PDA

View Full Version : Simlock a gwarancja

Pazuzu
06-02-2008, 21:51
Witam zamierzam kupic nowego k810i, z tym ze cena nowych z gwarancja oscyluje w granichach 750 zl. Na allegro pojawil sie wysyp tych modeli z ery, z tym ze maja one simlock a ja mam karte w orange. Wszytko niby fajnie, ale spotkalem sie z aukvja gdzie oferowano nowego k810i prosto z salonu ery z gwarancja 24 miesiace, telefon posiada simlocka na ere a ponizej dopisek (lub bez simlocka - mozlowosc sciagniecia).

Pojawia sie pytanie co na to gwarancja? Czy po tym sciagnieciu simlocka mam dalej gwarancje?
drugie pytanie, czy SE posiada miedzynarodowa karte gwarancyjna? Tzn produkty zakupione np w anglii sa przyjmowane do serwisu u nas w Polsce? Dodam ze w samsungach przyjmuja tylko z polska gwarancja.

lampard8
06-02-2008, 21:52
Każda ingerencja w soft = strata gwarancji...

rawilson
07-02-2008, 12:44
http://www.telepolis.pl/news.php?id=6940

Pazuzu
07-02-2008, 20:32
Tak naprawde ten link mi duzo nie mowi, tzn jest nadzieja ze kiedys tak bedzie obecnie k810i jest tylko w erze a oni nie maja nic w regulaminie na temat bezinwazyjnego sciagania simlocka. Z tego co czytalem mozna wgrac patcha na simlocka ktory wraca po zaktualizowaniu softu, wiec pojawiasie pytanie czy przejdzie taka opcja. Kupuje telefon z simlockiem na ere->aktualizuje soft w domu->sciagam simlocka w "serwiso-komisie"->w razie problemow z telefonem aktualizuje znowu soft przez co wraca simlock-> udaje sie do autoryzowanego serwisu, a oni nic nie wykrywaja.

druga opcja to normalnie sciagnac simlocka i ewentualne naprawy wykonywac odplatnie, i teraz pojawia sie pytanie, jakie usterki wystepuja najczesciej w tej serii (k800i/k810i), i ile kosztuje naprawa w autoryzowanym seriwsie tych usterek. Zaden z posiadanych przeze mnie telefonow nie mial nigdy powazniejszych wad gdzy mozna powiedziec ze dbalem o telefon, no poza aktualizacja softu.

ta druga opcja jest warta swieczki gdzy roznica cenowa wacha sie od 100-200 zl, a jak dobrze pojdzie to bede uzytkowal telefon bez zadnych napraw, no moze poza profilaktycznym czyszceniem joya.