View Full Version : Klawiatura
Po zaminie softu na R1DB001 klawaiturka padłaa mianowicie klawisz potwierdzający lewy i 1,2,3 ... Co poradzicie ?
Wgraj jeszcze raz. zobacz czy na innym działają, aktualka ;)
właśnie ściągam soft od w800 R1N035 zobaczymy , napisze jak wgram..
Kolego Firmware R1N035 jest strasznie stary i ma masę błędów....
Wgraj ten R1BC002....
ok , juz wgrywam fs ciekawe czy pomoze
PS.Nie pomogło
Wgrywasz cały soft?? FS, Main, CDA??
No i co nikt nie wie czemu ??
To mi nie wygląda na błąd programowy tylko na uszkodzenie mechaniczne.
Bardzo wątpliwe bo kiedys tak miałem wyłączyłem fonika i na następny dzień juz wszystko grało, a teraz tydzien był wyłączony i nic ...
Ksiac już napisał
"Kolego Firmware R1N035 jest strasznie stary i ma masę błędów....
Wgraj ten R1BC002...."
A jak nie to seusem załaduj... i powinno być cacy :-)
Już próbuje , moze sie uda . Juz tydzień sie z tym fonem męcze ;/
Juz tydzień sie z tym fonem męcze ;/
To nie lepiej ci było iść z fonem do serwisu? Może to faktycznie wina "fizyczna" i trzeba przeczyścic klawiaturę. ;)
Byłem we Włoszech . A w serwisie sprawdzą logi i bedę bulił , ale stawiam 70% ze to coś w fonie i to nie jest problem mechaniczny.
rawilson
18-01-2008, 20:56
taaa. zawsze soft... widac najprawdopodobniej fon po zalaniu/zawilgoceniu8
* - niepotrzebne skreslic ;)
Weź mnie nie w..... telefonik nowy ma nie całe 1/2 roku w sierpniu w plusie wzięty na abonamencik . A zawilgocony być nie mógł bo leżał na półce w domu ;/
PS. SEUS-ek nie pomógł "Aktualizacja niedostępna, oprogrmowanie w telefonie jest aktualne"
rawilson
18-01-2008, 21:04
Weź mnie nie w..... telefonik nowy ma nie całe 1/2 roku w sierpniu w plusie wzięty na abonamencik . A zawilgocony być nie mógł bo leżał na półce w domu ;/
widocznie masz w domu tak wilgotne powietrze.... :devil: a tak serio to nie soft na 99% - 1% GDFS ;] jakim xs++ flashowałes? ale to raczej nie to skoro były z nim takie akcje...
to co gdfs wgrywac ? Jak i ogóle czy wgram go dcu-60 ?
ps. wgrywałem xs++ 1.2
rawilson
18-01-2008, 21:07
jaka wersja xs++? jak nie masz kopi gdfs to i tak lipa ale naprawde bym się zdziwił jakby to było to ;)
Nie mam żadnej kopii GDFS bo nigdy w to nie integrowałem , to co robić , bo w końcu coś trzeba ?
rawilson
18-01-2008, 21:11
iśc do serwisu
A jak mi logi sprawdzą to będzie wielka lipa i jeszcze bede bulił . A zna ktoś jakiś programik którym włącze fona (nie mogę go włączyć z pozimu telefonu bo mam kod Pin zawierający niedziałające klawisze) ??
rawilson
18-01-2008, 21:15
MyPhoneExplorer - ma opcje klawierki ;)
Już próbowałem nic nie łapie.
rawilson
18-01-2008, 21:17
a inne fikaja? znaczy nie działaja ci przez mpe co normalnie na klawierze?
explorer mi fona nawet nie łapie(sterowniki są full) .
rawilson
18-01-2008, 21:53
a na innym kompie?
Podejdźmy do sprawy inaczej. Włącz telefon i poczekaj aż klawiatura wygaśnie potem wciśnij jeden z niedziałających klawiszy i zobacz czy podświetlanie zadziała. Jeśli nie to coś padło a jeśli zaświeci to znaczy że masz zły soft...
Jak by co to z nudów możesz władować jakiś starszy soft i wtedy seus albo właduj taki z innym językiem ot dla sprawdzenia.
Pamiętaj że mówiąc na forum iż telefon leżał i sam z siebie padł nigdy nie wiesz czy nie spadł (kot,pies,brat,siostra,itd...) Bo jeśli upadł jest prawdopodobne (choć bardzo mało) że wyczepiła sie klawka troszeczkę.
Jednak na początek zrób to co napisałem na początku i daj znać.
jak ja bym miał problem z niedziałającą klawiaturką to odrazu bym pożyczył klawiature od jaiegos kumpla albo bym kupił nową... Gdyby to nie poskutkowało t bym szukał winy w oprogramowaniu. Pamiętajcie ludzie że niekiedy można szukać czegoś nie wiadomo gdzie a sieokazuje że rozwiązanie "leży nam pod nogami"...
Zawsze pod uwagę biorę uszkodzenie mechaniczne. Miałem wcześniej T610i i doznał on upadku z wysokości bodajże 10cm - nikt by na to nie zwrócił najmniejszej uwagi, ale to wystarczyło żeby nie działał prawy soft key i klawisze 1, 2, 3. Ale spróbuj wgrać też gdfs, jak to nie pomoże to raczej serwis, ew. sam looknij do środka jeśli potrafisz.
Vo do wypowiedzi Qrisa podświetlenie nie działa gdy nacisne nie działający klawisz spróbuje w servisie i zobaczymy .
jak nie działa to na 100% HW uszkodzenie. Podświetlanie nie jest powiązane z oprogramowaniem (chodzi mi o pojedyncze klawisze)
Aha to za tydzień ide do serwisu (bo pracuję na TIR-ach, znów wyjazd)
Dziwi mnie to troche ze tak klawiaturka padła bo leżał cały czas w samochodzie a był wyłączony (jeżdzę sam). Zobaczymy co znajomy mi w serku powie. Pozdrawiam . Hukos
Sprawa zakończyła się pomyślnie , a mianowicie PADŁ FILTR KLAWAITURY . Oddałem telefonik do serwisu , dziś odebrałem i zabuliłem 70zł . Ale fonik działa ;]