View Full Version : problem ze zdjeciami
kubakubaq
04-02-2008, 23:50
Witam! mam problem ze zdjeciami. przy slabym oswietleniu lub jak jest ciemno na zdjeciach prawie nic nie widac mimo lampy blyskowej??
normalka??
byc moze zle trzymasz telefon - zapewne zaslaniasz lampe jak robisz foty ;) mi pokoj o dlugosci kolo 4m i szerokosi ponad 2,5m bardzo dobrze oswietla z lampą.
kubakubaq
05-02-2008, 11:25
dzisiaj jak troche slonce zajdzie to zobacze czy masz racje;) a jesli dalej by robil takie foty to myslicie ze mozna oddac go do serwisu na sprawdzenie?
kubakubaq są dwie mozliwości bo też tak miałem :P
Albo zasłaniasz czujnik pod lampą (to czarne kółeczko) Lub masz na telefonie folie xD (ta folia powoduje że czujnik wariuje i są ciemne na odległośc)
Ale i tak lampa nie da nic na odległość 10m itp ;-) pzdr :)
kubakubaq
05-02-2008, 22:25
juz wszystko ok! zaslanialem palcem czujnik. teraz aparat smiga jak nalezy;)
nie jestem pewien czy to nigdzie nie było ale chciałbym sie dowiedzieć jak porpawić jakość zdjęć na SEk850i ...ostrość jest znacznie lepsza niż w k810 ale niestety "czerwony wyglada jak różowy" a "szary jak biały" etc...możliwa jest jakaś korekta??
Z góry dzieki :]
Luke_Slater
13-02-2008, 19:03
chyba tylko w photoshopie... Masz wgrane najnowsze oprogramowanie ?
szczerze mówiąc to jestem raczej kompletnie zielony w tym wszystkim wiec nie wiem, mam to co kupiłem, więc pewnie nie mam:]...nie znam sie zupełnie na wymianie softa i tym podobnych ale jeśli nie stracę gwarancji i ktoś mi skombinuje kurs dla początkujących to bym sie tym zajął.
A zastanawia mnie to, że jakoś na k810i który ma teoretycznie słabszy aparat kolory wyglądają całkiem ładnie...to wina aparatu czy oprogramowania? No i jeśli tego drugiego to jest jakaś możliwość zmiany sterowników czy coś takiego? czy lepiej sie w to nie bawić?
nightbull
14-02-2008, 18:46
Ostatni soft 038 ma nowsze sterowniki do aparatu. Czy zdjęcie bedą lepsze, tego nie wiem. Musiałbyś sprawdzić jaki masz soft, może akurat masz najnowszy. Sprawdzasz tak:
>*<<*>*
eee....znaczy mam to gdzieś wpisac? nie kminie,sorki ;/
no ale w ustawieniach to jest napisane, że moja aktualna wersja oprogramowania to
1200-4400
R1CA037
071012
czyli źle, czy good?
kubakubaq
14-02-2008, 20:51
w sumie dobrze ale sa nowsze softy, na plycie od fołna masz program do uaktualniania softow, bardzo prosty, wszystko jest napisane co jak gdzie.
dobra...spróbuje go sobie ogarnąć a w miedzy czasie to są może jakieś lepsze nieformowe sterowniki czy coś?
ok pooagarniałem to troche, mam instrukcje
ze mam ogólnie wyłączyć fona, a później podłaczyc go do kompa cały czas wciskając "c" i dalej sie nic nie dzieje, tylko odpada przygotowanie do sesji urządzenia pamieci pasowej czy jakoś tak....
ooo za 4 razem mi załapało, mam tylko nadzieje ze nic nie uszkodziłem;/, no ale wracając to wyskoczyło mi ze mam najnowsze oprogramowanie i aktualizacja jest niedostepna, wiec w sumie to nic nie dało...
nightbull
15-02-2008, 11:03
Ten soft 038 dostępny jest przez SEUS tylko dla brandowanych fonów z Orange.
Luke_Slater
15-02-2008, 16:14
Ten soft 038 dostępny jest przez SEUS tylko dla brandowanych fonów z Orange.
Zawsze można zainwestować 38zł w kredyt DaVinci i wgrać najnowsze oprogramowanie samemu w domu. Aczkolwiek R1DA038 nie zostało wycofane z supportu SE bez przyczyny, wykryto w nim po pewnym czasie błędy, które wyeliminowały go. Oczywiście nie interesowało to operatorów sieci :)
czyli znajdę to gdzieś? czy lepiej nie ruszać?
zostaw. W następnym tygodniu ma wyjść soft nowy na SEUSie. R1EA031. Ponoc dodane zostalo kilka rzeczy ;p
ok, to pomyśle jeszcze, może jakieś camdrivery pomogą czy coś...
Wielkie dzięki za rade :]
camdriver zostaje stary. 3.7
aaa ..ok :D to poczekam tylko na tego nowego softa, albo przyzwyczaję sie do tych kolorków;]
rawilson
15-02-2008, 19:11
038 szybciej zniknał niz sie pojawił... 037 jest obecnie najnowszy? a dlaczego uwazacie ze K850i teoretycznie leszy aparat? bo rozdzieczośc? ona na dobra sprawe nic nei znaczy :)
cóż...wg mnie trochę znaczy, choć mogę sie mylić, jednak różnica miedzy 2megapixela a 3,2 jest więc czemu miałoby nie być miedzy 3,2 a 5? tak tylko mi się wydaje...
rawilson
15-02-2008, 20:27
to TYLKO rozmiar zdjęcia. Liczy sie optyka, ster aparatu - widziałem zdjecia tego samego obiektu w nocy z k750i na oryginalnym sterowniku i kriomagu - róznica powalająca :)
hm...czyli jednak jak wypuszczą lepsze stery to powinno sie coś zmienić, z tego co rozumiem.
Rawilson- też tak jak ty myślałem... :P Ale różnica jest powalająca! 2mpix a 3,2 to nie widziałem zbytniej poza rozdzielczością (porównywałem ) ale 5 mpix to nie wiem czemu ale zupełnie co innego! W nocy lub przy słabym swietle nie ma nawet jednego szumu :) I to pozwala robić bardzo dobrej jakości zdjęcia :D (może niektórzy nie uwierzą ale tak jest)
Swierzy- tak jak wyjdzie soft z nowym camdriverem wgranym to sie powinno coś zmienić :)
Luke Slater - za 23zł mozna kupić hasło + login + kredyt na KK Client (polski program) i masz dostęp do kazdego jakie tylko wyszło oprogramowania! (nawet brandowane) Mozna flashować main ile się razy chce ! (ale Fs tak samo no ale trzeba do tego fs custom wgrać co powoduje utrate kredytu :P)
Maniek30
17-02-2008, 10:11
poczekamy zobaczymy czekam na opinie
kubakubaq
17-02-2008, 13:22
to TYLKO rozmiar zdjęcia. Liczy sie optyka, ster aparatu - widziałem zdjecia tego samego obiektu w nocy z k750i na oryginalnym sterowniku i kriomagu - róznica powalająca :)
kupilem k750 kiedy dopiero wchodzily, robil powalajace zdjecia. po poltora roku zaczal mi sie psuc i wymienili mi w serwisie na nowy. roznica byla po prostu kolosalna. SE ciezko zaoszczedzilo na kosztach produkcji i to bylo widac na fotkach. "nowy" k750 robil na maxa beznadziejne zdjecia z jakimis paskami.
ps jesli nie widzisz roznicy pomiedzy zdjeciami z k800 i k850 to gratuluje i proponuje isc do okulisty;)
kupilem k750 kiedy dopiero wchodzily, robil powalajace zdjecia. po poltora roku zaczal mi sie psuc i wymienili mi w serwisie na nowy. roznica byla po prostu kolosalna. SE ciezko zaoszczedzilo na kosztach produkcji i to bylo widac na fotkach. "nowy" k750 robil na maxa beznadziejne zdjecia z jakimis paskami.
ps jesli nie widzisz roznicy pomiedzy zdjeciami z k800 i k850 to gratuluje i proponuje isc do okulisty;)
Heh no racja :) Jest różnica wielka... No ale jak ktoś nie miał go to może tak uważać ;)
A co do pasków w Twoim K750i to niestety wada z którą zmagają się użytkownicy ;/ W Fonach z Cid49 bywa tak ze są te paski ;/ (czemu to sam nie wiem) Ja miałem 36 i świetne zdjęcia robił :D
tez tak mialem ale okazalo sie ze zaslanialem flascha;)
fajnamysza83
01-04-2008, 21:13
A ja nic nie zasłaniam a i tak fotki mi ciemne wychodzą :/ A z tym softem to nie kapuję jak sprawdzić. Kurcze typowa blondi ze mnie :(
Ciemne wychodzą bo zasłaniasz czujnik z tyłu :P (lub masz nalepioną folie na tył ''na czujnik'') I trzymaj ręce tak jak na dołączonej ulotce w zestawie ;)
Jak sprawdzić soft ? Wklepujesz >*<<*<*<*< i szukasz wersji oprogramowania :P (<,> ruch padem)
fajnamysza83
02-04-2008, 20:30
Nie zasłaniam tego czujnika :/
A to coś wklepuję i nic :(
Słuchaj...
Jak to wklepujesz to znaczki: <,> oznaczają ruch zielonym padem ,a ''*'' to gwiazdka po prostu! >*<<*<* (i musi wejść)
A te zdjęcia to na bank zasłaniasz! Czunik jest bardzo czuły. Złap tylko za guzik i zrób zdjęcie! (masz folię?) jak nadal cos nie tyka to przeczyśc lekko ten czujniczek .
fajnamysza83
05-04-2008, 16:22
Hm no wiem co to pad :P ale jak to wklepuje to mi się otwiera aparat bo tak mam skrót ustawiony po lewej i później tylko mi się w aparacie coś zmienia :(
A czujnik przeczyszczę, dzięki :)
No to nie mozesz mieć na prawo aparatu !!! Ja mam np. ustawionego walkmana ;P Ustaw i sprawdź .
fajnamysza83
06-04-2008, 22:12
Aaa dzięki :* Usunęłam skróty i się dało :D Ja mam wersję R1CA029 czyli mam stary badziew :( Kurczę żebym miała jak i skąd wgrać nowy :/
Heh ;) No da sie :P Napisałem Topica przecież kiedys. http://se-center.info/showthread.php?t=60891 mam nadzieje że sie przyda ;P
fajnamysza83
07-04-2008, 19:32
Uuu Kuki to dla mnie zbyt skomplikowane :P
dzieki za temat tez melem z tym problemy;]
Ja wiem ze to jest przez czujnik (takie kółeczko koło lampy)bo ja tez takie miałem nawet w biały dzień przy słońcu +20... i mój kumpel (tez ma ten fon) powiedział ze pytał o to w salonie i powiedziali ze wina czujnika :D
dager temat poszedł w inną strone i troche odbiegnąłeś xP Wiadomo że wina czujnika ;) (jak dla mnie) A z przodu wina za jasność ;P
remarcin
08-05-2008, 16:08
Mi zaczął prześwietlać zdjęcia robione z lampą błyskową.
Pomogło wyczyszczenie czujnika :)
Ten czujnik jest strasznie dziwnie zbudowany, jest w nim otwór w którym zbierają się różne syfy i trzeba go czasem przeczyścić.
Mam nadzieję że pomoże też na wasze bolączki xD :cs:
Pabloooo
20-05-2008, 16:14
Czasami po prostu jak na zdjęciu jest jakiś jaśniejszy element (np. jak robisz zdjęcie ciemnego pokoju w którym jest okno przez które wpada światło) to takie ciemne ci to wyjdzie xD Trzeba po prostu czasami lampę wyłączyć ;)