PDA

View Full Version : Rebranding Ery

michaloss
14-11-2007, 16:47
Na początku napisze, że artykuł pochodzi z innego forum. Co o tym sądzicie?

Witam.

Jako że temat cieszy się zainteresowaniem, postanowiłem go trochę rozbudować.
Początkowo poradnik dotyczył tylko modelu K550i ale rozszerze go na ogół telefonów ze stajni Sony Ericssona.
Nie biorę odpowiedzialności za ew uwalone telefony, chociaż wątpię, żeby komuś udało się coś pochrzanić.

TO ŁATWIZNA!

Na początku moe napiszę co to rebranding, bo może jest ktoś kto to czyta i jeszcze nie wie.
Otóż rebranding to nic innego jak odzyskiwanie wykasowanych wcześniej dodatków od operatora. Zazwyczaj bardzo one nam przeszkadzają (np w którymś telefonie, o ile dobrze pamięta 4 przyciski były odpowiedzialne za wejście do 1 funkcji dodanej przez operatora blink.gif !) To naprawdę potrafi wkurzyć, zwłaszcza, gdy np przycisk który może być wejściem do MP3 Playera robi za wejście do przeglądarki omnixa glare.gif
Większość chce się tego pozbyć no ale tu jest haczyk - tracimy wtedy gwarancję, bo ingerujemy w soft. Jeśli chcemy ją odzyksać to musimy wszystko przywrócić do pierwotnego stanu aby nikt w serwisie nie zauważył laugh.gif .

1) Najpierw ściągamy odpowiednie pliki dla swojego telefonu:

PLIKI CUSTOM

z nimi może być największy problem bo nie zawsze znajdziemy aktualne. Wchodzimy na jeden z serwisów:
- CDA na TopSony.com
- CDA na iProtebe.cz
- aktualne CDA dla ery dla K550i na Speedyshare.com - zawierają EraGG i inne aplikacje a więc odzyskujemy w pełni gwarancję!! Paczka od użytkownika Kuba D.
- CDA dla ery dla K550i na Uploaded.to

Pierwsze 2 serwisy wymagają rejestracji, w dodatku na Topsony.com trzeba wystukać najpierw 20 postów o ile się nie mylę.
Wybierając CDA musimy zwrócić uwagę jaki model telefonu i jaką sieć wybieramy laugh.gif bo można zbrandować telefon z simlockiem z ery dodatkami od orange laugh.gif. W nazwie paczki custom powinno znaleźć się "CENT_EUROPE" dzięki czemu będziemy mieli język polski. Wg mnie, najłatwiej jest chyba dorwać CDA dla orange, najtrudniej IMHO dla ery. Trzeba kombinować. Ja np prosiłem użytkownika Dante o download na Topsony.com bo miałem problemy z rejestracją.
Kiedy już dorwiemy odpowiednie CDA dla naszego operatora i telefonu bierzemy się za dardziej dostępne:

PLIKI MAIN i FS
:

można je ściągnąć z wielu miejsc, często występują obok siebie, bo ZAWSZE MUSIMY DOBRAC ODPOWIEDNI PLIK MAIN I FS. Dla przykładu:
- pliki MAIN i FS dla wszystkich telefonów na iProtebe.cz
- pliki MAIN i FS dla wszystkich telefonów na TopSony.com
upload Matixa na 4shared.com Trzeba poszukać:)
- plik MAIN dla K550i na iProtebe.cz
- plik FS dla K550i na iProtebe.cz
XS++
http://www.centrumse.pl/forum/index.php?ac...ost&id=1844

UWAGA!!

Należy starannie dobrać pliki FS i MAIN. Jest kilka aspektów:
- przede wszystkim musimy wybrać odpowiedni CID. CID (pewien rodzaj zabezpieczenia) telefonu sprawdzamy wickając przycik C i podłączając kabel (DCU-60) przy włączonym programie XS++ po kliknięciu "Connect", po wcześniejszym wyjęciu i włożeniu z powrotem baterii. Dane znajdziemy po lewej stronie i na dole okna programu. Jeśli mamy np. CID 49 to dobieramy sfot z CID49 w nazwie, nie inaczej!!
- rodzaj softu jaki chcemy mieć po wgraniu tych plików. Jest bardzo wiele softów i ich aktualizacji. Zależy co chcemy, np. dla 750i upgradeowanego do W800i najlepszy był soft vR6BC002 o ile się nie mylę, bo było pod niego najwięcej patchy. Dla nas przy debrandingu nie to raczej znaczenia. Ja wgrałem pierwszy lepszy:)
- model telefonu laugh.gif Dobieramy soft pod taki telefon, jaki chcemy oddać do serwisu a nie taki jaki chcieliśmy mieć. Np. nie oddamy K750i z wgranym softem od W800i laugh.gif Sorry, że piszę takie bzdety ale niektórym trzeba tak wytłumaczyć.
- w nazwie powinie
I teraz przykład. Jeśli chcemy debrandingować K550i przerobiony na W800i to wgrywamy:
W610_R6BC002_MAIN_GENERIC_NA_RED52.mbn
W610_R6BC002_FS_CENT_EUROPE_RED52.fbn
HB1-06_Gen_CDA102568_2_R8A_GENERIC_CENT_EUROPE

Kiedy wszystko mamy pobieramy jeszcze to, co bardzo się przyda:

XS++

Sprawdzona wersja XS++ do pobrania stąd

Sterowniki aparatu

Może zdarzyć się, że po debrandingu nie zadziała na aparat. Wyszkoczy komunikat: "Inna aplikacja używa urządzenia. Proszę ją zamknąć".
Oznacza to, że musimy po prostu wgrać drivery aparatu. Do pobrania:
- sterowniki dla niektórych modeli na iProtebe.cz
- sterowniki dla niektórych modeli na TopSony.com
- upload użytkownika Matix na 4shared.com. Trzeba poszukać!
- upload użytkownika Owies na 4shared.com. Trzeba poszukać!
- ew na naszym forum. Jest ich naprawdę dużo!

Kiedy pobierzemy już odpowiednie pliki, programy, wchodzimy na tę stronę:

http://www.centrumse.pl/forum/index.php?showtopic=21443

i postęujemy zgodnie z poradnikiem.

Po wszystkim mamy zbrandowany soft! Jeśli popełniłem jakiś błąd, zapomniałem o czymś itd to piszcie. Poprawimy:)

Pozdrawiam!