View Full Version : ustawienia WLAN
Kupilem P1 w Orange, i internet dziala mi tylko w zasiegu hotspotow Orange. Czy mozna jakos korzystac z innych hotspotow (np na uczelniach itd)? Jak to skonfigurowac? Sciagalem juz smsa z konfiguracja ze strony sonyericssona ale moj telefon ja odrzuca - pewnie jakas blokada. Czy da sie to jakos ominac i korzystac ze wszystkich hotspotow?
nie wiem jak w orange ale w erze jak wiesz ze jestes w zasiegu hotspota to dajesz MENU GLOWNE>PANEL STEROWANIA>POLACZENIA>WLAN i tam dajesz WIECEJ>WYSZUKAJ jak znajdzie wifi routera ktorego chcesz uzyc do polaczenia z netem to dajesz na nim polacz
jesli polaczenie jest uwierzytelniane to bedziesz poproszony o podanie hasla a jesli dostep jest otwarty to pojawi ci sie odrazu info POLACZONO od teraz przegladarka uzywa WLAN i nie placisz juz za wymiane danych:):)
super sprawa!!! zwlaszcza w polaczeniu z FRIK - darmowy skype w komorce:):)!!!!!
dokladnie tak robie ale gdy chce otworzyc strone to najpierw pyta sie jakiego "konta grupy" uzyc. Jedyne do wyboru mam Orange internet i Wayfinder. Wybierajac dowolny z tych dwoch nie moze polaczyc sie z zadna strona, podejrzewam ze to wlasnie jest przyczyna. Tylko jak teraz dodac inne konto ktore by dzialalo??
the bill
18-01-2008, 06:07
ponownie witam Lut :wink:
Jedyne do wyboru mam Orange internet i Wayfinder
te ustawienia masz dla GPRS - [orangeinternet] dla przeglądania stron i [wayfinder] dla połączeń aplikacji z internetem. jeśli korzystasz z wi-fi to nie używasz żadnego z powyższych połączeń.
poszukaj w ustawieniach samej przeglądarki, czy masz jakieś opcje dla sieci wi-fi, aby tam pozmieniać ustawienia, bo z twojego opisu wyczytuję, że przeglądarka cały czas chce nawiązywać sesje GPRS.
Ne pomogę za wiele [nie posiadam P1], ale sam proces wyszukiwania sieci jest podobny jak przy PSP - najpierw muszę znaleźć sieć, zapisać ją, potem włączam przeglądarkę, pojawia się lista zapisanych wcześniej sieci i mam wskazać z której chcę skorzystać
mozesz sprobowac cos takiego(nie wiem czy zadziala nie testowalem tego bo nie mam hotspota pod reka zadnego:)
wejdz sobie w Wlan->>wiecej>>konta internetowe>>>(i tu wybierz np Orange internet lub co tam masz(tylko nie konto wayfinder))>i teraz wyszukaj jakas siec.Jak juz to zrobisz to w przegladarce wybierz konto takie jakie wybrales w Wlan-ie...
I tak prawde mowiac jedyna mozliwoscia sprawdzenia czy to dziala jest spisanie sobie wczesniej stanu konta,wejscie przez w/w przezemnie ustawienia i sprawdzenie czy sciaga Ci srodki z konta...
daj znac czy cos z tego wyszlo pzdr
bartus161
29-01-2008, 09:29
Możesz jeszcze spróbować zainstalwoać jakąś przeglądarke i przez nią wejść do neta.
Ja tak jak kolega który pisał wyżej też mam ere i nie mam z tym problemu. Możesz jeszcze założyć nowe konto. Jak wejdziesz w WLAN to później WIECEJ i NOWE KONTO. Ewentualnie zostaje Ci zadzwonić do operatora i poprosić kogoś z działu technicznego o pomoc. Oni muszą Ci pomóc. Powiedz żę kupiłeś ten kom bo potrzebny Ci net i masz blisko hot spota jakiegoś i musza Ci pomóc. Po to są.
pitutek23
12-04-2008, 00:48
Panowie mam pytanie odnosnie tego Wlana.Mam tele w erze i moj P1i wykrywa siec bez hasla...ale boje sie polaczyc bo kumpel mnie nastraszyl ze tylko na hot-spotach np w McDonaldzie nie bede placil a jak sie do kogospodlacze to niby bede bulil kase?? rozwiejcie prosze moje obawy i sorry z gory za to glupie pytanie...
Za nic nie będziesz płacił, jeżeli tylko dasz radę się podłączyć ;) Obserwuj tylko ikonkę WLAN (czy nie stała się "przeźroczysta") i szybkość działania internetu, bo jak masz wszystko dobrze ustawione, to w momencie utraty kontaktu z siecią, telefon zacznie łączyć się poprzez GPRS (wtedy znacznie zwolni). A za to już się płaci... ;)
Luke_Slater
13-04-2008, 22:39
dlatego warto też wyłączyć profil internetowy w trakcie łączenia się z siecią WiFi, wtedy też możemy spokojnie surfować po necie bez obaw.
Witam, mam ten sam problem. W tej samej sieci. NA początku mogłem się połączyć przez WLAN i otworzyć strony www. Niestety po zmianie softa, nie dało się juz połączyć z sieciami, któe wykrywał. Kolejny update i jest lepiej- wyszukuje, łączy się, ale możńa zaomnieć o przeglądaniu stron www. Na BOKu i infolini P1 VIP (ćwoki) mówią mi, żebym skonfigurował telofon używająć ustawień z ich stron. Ale to są ustawienia do WAPu i GPRSu. A ja chcę, qrva, wi-fi. Nikt nie umie pomóc. JAk mnie wkurzą do końca, to im ten nowy telefon zwróce.. przez okno wystawowe.