View Full Version : Gwarancja
Mam SPOOOOOORY problem.....
Byłem dzisiaj w Erze(operator :) no i sie pytałem czy jeśli zmienie softa to czy strace gwarancje , na to babka mówi ze nie....
Wszędzie na forum napisane jest ze się traci.
Aha i niech żaden mądry moderator nie zamyka bo to ważne i nie bylo o tym na forum
ja również o to samo pytalam w salonie orange przy zakupie tela. Babka powiedziała, że gwarancji nie utrace gdy wgra sie czysty soft ze strony producenta || czy to prawda to nie wiem :/ wole nie ryzykować...
może inni wypowiedza sie na ten temat i oswieca nas :)
no też bym chcial bo ten firmowy oryginalny jest do dupy i ma pełno błedow , moj kumpel se zmienil i ma zajefajnie a ja nie wiem czy mi sie to opyli :)
Oczywiście, że się traci - panie pewnie mówiły o aktualizacji SEUSem, który nie daje tylu korzyści co zmiana samemu. Ale jednak nie trzeba się martwić, bo panuje opinia, że po zmianie wgranie z powrotem oryginalnego softu Ery cofa wszystkie problemy, jakby była nam potrzebna gwarancja.
Powiem raz i więcej razy nie bede powtarzał.
Wgrywając softa, a raczej aktualizując go SEUS'em ze strony producenta NIE TRACI SIĘ GWARANCJI.
Wgrywając softa samemu SE Tool'em, XS++, czy innym programem, TRACIMY GWARANCJE ale tylko na SOFTWARE, czyli oprogramowanie.
Na HARDWARE czyli joy, itp. GWARANCJA ZOSTAJE.
Powiem raz i więcej razy nie bede powtarzał.
Wgrywając softa SEUS'em ze strony producenta NIE TRACI SIĘ GWARANCJI.
Wgrywając samemu softa SE Toolem czy innym programem TRACIMY GWARANCJE ale tylko na SOFTWARE, czyli oprogramowanie.
Na HARDWARE czyli joy, itp. GWARANCJA ZOSTAJE.
Niby tak, natomiast jeśli uszkodzenie sprzętowe spowodowane jest błędnym działaniem wgranego przez siebie oprogramowania to i wtedy nici z naprawy w ramach gwarancji.
Ale takiego przypadku raczej nie ma ;P Przynajmniej ja nigdy się z takim nie spotkałem.
A jeśli juz tak, to można kombinować z softami itp ;)
gwarancja w SE rozgraniczana jest na HW i FW?
Babce mowilem wlasnie o Se - Toolu to mi powiedziala ze sie nie traci , paradoks lub ktos sie myli tylko KTO??
Ta zapewne 'babka' słysząc setool zrozumiała seus
Nie chce mi się wierzyć że jest biegła w tuningu. W niektórych salonach mają problemy z odróżnieniem modeli telefonów a co dopiero modyfikacje w sofcie.
rogas2000
01-03-2008, 19:27
Ta zapewne 'babka' słysząc setool zrozumiała seus
Nie chce mi się wierzyć że jest biegła w tuningu. W niektórych salonach mają problemy z odróżnieniem modeli telefonów a co dopiero modyfikacje w sofcie.
Dokładnie. Kiedyś, gdy przyszedłem do salonu orange i pytałem się o K800i to miła pani ok. 50 bardzo znała się na rzeczy. Na moje podchwytliwe pytania np. jaki ma aparat otrzymywałem odpowiedzi, że bardzo dobry i praktyczny. W ogóle przedstawienie telefonu polegało na tym, że jest bardzo fajny, przyjemny, mały, ma aparat i odtwarzacz mp3:eek:
Najlepiej sie spytaj o wgranie nie autoryzowange softa przez Sonny Ericssona. Ale w warunkach gwarancji jest napisane ze sie ja traci. A pani w sklepie pewnie sie pomylila
KoRnKuba
01-03-2008, 22:46
Ona pewnie nie wiedziała co to jest se-tool ;]
I walneła tak o,na odczepne pewnie..;]
No w środę dzwonie do jakiegośtam CENTRUM OLEWANIA KLIENTA i tlumacze babce ze chce sobie soft-a zmienic a ta do mnie ze mam wyjac karte pamieci (!!!) na to ja się jej pytam czy ma odpowiednie kwalifikacje i czy wie o co biega ona mowi pewnie ze mam ,wysmialem ja i zadzwonilem za 20 minut. Odebrał jakiś ziomek mowi tak tak moze pan zmienic ale nie wiem czy gwarancja zostanie , no Kierwa co to ma być? aha moze jest ktos czy NA 100% gwarancja znika bądź zostaje ! pozdro i bitte o odpowiedzi :)
najlepiej idź jeszcze raz do Ery albo do innego salonu (bo to nie ma róznicy, czy orange, era, plus itd bo wszedzie jest tak samo :P) i zapytaj raz jeszcze :) najlepiej pytaj facetów, bo babki raczej na tuningu sie nie znają ;)