pomogło.
Większość aplikacji zapisanych mam na karcie pamięci. Jednak po wyjęciu karty zdublowane wpisy w telefonie dalej istnieją i nie da się ich usunąć.
Próbowałem także usunąć poprzez JAVA MS SDK (Device Explorer) i niestety też nic.
Czy powrót do ustawień początkowych usuwa aplikacje oraz gry ?? Chcę się tego pozbyć, najwyżej poinstaluje wszystko na nowo.
Proszę pomóżcie ;)

Jackal PL
09-11-2007, 21:23
Czy powrót do ustawień początkowych usuwa aplikacje oraz gry ??
Jak najbardziej usuwa, ale tylko ten "całkowity" czy jak mu tam :P Ale zanim się za to weźmiesz to spróbuj jeszcze MobyExplorerem usunąć ;)

flash608
10-11-2007, 11:46
Niestety poprzez Moby Explorer nie mogę wejść do katalogu system na karcie, co moge zrobić za pośrednictwem komputera. Jednak czuje że to są informacje zapisane w pamięci telefonu, w katalogu system, a ani mobyexplorer, ani za pośrednictwem komputera nie mam dostępu do katalogu System w pamięci telefony. Pozostaje chyba tylko FAR, z ktorym nie miałem jeszcze doczynienia.
Jak zrobić "całkowity" powrót ? Bo to chyba nie to samo co ustawienia początkowe?

Jackal PL
10-11-2007, 11:53
Jak zrobić "całkowity" powrót ? Bo to chyba nie to samo co ustawienia początkowe?
Z poziomu telefonu można też ;) To są właśnie ustawienia początkowe - wybierasz resetuj wszystko ;)

robi29
10-11-2007, 12:45
Jak nie pomogło to Ci poradzę. Skopiowałeś czy przeniosłeś. Jak skopiowałeś to na karcie i na telefonie masz te aplikacje, a jak przeniosłeś np. z karty do telefonu to tylko na telefonie masz.

flash608
10-11-2007, 13:06
Jak nie pomogło to Ci poradzę. Skopiowałeś czy przeniosłeś. Jak skopiowałeś to na karcie i na telefonie masz te aplikacje, a jak przeniosłeś np. z karty do telefonu to tylko na telefonie masz.

Nie wybrałem jeszcze "ustawień początkowych" spróbuje najpierw Far`em (a nóż się uda). A aplikacje i gry miałem na początku skopiowane do pewnego katalogu na karcie, po czym je instalowałem. Niektóre z nich przenosiłem do pamięci telefonu, dzięki czemu po wyjęciu karty można je było uruchomić. Jednak te aplikacje które są zapisane na karcie widnieją w spisie aplikacji nawet po wyjęciu karty (taki jakby link), tyle że obiekt docelowy nie jest w tym momencie dostępny.
Aktualnie aplikacji które są zdublowane nie moge ani usunąć, ani przenieść, ciągle otrzymuje komunikat "Operacja nie powiodła się" ... kompletnie nic z nimi nie moge zrobić z poziomu telefonu.

Jackal PL
10-11-2007, 13:38
Nie wybrałem jeszcze "ustawień początkowych" spróbuje najpierw Far`em (a nóż się uda)
Czego zaczynasz od trudniejszego sposobu :?: :shock:
A gdy masz kartę włożoną to co z nimi się dzieje - normalnie się uruchamiają :?:

flash608
10-11-2007, 14:01
Nie wybrałem jeszcze "ustawień początkowych" spróbuje najpierw Far`em (a nóż się uda)
Czego zaczynasz od trudniejszego sposobu :?: :shock:
A gdy masz kartę włożoną to co z nimi się dzieje - normalnie się uruchamiają :?:
Może i trudniejszy, ale wtedy nie strace wszystkiego. Jak przywróce ustawienia początkowe to będe musiał wszystko robić od nowa (kalendarz, aplikacje, itd.).
Jeżeli wybrałem USUŃ na zdublowanej aplikacji, to ją usunął, ale wpis pozostał, więc gdy chce ją uruchomić to się nie da "operacja nie powiodła się". Natomiast te zdublowane aplikacje, których nie usuwałem dają się uruchomić. Reasumując niby usuwa, ale wpis zostaje, z którym nic nie da się zrobić :(
Boje się tylko, że nawet jeżeli usune pliki z AMS z telefonu, to gdzieś w jakimś innym pliku jest ów spis aplikacji, który musiałbym wyedytować.
Będe wiedział więcej po obiedzie, jak pobawie się Far`em ;)
Dzięki za pomoc :] Jakbyś miał jeszcze jakiś pomysł to wal śmiało ;)

flash608
10-11-2007, 15:09
No i cóż, za pomocą FAR`a usunąłem jakieś dziwne pliki typu "c213121312dasd..." pliki z katalogu AMS, lecz niestety to nie pomogło. Domyślam się, że za liste aplikacji jest odpowiedzialny jakiś inny plik. :(

[EDIT]
Eh... totalna porażka... przywróciłem ustawienia początkowe, w związku z czym straciłem wszystkie ustawienia, a "zdublowane aplikacje" pozostały :[
Jak się tego pozbyć ?? :(

flash608
10-11-2007, 16:13
Chcę spróbować jeszcze inaczej:
Aktualnie posiadam K550i@W610i Firmware: R6BC002 EROM: R3A022 CETN_EUROPE CDA: CDA102568/207 R2A, DB2020

Postanowiłem więc zmienić soft na nowszy, który może wyczyści te wpisy.

Mam więc następujące pytanie:
Czy musze najpierw wgrać K550_R8BA024 FS, Main, Customize itd. i dopiero potem W610_R8BA024
Czy może moge wgrać odrazu W610_R8BA024 ??

VvanDal
11-11-2007, 11:24
po 1 nie pisz post pod postem tylko je edytuj... a po 2 spróbuj sformatować kartę z poziomu komputera ( nie wiem czy to jest bezpieczne dla karty, ale słyszałem że tak) jeżeli to Ci nie pomoże to zaktualizuj softa przez SEUS'a ...za każdym razem mi to pomagało ;)

flash608
11-11-2007, 11:40
Sorki za powyższe, mój błąd ;)

Zmieniłem softa najpierw na R8BA024 K550i - wszystko w końcu zostało usunięte, a następnie zmodowałem do W610i. Także problem mam już z głowy, szkoda jednak, że nie dało się tego jakoś inaczej pozbyć.

P.S. wina nie leżała w karcie, tylko w telefonie.

fakk
06-12-2007, 19:10
hejka:) ja zrobilem to tak, ze zaistalowalem jeszcze raz ta sama aplikacje (ta ktora byla zdublowana), wtedy pojawila sie na liscie jako jedna pozycja, ktora nastepnie dala sie bez problemow usunac:)
Mam nadzieje,ze to dziala nie tylko u mnie i ze komus toto pomoze:)
:)