View Full Version : 2GB to max w SE K810i?
nightmoon
20-12-2007, 20:45
Witam to znów ja :)
Mam do Was pytanie, czy to prawda, że do SE K810i maksymalnie można podłączyć kartę 2GB? znajomy mówi, że nie można więcej znów na stronach nie mogę się doszukać ile maksymalnie można w nim posiadać, więc zwracam się tym razem do Was w tej sprawie ponieważ chciał bym kupić do tego modelu kartę 4GB czy to aby na pewno dobry pomysł?
Jackal PL
20-12-2007, 21:01
czy to aby na pewno dobry pomysł?
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie... Telefon może się ciąć i mulić - to za duża pamięć jak na telefon... Ja stanowczo odradzam...
nightmoon
20-12-2007, 21:10
Może się ciąć i mulić czy będzie się ciął i mulił? Bo to spora różnica mieć kartę 4GB i mieć na niej zapełnione 50% wiem, że 2GB mi stanowczo nie starczy (co chcę trzymać; moja sprawa) dlatego się pytam czy 4GB jako karta się będzie cięła czy po prostu cała zarypana 4-ka będzie muliła? Ja wiem czy to dużo teraz nie tak dawno 8-ki na rynek weszły :0
Jackal PL
20-12-2007, 21:14
Będzie się ciął, będzie się mulił... Nie ma innej opcji po prostu nie podoła tak dużej pojemności...
Ja wiem czy to dużo teraz nie tak dawno 8-ki na rynek weszły :0
Dla telefonów to dużo, stanowczo za dużo... Takie życie...
nightmoon
20-12-2007, 21:19
Czekaj bo nie wiem czy dobrze rozumiem rozbije sobie to jakoś:
1.
a)Włożę czystą kartę 2GB--->będzie chodził płynnie
b)Włożę czystą kartę 4GB--->będzie się ciął
2.
a)Włożę całą zarypaną kartę 2GB--->będzie się lekko ciął
b)Włożę kartę 4GB zapełnioną w 50%--->będzie tak jak w przypadku 2a? czy już po samym włożeniu karty 4GB czy będzie czysta czy zasyfiona będzie szło odczuć różnicę to nie jest zależne od tego ile na niej jest informacji tylko od jej rozmiaru? Bo już się pogubiłem :roll:
http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/topics/k810i/memorystickmicrom2?cc=pl&lc=pl#
Dobra już oficjalnie wiem, że na stronie producenta on sam zaleca wkładanie kart do 2GB więc szaleć w takim układzie nie mam najmniejszego zamiaru :> Choć i tak bym się raczej na tą 4GB nie porwał ;)
Kup sobie jaką chcesz, i tak będzie wszystko działać. Nie istotne jak wielka jest karta ale to jak wiele masz na niej plików.
Przykład:
Karta 4GB
18filmów*120MB(MP4HQ) (koło 2GB) a dla telefonu to jak 20 zdjęć które zeskanuje
xxxMP3*6.5MB (koło 1.2GB)
xset fotek (do 1MB zależnie od tela) to coś koło 500MB
Jak by nie liczyć i tak nie będziesz używać tela jako przenośnej pamięci masowej i zawsze będzie z 1GB wolnego no może mniej.
Jesli Cie stać kup większą jeśli nie - mniejszą.
Mi się nigdy nic nie muliło nawet gdy moja 2GB karta miała 3-6MB wolnego. Tel k750 (miałem 5 miechów i się walnął przez utopienie w morskiej wodzie) - sprawdzajcie kieszenie szortów na wakacjach!
Polecam defraga karty na czytniku:-) Nie masz? to w takim razie nie wgrywałeś nigdy danych w dużych ilościach na tela albo po prostu nie wpadłeś że czytnik jest x-razy szybszy.
the bill
02-01-2008, 08:17
Jackal PL, zastanawiam się skąd u ciebie takie przekonania. autopsja?
Będzie się ciął, będzie się mulił... Nie ma innej opcji po prostu nie podoła tak dużej pojemności...
nightmoon, kupi taką kartę, albo pożyczy od kogoś i okaże się że telefon będzie sobie radzić całkiem dobrze. musisz być ostrożny w takich zdecydowanych opiniach, bo może się zdarzyć pewnego dnia, że nie masz racji :wink:
to przecież zależy od oprogramowania w telefonie. ile razy było wałkowane dla przykładu z K7580, że jednym czyta karty 4GB bez problemu, a innym już nie.
będzie oprogramowanie starsze, będą problemy z kartą 4 GB - logiczne
Polecam defraga karty na czytniku
możesz bez slangu wyjaśnić co to ten defraga?
Z tego co mi wiadomo defrag to program do defragmentacji ;)
Ja w k810i mam 1GB i wszystko pięknie chodzi..
ja miałem 2GB w K800 z softem od K810, zapełnionego miałem 1,7GB. Działało dobrze, pliki w Odtwarzaczu wyszukiwało i aktualizowało szybko ;-)
DEFRAGA czyli defragmentacje.
www.google.pl ---> defragmentacja i już będziesz wszystko wiedział panie bilu:-)
the bill
02-01-2008, 23:18
dziękuję za wyjaśnienie, akurat defragmentacje rozumiem i wiem jak się robi. mam nadzieję, że sam wyciągniesz z tego wnioski i przestaniesz używać żargonu dwunastolatków :>
www.google.pl ---> żargon :mrgreen:
:-) ehhh... Ty...
Swoją drogą to nie żargon a skrót tyle że bez kropeczki na końcu:-)
tak ps. jako 12-latek nie używałem takich słów jak defrag:-P
Aha "defraga" jest powszechnie używane oto link :-)
http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=defraga&lr=&btnG=Szukaj+w+Google
tak ps. jako 12-latek nie używałem takich słów jak defrag:-P
bill jest jednym z najstarszych użytkowników na forum :mrgreen:
Nie wiek się liczy a ilość doświadczeń w życiu to właśnie one czynią nas wyjątkowymi czasem mądrymi a czasem odrobinę mniej inteligentnymi.
A ja to młody jestem? mam ćwierćwiecze za sobą... za chwile pierwszy kryzys przed 30 a nadal nie uzbierałem na nowe audi a to wszystko przez sabotażystów z Urzędu skarbowego
the bill
04-01-2008, 16:44
no dobra - kończymy ten OT i woli wyjaśnienia.
na forum przedział wiekowy jest duży, powiedziałbym bardzo duży. może sprowokowałem sytuacje, ale chodzi mi o to, aby każdy kto zajrzy do tematu wiedział, co miałeś na myśli - zarówno ci najstarsi, jak i ci najmłodsi. trudno powiedzieć, kto miałby większy problem z rozszyfrowaniem tego skrótu, ale gdy ja coś takiego widzę, odruchowo walczę z tym - pozdrawiam :wink:
Ja mam w telefonie karte 4GB SanDisk i dziala bezproblemowo, jakos nie zauwazylem roznicy w pracy wzgledem 128MB. No moze tylko w momencie gdy wchodze do filderu ktory zawiera duzo plikow (4GB daje taka mozliwosc), wtedy jest minimalnie dluzej, ale to akurat normalne. To system plikow FAT wiec odczytanie z tablicy plikow zajmujje troche wiecej czasu,. przy wiekszej ilosci, dokladnie to samo jak w kompie.
Takie karty albo moga dzialac albo nie, przyciecia w dzialaniu to raczej uszkodzenie karty a nie jej nieobslugiwanie, nie sadze zeby te telefony byly az tak slabe zeby nie potrafily przetworzyc tablicy plikow w rozsadnym czasie.
Rozmawialem z pewnym gosciem to mowil ze 8GB tez podobno czyta bez problemu, ale tego juz nie sprawdzilem osobiscie.
co do wielkosci max, wejdzie nawet 8GB ale bedzie zapewne tel mulil okropnie pzdro