View Full Version : Bateria w580i
Parę dni temu wymieniłam w erze telefon na w580i, super wszystko działa, tylko mam małe zastrzeżenia co do baterii. Nie użytkuje telofonu jakoś bardzo wybitnie często, a bateria trzyma mi maxymalnie 2 dni :| Dlaczego tak się dzieje, jeżeli zrobiłam tak jak mi kazano i miałam już 2 cykle ładowania po 12 godzin?! Wydawalo mi się, że w opisach i specyfikacjach telefon ten ma dłuższą wytrzymałośc baterii. Może to moja wina? Co powinnam zrobić?
lampard8
28-01-2008, 16:12
jeżeli zrobiłam tak jak mi kazano i miałam już 2 cykle ładowania po 12 godzin?!
Masz odpowiedź na swoje pytanie ;)
Tych baterii się nie formatuje...
To już bateria będzie cały czas tak słabo trzymać? ;O
lampard8
28-01-2008, 16:35
Przeładowałaś...
Przeczytaj sobie o tym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-polimerowy
bartoszstce
28-01-2008, 18:53
jak już wspomniał lampard8 to jest bateria lit-poly i nie potrzeba jej formatować na początku użytkowania i można ja również doładowywać gdy nie jest w pełni wyładowana i to nie skraca jej żywotności...
radziłbym jak coś oddać na gwarancję i nie przyznawać się do tego formatowania i powinni dać nową
albert51
29-01-2008, 21:36
ok ze wszystkim sie zgadzam ale nie z wypowiedzią lampard8
Przeładowałaś...
nie da sie bateri w SE przeładować, ponieważ jest specjalny układ który odcina prąd z ładowarki (po naładowaniu bateri), aby jej nie uszkodzić :smile:
bartoszstce
30-01-2008, 16:05
Przeładowałaś...
nie da sie bateri w SE przeładować, ponieważ jest specjalny układ który odcina prąd z ładowarki (po naładowaniu bateri), aby jej nie uszkodzić :smile:
jeśli telefon zostanie na jakiś dłuższy czas w ładowarce to po jakimś tam spadku naładowania baterii (dokładnie nie wiem jakim) bateria znowu zostatnie doładowana i jeśli to się powtarza to jest dla tych baterii zbyt męczące...
albert51
03-02-2008, 16:49
Być może masz racje nie chce się kłócić.
„Być może”- bo przecież w dowolnym czasie można je doładowywać, oraz podkreślam jeszcze raz przeładowanie im nie grozi. Takie informacje otrzymałem od serwisanta Sony Ericssona
lampard8
03-02-2008, 16:50
To otrzymałeś złe informacje... Serwisanci się nie znają :razz:
Poczytaj to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-polimerowy
albert51
03-02-2008, 17:10
Przeczytałem i cytuje
" łatwo je uszkodzić w wyniku niewielkiego nawet przeładowania, dlatego układy elektroniczne kontrolujące proces ładowania są bardzo złożone"
I właśnie tego typu układ posiadaja nasze SE nie ma więc obaw o przeładowanie
Cytat z innego żródła
"Pragniemy Pana poinformować, iż Bateria Li-Ion oraz Li-Polymer nie wymaga formatowania (nie ma ona pamieci ladowania). Zalecane sa pierwsze 3 ladowania okolo 4 godzin do pelnego naladowania baterii, prosimy nie dopuszczac do wylaczenia sie telefonu. Nastepne ladowania wedlug uznania i potrzeby.
Odwołuje tutaj http://se-center.info/viewtopic.php?t=6683
karolczak_g
17-02-2008, 14:37
bateria w w580 nie należy do najmocniejszych to fakt, myślę, że nie zrobiłaś nic złego tej baterii u mnie też nie trzyma dłużej niż 3,5 dnia. Efekty świetlne i liczenie kroków to spory wysiłek dla tej baterii, proponuje również obniżyć jasność wyświetlacza.
Mam podobny problem. Telefon kupiłem przez Allegro ze sklepu w częstochowie. Specjalnie zapytałem się czy trzeba formatować tą baterię i odpowiedzieli, że tak...
Dostałem telefon naładowany do 50% i wytrzymał tylko jakieś 24h razem z nocą. Sam nie wiem co robić.
Raczej spodziewam się, że będe musiał kupić za jakiś czas nową baterię. Orientujecie się może czy ta tańsza też jest dobrej jakości?
http://www.allegro.pl/item315336794_bst_38_930mah_k850_w580_s500_t650_ma de_in_japan_.html#photo
Wiolciaq
30-03-2008, 11:30
Powiem wam, ze mi działa tak w miarę, 3-4 dni jeśli nie gram i nie słucham dużo muzy ale za to pisze bardzo dużo smsów. Mi mówili, że trzeba sformatować baterię i to zrobiłam i dłuzej trzyma, nie wiem.. wcześniej wytrzymała może 2 dni góra.
A ja wam polecam obniżyć jasność wyświetlacza do 50% powinnna duzej trzymac ;)
bany_src
25-09-2008, 15:12
Mam pytanko , skoro po takim przeładowaniu bateria wysiada (mam tu na myśli,że trzyma 2-3 dni) można to zgłosić jako usterkę na gwarancje ?
sakatuti
07-10-2008, 12:47
Polecam, tak jak powiedzial karolczak_g, wylaczyc licznik krokow, jesli oczywiscie macie to wlaczone. Podwyzsza to zuzycie pradu o okolo50%... poniewaz zawsze czujniki polozenia sa wlaczone, nawet gdy lezy sobie spokojnie na polce w nocy....