View Full Version : Największe wady k550i i największe zalety...
Witam
Mam nadzieję że na forum nie było jeszcze takiego tematu..jeśli był to proszę zamknąć/usunąć. Ale do rzeczy. Chciałbym w tym temacie wypisać jak dla mnie największe wady i zalety naszych soniaków ale i wy możecie pisać:D
WADY:
1. Ahhh... Ten nasz aparat :cry: niby Cyber-shot a zdjęcia wychodzą gorsze niż w k750i...
2. No to teraz czas na te małe klawisze. Są za małe!!! Nie można pisać smsów (jak ktoś pisze 100-600 jak moja siostra i ja kiedyś)!!!
I więcej wad chyba nie ma ale jeśli ktoś zna jeszcze jakąś wade to proszę ją napisać ;]
ZALETY:
1. Nawet szybki procesor
2. Taki mały głośnik a tak daje że nie wiem
3. Ta waga i wielkość mnie zaskoczyły. K750i jest o połowe grubszy i nie zabardzo trzyma się go w kieszeni a ten... Aha i jest to jeden z najcieńszych se (tak mi się wydaję)
3. I jeszcze pewnie kilka ma ale ja ich nie znam ;D
no i jeszcze ta trzeszczaca tylna klapka :???:
Był taki temat ale tylko zalety...
http://se-center.info/viewtopic.php?t=24499
Nawet szybki procesor
To za malo powiedziane... Jest dwa razy szybszy od k750i ;-)
Witam
Mam nadzieję że na forum nie było jeszcze takiego tematu..jeśli był to proszę zamknąć/usunąć. Ale do rzeczy. Chciałbym w tym temacie wypisać jak dla mnie największe wady i zalety naszych soniaków ale i wy możecie pisać:D
WADY:
1. Ahhh... Ten nasz aparat :cry: niby Cyber-shot a zdjęcia wychodzą gorsze niż w k750i...
Bo to tylko telefon ;p
2. No to teraz czas na te małe klawisze. Są za małe!!! Nie można pisać smsów (jak ktoś pisze 100-600 jak moja siostra i ja kiedyś)!!!
I więcej wad chyba nie ma ale jeśli ktoś zna jeszcze jakąś wade to proszę ją napisać ;]
Dokup sobie jakąś klawiaturę na BT czy IR albo zmień na telefon z QWERTY
a ja dodam ze w moim znikaja ikonki jak go dlugo nie wylaczam i pisze ze zdjecia sa usuniete a jak wylacze i wlacze to jest wszystko ok.
Psiara imo to chyba efekt nie używania funkcji bezpiecznego usuwania sprzetu podczas odpinania kabla usb.
jeszcze dodam, że trzeszczy głośnik przy rozmowie...wymieniałem już 3 razy w serwisie i dalej to samo..
drops95 jaki masz u siebie zasięg?
jakoś rozmowy zależy m.in. od tego jaki masz zasięg (im mniejszy tym większe zakłócenia, szumy, trzaski) oraz od tego czy rozmawiasz w np. cichym pomieszczeniu czy stojąc dajmy na to w tłumie.
ja osobiście też nie mam problemów z trzaskami podczas rozmowy, jedynie na głośnomówiącym jakość znacznie spada, ale to norma ponieważ dochodzi do sprzężenia dźwięków.
u mnie odbiera przepieknie... no a jak np. moja sis i moj tata maja nokie 6300 no to do tego fona to mozna sie pluc... :)
adibas123
09-02-2008, 08:46
Jeśli chodzi o ten aprat jest super zdjeci wychodza najlepze i nie wylisz w tej kwestii.Jestem poiadaczem tego fona juz 6 miesiecy i wiem cos o nim.
Wady
- Trzeszcząca klapka z tyłu
- Aparat.. w pewnym sensie
Zalety
- Za dużo żeby wymieniać
robekx93
16-02-2008, 14:44
co ty chcesz od klawiszy ??
Właśnie przeznaczone są to szybkiego pisania.
ewa12321
16-02-2008, 15:45
Ja się cieszę, że mam k550i. Przez pół roku miałam k750i, moja mama wymieniała komórkę i jak zobaczyłam k550i to mi się udało z mamą wynegocjować zamianę telefonów.
Mam słaby wzrok, a ten zegar w k750i... nie widziałam godziny :( i głupio mi było przez lupę patrzeć. Bardzo mi się podoba możliwość ustawienia w k550i dużego zegara. Klawisze są wygodniejsze (kwestia gustu), wyświetlacz jest wyrażny i ma lepszy kontrast, jakby czcionka większa. Co do aparatu.. to wolę ten w k550i. Zdjęcia robi szybciej i autofocus też jest szybszy.
Nawet w k750i często wychodziły mi zamazane zdjęcia, często zanim aparat zrobił zdjęcie to uciekały mi fajne ujęcia, potem wyczułam jak robić zdjęcia tą komórką i było lepiej. W k550i też już wyczuwam aparat i szumów na zdjęciach mam mało, a nawet jak mam to nawet ich niewidzę ;) tylko jak Zoomtexta włączę, ciekawe ujęcia mi już nie uciekają :). Bardzo sobie cenie niezawieszanie się jak Win98 w k550i. Niesamowicie mnie to irytowało w k750i i często wciskałam nie te klawisze co trzeba. Niestety w k550i jest ten klawisz od internetu ale jakoś sobie z tym radzę.
Przy wymianie z mamą tylko żal mi było tego bordowego koloru, ale ostatnio mojego k550i sobie obkleiłam taki fajnymi, mieniącymi się paskami i wygląda super :)
kur.. co sie czepiacie to jest jeden z pierszych cyber-shot moze ma slabe zdiecia al i tak jest lepszy od 75% se
mareczek1995
18-02-2008, 16:11
Smoke dobrze napisał. Na początku wnerwiała mnie ta klapka trzeszcząca ;P Ale idzie przywyknąć ;)
bartek-fck07
18-02-2008, 18:15
dla mnie jedynym problemem jest trzeszcząca klapka z tyłu ale myśle że to 99 % wszystkich k550 mają taką wade. a tak to reszte moge wymieniać w samych superlatywach!
dziubo16
18-02-2008, 19:22
jeszcze dodam, że trzeszczy głośnik przy rozmowie...wymieniałem już 3 razy w serwisie i dalej to samo..
no u mnie tez trzeszczy dlatego podczas rozmow uzywam sluchawek pratkyczniejsze i wygodniejsze;p aaa i jeszcze wczesniej przycinal mi sie klawisz 6 a teraz przycina sie 5 :/ musze go do serwisu zaniesc;p
jak dla mnie to trzeszczaca obudowa stanowi wadę ...reszta same zalety :D
fajne "zatrzaski" tylnej obudowy , kiedyś miałem nokie i mi odpadały , wysuwały sie itp. a teraz wszystko jest na swoim miejscu.
Nie wiem czemu czepiacie sie tego aparatu. Wina lezy pewnie tylko w sterownikach, wystarczy zdjecie obrobic w jakimkolwiek programie do usuwania szumow i juz wychodza ladne zdjecia jak na aparat w telefonie.
Psiara imo to chyba efekt nie używania funkcji bezpiecznego usuwania sprzetu podczas odpinania kabla usb.
.. a jak bezpiecznie odłączać USB ? :P
to jest tylko telefon!!! chcesz miec dobre zdjecie topolecam kupno aparatu cyfrowego! Szybki prcesor, praktycznie zzero przyciez( karta 2 gb wypelnione po brzegi) mam ten tel 3 miesiace i nie nazekam
wystarczy zdjecie obrobic w jakimkolwiek programie do usuwania szumow
jesli mozna spytac np czym mozna w taki sposob obrobic fote ?
jesli mozna spytac np czym mozna w taki sposob obrobic fote ?
Noiseware, Noise ninja, Neat image
ja mam jeszcze wade że czasami niechce mi sie odblokować klawiatura, ale niewiem czy we wszystkich tak jest
A u mnie wszystko ok. Zgadzam się z MityKiem, to jest telefon, więc do zdjęć z prawdziwego zdarzenia polecam aparat cyfrowy. Jedyną wadą mojego telefonu jest soft z plusa ale da się z tym żyć.
krypto a co w sofcie plusa jest zlego ? ja nie narzekam, userzy raczej na orange narzekaja...
włąsnie co ? bo tez mam w plusie ...
batman015
04-03-2008, 20:07
No u mnie nie wiem dlaczego (nie wiem czy u kazdego tak jest ) ze jak podłączam przez USB do kompa to mi pokazuje ,że mam podłączone 2 urządzenia : I orazj J , wz tym ,że I to telefon a J to te "coś" a jak odlącze kome to jest ok.:D
Używam k550i od kilku miesięcy.
Wady:
trzeszcząca klapka (zastanawiam się na kupne cristal case)
raporty doręczeń wyświetlane na głównym menu (czasami plus czasami zaleta)
Zalety:
długi czas rozmów i czuwania
mp3 na słuchawkach bardzo dobrej jakości (bez słuchawek zbyt ciche - ale to jest telefon).
szybsze łączenie mp3 do odtwarzacza niż w nokii 6300 (sprawdzałem z dwiema nokiami).
aktualizacja softu przez internet - no to teraz standard.
ładny wygląd i ergonomicznu kształt (nie dla ludzi z grubszymi palcami)
obsługa wielu plików (nawet wma i QT - jeśli się znajdzie odpowiednie "parametry")
czyste zdjęcia przy odpowiednim ustawieniu aparatu (niektórzy piszą, że słabe - ale to wymaga ustawień [można ustawić najbardziej proste] - przy odpowiednim doborze parametrów, nawet przy słaby oświetleniu zdjęcia są ostre -czasami za dużo magenty).
No u mnie nie wiem dlaczego (nie wiem czy u kazdego tak jest ) ze jak podłączam przez USB do kompa to mi pokazuje ,że mam podłączone 2 urządzenia : I orazj J , wz tym ,że I to telefon a J to te "coś" a jak odlącze kome to jest ok.:D
jedno to telefon drugie to karta, jak wlozysz karte pamieci to "to" drugie to bedzie kata pamieci :]
ahh... też mialem trzeszczący głośnik :) przycisz o jedną albo 2 kulki podczas rozmowy i będzie ok ;) ...ciszej az tak bardzo nie będzie ale zrozumiesz co mówią
Aparat robi świetne zdjęcia!
ZjebekPL
06-03-2008, 20:13
Moim zdaniem świetnych zdjęć to on nie robi.. Nie wiem może trafiłem na zły egzemplarz.. Ale u większości k550-tek aparat jest do kitu..
mi nic nie lata nic nie trzeszczy .. i jest wszytsko ok ..nic mi sie samo nie kasuje...nie wiem co z waszymi teleksami...ale moj jest calkiem sprawny ...podobno jak spadnie(NA DYWAN) na ziemie to szkielko peka....heh... mi spadl IWLE RAZY na BETON..na chodnik...itp..w czasie jazdy na rowerze...w czasie biegania..lub wypadniecia z kieszeni ...i nic mi sie nie stalo.. tylko leciutenka niemal niezauwazalna mala ryska jest...
wg mnie k550 i jest dobry ;]....i zeby nie bylo..nie mam tego telefonu pare tygodni czy cos..znacznie dlozej....;] i wszystko jest ok.. pozdro
Kroch_88
15-03-2008, 21:28
a ja dodam do wad :
szybko się ściera przesłona aparatu oraz się rysuje bardzo
ten klawisz sterujący"jojstick" też się szybko sciera
najgorsze jest to że zaczynają obudowy pekać bo jużznam kilka modeli
no i chyba najgorsza zmora Sonego a mianowicie te gniazda kurcze masakra jest z nimi ale ogólnie telefon fajny
zalety:
a więc szybko śmiga
bardzo dużo aplikacji jest na niego bardzo fajny ma wyswietlacz jest bardzo czytelny klawisze też nie robiom problemu kwestia przyzwyczajenia no i co ma bardzo fajny szybki internet
jak dla mnie jak by miał symbiana to był by najleprzym telefonem bo mały i takie funkcje by iał że szok i aparat też niczego sobie choć filmy ręci pożal się panie boże normalnie
krypto a co w sofcie plusa jest zlego ? ja nie narzekam, userzy raczej na orange narzekaja...
Denerwuje mnie wszechobecne w menu i pod lewym klawiszem wyboru "Plus.pl", co do stabilności, funkcjonalności i innych takich spraw nie mam zastrzeżeń.
To że wpisałem soft z plusa do wad to pewnego rodzaju czepianie się, bo miały w tym wątku być wady i zalety.
batman015
16-03-2008, 18:59
mam problem a nie chce zakładać nowego tematu , mam pełen zasięg a na tapecie mam napis " Tylko Alarmowe " , i dzwonić nie mogę ... wiecie o co chodzi?
mam problem a nie chce zakładać nowego tematu , mam pełen zasięg a na tapecie mam napis " Tylko Alarmowe " , i dzwonić nie mogę ... wiecie o co chodzi?
może jak włanczałeś fona, to wybrałeś "awaryjne" czy cos...
batman015
16-03-2008, 19:47
nie ,nie , nie - nic z tych rzeczy - czasami jest zasięg i jest OK a czasami tak jak pisałem :/
[PL]Mati||95
18-03-2008, 19:18
mi tam nic nie trzeszczy. Jedynie to że ten Cyber Shot troszeczkę psuje zdjęcia,ale jak użyjesz latarki to już mniej więcej jest O.K xD
A i jeszcze mały problemos. Mam K550i w Orange. Mój kolega ma w Erze i ma taka opcje jak latarka. Nie świeci za pomocą Aparatu tylko normalnie. Kto mi pomoże?
jak ktos wczesnij zauwazyl klawisze sa do bani :((
BartoszxD
20-03-2008, 21:20
Telefon ma same zalety ;P
ale u mnie w windzie nie ma prawie zasięgu
to chyba normalne ;P
szkiercik
21-03-2008, 12:24
wada jeszcze to soft psuje się szybko
bacamody
21-03-2008, 18:44
Powiem tak telefon jest super ja mam w erze i wszystko ok ale ci co maja w orange (nie wiem jak w plusie) maja inne menu bo orange ma swoje oprogramowania i to jest daremne!!
Co do zdjec jak dla mnie przy normalnym swietle dziennym zdjecia wychodza jak cyfrowka i wiele lepiej niz k750i jak jest mrawo to juz taki szron lekki widac! ale jak ktos chce to niech kupi sobie cyfrowke
Co do klawiszy male sa ale wystajace i jak dla mnie sa eleganckie do pisania szybko sie pisze:)
ktos wspomnial ze przypadkowo wlacza sie internet lewym przyciskiem, jest na to sposob na forum jest temat do przeprogramowania tego klawisza zeby wlaczalo sie pisanie sms'a mam tak zrobione i dziala bez problemow:)
trzeszczaca obudowa cos moze w tym jest ale jest wiele sposobow zeby to zniwelowac wystarczy poczytac na tym forum:)
co do pekania obudowy jedna wielka sciema telefon spadl mi juz nie raz porysowany jest ale nie popekany:)
zgodze sie bo ktos pisal ze sciera sie glowny przycisk i to jest prawda mi sie starl ale telefon jest prawie dziennie po kilka godzin uzywany (gram na nim duzo) a tellefon mam juz ponad pol roku:)
a co do glosnikow mi nie trzeszcza wogole:P nie umiem sie dogadac ale to jak mam szum wokol siebie np w autobusie:P ale to wtedy uzywam sluchawek i wszystko jest elegancko
Zalet ma bardzo duzo:) zaczynajac od slicznego wygladu i ksztaltu na bardzo uzytkowym konczac:) a koszt nie jest porazajacy:)
bardzo polecam ten telefon:)
Posiadam w czarnej obudowie ale osobiscie podoba mi sie bardziej w bialej:)
Wada jest czasem niedziałające (zacinają sie) 4 i 6.... To jedyne co mnie w nim denerwuje xD (no i może trzeszczący głosnik jak dam na maxa Cradle of Filth XP)
Wada jest czasem niedziałające (zacinają sie) 4 i 6.... To jedyne co mnie w nim denerwuje
To wina softu, na r6bc002 tak jest...
WADY:
1. Ahhh... Ten nasz aparat :cry: niby Cyber-shot a zdjęcia wychodzą gorsze niż w k750i...- Przesadzasz
2. No to teraz czas na te małe klawisze. Są za małe! Nie można pisać smsów (jak ktoś pisze 100-600 jak moja siostra i ja kiedyś)!- kwestia przyzwyczajenia
ZALETY:
1. Nawet szybki procesor
2. Taki mały głośnik a tak daje że nie wiem
3. Ta waga i wielkość mnie zaskoczyły. K750i jest o połowe grubszy i nie zabardzo trzyma się go w kieszeni a ten... Aha i jest to jeden z najcieńszych se (tak mi się wydaję)
3. I jeszcze pewnie kilka ma ale ja ich nie znam ;D
nie wiem czy moj tel jest wybitny czy co... Tel spadl mi ze strychu (ok 3 m) wyswietlaczem w dol. I nic dalej bylo jak jest tzn bez ory:D:D
Ja tam w telefonie nie dostrzegam żadnych wad, ale te słuchawki co są w zestawie zepsuły mi się po 2 dniach. Nie wiem czy wy też tak macie, czy po prostu mam pecha :yyk:
zielaz33
31-03-2008, 18:35
dlamnie wadą jest ten przycisk od internetu. łączy mi sie nie raz jak zapomniałem zablokować klawisze lub trzymając go w ręce.I kiepskie wychiodza zdjęcia ;/
zaleta jest taka że jest zgrabny (cienki) i wydaje sie że jest cieżki. :)
Pozdro dla wszystkich z forum.
P.S da sie zablokowac wejście do internetu tak aby gg nadal mi chodziło poprzez łaćzenie sie z nim?
da sie "podpiac" pod ten przycisk funkcje wchodzenia w sms lub mms, przynajmniej tylko albo aż tyle widzialem na forum :) oczywiscie wszytsko bez utraty gwarancji :)
to moze tak. Mi tam klapka ani obudowa ani nic nie trzeszczy wiec mialem O_O takie oczy jak to czytalem :P
Wady.
1. problemy ze sluchawkami, tzn jak trzymam telefon w kieszeni to bywa ze samo wejscie do phona sie ruszy i co chwile trzeszczy :P ale znalazl sie na to sposob
2. Szkoda ze nie ma rozdziałki 240x320 :P
a Tak to nic znaczacego
Zalety:
1. Jak dla mnie dobry aparat
2. duu zo wiecej zalet, nie chce mi sie myslec i wymieniac
Czas na mnie...
wady
-trzeszcząca klapka
-przyciski... mianowicie: 5 mi czasem nie reaguje (wcześniej było dobrze)
-przycisk po lewej do neta...(jakos ten po prawej nigdy się sam nie włącza...:P)
-słuchawki...
zalety:
-szybki
-dość długo trzyma bateria
-dużo opcji dodatków itp.
-aparat(dla mnie wystarczy)
-wyświetlacz
PS.1 Jest to mój pierwszy SE i w porównaniu do nokii jest dużo lepszy (poza wytrzymaloscią: przycisk 5)
PS.2 Czy ten zrąbany przycisk może być poddany gwarancji?
PS.3 Czy jest sposob na flash menu bez straty gwarancji?
Pozdrawiam...
bez straty gwarancji nic nie poradzisz, musiał byś zmienić softa na w610
Co doradzicie lepiej zakupić k550i czy w610i ?
Wiem, że można z k550i przerobić na k550i@w610i, ale utrata gwarancji z pół roku chociaż będę chciał bez utraty lecieć, żeby zbadać telefon itd :D
niby sporo już tutaj czytałem o głównych atutach obu telefonów, z tym że k550i jest sporo tańszy i wydaję się, że to niemal identyczne telefony więc w co lepiej zainwestować:D ?
Jak chcesz często słuchac muzyki polecam W610i :) Jak chcesz często rozmawiac ( tak jak np. ja od kilku do kilkunastu godzin dziennie ) to polecam K550i ;) Nieraz mogę rozmawiac codziennie po 6 - 7h przez 4 - 5 dni i bateria jeszcze trzyma ;] A co do tematu to jak dla mnie wadą jest to że jest to samo wejście od słuchawek i od ładowarki ;] Bo ja często na noc ładuję telefon i chcę posłuchac muzyki to nie mogę bo się ładuje :) a zalety to np. klawisze ... to jest kwestia przyzwyczajenia ... ja sobie teraz nie wyobrażam innych klawiszy ;p aparat ? hmm aparat jest dobry tylko trzeba umiec odpowiednio go ustawic ^^ Jest poręczny , ładnie się mieści w kieszeni ;p i najważniejsze że wytrzymały ... Wielokrotnie przy graniu w piłkę lub jeździe rowerem telefon mi wypadł i tylko została mała ryska na obudowie :) natomiast nie wiem jak wam ale ekranik mi sie nie rysze xD Tak więc to moje zdanie :)
bartek-fck07
28-06-2008, 17:44
Chyba mój K550i jest jakiś wyjątkowy ;) Ogólnie przeżył jeden poważny upadek "rogiem" w dół. Jest tylko mała ryska. Poza tym klawisze są ok, klapka ok tylko najgorsze jest to, że mam K550 w orange a tam wgrywają jakieś swoje wieśniackie softy. I to mnie czasami wnerwia ale to pikuś.
Aha... pisze dlatego wyjątkowy bo: jeden mój znajomy ma K550 i mu sie przyciski ścierają, obudowa rozpada,klapka trzeszczy i wogóle wszystko co najgorsze (może tak o niego nie dba). Tak to mój K550i jest praktycznie niezniszczalny xD
Pozdrawiam
rafus456
28-06-2008, 18:19
wada: szybko rozladowywujaca sie bateria
hubert93
29-06-2008, 15:05
Witam
ZALETY:
-aparat 2mpx
-szybki procesor
-waga
-lampa błyskowa
WADY:
-słaby głośnik
-bateria
-klawisze
viper256
29-06-2008, 21:36
też się dopisze
mój telefon spadł pięć raxcy z wysokosci ok 1- 2 m i nic mu się nie stało ;)
Zalety:
(podobne do mojego poprzednika)
-aparat
-waga
-szybki procesor
-ładnie wykonana obudowa (mi się podoba)
-bateria (mi trzyma ok 1 tygodnia nawet jak sie bawie caly dzien)
-klapka od aparatu
Wady:
-Słaby głosnik (ale od tego sa walkmany)
-klawisze
-czasem trzeszczaca tylnia klapka
przywiązalem sie do tego telefonu i nie wiem co zrobie jak będe zmienial na inny
na pewno go nie sprzedam i ani nikomu go nie podaruję
najprawdopodobniej będzie siedział w szufladzie ;(
-
Da się wgrać, skórki odtwarzacza mp3 w :se:k550i ? oczywiście bez utraty gwarancji
Tomek_NH
29-06-2008, 23:50
Było juz tysiace razy ze kazda ingenerencja w soft równa sie strata gwarancji
Witam
Tak dla porównania od zawsze miałem SE i uważam tą markę za najlepszą na świecie.
Zalety K550 np w porównaiu do K770. Klapka zakrywająca aparat. Chodzi nie lekko i nie za mocno i nie ma możliwości przypadkowego otwarcia (w K770 czasem sama sie otworzy przy wyciąganiu z kieszeni, czy przy dzwonieniu i już mamy zapaćkany obiektyw. Robi dużo lepsze filmy od k 770, zdjęcia już gorsze, nawet przy tej samej wielkosci. Posiada dedykowany przycisk odtwarzacza muzycznego, czego brakuje w K770, trzeba przełazić przez całe menu aby wyłączyć radio lub mp3 (ale tu są słuchawki z pilotem np HPM 82, czy HPM 100 z GPS - teraz mam takie, fajna funkcja, cena taka sama). Wyświetlacz trochę jaśniejszy od k770 i nie ma denerwującej funkcji przygasania wyświetlacza w ciemnych pomieszczeniach . Obecnie użytkuję oba telefony i jeszcze W200 na spólkę z synem (on sobie grywa, ja rozmawiam na nim z orange, ale soft wyminiłem na orygianlny i przy okazji zdjąłem sim za 30 zł.)
Pozdrawiam
Dobuch93
01-07-2008, 16:08
po tuningu i zmienieniu sterowników aparatu na nowsze(strata gwarancji), zdjęcia wychodzą o niebo lepsze..
Noo ten aparat :( Klawisze się jakoś wytrzyma .. :P
Ale the best to jest jego szybkość :devil:
Deidara1995
12-07-2008, 19:41
wady to zalety
1.mi zdjęcia wychdzą piknie (zaeży jak se opcje poustawiasz)
2.Mi się na tej klawie fajnie pisze a sms to pisze tez ok. 50 dziennie
Telefon jest git mam go od grudnia i za żadne skarby bym go nie wymienił (czyba że na legendarnego k850i )
gwidon997
13-07-2008, 20:52
Wady
Aparat zdjęcia wychodzą dobre ale nie ma zooma jak w k750i a przydał by się
Głośnik trochę słaby k750 dobrze oddaje niskie tony ale to za sprawa większej obudowy.
Ścierająca się klawiatura i osłona aparatu ale da się przeżyć
kiepskie słuchawki w zestawie chyba najgorsze jakie mogą być.
Zalety
Szybki procesor
Brak josticka z którym nigdy nic nie wiadomo
Duże możliwości tuningu
Dobry wyświetlacz
zola1908
14-07-2008, 16:32
Głośnik - jest straszny może i głośny ale strasznie nie wyraźny
Knuckles1523
15-07-2008, 09:34
Mi te klawisze już nie przeszkadzają a wam?
gwidon997
15-07-2008, 09:47
Klawisze to kwestia przyzwyczajenia
Do wad można jeszcze doliczyć wadliwy fast port ale ogólnie telefon jest dobry i warty zakupu.
moja klapka nie trzeszczy! tylko denerwuje mnie to ze nie ma zooma w zwyklym trybie zdjec.
gwidon997
15-07-2008, 17:00
Nie ciebie jednego. W880i ma zooma a jego wymiary są podobne do k550i brak zooma to jedna z jego największych wad
[PL]Mati||95
15-07-2008, 18:25
Nie ciebie jednego. W880i ma zooma a jego wymiary są podobne do k550i brak zooma to jedna z jego największych wad
To jest spowodowane słabym modułem aparatu. Pobawię się troche :>
Zalety:
--Szybki procesor.
--Dobry soft ( Szczególnie r6 )
--Klawisze. Rzecz gustu.
--Aparat.Dobry,jak na 1.97 Mpx , choć w ciemnych, przyciemnionych pomieszczeniach lub przy losowym modelu ze słabym aparacie wychodzą słabe zdjęcia. Pozatym 4.
--Możliwość wszechobecnego tuningu.
--Wyświetlacz 1.9" ( cala ) 176*220 262 tyś. kolorów. Lepszy niż w x750i, z większym nasyceniem, głębią oraz barwa kolorów.
--Wygląd. Dla niektórych ładny, a dla innych-odrażających. Dla mnie jest...taki sobie ;) ( k750i jest bardziej ekstrawagancki ;) )
Wady:
--Głośniczek-Mały, głośny, ale przy piątej kropce-trzeszczy.
--Trzeszcząca tylnia klapka, lub cała obudowa.Dośc czesto na forum, widziałem tematy tj, "Trzeszcząca klapka". To jest wada mechaniczna telefonu.
--Ścierający się- Pad- telefonu. Kolejna wada wynikająca z niedopracowania telefonu.
--Mikrofon.Przy duzym natężeniu dźwięku,trzeszczy. Kolejna wada.
Pzdr
Wady:
- klawisze tym się nie da szybko sms-a napisać, tel. nie zawsze wpisuje rządaną literkę
-klawisz internetu, no bo po co to komu na obudowie
-brak minijacka dla słuchawek, byłby lepszy od cudacznego SErricsonowego gniazda
Zalety:
-małe gabaryty
- latarka
- bluetooth.
macirk15
16-07-2008, 20:25
z tym aparatem to przesady mam SE K550i i wyświetlają mi świetne zdjęcia ale wszystko pozatym wszystko dobrze napisane pozdro dla wstawcy:)
Piszczu16
17-07-2008, 00:02
Ten klawisz plus.pl usuniesz poprzez zmian softalub opjce nowy sms download na tym forum chyba jest:p:cs:
michal0306
17-07-2008, 09:47
Plusy:
- wyświetlacz, czytelny, wyraźny, wspaniała głębia kolorów
- wygląd, w rzeczywistości dużo, dużo ładniejszy niż na prezentowanych zdjęciach, np. na różnych forach, portalach, czy sklepach internetowych
- gabaryty, po pierwszym kontakcie mile zaskoczony, okazał sie taaaki mały ;)
- procesor, tu duży plus
- zdjęcia, przy odpowiednich ustawieniach można zrobić naprawdę ładne
zdjęcia
- latarka, zaskoczyła mnie jasność jaką oferuje
- prosta obsługa,
- klawisze, kwestia przyzwyczajenia, na początku rzeczywiście mogą irytować :P
- bateria, przy odpowiednim użytkowaniu może wytrzymać naprawdę długo
Minusy:
- trzeszcząca klapka, niestety, ta wada objawiła sie dopiero po kilku miesiącach użytkowania
- głośnik, mógłby być ciut lepszy
Podsumuwanie:
Telefon polecam każdemu, planowałem zakup k750i, zabrakło, wybrałem ten, i jestem bardzo zadowolony :D A te minusy, no cóż, nie ma rzeczy idealnych, a te akurat tak naprawdę są mało znaczące, zwłaszcza przy zaletach jakie ten telefon posiada ;)
no i jeszcze ta trzeszczaca tylna klapka :???:
hmm... u was też trzeszczy :D wiem, że k550i & w610i to blixniacze telefony, ale nie wiedziałem, że w obu klapka trzeszczy :) co do klawiszy... mi bardzo odpowidają, kilku znajomych narzekało, że pisac się nieda, ale na moje palce są idealne :D
KoRnI1991
17-07-2008, 17:16
Hm...więc tak:
+ wyświetlacz (TFD 176x220 262tys. kolorów - trochę niska rozdzielczość, ale jakość obrazu to wynagradza, jest jednak minus, o tym niżej)
+ rozmiar (mały, dobrze leży w dłoni)
+ aparat (dużo funkcji m.in. flash, tryb makro, autofocus itp. cudo;) lecz tu w sumie powinien być też minus, gdyż dobre zdjęcia wychodzą tylko w dobrym oświetleniu, wieczorem nawet flash nie pomaga...)
+ wygląd (to kwestia gustu)
+ zasłona na aparat
+ wygodne klawisze (jak dla mnie, niby małe, ale mają to "coś' ;)
+ brak dżoja (wielki +)
+ dobra jakość dźwięku przez słuchawki (głośnik - masakra ale o tym niżej)
To chyba tyle + teraz czas na - więc tak:
- słaba jakość dźwięku przez wbudowany głośnik (dźwięk jest jakiś taki "pusty" , stłumiony, czasami trzeszczy, ale to w końcu :cs: zmiana sterów pomaga)
- trzeszcząca klapka (ale kawałek papieru już pomaga, jednak SE mógł się bardziej postarać)
- słaba bateria (mi trzyma średnio 2/3 dni)
- kurz za szybką ekranu (ja jeszcze go tam nie posiadam, ale kuzynka ma i okropnie to wygląda...tylko czekać kiedy mi się tam dostanie...:( )
- nie równe rozświetlenie ekranu (u mnie, jak zresztą i u znajomych z k550i ekran ciemniej świeci u dołu, też tak macie?...trochę to wkurza, ale idzie się przyzwyczaić)
To chyba tyle;) Pozdrawiam:)
freepick
18-07-2008, 17:12
Czy już ktoś ma odciski na palcach od tych sztabek-klawiszy? :D Pisałem na gadu ponad 2h, a miałem takie palce jak po 10h graniu na gitarze. :D Pojawia się to, kiedy pisze się szybko (przy czym klawisze się przyciska), jednak to kwestia czasu, by palce się przyzwyczaiły do dość srogiego ich wyglądu. No, ale za to jaki atrakcyjny. ;)
To chyba największy minus jaki znalazłem. I na szczęście - jedyny! :)
freepick
18-07-2008, 17:24
To chyba tyle + teraz czas na - więc tak:
- słaba jakość dźwięku przez wbudowany głośnik (dźwięk jest jakiś taki "pusty" , stłumiony, czasami trzeszczy, ale to w końcu :cs: zmiana sterów pomaga)
- trzeszcząca klapka (ale kawałek papieru już pomaga, jednak SE mógł się bardziej postarać)
- kurz za szybką ekranu (ja jeszcze go tam nie posiadam, ale kuzynka ma i okropnie to wygląda...tylko czekać kiedy mi się tam dostanie...:( )
- nie równe rozświetlenie ekranu (u mnie, jak zresztą i u znajomych z k550i ekran ciemniej świeci u dołu, też tak macie?...trochę to wkurza, ale idzie się przyzwyczaić)
To chyba tyle;) Pozdrawiam:)
Boże, co to za minusy? Zresztą o plusach już nie wspomnę! Owszem, wszystko jest kwestią gustu, bo przecież o nich się nie dyskutuje, ale warto chyba o tym wspomnieć? Jakaś zbłąkana duszyczka się tu przypląta nie posiadająca jeszcze tego telefonu, a po przeczytaniu tego po prostu wybierze inny model!
Więc po kolei... (nie wszystko):
Jeśli używasz telefonu 12h/24h bez przerwy, podczas tego grając i słuchając muzyki - nie dziwota, że tyle trzyma! Może jeszcze mądryś ktoś porówna tę baterię do tych w Nokii? A jaki niby Nokia ma procesor, jakie funkcjonalności? Litości...! Najdłużej, w moim przypadku, bateria trzymała tydzień, podczas którego używałem telefonu jako... telefon, a nie gadżetu ze światem gier i muzyki! :)
Jeśli kuzynka traktuje telefon tak, a nie inaczej, czemu się dziwić? Czy może sama go rozkręcała? Ma poluzowane zewnętrzne przyciski, otwierała go w nieodpowiednich warunkach, np. kiedy wyjmowała/zmieniała kartę SIM? Zakurzony głośniczek z przodu i z tyłu? Takie rzeczy trzeba czyścić!
Może by tak futerał do telefonu się przydał kiedy jeździsz gdzieś na wakacje?
Ustawienia -> Wyświetlacz -> Jasność.
Radzę zrobić na jak najniższą, chociaż żywotność baterii będzie dłuższa, a problemy (matko, ale problem!) z nierównie rozświetlonym ekranem też znikną.
Większość tych minusów jest po prostu śmieszna. Nie będę wszystkich cytował, bo to nie ma sensu. Jeśli jednak ktoś oczekuje po telefonie cudów, wydajności i szybkości komputera, oraz tego, że telefon będzie czyścił i pielęgnował się sam - nie ma bata, na ten telefon na pewno zmarnowaliście tylko kasę.
Nie wiem jak wam ... ale bateria mi trzyma ok 2-3 dni bez bawienia ... a z bawieniem ok dnia ;/;/. To srebrne obramowanie wokol ekranu się zdrapuje... Zciera sie takze ten przycisk wokol przycisku MENU. Ta klapka tez est wkurzajaca. Maly przycisk do aparatu.
freepick
18-07-2008, 20:23
Nie wiem jak wam ... ale bateria mi trzyma ok 2-3 dni bez bawienia ... a z bawieniem ok dnia ;/;/. To srebrne obramowanie wokol ekranu się zdrapuje... Zciera sie takze ten przycisk wokol przycisku MENU. Ta klapka tez est wkurzajaca. Maly przycisk do aparatu.
Jest chyba na to odpowiedź...
http://se-center.info/showthread.php?t=33869
To wyłącznie wina użytkownika. :)
Jack_Black
19-07-2008, 20:36
jego wadą jest jeszcze głośnik, jest strasznie słaby, rozdziera go przy głośnej muzyce
Knuckles1523
20-07-2008, 12:09
-klawisz internetu, no bo po co to komu na obudowie
http://se-center.info/showthread.php?t=60543 SMS zamiast neta
freepick używaj opcji EDYTUJ
Kisiel_malutki
21-07-2008, 12:19
Miałem mieć SE K550i ale jednak zdecydowałem się na SE K800i i jestem z niego zadowolony... K550i ma mój dziadek i o ile wiem nie ma nic mu do zażucenia... gorąco polecam SE K550i najlepszy telefon ze średniej półki...
Capslook09
22-07-2008, 17:05
A ja dodam to, ze glosnik jest duuuuzo slabszy niz w telefonach moich kolegow (Sagem, Nokia) i to chyba wszystko
Adam [LEWY]
23-07-2008, 07:01
jak na taki mały głośnik, to nieźle daje muza, ale jeszcze ściągnąłem sobie steroiwniki do głośnika, to daje tak 3 razy głośniej xD
Adam [LEWY]
23-07-2008, 07:03
W takim jednym sagemie to jest baardzo głośny, no to po wgraniu sterowników jest jeszcze troche głośniejszy, spróbuj poszukać, i sie przekonaj
marcintryb
23-07-2008, 13:44
Telefon mam już 8 miesięcy i jestem nawet z niego zadowolony... Ale wymienię to co mnie w nim wkurza, czyli wady:
1. Klapka od baterii...
2.Ścieranie klawiszy oraz napisów z klapki od aparatu..
3.Trzeszczący głośnik..
4.Biały ekran ( Mi się zawsze pojawia przy przesyłaniu folderu np.muzyki oraz na mrozie )
5.Słaby aparat... największa wada brak zoomu
6.Słaba bateria, mi przy nie użytkowaniu wytrzymuje tylko 3 dni...
7.Szybko rysujący się wyświetlacz oraz tzw. obudowa ..
TYLE WAD...
Zalety:
1. Szybki dostęp do internetu...(EDGE)
2. Szybki procesor ;))
3. Czytelny wyświetlacz, choć mógłby być większy xD..
4. Szybka wymiana danych bluetooth, IrDA..
5. Wygodne jak dla mnie klawisze..
6. Brak dżojstika ;P
7. Małe wymiary.. bardzo wygodny w dłoni.
8. Dużo wbudowanej pamięci u mnie było 74 MB
Czyli wielofunkcyjny telefon za niska cenę... warty uwagi :) :se:
szajbus_23
25-07-2008, 20:29
Zalety
-klawisze przystosowane do szybkiego pisania (jak masz paluchy jak serdele to masz pecha)
-zasówka na aparat (zero rysek)
-pseudo flash (diody mocniej swieca podczas klikniecia zdjecia)
-brak joistcka (SE sie psuja)
-funkcyjny klawisz skroty
-reszta funkcyjnych klawiszy
-głosny głosnik (ale raczej polecam słuchawki)
-wejscie na karte pamieci pod obudowa (nie zgubimy jej przypadkiem;])
Wady
-trzeszczaca klapka (zalecenie: włóz stara karte sim albo cos cienkiego miedzy baterie i klapke)
-klawisz funkcyjny iternetu (zalecenie: jest taki temat na forum zeby przerobic tan klawisz na SMS polecam)
-odsloniete wejscie na ladowarke, słuchawki itp.
-drogie karty pamieci (2 razy drozsze niz micro memory stick)
piotrekk01
26-07-2008, 00:29
jezeli chodzi o glosnik....to jest dupa...cichutki
karmel12
27-07-2008, 14:10
ja raczej nie mam problemów z telefonem jedyną wadą jaką zauważyłem jest to że jak masz prawie pełną pamięć to telefon chodzi wolno i jak chcesz go zresetować to długo sie włącza(to oczywiste) i przy pisaniu SMS'ów klawisz 5 mi nie bardzo działa ;P
-drogie karty pamieci (2 razy drozsze niz micro memory stick)
K550i ma m2 ;)
Jedyną wadą wg. mnie w k550i jest rozdziałka 176x220, 240x320 rox.
Wady:
-Zbyt słaba pojemność pamięci telefonu,
-Krótki czas baterii.
Zalety:
-Głośnik(u mnie działa nawet przy 5 kropkach głośności),
-Aparat,
-Prostota obsługi oraz znakomite dla mnie głośniczki.
Wady:
-Zbyt słaba pojemność pamięci telefonu,
-Krótki czas baterii.
Zalety:
-Głośnik(u mnie działa nawet przy 5 kropkach głośności),
-Aparat,
-Prostota obsługi oraz znakomite dla mnie głośniczki.
Zbyt słaba pojemnośc ? Można kupic karte pamięci ^^
T
5.Słaby aparat... największa wada brak zoomu
słaby ? wg. mnie b.dobry i robi lepsze zdjecia niz jakis tandetne cyfrowki ;]
wszystko zajebiste oprócz głośnika. jak mozna powiedziec ze ten telefon jest glosny?
glosny to byl nec e313 ktorego uzytkowalem wczesniej ;)
Zalety:
- :cs:
- Lampa LED
- Dobre słuchawki
- Nie ma joya, lecz klawisz nawigacyjny
- Lekki i niewielki
- Wyświetlacz
Wady:
- Głośniczek ma za mało basu
- Przycisk internetowy
- Małe przyciski
19arni08
10-08-2008, 13:16
Klawiaturka jest zarąbista ja dziennie pisze po 500 esów i nie narzekam nawet szybko się na nim pisze
naruciak14
11-08-2008, 16:33
Telefon jest spoko.Zmieniłem softa i wszystko jest w porządku.Mam ten telefon 3 miesiące i chodzi bez zarzutu.:):)
Zalety
-Aparat dobry jak się go dobrze ustawi !
-procesor jest szybki 201mhz (k850 ma 180mhz, wiecej ma w850 206mhz, nokia5200 220mhz LOL)
-wejscie na sluchawki na boku
-latarka
Wady
-Orange(okrojony soft), Era(Zjebana klawiatura)
-Glosnik !!!!
-Do klawi trza sie przyzwyczaić(2 dni okolo)
martinez93
23-08-2008, 16:58
a ja rozwiązałem problem z trzeszczącą klapką z tyłu :P wystarczy wsadzić tekturkę tak trochę dłuższą od baterii i gitara
nie trzeszczy
zalety:
-brak joya :)
-szybki procek
-wg mnie niezły aparat :P
i wogóle każda opcja w tym telefonie jest dla mnie zaletą :) jeszcze po przeflashowaniu na w610i to bajka
Zalety
Wady
-Orange(okrojony soft), Era(Zjebana klawiatura)
Nie wiem o ci chodz ze era ma cos nie tak z klawiatura...
kamillo1493
25-08-2008, 09:43
Jak dla mnie najwiekszą wadą jest ta trzeszcząca klapka :smile3:
Jak dla mnie najwiekszą wadą jest ta trzeszcząca klapka :smile3:
Nic prostego!Wystarczy włożyć cienką kartkę papieru.
ronniecobalt
25-08-2008, 11:18
Według mnie aparat jest w sam raz, czego sie spodziewałeś, to nie jest najnowszy model... Ja jestem zadowolony z mojego K550i i nawet nie przeszkadza mi ta "trzeszcząca klapka" xD i szczerze to zaleta są klawisze skrótu i również brak joysticka bo mnie strasznie joy irytuje xD
Godunckle
25-08-2008, 21:33
He ja mam k550@w610 i teraz twierdze tak
-aparat dobry(ster. MHQ v.2.35)
-dzwiek sredni(acustic w880)
-Flash menu !! i flash tapety no i Walkman
-tylko lekko klapka preszkadza
HardStyle
27-08-2008, 19:36
A moim zdaniem Aparat w K550i jest po równy walny do K750i.
Co nam z tego ze K750i robi lepsze zdjęcia nocą jak wrzucimy na komputer i Jedna wielka rozmazana plama, w K550i nic nie widać :D ale cóż po co komu aparat nocą :D :)
Aha I jeszcze dodam bo widziałem posta, że kolegę wkurza bateria, że mu trzyma tylko 3dni bez użytku to w ustawienia/Wyświetlacz/Jasność i ustaw sobie na 50 w tedy bateria mniej zżera (Ja mam patcha, że mogę nawet ustawić 10-100)
To Tyle. Pozdrawiam
galaq150051
03-10-2008, 17:01
dla mnie tylko nie pasuje głośnik troche słaby:(
ale tak to wszyskto okiej.