PDA

View Full Version : Przesyłki zza granicy, bezpieczeństwo.

mateuszlee
09-02-2008, 15:56
Wiele osób sprowadza swoje telefony zza granicy, często z krajów wyspiarskich i ogólnie z zachodu. Warto podkreślić, że przesył paczek zza granicy to już nie to samo co w obrębie kraju. W wielkiej międzynarodowej zawierusze paczek może się zdarzyć, że coś się zagubi. Co wtedy? To właśnie zależy od tego czy nasza paczka (tu mamy na myśli nasz wymarzony telefon po niższej niż w kraju cenie) była ubezpieczona, czy też nie. Temat ten powraca jak echo z każdą nową informacją o zagubionej po drodze (lub skradzionej) paczce. System pocztowy jest bardzo niedoskonały na dziś dzień. Zamiast nieznacznie zwiększyć ceny wszystkich przesyłek i zagwarantować im bezpieczeństwo firmy kurierskie podzieliły paczki na ubezpieczone i nieubezpieczone. Dając nam niemiły wybór. Z drugiej strony znam sporo osób regularnie przysyłających paczki z wysp, które to nigdy nie ubezpieczają wysyłanych paczek i jakoś wszystko gra, wszystkie dochodzą. Zdając się więc na doświadczenia osób na forum obeznanych w temacie zadaję odwieczne pytanie: ubezpieczać? czy nie ubezpieczać?

rawilson
09-02-2008, 17:23
ubezpieczać - wtedy masz pewność - lepiej dołozyć nawet te 20 zł niż staracić 500

mateuszlee
09-02-2008, 17:37
Napisałeś: "nawet te 20 zł" załóżmy, że telefon kosztuje 100 funtów. Nie orientuję się w cenach tych ubezpieczeń, ale jakoś nie mogę uwierzyć, aby były tak tanie. Załóżmy więc okrągłe 100 funtów jako wartość paczki. Ile mniej więcej będzie wtedy kosztować ubezpieczenie.

Inferno25
09-02-2008, 21:18
Ja osobiście kilka przesyłek zza granicy otrzymałem i bez ubezpieczenia odziwo doszły całe i zdrowe, może to po prostu moje szczęście, którego w sumie nie mam za wiele ;) Trochę sam się zdziwiłem bo wysyłając towar z Polski do Polski dochodził w gorszym stanie niż z Irlandii do Polski ;)

mateuszlee
12-02-2008, 21:42
Czy może ktoś zalinkować do strony z cenami paczek z Anglii (obojętnie jaka firma), tak aby porównać ceny paczek ubezpieczonych z tymi nieubezpieczonymi?